Енергично или невъзпитано дете?

• 3 834
  • 62
  •   1
Отговори
# 15
Звучи като детето да има някакъв проблем. Натискайте училището да предприемат някакви мерки, но не да принуждават родителите да го преместят, а психолог и каквато друга подкрепа е нужна. В крайна сметка това дете освен другите с това поведение измъчва и себе си.

# 16
Снимки на ухапаното, после писмени жалби до класната, директора, инспекторат, Агенция за закрила на детето, въобще по законен ред физическата агресия не трябва да се толерира и на 0.
В момента детето не е престъпник, но има  всички предпоставки да стане.
И, не, не ме интересува дали ще го изключват от всяко училище.
Моята работа на майка е да защитавам моето дете.

# 17
Без да познавам детето, така описано звучи като детето да има дефицит или особеност з развитието, откъдето, най-вероятно произлизат трудности в изразяване и/или разбиране с последваща агресия, неумение да разбира и спазва граници, правила, липса на самоконтрол,.когато импулсът искам/ не искам надделява... Детето би следвало да мине консултация със специалисти/ обследване за установяване на причините за това поведение и съответно да се работи за корекция на нежеланото поведение. Много е важно също да му се обръща внимание, когато се държи добре - положително внимание, а не само, когато се държи лошо - нежелателно внимание. Има деца, на които положителното внимание липсва и те компенсират с привличането на нежелателно такова.
Няма изключване от училище. Образованието да 16 години е задължително. Има санкция "преместване в друго училище", но тя не се прилага спрямо деца в начален курс, както и към деца с установени дефицити, нарушения в развитието, когато лошото поведение е в резултата на тях до 7 клас, ако не са го променили това последното.

# 18
Каквато и да е причината за агресивното поведение (защо си е такова) детето си е за психолог. Всички деца на моменти са агресивни, когато не знаят къде са границите на нормалното поведение, но при това дете не е въпрос на възпитание а при него на девиантно поведение, което си постоянно. При положение че идва само майката, няма да се учудя, ако в дома му има още по тежък проблем, като домашно насилие например.

# 19
Има огромна разлика между енергично и невъзпитано и агресивно дете. Моето е енергично,ама не ходи да бие наред и да крещи.
Жалби. Щом родителите нехаят, няма какво друго да направите.

Тъкмо това се засилих да пиша и аз. Голяма мешавица от епитети има в тази тема и не става ясно какъв точно е проблемът с детето.
Не всяко енергично дете е невъзпитано. Има и мудни невъзпитани деца.
Въпросът „енергично или невъзпитано“ е все едно да питаме „кръгъл или зелен“.
А накрая се оказва, че става въпрос за агресивно дете, което също може да бъде енергично, но има и неенергични агресори. Да не говорим за пасивните такива, които може да не се бият, но с думи да нанасят повече травми от побойниците.
Поставете първо „диагнозата“ на детето, след това мислете как да се преборите с него и родителите му. В някои случаи става с жалби, в други – всеки си спасява чедото поединично. Зависи от степента на агресията и конкретиката.

# 20
  • София
Трудно да се постави диагноза на чуждо дете.  Ако психолог постави такава ок, но мнение от чужд човек без такова образование няма да се вземе на сериозно.

# 21
Неслучайно съм сложила кавички на „диагноза“. Много ясно, че не става въпрос буквално за такава, а за епитетите, с които се определя такова поведение.

# 22
Щом родители и учители не обръщат внимание вариантите са два- той като удари веднъж, да го удрят два пъти, много бързо кротясват или няколко деца накуп да ги преместите в друго училище и да закрият паралелката, тогава и учител и директор много бързо ще намеря решение. Майката е уведомена, останалите родителите не са длъжни да търсят проблема на нейното дете. Преди за такива деца имаше специализирани училища и нямаше проблеми.

# 23
  • София
Скрит текст:
Здравейте. Търсих, но не намерих подобна тема. Извинявам се, ако има, а съм я пропуснала.
Та, от доста време обмислям това и не ми е лесно да пусна темичката. Все пак става дума за дете от класа на моя син. И преди съм го споменавала. Детето го знам от детската градина, беше в съседна група. Още от тогава си го знаем, че той не говори, а вика по всички. Биеше се, хапеше, риташе другите деца. Като му правят забележка се сопка и почва да крещи. Ако го накарат да направи нещо,което не иска - почва да крещи.
Изпадаше в някакви кризи и чак посиняваше от рев и викове.
Скрит текст:
За 2 години, 7 деца се махнахме от въпросната градина. Но да речем, че се преглъща - малко дете, явно с характер (както казваше майката).
Оказахме се в един клас с него. Държи се по същия начин, но сега е по-голям и по-груб. Моят син бил блъскан 4 пъти от нач. на учебната година в часовете по спорт, защото другият момък винаги бил пръв. В междучасията ровил вещите на останалите. Сопка се на учителите, само че вече говори на "ма","бе" и "аре ве". Обижда децата. На родителските срещи е ужас. Майката само се цупи. Никой не го ценял детето, бил просто енергичен, не можел само на едно място да седи.
Мин седмица беше ударил едно момиче и имаше извънредна родителска. След това хулиганът изчезна за седмица. И преди беше същото. В детската градина като стане нещо и веднага го спираха за седмица. После слушаме как е енергичен, как всички не го оценяваме и т.н.
Аз ли се бъркам нещо? Вярно, всяко дете е различно, но за мен не е енергичен. В понеделник синът ми се прибра със следи от зъби по рамото. Класната каза, че пак "енергичният" младеж искал да стане на неговата и да бъде пръв. Аз обаче имам неистовото желание за зашлевя майка му, защото не прави нищо, а седи и цъка. Греша ли някъде? Прекалено емоционално ли го приемам?
За мен нито едното, а дете със здравословен проблем.
Но не виждам това какво променя.
Без значение дали е със здравословен проблем или е невъзпитано, е недопустимо да наранява други деца.
И наистина не се разправяйте с майката. Задължение на учителите и училището е да реши проблема. Те не изпълняват задълженията си. Действайте с писмени сигнали.

