Съкратена лятна ваканция

• 18 023
  • 393
  •   1
Отговори
# 360
  • При хората, които обичам
И аз, като Andariel започвам да се чудя за какво, аджеба, се спори в темата? Дайте да не им съкращаваме ваканцията, те ще си почиват. Къде? В лятно училище!

# 361
  • На планетата Земя
Не съм съгласна.
Първите 15 дни на септември са още една прекрасна възможност за почивка с детето.
Защо на това хубаво време да се затварят децата по стаите.

# 362
И аз, като Andariel започвам да се чудя за какво, аджеба, се спори в темата? Дайте да не им съкращаваме ваканцията, те ще си почиват. Къде? В лятно училище!

Лятното училище няма нищо общо с ученето - организират се всякакви неща за децата без да мислят за изпитвания, контролни, домашни, класни. Даже и да прочетат нещо и да решат по някоя задачка между игрите, ще им е много по-приятно, отколкото, когато са на у-ще. Така че си е почивка, да.
И такова у-ще е подходящо за деца до 4-ти, 5-ти клас. По-големите няма как да им привлечеш вниманието там.
Още повече, че евентуално ще се организират юни ( за по-малките) и юли. През август почти навсякъде хората излизат в отпуск и заминават на почивки. Тогава и учителите ще са свободни да си вземат отпуските ( предполагам, че не са им повече от месец).

# 363
  • София
Съмнявам се и за петокласниците дали може да им се привлече вниманието. Максимум го виждам до четвърти клас. Излиза така, че тези летни занимания ще обхванат съвсем малка част от учениците - само четири класа, а това е възрастта, в която родителите най-много се притесняват какво да си правят децата и децата сравнително лесно се водят и се държат под контрол.

# 364
Против съм съкращаването на ваканциите въобще......Народното събрание си гласува по незнам колко дни ваканция преди и след празник, винаги последни започват работа, че децата ли ще излязат най-работни в държавата?

Да оптимизират учебния процес, да вземат да направят по-лесно усвояеми учебници, да спрат да правят децата опитни зайчета като всяка година пробват какво ли не на техен гръб и...евентуално ако им останат сили и акъл чак тогава да мислят за ваканциите........

# 365
От опит знам, че ако някой не иска да разбере нещо, то е безсмислено да му го обясняваш и анализираш, та белким поне малка част от смисъла му влезе в главата.
Първо - лятното училище/занималня не са задължителни. Обучението там нито е целодневно, нито пък е свързано с оценяване. По-скоро може да се яви като един коректив към учителите - в извънкласни занимания да подходят индивидуално към учениците си, тъй като явно по време на учебните часове през учебната година това е невъзможно.
Второ - колко според вас общо преподаватели работят в едно средно училище. Едва ли е невъзможно да си взимат отпуските по график, както прави целият останал български народ, нали? И колко деца според вас ще се струпат наведнъж за една лятна занималня - едва ли всички деца от всички класове, нали?
Трето - защо трябва да се заплаща допълнително на преподавателите, които и без друго се водят на работа през лятото, че дори и ходят на "работа", за която получават заплата, друг е въпросът какво точно вършат, като няма деца, на които да преподават /защото според трудовата им характеристика тяхната основна дейност е да преподават и да възпитават деца, нали/. Та дори и да се наложи тези дейности да се заплащат допълнително, то таксата би била минимална, на светлинни години от таксите в частните  занимални.
Четвърто - колко е голяма отпуската на един учител? Та да не може да си ползва полагаемото се по време на лятната ваканция, спазвайки някакъв график и редувайки се с останалите си колеги?
Пето - лятната занималня предлага единствено преговор по минатия през годината материал, а не взимане и усвояване на нов материал. В този смисъл не би могла да се нарече "същото като да ходиш на училище". Забавни тестове и любопитни факти, помощ от страна на преподавателите към децата, които явно почти не схващат съдържанието на задължителната литература за през лятото. Това не е учене, а единствено затвърждаване и разширяване на вече получените и усвоени знания през годината.

Всъщност, ако няма желание нито от страна на учителите, нито от страна на директорите, нито от страна на министерството, нито от страна на родителите, е абсолютно безсмислено да дискутираме тази явно утопична идея. По-добре е децата да се шляят по Мол-овете, да пият бира по градинките, родителите да се чудят при коя баба да ги пратят или  какво по-евтино занимание да изберат от многобройните предложения на частните занимални, да се тюхкат угрижени, че имат само по 2-3 седмици отпуска, когато да могат да заведат децата си на почивка извън града и да вият на умряло, че ваканциите били дълги. Не, ваканциите не са дълги, просто няма никаква организация, нито желание за организиране на две умрели от скука обществени прослойки - учители и ученици.

И пак повтарям - тези занимални ще обслужват онези ученици, чиито родители не могат да им осигурят забавление през цялото лято, а същевременно не им се иска децата им да скитат без надзор по улиците. И тъй като всеки родител все пак има отпуска през лятото и ще заведе детето си някъде, то и напливът към тези занимални няма да е от страна всички ученици по едно и също време. Интересът и посещението им ще са със стъпаловиден график.

С една дума - няма какво да се убеждаваме дали е добро или лошо подобно решение. Така или иначе явно няма да бъде реализирано не само поради незаинтересованост на съответните институции, но поради неясната и неаргументирана съпротива на родителите.

Аз за моите деца съм намерила начин и възможност да ги отглеждам през лятото, ако ще и ваканцията да стане 6 месеца. Сигурно ще намеря и с какво да ги занимавам през дългите зимни и пролетни ваканции, просто за тях самите няма да е по-полезна почивката през късите и студени дни, отколкото през топлите и дълги такива.
А за пестенето от отопление - още веднъж ще се изсмея гръмко и ехидно. Защото за това отопление плащам от данъците си, значи е добре то да бъде осигурено за децата ми, а не да ми бъде откраднато.

# 366
  • Ямбол
baibibi, ще се опитам да ти отговоря в реда, в който ти си писала.
Аз не отхвърлям никакви идеи. Ще ти кажа или поне ще опитам да обясня къде са препядствията на тази идея.
На твоето "Първо" - лятна заетост на преподавателите няма, ако се организира такава, трябва да се заплати допълнително или да се наемат външни възпитатели за тази цел, което пак са допълнителни средства, които при тези бюджети трудно ще се намерят, но не невъзможно, ако се кандидатства по някоя европейска програма.
На твоето "Второ" - на учителите не е позволено да си взимат отпуските както на други служители, те могат да ползват такива, само през ваканциите. Няма графици, има само едно лято, през което имат поне една две седмици доста училищна документация по попълване на картони, план-прием за следващата година, обработка на изпити и поправителни, прием на ученици, записване. Това се пада на дежурните учители.
"Трето" - преподавателските часове са строго регламентирани и всеки допълнителен час следва да се плаща като лекторски. Пример - учителят по математика има по договор 648 часа годишно, ако той вземе 720 часа, би следвало да получава над заплатата си според колкото е взел на месец от разликата над 648 часа. Така си е по закон.
"Четвърто" - отпускът на учител е 48 дни, като може да има още до два дни по КТД и още 6-8 дни ако е синдикален член и тези дни могат да се вземат само през ваканциите, като трябва да се свърши и всичко онова, което изредих във "Второ". Та, как мислиш ще се редуват два месеца и всички да си вземат поне 40 дни?
По "Пето" - нямам възражения.

Желание има, средства няма. Ти плащаш своите данъци, но явно този, който управлява средствата е решил, че ще дава малко за образование и трябва да се пестят пари. Но не учителите и директорите решават колко да бъдат тези средства. Те по едно време стачкуваха и искаха повече, но уви, нямаше подкрепа, останаха си с малко и минаха на делегиран бюджет, който направо ги закопава.

Аз не съм против, аз търся оптималното добро решение, но с наличните средства в реалната ситуация.

# 367
Лиляна,
На твоето първо - лятна заетост има. Имам приятелки учителки, които висят през ваканциите от 9 до 18 часа като чиновници в училището и ми се оплакват, че са си протрили дънките от седене по столове.
На твоето второ - не всички учители си взимат опуските по едно и също време. Все някакъв график има. Не всички деца от едно училище едновременно ще се втурнат към летните занимални. Един учител спокойно може да занимава по около 30 деца. В едно училище освен класните ръководители на начален курс /означава, че колкото първи, втори, трети и четвърти класове има, то има и толкова учители, плюс преподавателите от прогимназиален курс по различните предмети - по груби сметки, ако има по три паралелки от всеки випуск, то учителите не са по-малко от 20-25 за едно ОУ. Е, та тези всичките излизат едновременно за по три месеца в отпуска? През лятото?
На твоето трето - в случая не става дума за преподавателски часове. По това спор няма нали, в летните занимални не се преподава, нито се изпитва, нито се оценява. Има занимания с деца и надзор над такива.
На твоето четвърто - нали ваканциите бяха прекалено дълги - по три месеца лятната само! А ти говориш за някакви мижави два месеца. Със стъпаловиден график на отпуските всеки един учител може да си вземе отпуската през тези предълги три месеца, а все може да се съчетае така, че поне петима от 25 души да застъпват на дежурство на лятната занималня.
На твоето пето - виж ТРЕТО. Щом не е обучение, значи няма и процес на преподаване.
И да добавя едно шесто - мисля, че споменах, че тези летни занимални може да са платени, но все пак таксите да са разумни и поносими за средно статистическото българско семейство с двама ученика вкъщи.
За десерт и едно седмо - защо не се даде шанс на учители, които искат да си увеличат доходите?

таксата беше 80лв за цял ден и 40лв за половин- храна не е включена в цената....

Да попитам - тази такса за ден, за седмица, или за месец е?
 В училището на децата ми частната занималня предлага лятна занималня за по 30 лв седмично /за цял ден без храна/, за две деца - 45 лева седмично. На месец ми се връзва 180 лева за двете деца, което е горе-долу поносимо, но не за повече от месец. Предполагам, че ако подобно мероприятие, наречете го както искате - лятно училище, лятна занималня, градски лагер или както ще ви е по-удобно и приятно, провеждано в сградата на училището и със съдействието на действащите преподаватели в съответното училище, би било още по-евтино, но същевременно изгодно както за училището, така и за учителите. А най-вече за родителите и децата им.

Ако един проблем трябва да бъде решен, ще се намерят хиляди начини това да стане. Ако някой не иска този проблем да бъде решен, ще намери хиляди доводи за невъзможността за решаването му.

# 368
Как виждате финансирането и организирането на идеята?

Е как ще намерят пари за безумието - предучилищна от 5 годишна възраст, а за учениците не намират.
Що за идиотизъм 5 годишни деца да се подготвят за училище две години предварително.
След някоя година и от яслата ще започва предучилищната  ooooh!
Не намериха, както и се предполагаше още от зараждането на идеята, за 5 годишните.     Laughing
Отпускът на учителите е по- голям от 20 дни годишно масово. А толкова са дните в един календарен месец /работните/.

Синът посещава лятна занималня, но само за половин месец на лято, т.к. му омръзва и само до ІV клас. До 10 деца са максимум в групичка на учител.
Ако трябва в едно училище да се заемат по един учител на 10-15 деца, то на тези учители, както пише и Лиляна, задължително следва да се заплати положен труд. Това е. И сега който иска да ползва занималня, като мен, си ползва платената. Нищо безплатно по света няма, включително и когато държавата трябва да го плати, а че няма да го направи, особено сега, е ясно и за големия ми син.
Грижата за децата на "висящите учителки" ще да следва да се организира в хорариум часове и да се заплати допълнително. Независимо дали е налице "преподаване", то е налице поет немалък ангажимент. Ако ви се струва лесен- поемете 10-15 деца за 8 часа и то на възраст 7-11 години.
Никой тук не е писал против идеята, просто тя си остава една химера, ако ще да се чака финансиране от бюджета. Единствен вариант виждам за реализацията й само ако грижите по децата в училище за този период се плащат от родителите. Но те се плащат, така или иначе, и в лятната занималня. Въпрос на преценка ще е таксата и организацията.

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 09:29 от Judy

# 369
Твърдо против! Децата трябва да бъдат деца, докато имат тази възможност.

# 370
Ех България България... престъпниците се разхождат по улиците а МВР затваря сайтове за торенти.Децата си губят детството с започването на училище а умниците в Народното Събрания искат да ни оставят без ваканция.

