ШЕСТОКЛАСНИКЪТ напет, пак върви напред!

• 36 969
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
Зачетох се в темата и не мога да не се ядосам и аз от претенциите на някои колеги #Cussing out Повечето от помагалата изобщо не се ползват през годината, защото не стават, а за едно-две упражнения да се купува цяла книжка е безобразие. Като че ли не може да го ксерокопира и раздаде като толкова държи на някое упражнение....ooooh! А учебника за 6-ти клас наистина е гротеска по отношение на оформление. Ужас! Confused

# 136
  • София
Казвала съм и преди тук че предавам Информатика и ИТ.
1во се извинявам, че тъй нахлувам в темата Simple Smile

В у-ще или ВУЗ си преподавател?
Каква може да бъде причината да няма часове по информационни технологии в начален курс на образование? Липса на преподавател? Или някаква друга неясна причина?

Предполагам, че в понеделник на родителската среща ще имам яснота по този въпрос. Но ми беше странно как до сега имаха часове, а в 3ти клас няма да има.

# 137
  • Там, където ме обичат
Зачетох се в темата и не мога да не се ядосам и аз от претенциите на някои колеги #Cussing out Повечето от помагалата изобщо не се ползват през годината, защото не стават, а за едно-две упражнения да се купува цяла книжка е безобразие. Като че ли не може да го ксерокопира и раздаде като толкова държи на някое упражнение....ooooh! А учебника за 6-ти клас наистина е гротеска по отношение на оформление. Ужас! Confused
unadaptable , и друг път съм чела коментарите ти - уместни и верни.
Радвам се, че повечето от нас сме на едно и също мнение.  Но няма ли начин и учителите да видят какво мислим родителите по въпроса с помагалата? newsm78

# 138
AnMary, в училище, но в горен курс. Предавам от 96г. а тогава нямаше ни програми, ни учебници.
Сега както и в други предмети и сфери е хаос. Например 9 клас са ни по нова програма, научихме чак септември по колко часа и какво ще учат, а учебника е мислен лятото. Утвърдили са обаче и старите учебници, въпреки че ще се учи по нова програма. Материалът пък....се припокрива с изученото вече....хаос отвсякъде.
За долния курс изобщо не знам как стоят нещата, но ЗП по ИТ започва от 5 клас. Най- вероятно до сега сте учили ИТ като СИП, ЗИП или ви е такава паралелката. Причините да нямате сега може да са: няма преподавател(макарче обикновено в такива ситуации слагат някой педагог останал без работа с изкаран курс по компютърна грамотност, което е пореден абсурд), ако са правили запитване сред вас- сте предпочели вместо ИТ децата да учат друг предмет. Не смятам, че е кой знае каква загуба ИТ в 3 клас, защото наблягат предимно на Paint, Internet и игрички...
Поздрави!

# 139
  • София
пРостО кИриЛизАциЯ, благодаря за разясненията Simple Smile
Това за игрите ми е напълно ясно. И аз реално не виждах смисъл от този предмет (поне във вида, в който се провеждаха), но се учудих защо тази година няма да има часове.
В интерес на истината не помня ИТ дали беше ЗИП или СИП, най-вероятно е било СИП. Паралелката им е специализирана, но е изобразително изкуство.
Най-вероятната причина според мен е липса на преподавател. Запитване не е имало, РС ще има в понеделник. Ще поставя въпроса, поне да разбера причината.

Може би не е голяма загуба, но пък е плюс ако има такъв предмет Simple Smile
Аз съм инженер, съпругът ми е програмист, детето няма да е по-назад Simple Smile

Лека вечер Simple Smile

# 140
  • София
при нас ИТ си е редовен предмет. Сто пъти бих предпочела да го няма,защото децата само си губят времето. По-добре да рисуват или да тичат по двора!