# 24
Без да съм прочела всички отговори - проблемът с детето е комплексен - може да има и психологически проблем - примерно ако вкъщи нещата не са добре и детето е ставало свидетел на караници, насилие при родителите или насилие към него.
Също така игнориране от родителите, не му обръщат внимание, не се занимават с него, не му обясняват, не го учат на нищо.
Аз също разбирам, че това дете си е също едно дете, но не е работа на останалите деца да го търпят и на другите родители да го превъзпитават.
Защо не се обедините всички родители и да поискате да го преместят в друг клас или друго училище. Вместо вие да се чудите къде да си местите децата.  Колко деца трябва да пострадат, за да вземете мерки. От личен опит знам, че учителите ще търпят и няма да направят нищо, нито директорката - за тях е важна бройката да е запълнена и не обичат да се занимават с проблемни деца.
При всеки инцидент пускайте сигнали и междувременно започнете подписка да отстраняване на това дете от класа .

# 25
Интересна тема. Влизам, за да дам пример от поколението на дъщеря ни, в момента 6 клас.
Имаха едно момиче, което не беше с нея в градината, а беше в съседна, на близки наши приятели, чието дете, момче, е на възрастта на дъщеря ни.. За това дете слушам откак децата ни бяха на 3-4 години. Вечно проблемно, момиче биеше момчетата, скубеше, хапеше, многократно викаха родителите. Детето стана първи клас и се оказа в същия клас като на нашите приятели сина. 3 години същия филм, агресия, родителски срещи, бие се и прочие. В четвърти клас някак си дущеря ни, която беше в същото училище, се запозна с момичето. Разбира се, аз реагирах остро. Онова, което тя обясни, беше че момичето е подходило с мисълта, че е онеправдано, отблъснато, няма приятели и иска да има. Разбира се, дъщеря ми е подходила с доверие и се сприятелили. На тази възраст агресия вече не е проявявала или поне аз не знам. Но, изненадата ми беше когато видях фейсбук профила на детето. Пускаше клипчета, сторита, снимки като 18 годишна инфлуенсърка, търсеща последователи. Леко подтикнах дъщерята да се отдалечи от нея без да бъде груба. На аледващата година така июи иначе мина в друго училище и вече прекъснаха връзка.
Мисълта ми беше, че не всяка агресия в ранната възраст води до крайни последици, каквито се споделят в темата. Нп, в същото време последици има, просто те се проявяват в разлиен вид. Разпуснатостта и личсата на родителски контрол просто минаха в друг вид, може би защото е момиче.
В случая, ако не се вземат мерки, бих махнала моето дете.

# 26
Щом не вземат мерки, трябва да се махне не едно дете, а толкова, че да закрият паралелката. Не може едно, да пречи на повече.

# 27
аз не мога да кажа дали има здравосложен проблем. за мен е липса на възпитание. да, сиг има и дефицит на внимание, понеже майката просто се обръща настрана като й изрицитират какви ги е дробил през деня.
лично мое мнение си е. не вярвам да го махнат от училище. в детската градина след 3 последователни дни с оплаквания просто го спираха за по седмица и малко отгоре. в училище е така. на родителските слушам как го оправдават, че е енергичен, с характер, обичал да тича и така нататък. ами, не е само той така в класа. ни никое друго дете не си е позволявало да се сопка и да да посяга. никое - а си имаме калпазани уж. случва се да се скарат за нещо, но освен това хлапе, никое друго не бие и не хапе.
госпожицата,което е класна, е на 27 само. едва се чува, когато се надвикват родителите.

# 28
Детето вероятно има проблем, който родителите не искат да признаят/ видят. Жалко за детето, защото така то също страда, а поведението се влошава.

# 29
  • София
И липса на възпитание да е. С какво ви помага това?
За мен агресията спрямо други деца е недопустима, без значение дали става въпрос за невъзпитание или здравословен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт