Отговори
# 105
  • София
dianach
ЛХ и ФСХ са ти ниски - показват че има проблем с О. и този МЦ най-верятно няма да има такава.
Свободния андроген индекс ти е повечко, това е съотношението м/у тестостерона и секс хормон свързващия глобулин или SHBG.
Това изследване е нещо като маркер за доказване на СПКЯ - трябва да се лекуваш
denis, благодаря ти за бързия коментар Hug, междувременно изпратих изследването и  на д-р Тодорова, за моя изненада жената веднага ми е отговорила" Свободния андрогенов индекс не трябва да Ви безпокои Той е причина за вашата конструкция. Ниското ниво на  LH вероятно се дължи на неговото повишение, но може да си е изолиран дефицит, който е причина за Вашите менструални смущения. Тук диагнозата е комплексна не може да се постави изолирано само по хормони, необходимо е ултразвуково изследване на лигавицата на матката и броя на фоликулите" Миналия месец имах една аномалия с мес. цикъл, но възможно е да беше от смяна на климата, понеже живея в Алпите и тук климата е малко по-студен, като ходя в бг почти винаги ми идва цикъла по никое време, този път вместо да ми дойде просто на 14-15 ден имах някякво съвсем слабо течение и на 32 ден цикълът ми дойде. Този месец ми дойде на 27 ден както си му е реда. В бг ходих при д-р Стаменов на един да го наречеме блиц преглед не повече от 5  минути, но той също каза,че яйчниците са ми добре, само лигавицата ми била малко тънка, но щяла да се възстанови щом съм вкарала ТСХ-хормона в ред /имам хашимото/. Преди 2 седмици ходих пак на гинеколог, той ме гледа с ултразвук, каза,че за него лигавицата ми си е напълно нормална имах си фоликул и т.н., даже  започна да се съмнява дали причината за двата ми аборта през 2009 не е от страна на мъжът ми newsm78 Забравих да вметна,че ми откриха висок инсулин преди 1 месец и сега пия метфогамма 750мг на ден. Засега не искам да мисля, че може да имам СПКЯ- все пак двама гинеколози ме гледаха, никой не видя кисти newsm78
Според мен нищо не ти е отговорила
Трябва ти АГ и то специялист по стерилитет - той най-добре ще се справи със СПКЯ.
Когато ти се прави рутинен преглед - това дали в момента лигавицата е с нормална дебелина, не е от голямо значение и нищо не означава. Лечението ти трябва да бъде комплексно и на друго ниво - инсулин, ЩЖ,  и т.н.
Това че мъжа ти е причина за абортите - си е направо глупост.
Кистите са един от симптомите на СПКЯ, но не  задължителен. Може да няма кисти и да си със СПКЯ

# 106
Здравейте. Днес ми излязоха резултатите на почти всички хормони и съм много развълнувана и нямам търпение да разбера какви са. Моля ви да им хвърлите един поглед, че на лекар съм чак по времне на О (исам да комбинирам двете неща, че лекарката ми само да й се усмихна и ми взима пари).  Малко съм объркана и притеснена и не знам какво е мен. и фол. фаза на цикъла. аз си мислех, че са фоликулярна, овулаторна, лутеална. А тази мен. (сигурно менструална .... не я разбирам)

FT 3    5.74 pmol/l          3.10-6.30
FT 4   20.31 pmol/l         11.00 - 22.60
TSH   1.710 mIU/l              0.35 - 5.00
ТАТ    14.50 IU/ml             до 115
МАТ - (TPO)  13.47            до 34
Prolactin        299.45         М(45.0 - 375.0); Ж(59.0 - 619.0)
LH      7.28 IU/l                  М(1.5-9.3) Ж(фол 1.9-12.5, овул 8.7-76.3, лут 0.5-16.9, мен 15.9-54.0)
FSH      5.01                       М(1.4-18.1) Ж(фол 2.5-10.2, овул 3.4-33.4, лут 1.5-9.1, мен 23.0-116.3)
Estradiol    200.04 pmol/l   М:до191;Ж:от1-10г.22-99.1фол 40-606 овул.536-1930,лут121-719,мен. до136)
Testosteron   2.66 nmol/l   М:от 1-12г.0.10 - 2.37;от 13-17г.0.98-38.5;над 17г.8.4-28.7 Ж(0.5 - 2.6)
DHEA-S     5.500 µmol/l      Ж:от10-19г.0.92-9.99;от20-34г.2.68-11.0;от35-54г.0.96-9.15;от55-75г.0.26-6.68;
4 андростендион  - НЕГОТОВ
17 алфа ОН progesteron  - НЕГОТОВ

