Отговори
# 675
Първия пост на темата е доста беден.В повечето теми в първия пост се съдържа основното инфо на темата. Tired

Понеже не намирам това,което търся-питам:Какво точно представляват хормоналните изследвания?
Не целя забременяване,идеята ми е да проверя дали всичко е наред.

# 676
Първия пост на темата е доста беден.В повечето теми в първия пост се съдържа основното инфо на темата. Tired

Понеже не намирам това,което търся-питам:Какво точно представляват хормоналните изследвания?
Crazy Хормоналните изследвания, представляват следното нещо: изследват се хормоните в човешкия организъм!!! Хормони на щитовидната жлеза, полови хормони и т.н. Повече - в Гугъл.  
Не е нужно да пише много на първа страница, понеже в повечето случаи, потребители знаят какво означава "Изследване на хормони", a aз лично не разбрах какво търсиш ти.  newsm78
Обикновено в постовете се пише какви хормони искаш да изследваш и какви съмнения имаш!!!
П.П. Ние не сме лекари, ако искаш да си назначиш някакви изследвания, то първо трябва да отидеш на лекар! Тук само разчитаме резултати и даваме съвети на база опит!

# 677

Това не е отчетна или закована тема.
Това е тема за взаимопомощ и разчитане на резултати върху вече направени хормонални изследвани.
А щом изследванията са направени поне се предполага, че сте посетили лекар преди това и той ви е информирал какво и защо ви изследва.

Както е казала Чин ние не може да назначим изследвания, а само да споделим мнение от собствен опит или научено след дълго четене и ровене в интернет, книги и учебници  Simple Smile

Ако те интересува нещо по конкретно, задай си въпроса и ако има компетентен ще се изрази мнение. Какво те притеснява по точно за твоите хормони ?>

# 678
Профилактично ще искам хормонални изследвания.
Не знам как точно се правят и това питам.
Искам да знам че всичко ми е наред и че ще мога да имам деца.С поликистозни яйчници съм,липсващ цикъл и ниско телесно тегло.

# 679
Профилактично ще искам хормонални изследвания.
Не знам как точно се правят и това питам.
Искам да знам че всичко ми е наред и че ще мога да имам деца.С поликистозни яйчници съм,липсващ цикъл и ниско телесно тегло.
За поликистозните яйчници ти препоръчвам да си намериш добър ендокринолог или още по-добре гинеколог-ендокринолог, който да прецени кои точно хормони да ти пусне, защото те са ужасно много, а изследването на един хормон е от порядъка на 15-тина лева, и би ти излязло много скъпо. Като за начало може да пуснеш репродуктивните хормони ( ЛХ, ФСХ, естрадиол, тестостерон, пролактин, може и при добро желание DHEA-S и андростендион) не препоръчвам прогестерон, понеже той се изследва на 7 ден след доказана овулация, а ти не си следила имаш ли такава, още повече с този липсващ цикъл.
Изследванията са като се взема кръв от вената.
Иначе само от тях надали може да се даде категоричен отговор, че не може или може да имаш деца.

# 680
Благодаря ти!
Ще пиша какво е станало.

# 681
Здравейте! Ето ме и мен в правилната тема благодарение на chin , а ето и моите притеснения: От няколко месеца си правим бебе, но нищо не се случва. Реших сама да си пусна изследвания на 3 ден от МЦ. Получените резултати на Е2 бяха 23.9 във Ф.фаза при граница 90.01. Притесних се силно. Отидох при гинеколог. Той само докато видя резултатите, без да каже нищо преди това или да попита, директно заяви, че ще ме праща в Плевен  Shocked Реших да си пусна още едни изследвания на другия ден и да сменя "специалиста" . Получих стойности, които публикувам по-долу. Въпреки нормата обаче, доцентката се притеснява , че Е2 било на долна граница. Каза ми , че нямало как да стане бременност. Във вторник ме вика за фоликулометрия и ми възложи да си правя тест за овулация. ....Знаете как е, побърках се от четене и разбрах, че тук мога спокойно да обсъдя нещата...и така  Cry. Никога не съм имала проблеми с МЦ. Редевен, гаден и болезнен. Явно това не се оказва достатъчно...  #2gunfire

