Енергично или невъзпитано дете?

• 3 809
  • 62
  •   1
Отговори
# 45
Няма да кажа, някоя мама може да познае случката Smiling Imp
Но важното е, че цялото семейство бяхме екип и застанахме зад детето с опита и авторитета си, което му даде увереност да се справи само.

# 46
За съжаление в такива ситуации извън неадекватно възпитание, хората не осъзнават, че децата така растат и минават през такива ситуации, сблъсък на характери и се учат на нещата от живота, за съжаление често и учителите са много неадекватни, нагнетяват още повече ситуацията, обичат интрижките или въобще не им пука, винаги се сещам за мой познат върнал се от чужбина започна работа, като учител, широко скроен, страхотен, децата го обожавам, но колектива от учители не го понасяше, виждала съм го как реагира при проблемни ситуации с децата, първо положителен подход, обяснява, търпелив, не учител просто, а лидер и авторитет, е напусна и не беше заради децата, а заради учителите, не можаха да приемат.

# 47
и какво да му кажа - като те ударят, удряй и ти! нещата отиват на там - или удряш,или си удрян. наясно съм, че сиг някой ще разпознае детето си в моите оплаквания. оплаквала съм се, и не съм само аз. и до директорката съм стигала. не знам как едно дете на 8-9 не може да го озапти педагог. вдигаме рамене и си казваме - ми деца са. момче е. момчета се бият.
моят син защо не се бие? може би грешно го възпитаваме с баща му.
не стоя тук с цел само да се оплача. търсех съвет. знам ли, може би само в нашия клас има такива деца...

ще го запиша на боен спорт. и на спортна стрелба бих го записала, ако ще му се наложи да си спасява живота в училище. за стратегията, предполагам идеята е била да се извадят кирливите ризи на показ.

аз също съм си изготвила стратегия. и понеже децата са продукт на родителите си,  най-лесно ще е да нанасям удари по мамоцата. тя и без това е много ранима на доста теми - пари, коли, почивки, извънкласни занимания на децата  и т.н. малко ще я постъпчем останалите майки. вероятно това е стратегия, която немалко тук са ползвали.

о,да, вчера се оплакахме пак на директорката 4 майки. днес юнакът пак не е на училище. имал право 15 дена да го няма от даскало и майка му го спряла по семейни причини.

Последна редакция: пт, 21 фев 2025, 12:40 от kokozavar

# 48
  • София
О, повярвайте не само във вашият клас има такива деца, а навсякъде!
Навсякъде има невъзпитани или деца дето само се бият. Ние от миналата година в детската градина имаме дете, което се държи по ужасно невъзпитан начин. Не му приляга на възрастта да използва определени думи (посягаше и на децата ежедневно и ги хапеше). Искам да кажа, че аз съм изумена от начина по който нашата госпожа се справи с това дете. Аз лично на няколко пъти съм се виждала със семейство и много се чудех дали пък те не са го възпитали неправилно или нещо подобно, но съвсем обикновенни и възпитани хора пък са те. Така, че не знам къде какво се е объркало...Майката обвиняваше предишната градина на детето и твърдеше, че е така, защото са само момчета.
Боен спорт според мен ще помогне не толкова детето да бие наред други деца ами да се защитава и да покаже, че може. Имаме такова детенце с обкръжението си, което по принцип не посяга, но понеже е момче други момченца решават, че могат да го удрят. Ами посягат точно веднъж докато то не си приложи умението от въпросният спорт.

# 49
kokozavar, понякога решението на въпроса с тормоза/ насилието е жертвата да отвърне. И спират до там. Другият вариант е да потърсите комуникация извън училище, но не с цел да се карате, а да пиете едно кафе, децата за общуват в друга среда.

# 50
и какво да му кажа - като те ударят, удряй и ти! нещата отиват на там - или удряш,или си удрян. наясно съм, че сиг някой ще разпознае детето си в моите оплаквания. оплаквала съм се, и не съм само аз. и до директорката съм стигала. не знам как едно дете на 8-9 не може да го озапти педагог. вдигаме рамене и си казваме - ми деца са. момче е. момчета се бият.
моят син защо не се бие? може би грешно го възпитаваме с баща му.
не стоя тук с цел само да се оплача. търсех съвет. знам ли, може би само в нашия клас има такива деца...