# 141
  • София
И при нас е редовен предмет от миналата година. През тази пак е в програмата -веднъж седмично. И в 5 и сега по ИТ си купувахме ние помагалата. Вече имаме домашно- по АЕ съчинение за лятната ваканция Simple Smile

# 142
Да, по ИТ се купуват, защото се водят помагала, а не учебници и както писах по- горе ИТ е в Задължителната Подготовка от 5- ти клас, така че независимо от училището всички учат ИТ.
По програма трябва да учат продуктите от офис пакета, малко Windows, Internet. Програмата не е безполезна, ако децата вече са 5-6 клас, защото тези умения са им полезни и за други часове, ако трябва да подготвят нещо. Лошото е че часовете не навсякъде се провеждат както трябва.
Моята дъщеря също си губи времето в часовете по ИТ, но пък за сметка на това в къщи не й позволявам да разпуска на компютъра. Компенсирам липсата на преподаване доколкото мога- вкъщи, като й показвам неща, които на нея са й интересни. Миналата година прави 2 презентации- по география и история, едно родословно дърво по литература...ако не се лъжа. Въобще не се напъвам да я правя някакъв специалист в областта- всичко с времето си и ако има желание.
Ние имахме вече домашно по математика и по бълг. език. По математика й купих някаква "Книга на ученика" изд. Архимед, защото и учебника им е на Архимед. Съдържа сборник по нива на сложност- А,Б,С и втора част- тестове. Това намерих. По БЕЛ ще изчакам да видя какво ще препоръча г-жата. Тя не искала даже учебна тетрадка по литература, преценила че това което е в учебника е достатъчно(направо контраст с Дара  Laughing)
Днес решихме, че ще купуваме нова раница, та честита да ни е. Май пазаренето е по- спокойно след 15.09 Wink

# 143
  • Там, където ме обичат
пРостО кИриЛизАциЯ , Блазе ви за учителката по БЕЛ, винаги съм смятала, че не е необходимо децата да имат помагала, ако не ги ползват, ако се работи по тях - друг въпрос. Най-често в края на годината виждам, че помагалата са ползвани не повече от 5-10%. За толкова малко, направо смятам, че не си заслужава - нито нашите пари, нито носенето им в и без това тежките раници.

# 144
unadaptable , и друг път съм чела коментарите ти - уместни и верни.
Радвам се, че повечето от нас сме на едно и също мнение.  Но няма ли начин и учителите да видят какво мислим родителите по въпроса с помагалата? newsm78

За съжалание всеки си избира и изисква нещо "в интерес на обучението" и няма как да бъде апострофиран Confused Единственият начин е ако в класа има мама - колежка, която " да се опъне" за някои ненужни помагала, тъй като ги е разглеждала и може да настоява с подходящи аргументи. Иначе....купувате си разни измислени книжки и после се чудите какво да ги правите.... Sad поне тези, които имат по-малки деца или роднини с малки ученици могат да спестят ненужни харчове следващия път Sad

# 145
Мами, аз пак искам помощ  Embarassed
Хич ме няма с тази математика, а моята тинейджърка е отнесена от вихъра  #Cussing out

Можете ли да ми дадете отговори и решения на тези задачки  Embarassed :

1)  1
      -  : 0,005 + 5
      7                 -  *2 =?
                         7

2)  1   -     3  : 0,8 =?
   5 -      3 -
      3         7

3)       1  -  42,8            1 + 0,2
   (   43 -             )   : (  -             ) =?
           3                       3

4)  1,5: 1  + 3,2=?
          2 -
             7      

Надявам се, да разберете написаното от мен и да ми съдействате   bouquet        

# 146
  • Там, където ме обичат
Даничка1979, и да искам да ти помогна голямо писане ще падне с тези дробни черти Wink. Основното, което трябва да знаеш в случая е привеждане към общ знаменател и превръщане на обикновени дроби в десетични и обратното. Peace

# 147
Благодаря   bouquet
Утре ще  решава цял следобяд само такива задачи  Sick

# 148
  • Там, където ме обичат
Благодаря   bouquet
Утре ще  решава цял следобяд само такива задачи  Sick
Не е трудно, само да си припомни правилата. Цял следобед няма смисъл, но 1-2 часа стигат. Успех!

# 149
За всички, които се затрудняват да помогнат на децата:

http://www.domashnoto.com/

Общи условия

Активация на акаунт