Prolactin  

185.96mlU/l    М(83.0 - 414), Ж(90 - 523)

LH   

6.44IU/l    М(1.0-5.Cool Ж(фол 1.9-8.0; овул 11.3-59.0; лут 0.8-

FSH 

8.14IU/l    М(1.0-10.5) Ж(фол 2.4-9.3; овул 3.9-13.3; лут 0.6-

Estradiol 

0.234nmol/l    М(0.0-0.13) Ж(фол 0.08-0.79; овул 0.7-2.1; лут 0.0

Правени са на 4 ден от МЦ.  Ще се радвам да споделите мнение!

# 682
  • София
tinanina според мен са добре.
На колко си год?

Едно изследване не е достатъчно да се правят каквито и да е заключение.
Дори да е нисък Е2 за това може да има причина и тя трябва да се търси и лекува.

Добре е да мериш БТ+ тестове за О.  поне 3 поредни МЦ.
Да се направят всички изследвания /тези не са достатъчни/
Да направиш 2-3 ФМ и тогава да се преценява положението с МЦ и О.
Рано да изпадаш в паника и да се притесняваш.

ПП. Нисък Е2 = ановулаторен МЦ = инцидент Simple Smile

# 683
Благодаря ти, denis_d Hug На 26 години съм. Утре съм на лекар за фоликулометрия. Правя и тестове за О, а мисля да започна да меря и БТ. Знам, че едно изследване не е достатъчно и трябва да следя състоянието си поне няколко месеца. Относно другите хормони, ще попитам доки , но мисля, че той ще ме изпревари с тях. Вече съм значително по-спокойна и позитивна.  Simple Smile  Crazy

# 684
Здравейте момичета  Wink Ще карам направо по същество- преди 2 месеца пъпчасах на дърти години (в момента съм на 25), ходих на дерматолог и той ми назначи хормонални изследвания на 4ти ден от цикъла.Цял месец си чаках да дойде времето и си живях с мисълта , че всичко ще ми е наред.Уви- не е точно така...

Естрадиол    43.13 pmol/l    Ж(F:90.1-716)
FSH               5.70   U/l         Ж(F:до 12.5)
Тестостерон 1.03   nmol/l    Ж(0.22-2.9)
LH                  5.51  U/l          Ж(F:до 12.5)
DHEA-S          8.23  мmol/l     Ж(2.68-9.23)
Андростендион  2.67 ng/ml Ж(F:0.75-2.16)

И останах лееееко шокирана...Гинеколкога, при който ходя ми каза, че нямало нищо кой знае колко притеснително (за мен обаче си е доста притеснително, че естрадиола ми е колкото на жена в менопауза и по-нисък от този при мъжете и че андростендиона ми е над горна граница....)Та лекаря ми каза, че трябва да забременея, за да се оправя , обаче на мен защо ми се струва, че при тези стойности това е меко казано невъзможно...Накарах го да ме прегледа на видеозон.В момента (7ми ден от цикъла) имам фоликул 11мм, това добре, ама имам и още два-един 6 и един 8мм...Това нормално ли е? Прочетох доста неща за пустия естрадиол и заключението ми беше , че той в голяма степен отговаря за нарастването на фоликула, как може тогава при нива 2 пъти по-ниски от референтните стойности да имам някакъв що годе читав фоликул? Някой може ли да ме осветли по въпроса. Препоръките на лекаря бяха 3 месеца противозачатъчни или забременяване- обаче на мен противозачатъчни не ми се пият, пила съм веднъж за месец и качих 6 кила а за 3 по мои сметки ще станат 15... Cry Отчаяна съм вече...

# 685
brainbug, само да не казваш на "стари години"  Rolling Eyes  Laughing
Естрадиола може да е инцидент, може да показва ановулаторен цикъл, хубаво е да направиш фоликулометрия. Андрогените и техните високи нива влияят на качеството на яйцеклетка. Освен, че Андростендиона ти е над норма, ДХАЕ-С също е на горна граница, а това има значение. Първото, което трябва  да се установи е от къде идва проблема- от яйчник /поликистоза/, или от надбъбречна жлеза.
Потърси ендокринолог.