ще го запиша на боен спорт. и на спортна стрелба бих го записала, ако ще му се наложи да си спасява живота в училище. за стратегията, предполагам идеята е била да се извадят кирливите ризи на показ.

аз също съм си изготвила стратегия. и понеже децата са продукт на родителите си,  най-лесно ще е да нанасям удари по мамоцата. тя и без това е много ранима на доста теми - пари, коли, почивки, извънкласни занимания на децата  и т.н. малко ще я постъпчем останалите майки. вероятно това е стратегия, която немалко тук са ползвали.

о,да, вчера се оплакахме пак на директорката 4 майки. днес юнакът пак не е на училище. имал право 15 дена да го няма от даскало и майка му го спряла по семейни причини.

При случаи на тормоз и насилие се прави веднага писмен сигнал по мейл и/или на хартия в деловодството на училището където пишете, че искате да се задейства алгоритъм за прилагане на  Механизъм за противодействие на тормоза и давате писменно съгласие с детето Ви да работи училищния психолог за преодоляване на проблема.
Така Ръководството не може да се измъкне, защото :
1. Вие го уведомявате за проблем, за който може да кажат, че не са знаели при бъдеща проверка.
2. Давате ясен знак, че знаете какво трябва да правят и липсата на протоколирани действия няма да свърши работа при бъдеща проверка, каквато е много вероятно да има, защото си знаете правата.
3. Отправяте писмена заявка за работа с психолог по случая. - Това не може да се подмине от психолога на училището, дори директор и класен да решат да не информират психолога, както често се случва, вече сте ги принудила да го намесят.

От опит след такава стъпка учители, директор, психолог държат дисциплината на детето по-здраво и всъщност нещо се прави в полза и на самото проблемно дете.
Дава се срок, в който нещо трябва да се промени, ако това не се случва си има следващи действия.

# 51
В това училище няма ли психолог? Не влиза ли при децата, не ги ли вика да говори индивидуално? Трябва за такава намеса да се настоява. Иначе, може и да не му се вярва на някого, но има прекрасни родители, чиито деца не се знае откъде ги "прихваща" и се държат неадекватно. Възможно е в семейството да има проблеми, но е възможно и да е съвсем нормално семейство.

Имайте пред вид, че и уж послушни те деца често действат подмолно. В къщи "писенца", както се изразяваше баба ми,  на училище уж кротки, прилежни, а току търсят провокация да гледат сеир. Възможно е въпросното дете(дали енергично, дали невъзпитано, дали с някакъв вид разстройство на личността) съвсем незабелязано да е провокирано от някого и да си го изкарва на друг.

Няма ли нещо като родителски отговорници, търсете съдействие те да говорят с директор, с психолог. Специалистите знаят какви мерки да се вземат.

# 52
В това училище няма ли психолог? Не влиза ли при децата, не ги ли вика да говори индивидуално? Трябва за такава намеса да се настоява. Иначе, може и да не му се вярва на някого, но има прекрасни родители, чиито деца не се знае откъде ги "прихваща" и се държат неадекватно. Възможно е в семейството да има проблеми, но е възможно и да е съвсем нормално семейство.

Имайте пред вид, че и уж послушни те деца често действат подмолно. В къщи "писенца", както се изразяваше баба ми,  на училище уж кротки, прилежни, а току търсят провокация да гледат сеир. Възможно е въпросното дете(дали енергично, дали невъзпитано, дали с някакъв вид разстройство на личността) съвсем незабелязано да е провокирано от някого и да си го изкарва на друг.

Няма ли нещо като родителски отговорници, търсете съдействие те да говорят с директор, с психолог. Специалистите знаят какви мерки да се вземат.
Психолог има. Говори ли сме. Обаче все ми се казва, че момчетата са така. Щом нямало ранени, нямало нужда да се вдига шум. Говорихме и с директорката. Уж ще говори с въпросната майка, ама първо да сме й влезнели в обувките на жената - мн се преработвала и явно нямала мн време за детето да го укротява. Според мен, от училището нищо няма да направят.

# 53
  • София
А защо трябва да се стига до ранени деца??? Що за психолог ще каже подобно нещо?

# 54
Ами ето, той от самото ръководство тръгва целият проблем. Тихомълком толерира подобно поведение щом си "затваря очите".

# 55
Ето едно видео, което дава отново на много от въпросите.

https://youtube.com/shorts/cwejvIiLnYY?si=mEOtrYVN6dMRAemY

и още едно видео отражение на родителите

https://youtube.com/shorts/WayddPxKC9I?si=d5UUQgG_RXG-H6OB

Горките подрастващи български деца.

# 56
тъжна картинка сме. уж е прстижно училище и все пак - трудно се разделят с ученици, заради държавните финансирания. аз вече почвам да си мисля за частно.

# 57
  • София
А там пък са цъфнали и вързали Simple Smile Пробвайте щом имате пари

# 58
Kokozavar,Напълно ви разбирам и аз,ще споделя личния си опит с указанието,че това през,което аз съм преминала с моето дете и мерките ,които съм предприела са си мой личен опит и не е задължително точно по същия начин да се процедира,защото при всеки малко или много ситуацията е различна.Дали си говорил с дадените хора и дали са помогнали или са минали с оправданието "ми такова е " като имам предвид за директор,учител,родител,жалба в общината и т.н. Та аз и мъжа ми имаме дъщеричка почти на 4г. и,както всеки родител с морално ценностна система  се стараем да предадем на детето си същите ценности и напътствия да е добра и да се справя, както с наша помощ така и самостоятелно с дадени обстоятелства ,защото първите 7г. са важни ,но и да не се бутаме прекалено за да си има самочувствие и самостоятелност.Преди време  се запознах с две майки с деца на същата възраст ,като дъщеря ми, тогава тя беше на 1г.Излизахме известно време заедно,като забелязах,че на едната майка детето е агресивно.. и спокойно предположих,че все пак е дете,все още се учат  как да бъдат приети в обществото,но с течение на времето и наблюдение забелязах,че когато агресора(който не е със заболяване или нещо подобно) почва да удря с ръце и крака другите деца включително и моето като аз запазвам дистанция да може и дъщеря ми да се научи сама да се защитава(всички сме минали по този път и сме се "отракали" няма какво да се лъжем и оправдаваме) и те даже не си играят вече с него,защото вече и те са забелязали какъв е, аз лично почнах да се притеснявам и майката за да отбие номера с лигава забележка от сорта на "стига маме" ,при ,което никаква реакция и в последствие това беше последния път прекаран с тези "индивиди". Останахме си дружки с другата майка ,като понякога се срещахме и с майката на проблемното дете по площадките ,при което порочния цикъл се повтаря,отива до децата и почва да им раздава шамари и бутаници и други майки останаха възмутени ,баби,които  познават агресорчето пък се смеят и му се радват вместо да вкарат акъл поне на майка му,но може и те да са същата боза.Става време за малката да тръгва на детска градина в първа група,при което тайно се надявах агресорчето да не е там но уви...агресията и там ПРОДЪЛЖАВАШЕ,като в последствие психолог почна да се занимава с него ,като ефект минимален,пак разплакани деца и прочие  в детската градина ,а извън нея беше същия ужас.От моя страна последваха действия към учители,директорка.. без ефект,като си давам сметка,че по-голямото безхаберие е в семейството,но това не означава,че родителите с нормални деца трябва да търпят или изписват децата си само заради ЕДНО.Поисках родителска среща,като повечето родители буквално мълчаха..срам и позор , само 4 човека ,които си личи ,че са по-психически уверени се защитихме взаимно ..След срещата в последствие разбирам,че директорката е близка с безхаберните родители..Последваха жалби в общината ,като съм наясно,че директорката не може да отстрани детето без съгласието на родителите му,подаване на сигнал в закрила на детето ...нищо.. През това време се сприятелих и с другите родители и си паснахме както ние така и децата,при което един ден стана въпрос за проблемното дете и те просто казаха,че са му взели страха ,на кой бащата им се развикал ,кой го раздрусал здраво ,кой замалко да ги ступал и двамата и спрял да им тормози децата за сега.Мина се време и наскоро докато си разхождахме децата се присъедини и даденият бабаит,като почна със шамарите и ритници през 5мин ,направих му нормална забележка от сорта на "така не е хубаво виж другите " после последва "кой те прави такъв лош" като гледам всичко ,което му казвам винаги да е пред майка му ,както и за последното вече предупреждение ,че не съм майка му и ако още един път посегне на дъщеря ми ,ще яде бой и майка му отвърна към него с "чу ли какво ти каза" ,а през това време другите майки мълчат от страх да не си разбият "съвестта и морала" за сметка на децата им .. мина се известно време и дъщеря ми пак беше ударена ,при което тръгнах рязко към него ,майка му го дръпна назад ,но въпреки това успях да му зашлевя един запомнящ се шамар ,при което майката ме блъска и нея я оправих забързо и се почна "ама ти защо ми удрящ детето " и аз и отговарям " и питаш защо .а то защо ми удря и тормози детето ми и то не от днеска" .. "ама аз си го оправям "при което отвръщам,че не си личи и да се вземе в ръце ,защото тя е за бой не то, но покрай нея и той ,ще го отнася  при ,което забърса му сополите,взе го на рамо и чао.От тогава като ни видят на площадката особено с другите родители дим да ги няма ,а в детската градина оплакване да е посягало на моето дете няма ,но към тези с "мълчаливите родители " си продължава. И директорката леко се намръщва ,като ме види по коридорите,но пък аз и отвръщам с най-доволната усмивка на справедливост ,макар и по този начин . Не казвам,че е добро ,но когато няма други варианти "каквото повикало ,такова се обадило" ,мое лично мнение ,че понякога трябва ти да си "черната овца" за да се случат нещата и да си имат едно наум,че за детето си не ти пука от никой и от нищо и,ще стигнеш до такава крайност каквато се налага за доброто здраве и психика на добрите деца. Съветът ми е не ОТСТЪПВАЙТЕ.съберете се с правилните родители и действайте ,не си тръгвайте вие от детската градина/площадка заради ЕДИН проблем,който може да бъде решен.А всички безхаберни родители с техните агресивни деца ,ще дойде един момент , в който много хора,ще ги избягват ,направят забележка и т.н. и в един момент и нито на родителите,ще им е добре по този начин ,нито на детето да е аутсайдер и ще искат да се впишат ,а за да стане това ,ще се научат да се съобразяват,а ако не да си стоят в помията с другите като тях деградации и"много им здраве" Извинявам се за дългия пост и моля родители от сорта на "ама защо,ама при мен такива работи няма,ама при мен стана по добрия начин ,амамама,да не пишат. просто е излишно и за мен лично няма логика,защото както писах още в началото всичко при всеки е различно,всеки трябва да види какво е от другата страна,с изключение на безразличните родители,щом не искат да се поставят на мое място и да усетят моята болка ,аз пък въобще няма да си направя труда да я "съжалявам и да и влизам в положение" за сметка на детето ми .Дано да съм успяла да помогна :Успех на всички и дерзайте!

# 59
Благодаря, Реалист167. Аз не искам да се стига до бой. Решили сме,че ще се местим в др училище - 4 деца от класа ще се махат. Дразни ме безхаберието на родителката. Ако моето биеше сигурно щеше да ореве квартала. Но да ми вдигаш рамене или да се обръщаш на др страна с думите "по-енергичен е от останалите и затова все излиза, че прави бели". Не, не е по-енергичен, просто са го оставили на самотек детето - той животът щял да го научи. У тях може да прави каквото иска с родителите - да ги хапе, налага, ако ще да ги реже. Но такива хлапета сега ги гледаме по репортажите - едни стават "локали", други убиват направо я с кола, я с душене.

Общи условия

Активация на акаунт