# 107
Привет, samo-diva. На мен на пръв поглед ми прави впечатление леко височкия тестостерон. После сложи и стойностите на андростендиона, като излезе.

Съотношението на ЛХ и ФСХ също трябва да коментираме, но да се включат и по-компетентни момичета. По принцип трябва да е 1:1 или със съвсем лек превес на ФСХ, а при теб е обратно.

От стойностите личи, че изследването е правно на 3-5-ти ден от МЦ (т.е., гледаме  референтните стойности за фоликулярната фаза), но все пак пиши и на кой ден е точно.

Момичета, мен. не са ли референтните стойности за жени в менопауза?

# 108
Да мен. са стойностите за жени в менопауза.

Съотношението ЛХ/ФСХ наистина е леко нарушно, но не толкова фрапиращо.
Кистички  имаш ли? Цикъла ти редовен ли е и на колко време? Как си с теглото, окосмяването ?

# 109
Цитат
Да мен. са стойностите за жени в менопауза.
само това не се сетих  Wink

Изследването е на 3ти ден от цикъла.
цикълът ми е обикновено на 26, 27, 28 или 29(много рядко) дена. През няколко месеца имам дълги пътувания, рязка смяна на континента  Grinning , та затова се измества малко. по принцип се редуват 26 и 28 дена.  Лф обикновено ми е 14 дена , затова и мога да предскажа точно кога ще ми дойде.
Никога не съм пила хормонални медикаменти, никога не съм имала кисти, лекувала съм само раничка на шийката, често правя профилактични гинекологични предледи, а напоследък и фоликулуметрии, на които с овуто всичко изглеюжда много наред. или е на 12 или на 14сти ден. Последният ми цикъл беше на 25 дена, т.е. изненада ме с един ден. но това ми се случва по един или два пъти в година. Неуспешните ни опити за бебе са дълги (повече от година) като през последните 6 месеца са целенасочени. теглото ми е 55, 56 кг. ръст 164, (но до миналата година бях доста слабичка, тези 5, киола ги качих през последната година.) скоро ще стана на 28. Окосмяването ми е
сравнително слабо. Около ареолите на гърдите имам няколко косъмчета, които периодично скубя. Нямам мъх по лицето, абе слабо окосмяване. 

# 110
Станаха и другите резултати:
4 андростендион  - 6.871nmol/l     -   Ж: 1.40 - 11.87; М:1.22 - 11.00
17 алфа ОН progesteron   -    3.255nmol/l      -    Ж:фол:0.3-2.4;лут:1.8-6.97;мено:0.4-1.55;М;1.52-6.

До каква степен са важни съотношенията на ЛХ/ФСХ и завишения тестостерон? 17 алфа ОН progesteronа също май е зле.   Sad  Моля ви за коментар. 
Към какъв лекар трябва да се обърна? Обикновен АГ ли?

# 111
4 андростендион  - добре! Което би трябвало да значи и че тестоеронът не следва да е проблем (свързани са) + информацията ти за нормално окосмяване и тегло => от мъжките хормони проблем май няма да изскочи.

ЛХ/ФСХ - Бенджолина ти е писала, ако нямаш и кисти, и тук не би трябвало да има проблем. Моят личен съвет е да изследваш и следващия месец, тъй като тези хрмони са месец за месец, пък и АГ обикновено казват, че за да се правят каквито и да било изводи, трябва да се изследват мин. 2 месеца.

17 алфа ОН progesteron - никога не съм изследвала, и на мен ще ми е интересно да разбера каквото занаете вие.