# 686
chin благодаря за бързия отговор  Heart Eyes Няма да е от яйчниците, защото днес ги гледа доктора и не видя нищо притеснително (ако изобщо може да се види на видеозон)  Simple Smile Интересно ми е какво ще рече "качество на яйцеклетката"? Това значи ли, че при наличие на овулация може все пак да не се  оплоди тази яйцеклетка, поради ниското й качество?И друго не мога да разбера-при положение , че са ми високи нивата на мъжки хормони как така не съм някоя косматка?В смисъл далеч съм от категорията "безкосмена", но не съм и някоя горила... newsm78(по повод на мъжките хормони лекаря ми разказа за негова пациентка, адски космата с много завишени стойности, която имала вече 3 деца и "докато видела пенис забременявала" Laughing) Ще се посъветвам с ендокринолог, колкото и да не ми се тръгва по лекари, защото то веднъж като се започне няма спирка...Отново благодаря за обърнатото внимание  Hug

# 687
chin благодаря за бързия отговор  Heart Eyes Няма да е от яйчниците, защото днес ги гледа доктора и не видя нищо притеснително (ако изобщо може да се види на видеозон)  Simple Smile Интересно ми е какво ще рече "качество на яйцеклетката"? Това значи ли, че при наличие на овулация може все пак да не се  оплоди тази яйцеклетка, поради ниското й качество?И друго не мога да разбера-при положение , че са ми високи нивата на мъжки хормони как така не съм някоя косматка?В смисъл далеч съм от категорията "безкосмена", но не съм и някоя горила... newsm78(по повод на мъжките хормони лекаря ми разказа за негова пациентка, адски космата с много завишени стойности, която имала вече 3 деца и "докато видела пенис забременявала" Laughing) Ще се посъветвам с ендокринолог, колкото и да не ми се тръгва по лекари, защото то веднъж като се започне няма спирка...Отново благодаря за обърнатото внимание  Hug
Разбирам те напълно,Brainbug Rolling Eyes Моите стойности на Е2 в 3 ден от МЦ са двойно по-ниски от твоите - 23.09, при същата референтна стойност като твоята. Място за притеснение има, но нещата са поправими. Важното е да си обърнеш нужното внимание...желая ти успех. Утре ще си видя и аз фоликула(ите), а що се отнася до О, тестовете все още не са я отчели ( 10-ти ден при 26 дневен цикъл ). Е...продължваме с бебеправенето, все пак е по-приятно от тези мрачни мисли и очаквания Party

# 688

Естрадиола показва функцията на яйчниците. С един преглед не могат да ти кажат от къде е проблема, така че ще ти се наложи да се срещаш с лекари, да проследят има ли овулация, няма ли, ако яйчниците функционират добре, тогава се търси и друга причина. НО както казах, това му ниво може да е инцидентно и едни изследвания не са достатъчни за да се направи извод!
За окосмяването- пълна глупост е, че трябва да си косматка. Аз също имах завишени андрогени, а нямам нито един косъм нито по ръцете, нито по краката, камо ли по лицето! Може да имаш проблем с косопад и акне от тях, но и това не е задължително.
Андрогените може и да подтиснат овулацията, от там фоликулите да не достигат оптималната големина, да се забавят в растежа си и от там яйцеклетката да не е годна за оплождане/качествена или пък по-лошо- оплождане да има, но от некачеството си да доведе до хромозомен дефект! Високите андрогени могат да са и проблем при износването на една бременност.
Това, което е казал лекаря ти ми се струва малко несериозно... и никак смешно.

# 689
Само искам да вметна, че ниските нива на Е2 на трети ден могат просто да показват по-късна овулация. При мен се получи така един месец, че на трети ден имах нива малко под референтните, после на 17-ти ден имах високи стойности, отговарящи на средната стойност за фоликулярна фаза и на следващия ден имах доказана овулация. При някои хора просто се покачва по-късно  Peace

Общи условия

Активация на акаунт