Най-много ме е жал за децата на тези родители,които искат скъсяване на ваканцията.Те не искат да имат деца а РОБОТИ ! Не знаят какво е положението сега в училище,но си викат "вместо да стои вкъщи,нека да ходи да се учи"

На какво да се учи? На псувни? Пушене на цигари и вземане на наркотици? Ако си мислите,че има нещо добро в училищата сте в някаква масова заблуда! Първото което е учител става този който има желание.Имах учители които са родени за тази професия,и въпреки малкото пари преподават с усмивка и желание.А тези сегашните само знаят да тормозят децата.Аз вдигам ръка да питам класната си нещо ТЯ ще ми вика "мълчи ...не искам да те слушам" ?  Учителите се гаврят с НАС но родителите естествено няма как да знаят за това.Ако кажеш нещо на учителката (твое лично мнение) ТИ автоматично ставаш "черната овца" на класа.

И за последно малко ирония да вкарам " Спокойно скъпи мами и татковци.Ще учим разбира се ...даже от 5 годишни ще учим! След толкова учене ще работим разбира се,а после спокойно ще си умрем.Е,защо ни е детство? Ще имаме по 2-3 висши дано това ни направи хора Simple Smile АМИН !!!

ПС - Много ми хареса мнението на flyinh v1   Peace

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 23:17 от Black_Tiger

# 371
Не мога да разбера защо последните страници са пълни с постове, в които се твърди, че ще намалее общия брой на ваканционните дни? Хора, вие четохте ли?

# 372
  • София
Айде сега и да четат  Laughing

# 373
  • София
Е, аз като четох, пак не видях някъде в законопроекта да пише, че ще се започва на първи, и че ще има допълнителни ваканции заради по-ранния старт! Може и да съм окьоравяла вече! Има някакво предложение, чиито мотиви са икономиите от парно през зимата.

# 374
Голяма икономия ще стане от това парно, чудна!Те децата досега и без това в повечето училища стоят на студено цяла зима и не си свалят якетата дори в класната стая, та сега дай още да икономисваме и да им съкратим топлата лятна ваканция с дълги дни и да ги затворим вкъщи през зимата, че да имат време да стоят на компютъра и да гледат телевизия.Чудесна идея, направо не знам как не са се сетили по-рано!
Както написах и в предишния си пост...През тия две кратки ваканции от седем дена през зимата децата, и особено малко по-големите, със сигурност НЯМА да си почиват.Миналата година 15 годишната ми дъщеря (тогава 14) се прибра вкъщи последния ден преди коледната ваканция с финзиономия тип "Няма ли това нещо край" и ми показа колко домашни и уроци са й дали за тези скромни 11 дена, през които се предполага, че трябва да си почине.Е, и на мен ми стана лошо.
Колкото до летните занимални-не омаловажавам труда на НЯКОИ учители и желанието им да работят с деца, но масата преподаватели по училищана не дават пет пари за това колко са научили онези "досадни хлапетии" срещу тях.Е, нищо няма да им стане да общуват с децата малко повече и да отделят скъпоценното си време през лятото, когато единственото, което правят и да търкат столовете и да играят на фермичката във Фейсбук.Аз бях потресена, когато отидох да записвам племенника си в първи клас и заместник-директорката много ентусиазирано си ровеше точно във Фейсбука и очевидно играта много повече я вълнуваше, отколкото да ми обясни какви плюсове има училището.Ако ще това лятно училище да се прави с допълнително заплащане.Аз поне от както дъщеря ми тръгна на училище всяка година давам луди пари по родителски срещи.Плюс таксите, които родителите ще плащат.Не говорим, разбира се, за някакви огромни суми, а за една приемлива цена за българските стандарти.А и някак си не мога да повярвам, че абсолютно всички учители излизат в отпуска по абсолютно едно и също време.Все ще се намерят две клетници, които да отделят време на децата, чиито родители нямат възможност да ги гледат или да ги изпратят при баби и дядовци.Пак казвам-не омаловажавам труда на учителите, ясно ми е, че за да преподаваш цял ден на 30 деца, които са шумни и не те слушат какво приказваш наистина може да ти играе на нервите много сериозно.Но в крайна сметка говорим за деца между 6 и 10 години, които, повярвайте ми, могат да бъдат много по-кротки и спокойни, когато ходят на лятна занималня, където се забавляват.Разбира се, на мен ми е ясно, че такова нещо към този момент в България няма как да се осъществи.И наистина жалко.
За финал-продължавам да бъда твърдо ПРОТИВ съкращаването на лятната ваканция.Аз искам моето дете да има заслуженото време за почивка.И по възможност да не правят икономии за негова сметка.

Общи условия

Активация на акаунт