Енергично или невъзпитано дете?

• 2 022
  • 57
  •   1
Отговори
Здравейте. Търсих, но не намерих подобна тема. Извинявам се, ако има, а съм я пропуснала.
Та, от доста време обмислям това и не ми е лесно да пусна темичката. Все пак става дума за дете от класа на моя син. И преди съм го споменавала. Детето го знам от детската градина, беше в съседна група. Още от тогава си го знаем, че той не говори, а вика по всички. Биеше се, хапеше, риташе другите деца. Като му правят забележка се сопка и почва да крещи. Ако го накарат да направи нещо,което не иска - почва да крещи. Изпадаше в някакви кризи и чак посиняваше от рев и викове. За 2 години, 7 деца се махнахме от въпросната градина. Но да речем, че се преглъща - малко дете, явно с характер (както казваше майката).
Оказахме се в един клас с него. Държи се по същия начин, но сега е по-голям и по-груб. Моят син бил блъскан 4 пъти от нач. на учебната година в часовете по спорт, защото другият момък винаги бил пръв. В междучасията ровил вещите на останалите. Сопка се на учителите, само че вече говори на "ма","бе" и "аре ве". Обижда децата. На родителските срещи е ужас. Майката само се цупи. Никой не го ценял детето, бил просто енергичен, не можел само на едно място да седи.
Мин седмица беше ударил едно момиче и имаше извънредна родителска. След това хулиганът изчезна за седмица. И преди беше същото. В детската градина като стане нещо и веднага го спираха за седмица. После слушаме как е енергичен, как всички не го оценяваме и т.н.
Аз ли се бъркам нещо? Вярно, всяко дете е различно, но за мен не е енергичен. В понеделник синът ми се прибра със следи от зъби по рамото. Класната каза, че пак "енергичният" младеж искал да стане на неговата и да бъде пръв. Аз обаче имам неистовото желание за зашлевя майка му, защото не прави нищо, а седи и цъка. Греша ли някъде? Прекалено емоционално ли го приемам?

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:57 от kokozavar

# 1
Такива деца винаги е имало и ще има. Трябва да научите своето как да се държи и защитава. Учителите също са инстанция в случая, която трябва адекватно да заемат някаква страна и да се опитат да се реши проблема. Защото проблем наистина има, но не сте Вие човека, който да раздава правосъдие/да зашливявате майката/ . Явно детето е проблемно, трябва да се работи с него и с родителите, но не бъдете толкова крайна, едва ли родителите  искат то да е такова, пък знам ли.... вече нищо няма да ме учуди, ако и те са някакви дебили, трудна работа, много трудна.

# 2
Расте поколение на много незаинтересовани родители забочени в телефоните.
Проблема на това дете идва от семейството-когато за нищо не му се прави забележка или другата крайност-когато детето е държано стриктно, карат му се, тормозят го и той прави същото със съучениците си.
Ако всички родители на пострадали деца се оплачат, в най-добрият случай ще го изключат и дано тогава майката се стресне .
Сега е малък, но когото стане тийн, краде, бие се и създава неприятности ще е по-трудно.
Да, такива деца винаги е имало, но зад това поведение стои семейство,  среда, възпитание, личен пример и т.н

# 3
  • Melmak
За съжаление такива деца винаги ще има. Децата са продължение на родителите си. Както има и възпитани, има и невъзпитани. Няма как да дадеш нещо на детето си, ако ти самият го нямаш - примерно с възпитание. Невъзпитан човек и такъв без ценности, на какво да научи детето си?

Съседката над нас има дете на 2 годинк. снощи я чух да крещи “махни се от там бе, изродче” и много други неща. Какво да очакваме като стане на 12?

То всеки ден над нас е война на световете.

В случая трябва да се разправяте с училището, да се оплаквате непрекъснато на учители и директори, инспекторат също.

От една страна това е нещо, което се случва и на късна възраст. Понеже това дете ще стане възрастен индивид, то има и такива възрастни хора. И трябва да свикваме да се пазим от такива.

# 4
Е, имало винаги. Аз не съм виждала такова дете, на мен ми звучи като невменяемо. Така че, с някакви реални дефицити плюс невъзпитано.
Аз бих си преместила детето отново. Не мисля, че моето дете трябва да бъде подлагано на такъв цирк, граничещ с лудост, след като аз някак съм отрастнала, без да се сблъскам с такова дете, нито когато аз съм била малка, нито когато децата ми са били малки.

# 5
Това е дете за Бога, говорите за него като за престъпник. Дайте да го линчуваме, да го изключат от всяко училище и да отива да хваща гората. Разбира се, нали не е вашето дете! Недейте така, погледнете и от другата позиция, то може да се промени, ако има кой и как да му помогне. Това не е звяр, никое дете не е виновно само по себе и не лошо по дефолт. Може и да има някакъв проблем , да се наложи да работи с него ресурсен учител, психолог. Има начини.
А ако ще сменяте училището или класа при всяко проблемно дете в него, накрая ще трябва да учите частно- от вкъщи, проблемите не се решават като бягаме от тях.

# 6
  • София
Ако детето има проблем, който не е индетифициран - да речем, че ще имам някакъв толеранс.
При всички останали случаи ще спукам всички от жалби и не, не аз ще бягам.

# 7
Винаги е имало агресивни деца. Моето лично усещане е, че днес положението е много по-добре. В моя клас също имахме агресивно дете, но нито учители, нито родители обръщаха внимание. Приемаше се за нормално и даже не се обсъждаше. Бях с нея още от детската градина и изпитах огромен страх, когато разбрах, че ще сме и в един клас. Не бях потърпевша, агресията ѝ беше насочена към момчетата.