На последния ти въпрос - уж се казва, че като начало е достатъчно и обикновен АГ да ги види, но моите лични впечатления не са много позитивни. Май обикновено само ги поглеждат и казват: ми добре са ти хормоните. Според мен, ако имаш възможност и ти се занимава, направи и консултация с АГ- специалист по репродуктивна медицина. Не знам къде се намираш в момента, по принцип трябва да търсиш в специализирана клиника. Кога и на какъв етап се обръщаш към такава, е и въпрос на личен избор.

# 112
Arp, скоро имаме час за лекар в Щерев (предстои ни спермограма та след нея...... аз си поисках час за да ни я разчетат). Този лекар обаче също не е специалист гинеколог ендокринолог, но Там възнамерявам да си покажа и хормоните и да си кажа всичко......пък ще видим. Благодаря.

# 113
  • София
Станаха и другите резултати:
4 андростендион  - 6.871nmol/l     -   Ж: 1.40 - 11.87; М:1.22 - 11.00
17 алфа ОН progesteron   -    3.255nmol/l      -    Ж:фол:0.3-2.4;лут:1.8-6.97;мено:0.4-1.55;М;1.52-6.

До каква степен са важни съотношенията на ЛХ/ФСХ и завишения тестостерон? 17 алфа ОН progesteronа също май е зле.   Sad  Моля ви за коментар. 
Към какъв лекар трябва да се обърна? Обикновен АГ ли?

По-високото ЛХ показва или проблем с О. /повече от 1 фоликул/ или по-ранна О. /защото Е2 е добре/
Тестостерона е висок - той подтиска О.
17 ОН progesteron е висок - може да говори за вродена хиперплазия на НбЖ.
Трябва ти Ендокринолог

# 114
denis_d много ти благодаря за отговора. Много се притесних от това, че тези хормони показват проблем с О, а от ехографските прегледи проблеми с О. уж няма.
О. не ми е ранна (на 12 или 14 ден е, като ЛФ също е достатъчна). Това, че има повече от един фоликул може ли да е проблем?  Cry Последния път (по време на фоликулометррията) док. видя, че фоликулът се е пукнал. Но на мястото на огромният от предната вечер фоликул имаше друг по-малък и тя каза, че това били други по-малки фоликули и че това е нормално. За пръв път чувам че повече от един фоликул може да е проблем. Много се извинявам за off-a ама се притесних.
Обикновен ендокринолог ли ми трябва според вас или гинеколог-ендокринолог? (аз на АГ така или иначе ще ида)
Сега ще ппрочета за вродена хиперплазия на НбЖ. Много ви благодаря на всички.

# 115
  • София
Проблема ти е високия тестостерон - той трябва да се коригира и нещата ще се оправят
Тестостерона подтиска О. - което се изразява или в липса на такава или повече от 1 фоликул / като казваме  повече от 1 фоликул имаме предвид фоликули с гол. размери - над 10мм, не става въпрос за примодриалните /
АГ-Ендокринолог има в клиниките по стерилитет.
Иначе може да отидеш на Аг и отделно на Ендокринолог , но едва ли ще ти помогнат.
Ако си от София - Катя Тодорова/ Енд-г./ работи с АГ

Ти си със СПКЯ - чети всичко за това и се информирай Simple Smile

# 116
Дениз, запозната съм със СПКЯ. Моя приятелка има и ходим при един и същ лекар, който успешно я лекува.  Аз нямам такъв проблем или поне ако имам той протича без видими изменения, което също е възможно. Със сигурност ще му обърна внимание, но ми се струва че не може да се каже - "Ти си със СПКЯ" със такава увереност.   Повече от един фоликул, в смисъла в койито ти си казала (ПКЯ) нямам със сигурност. Т. е видимо всичко е наред. Не се заяждам - просто разсъждавам. Скоро ще посетя и клиника по стерилитет.

# 117
  • София
samo-diva
не исках да те засегна Simple Smile
Пиши как е минало
Успех!

# 118
Задължително ще пиша  Peace

# 119
Здравейте! Знаете ли дали във Варна или Бургас има специализирана клиника , защото съм от Варна и май ще ми е малко трудно ходенето на лекар до София? Мислех, че ще успея, но май няма да мога. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт