Съкратена лятна ваканция

• 18 044
  • 393
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
Единственото основание, заради което бих подкрепила започване на учебната година на 1-ви септември, е децата да имат повече време за упражнения по материала, който вземат.

Правих сметка, че през май заради празници и матури, децата учиха само 10 дни вместо 22 нормално. Как да им се компенсира това време, което е заложено по програма? Не виждам друг начин освен повече учебни дни.

Добра е и идеята за три срока - мисля, че в Германия е така.

# 316
  • София
То оставаше и три срока да направят, и направо ще цъфнем и ще вържем! съвсем ще побъркат децата! тези, дето ги мързи да учат, тях срокове не ги ловят, ама "будалите", дето са съвестни ще изперкат накрая - три срока, тройно повече изпитвания, контролни, класни и срочни оценки и изнервяне на дееца и учители.

# 317
  • Sofia
Не са три пъти, а един път и половина повече от сега, но пък си помисли, че и материала, върху който ще правят тестове и изпити, ще е толкова пъти по-малко!

# 318
  • София
Колко по-малко? Как си я представяш тази работа да намалят материала? Те се чудят как да натъпчат още повече материал, ти за намаляване говориш!  Sad

# 319
  • Sofia
Имам предвид, че ще е по-малко като се раздели на три, а не на два срока.

# 320
Имам предвид, че ще е по-малко като се раздели на три, а не на два срока.

И това какво променя?
Нищо, само ще им се натресе по още едно класно по предметите. Не виждам как ще се намали материала като има три срока - той пак си е същия.

# 321
Нали темата е за продължителността на лятната ваканция, а не за обема на учебния материал.

И на четири да се раздели, материалът остава все същия, но с идеята лятната ваканция да се съкрати, за да се удължи зимната се мисли само за спестяване на разходи за отопление и нищо друго. Ако се мислеше, че децата имат нужда от отдих по време на самия срок - тогава би било добре да се намали лятната с 2 седмици за сметка на допълнителни две ваканции от по една седмица.

И пак да попитам как си представяте децата да учат от началото на септември до края на декември - четири месеца без почивка. Навсякъде на запад от България имат поне две седмици почивка в този период. Другото е безумие!

# 322
В новия Закон за образованието това е залегнато и ще се случи. Ще се приеме със сигурност до началото на следващата година. Ще е за сметка на други две ваканции от по 7 дни, а няма да се удължават настоящите. Ваканциите ще се координират с тези на децата в ЕС.
Останалите промени са по-важни. Ваканциите са бял кахър

# 323
  • Sofia
Къде може да се прочете проекто-законът?

# 324
В новия Закон за образованието това е залегнато и ще се случи. Ще се приеме със сигурност до началото на следващата година. Ще е за сметка на други две ваканции от по 7 дни, а няма да се удължават настоящите.

Това ми звучи разумно. Има ли го като конкретен текст в проекта на закона?

# 325
Къде може да се прочете проекто-законът?

Открих проектозакона http://www.minedu.government.bg/news-home/2009/10-04-28_proekt.html, но там за дата за начало на учебната година пише 15 септември - вярно оцветена в жълто, което не ми е ясно защо е така, при положение, че другите означения в жълто са предимно нови или изменени текстове. Пише също, че ваканциите, освен лятната се определят със заповед на министъра. Дотук нищо ново.

# 326
Белмекенска  Hug направо се образовах  Mr. Green да си призная при положение, че големият ми син ще е 12ти клас, досега не бях чела закон за образованието или подобно, освен извадки по родителските срещи  Mr. Green но напоследък поради факта, че догодина ни предстоят матури, а пък малкия ще е 1ви клас  #Crazy а само измислят нови неща ...направо си е нужно да съм по-светната  Wink така, че благодаря   bouquet

# 327
В новия Закон за образованието това е залегнато и ще се случи. Ще се приеме със сигурност до началото на следващата година. Ще е за сметка на други две ваканции от по 7 дни, а няма да се удължават настоящите. Ваканциите ще се координират с тези на децата в ЕС.
Останалите промени са по-важни. Ваканциите са бял кахър
И на мен така ми казаха вчера. Говорих с част от родителското настоятелство (понеже аз представлявам класа на сина ми) и упорито се коментират промените, които най-вероятно ще бъдат факт другата година.
Така че, За или Против, все тая. Решено е вече.

# 328
В новия Закон за образованието това е залегнато и ще се случи. Ще се приеме със сигурност до началото на следващата година. Ще е за сметка на други две ваканции от по 7 дни, а няма да се удължават настоящите.
Ха дано! Laughing

# 329
Ха дано! Laughing

Това съвпада с личното ми виждане и желание и на мен.

Общи условия

Активация на акаунт