След това в началното училище на дъщеря ми също имаше агресивно дете (без здравословен проблем), но проблемът не беше подминат. Насочиха го към психолог, учителите също полагаха усилия. За съжаление резултат нямаше и след като прати 2 деца в болница, минахме от индивидуални жалби от потърпевшите към обща от всички родители и го преместиха в друго училище. Не знам там дали са се справили. Дано.
Нямам впечатления от майката, само бащата идваше на родителски срещи. От него знам, че методите му на възпитание са бой. А дежурният отговор - "Е, какво повече да направя, аз бях същия като малък."

# 8
Училището - директор, зам. директор за съответните класове, класен ръководител, - имат лостове за решаване на въпроса. Вие нямате.
Не ги оставяйте да ви насъскват двете майки една дрещу друга. Така им е по-лесно, но е абсолютно непродуктивно за вас.

# 9
Чернокоса_боса, то от тази толерантност сме на този хал.
kokozavar, аз на твое място след последния случай, бих подала жалба в полицията или в закрила на детето. Не всъщност бих се саморазправила с майката , но го написах по културно.
Толерантност, търпение и разбиране има до време и ако виждаш, че има адекватна отсрещна страна. В случая явно няма и родителите правят мечешка услуга

# 10
Никаква толерантност за такива деца (щом родителите абдикират и си затварят очите). Писмени жалби до директора на училището, до местната комисия за борба с противообществените прояви, до полиция. И всеки път така щом посегне на някой. За разлика от детската градина, от училището могат да го изключат.

# 11
Това е дете за Бога, говорите за него като за престъпник. Дайте да го линчуваме, да го изключат от всяко училище и да отива да хваща гората. Разбира се, нали не е вашето дете! Недейте така, погледнете и от другата позиция, то може да се промени, ако има кой и как да му помогне. Това не е звяр, никое дете не е виновно само по себе и не лошо по дефолт. Може и да има някакъв проблем , да се наложи да работи с него ресурсен учител, психолог. Има начини.
А ако ще сменяте училището или класа при всяко проблемно дете в него, накрая ще трябва да учите частно- от вкъщи, проблемите не се решават като бягаме от тях.

Всичко това е вярно, но грижата за въпросното дете трябва да е на родителите му и после на учителите. От другите родители не може да се иска да жертват своите деца за да може евентуално "енергичното" да се социализира някога. Всеки родител иска най-доброто за своето дете и има право да се бори за него. Препоръчвам авторката на темата или да научи своето момче да се защитава и да отстоява себе си, ако трябва и с юмруци, или да се преместят другаде.

# 12
И аз не мога и не бих била толерантна към подобно поведение. Особено щом майката не взима отношение, а напротив - демонстрира нехайството си.
Никой не е длъжен да търпи чуждите агресии и последствия от липса на възпитание. А още повече да учиш детето ти или да мълчи от страх, или да хапе и рита, за да се защити. Не живеем в джунглата и въобще не се съгласявам с "да му дадем шанс", когато никой отсреща не иска да вземе този шанс.
Бих започнала първо с майката, което очевидно е излишно в случая. След това класен ръководител, директор, инспекторат.

# 13
  • София
Здравейте. Търсих, но не намерих подобна тема. Извинявам се, ако има, а съм я пропуснала.
Та, от доста време обмислям това и не ми е лесно да пусна темичката. Все пак става дума за дете от класа на моя син. И преди съм го споменавала. Детето го знам от детската градина, беше в съседна група. Още от тогава си го знаем, че той не говори, а вика по всички. Биеше се, хапеше, риташе другите деца. Като му правят забележка се сопка и почва да крещи. Ако го накарат да направи нещо,което не иска - почва да крещи. Изпадаше в някакви кризи и чак посиняваше от рев и викове. За 2 години, 7 деца се махнахме от въпросната градина. Но да речем, че се преглъща - малко дете, явно с характер (както казваше майката).
Оказахме се в един клас с него. Държи се по същия начин, но сега е по-голям и по-груб. Моят син бил блъскан 4 пъти от нач. на учебната година в часовете по спорт, защото другият момък винаги бил пръв. В междучасията ровил вещите на останалите. Сопка се на учителите, само че вече говори на "ма","бе" и "аре ве". Обижда децата. На родителските срещи е ужас. Майката само се цупи. Никой не го ценял детето, бил просто енергичен, не можел само на едно място да седи.
Мин седмица беше ударил едно момиче и имаше извънредна родителска. След това хулиганът изчезна за седмица. И преди беше същото. В детската градина като стане нещо и веднага го спираха за седмица. После слушаме как е енергичен, как всички не го оценяваме и т.н.
Аз ли се бъркам нещо? Вярно, всяко дете е различно, но за мен не е енергичен. В понеделник синът ми се прибра със следи от зъби по рамото. Класната каза, че пак "енергичният" младеж искал да стане на неговата и да бъде пръв. Аз обаче имам неистовото желание за зашлевя майка му, защото не прави нищо, а седи и цъка. Греша ли някъде? Прекалено емоционално ли го приемам?

Извинявайте, но да се махнат 7 деца от градината заради едно дете не е много добре! Явно проблемът е явен и е във въпросното дете. Не може всички да се местят и да оставят детето, защото цитирам "то си е такова". Ами нека говори с психолог в училището или извън него.
"Енергичният младеж" не може всички да го толерират и да му игнорират поведението докато блъска и застрашава здравето на други деца!

# 14
Има огромна разлика между енергично и невъзпитано и агресивно дете. Моето е енергично,ама не ходи да бие наред и да крещи.
Жалби. Щом родителите нехаят, няма какво друго да направите.

Общи условия

Активация на акаунт