пенсии за сигнал - 20 години по-късно...

• 10 716
  • 175
  •   1
Отговори
# 120
колко сте лоши а, баба Лили как ще си плаща  пластиките в чужбина, а дрешките и обувките ако някоя пенсионерка може да си позволи един чифт маркови обувки тя май не може

чудно ми е пише се пяли по концерти а не сме ги уважавали, ами нали сме си плащали билета за да ги видим, ако не е имало почитатели какво щяха да правят
очакваме Мадона и сие звезди да почнат да искат пенсия вместо да декларират доходите си

Денис Ризов с какво ли успя да построи цял квартал newsm78

# 121
  • в страната на чудесата
с други думи - от ДС към СДС, а сега пенсийка...
ми сесили, и баща ми си е купувал апарата за кръвно през 1980 година. ти какво точно ми казваш.
коя е заслугата на кирил маричков, за която не е заплатен? коя е, че не се сещам?
и прощавай за темата... като те чета, виждам, че веждито (да се поклоня ли?!) е прав. ми да, не орден. по 1000 лева, не, като на академиците пенсиите. че заслуги имали.
аман!
веселина, веселина...
"кирчо", много мило...

# 122
  • София
Сесили, не съм апологет ни на равенството, ни на предходния строй.
Социалното осигуряване е вид застраховане. Застраховка за времето, в което не работиш. Тривиален пример с "Каско": имам Мерцедес, но застрахован за сума като за Ситроен. Настъпва щета и търся обезщетението от застрахователя. Той изплаща като за Ситроен. Е да, ама не е достойно, не мога да си оправя Мерцедеса с тия пари. Това са условията на полицата, която съм подписала, толкова и пари съм платила. Това ще се случи и с всеки друг, подписал аналогична полица.
Има го и варианта да се изплати като за Мерцедес. Ако в този момент и ти чакаш пари и на Х му изплатят по изключение за Мерцедеса, а на теб за Ситроена, няма ли да се наежиш?
Та моята теза е, че има единни условия при пенсиониране. Има(ше) категории труд. Има осигурителни вноски - и тогава, и сега. И има условия за пенсиониране. И те важат за всички, защото са оформени като закон. И за да го няма двойният аршин и субективната преценка, законът се спазва.
Плащам стотици левове под формата на данъци и осигуровки. И да, мен ме е грижа как се изразходват парите ми, за да мога и аз един ден да си получа обезщетението за Ситроена. А ако искам Мерцедес, ще си намеря алтернативни начини да си го подсигуря (допълнително доброволно и т.н.).

# 123
През комунизма в най-добрия случай са се водили на щат някъде...Ясно е че нито през преди, нито днес са плащали осигуровки.

Противоречиш си. Били са на щат "някъде", но не са плащали осигуровки.. ..
Естествено, че трябва да имат пенсии, кскбо общо има това, че са имали пари от хонорари( които избощ не са били като тези на Елтън Джон или Мик Джагър, както спомена някой в началото).
И достойни трябва да са, разбира се. На всички пенсионери пенсиите им трябва да са достойни, защото са работили - кой в чистотата, кой в естрадатата ...

# 124
  • гр. Шумен
Честно да си призная в тази тема почвам да се чувствам като д´Артанян, който се дуелира поне срещу петима гвардейци на кардинала. Таман отговориш на един и хоп - почти същата теза се пръква от друг.
mishka_moja, моля те прочети ми всички постове от началото на темата, там мисля, вече съм казала всичко. А не ми се играе да правя пост само от собствените си цитати (пък и няма смисъл).
Милинка, допускаш общата грешка тук да мериш с днешен аршин тогавашните времена. СЕга имаш избор на какви пари да се осигуряваш, като ти стиска, давай и цялата си заплата за осигуряване, лошо няма. Тогава за всяка професия, категория, разряд (защото при работниците имаше разряди) си имаше определени заплати върху които ДЪРЖАВАТА плащаше ДОО. Тия певци тогава са се водили "хористи втора категория". ТОлкова! И кой върху колкото е бил оценен, върху такива пари са му плащали ДОО-то. Избор - йок! А как ти се струва - ЛИли, Борето Годжунов, Кирил МАричков, Данчо КАраджов...хористи втора категория ли са? ТИ ако си лекар, ще се съгласиш ли да те водят санитар?
Всъщност, да си призная, и аз има за какво да упреквам певците, не за исканията им, претенциите им и т. н, а затова, че не знаят как да ги поставят. Имаха своя шанс - преди 20 години. Сами го пропиляха. РЕшиха (повечето), че като размахат сините байраци, ще се отвори рога на изобилието. Да, ама не, както казваше ПЕтко БОчаров.
Но в тази тема не иде реч за дипломацията, а за казуса, нали?

# 125
Sessilly, ОК, само че не забравяй че не само те са били ощетявани по един или друг начин тогава, бая народ също, но не излиза по ТВто да рИве за пари, ами си крета със 137 лева пенсийка и гледа да припечели нещичко отгоре
Освен това беше повторено неколкократно, че от 1989 година до днес има повече от 20 години, в които са можели да натрупат какъвто желаят стаж и да се осигуряват на максимума, ако желаят. Доколкото съм запозната, осигурителен доход се взима от 3 години по избор, а останалото просто се доказва като стаж. Тоест- само трябва да докажат стажа си преди 1989 и осигурителния си доход след 1989. Ууупс, ама те са забравили да си подадат данъчни декларацийки от тогава до сега....е какво пък, НАП реже главата на фирмите за закъснение от 1 ден или за липси в сосбствените си архиви, но на тези точно ще им опрости 700 000-1 000 000 лева недекларирани доходи+ по 670 лева месечно пенсийка отгоре....и очакваш да сме щастливи и да се просълзим от щастие  Shocked Няма нужда да ми отговаряш, просто изказвам мнение,както и ти, но в крайна сметка кой ли ни пита....каквото са решили, това ще е

# 126
Не съм чела темата минах я по диагонал. А ко са плащали осигуровки и са били на трудов договор, а не на хонорарен лист върху който се е плащало само ДОД, да взимат пенсии, ако не да са мислили. А това със изгорелите архиви, малко ми звучи така ни изнася. И архивите изгорени и от тях никой не пази нищо.
А ако им гласуват на тях така да вземат пенсии, какво става с други обикновени служители, които по някаква причина също не могат да си намерят архивите по затворените предприятия, ще важи ли и за тях.
КСО  трябва да е еднаква за всички, няма значение певец ли си, лекар ли си, продавач и т.
Не се осигуряваш- примерно плащаш си само здравно или години наред си бил на граждански договори,колкото стаж имаш толкова пенсия.Тук за мен няма значение професията и известен ли си или не.
Ако баба Лили се е осигурявала и отговаря на условията за пенсиониране да взима пенсия, независимо какъв е дохода й в момента.
Ако е крила данъци, НАП ще си вземе глобата, едното няма нищо общо с другото.
Ех и аз какъв пример дадох , тя баба Лили има право и на социална пенсия че е ударила седемдесетака.

# 127
Eто още малко по темата - http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-09-04&article=338920

Данчо Караджов имал само 4 години стаж - от 1986 до 1989 г. За последните 20 години - нищо. Дори да са изгорели архивите на Концертна, за което Вежди Рашидов каза, че не било така, пак нямат основание за кой знае какви претенции. Двайсет години са това.

# 128
Законодателството трябва да е еднакво за всички. С тези допълнителни пенсии грубо се погазва правото. Това е дискриминация!

# 129
  • гр. Шумен
Eто още малко по темата - http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-09-04&article=338920

Данчо Караджов имал само 4 години стаж - от 1986 до 1989 г. За последните 20 години - нищо. Дори да са изгорели архивите на Концертна, за което Вежди Рашидов каза, че не било така, пак нямат основание за кой знае какви претенции. Двайсет години са това.

А ето и отговор от извора - Кирил Маричков пред в. "Труд" (прочетох го още сутринта в печатното издание, но чак сега се появи в сайта).
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=600382
ПО същия начин и други от тези певци си казаха ЛИЧНО как точно са се осигурявали или не са го правили след промените (ДАнчо Караджов също го спомена, пуснете си гостуването им с МАричков в "Тази сутрин" в сайта на бтв, при мен зарежда много трудно). Преразказаните истории нерядко са лееекинко неточни, да го кажем, въпреки, че има и други думички.

# 130
Сес, не си Д'Артанян, newsm10! Имам какво да напиша по темата, защото познавам доста от хората в музикалния бранш - от кръчмарските до по-звездите..., но не ми се навлиза в полемики - нЕма смисъл - всеки мери с различен аршин.

# 131
Докато не им видим вносните бележки, няма как да бъдем сигурни, вярно е.

# 132
Няма никакво значение ние с какъв аршин мерим, и дали сме пристрастни. Тоз дет ще раздава благата е важен. Laughing

# 133
Сес, не си Д'Артанян, newsm10! Имам какво да напиша по темата, защото познавам доста от хората в музикалния бранш - от кръчмарските до по-звездите..., но не ми се навлиза в полемики - нЕма смисъл - всеки мери с различен аршин.
КСО уж мери с еднакъв аршин, но явно вече не  Tired

# 134

До колкото знам, човек може да се пенсионира и по старост.
Не знам дали е у нас така, де. С минимална, ако няма пълен стаж се пенсионира по възраст и ще взима някакви пари.

Дори да са изгорели ахривите на Концертна дирекция, те тези документи само там ли са се пазили, не е ли имало нещо като НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт