пенсии за сигнал - 20 години по-късно...

• 10 743
  • 175
  •   1
Отговори
# 90
Какво общо има бюджетната издръжка, с това, че те просто не са мислили за старините? Както и не мислят онези, които сега се осигуряват на минимална заплата?
Аз много не съм наясно с проблема, ама как така не са си мислели за старините? Че то в ония години държавата мислеше за тези работи. Никой не си е правил сам удръжки за пенсия, никой сам не се е осигурявал. Държавата е правила това /или не е правила това/ вместо него. Доколкото разбрах в случая държавата НЕ е внасяла осигуровки за тези български граждани, а е трябвало да го прави. Затова българските граждани резонно протестират.
В принципа е разковничето. Защото Кирил Маричков не е допрял до тея пари, в никакъв случай. Човекът е реститут, има имущество за милиони по наследство, и без това, което сам е изкарал.

# 91
Става дума за онези, които не са били на заплата и договор с "Концертна дирекция", така ли? Thinking
И въпроса не е в това, че те няма да получат пенсии. Проблема е в размерът им.
Т.е. трябва някак си да получат по-високи пенсии. Които, ако изчислим с това, което сега взимат пенсионерите, ще се равнява на пенсията на един миньор например.
И какво излиза- Полковник Лили Иванова ще получава толкова, колкото онзи човек с пълни с боклуци бели дробове, който цял живот е копал руда.
Защо сега, насред кризата и преди една тежка зима, която очаква всички ни?
Поредното трупане на точки ли е, или наистина някой се интересува от това, че Калата живее в мизерия и няма пари да си купи инвалидна количка? Ако е за това- подкрепям.

# 92
  • гр. Шумен
Какво общо има бюджетната издръжка, с това, че те просто не са мислили за старините? Както и не мислят онези, които сега се осигуряват на минимална заплата?
Никой не им отрича постиженията. Да, радвали са поколенията. Става дума за елементарната мисъл, че трябва да си подсигуриш старините. Ден година храни. Да, така е.
Но да си певец, актриса, художник и т.н., освен призвание, е и професия.
Защо не третираме по същия начин лекарите, учителите, и т.н.? Нима те са заслужили по-малко?
Сесили, разбери, нищо лично към тези хора, просто цялата история е меко казано лицемерна.
А относно предприятията- така е. Но в тези предприятия са бачкали нашите баби и дядовци, и благодарение на техния труд пък са построени доста от концертните зали.
Схващаш ли връзката? Grinning
Значи, понеже не бях сигурна, питах майка ми, която е била счетоводител навремето. Та по онова време данък обществено осигуряване се плащаше от държавата върху АБСОЛЮТНО всяка получена сума, независимо дали е заплата, премия или хонорар или каквото и да било там друго. Но то не е лична вноска и не е имало скрито покрито - два лева да вземеш, държавата върху тях внася 30%+-5%  ДОО (не помня колко точно беше, но като почнах работа през 92-ра като че ли беше 35%). Което иде да рече, че върху всеки получен хонорар от това време са платени осигуровки. Хората това си искат - да се намерят тия хонорарни листи, които са се издавали в два екземпляра - един за съответното учереждение, а друг за тях. Вярно, сбъркали са, че не са си ги пазили, ама то и аз не си пазя фишовете от 18-те години трудов стаж и може един ден и аз да съм в небрано лозе.
ПАри на черно, на сиво, на ръка (сиреч неуловими и необложени с данъци и неплатени осигуровки) тогава имаше само при "баш майсторите", които работеха "часпром" (нерядко с леко поотмъкнати материали от "държавното"). КОнцерт на черно малко трудно мога да си представя в ония времена.
Колкото до концертните зали, певецът може да пее и в читалище и на площада, ако има кой да го слуша, но някак не си представям да се произвеждат дрешки примерно на улицата и то само с иглата и конеца. Grinning В една икономика всички са свързани, ама редно е като си давал и да получиш. А те са давали, това се опитвам да обясня от толкова време.

# 93
Повече от ясно е, че са давали, в това спор няма. Аз съм против цялата ПР акция и начина, по който ще им отпускат пенсиите. И не ми е много ясно как ще определят кой колко да получи и т.н.
Оф, ордените да са им проблема. Малоумна история Rolling Eyes

# 94
Повече от ясно е, че са давали, в това спор няма. Аз съм против цялата ПР акция и начина, по който ще им отпускат пенсиите. И не ми е много ясно как ще определят кой колко да получи и т.н.

как ли .. ами ще им връзват обувките ... и който най-добре връзва  Whistling  справка филма 'Маргарит и Маргарита' 

# 95
  • гр. Шумен

как ли .. ами ще им връзват обувките ... и който най-добре връзва  Whistling  справка филма 'Маргарит и Маргарита'  
Значи Стефка Берова и БОян Иванов ще останат на сухо. Laughing
Уф, пак се заяждам.
МЕжду другото, точно такива като Стефка БЕрова, БОян Иванов, Катя Филипова, БОрис Годжунов (който така и не разбра защо с Паша, Чандо, Арабаджиев и другите трябваше да бъдат камикадзета през 1971г) са наистина в нужда, защото просто нямат бог знае каква дейност.
Всъщност защо полковник Лили Иванова да не взима колкото един миньор? Как стоят между другото нещата в останалите страни в бившия соц. лагер? Какво става с Ниемен (Полша), Карел Гот и Хелена Вондрачкова (Чехия), с Ротару, Лещенко в РУсия (за Алла не питам, тя е ясна).
А иначе - днес ВАсил Найденов става на 60 години! Да му е честит рождения ден!
http://www.vbox7.com/play:955e9cef

# 96
Въпроса, Сесили, е в това, че отдавна не сме в соца. Само дето някои хора не са го забелязали.
По целият свят никой от шоубизнеса не се вълнува от това какво ще му даде държавата. И не чакат на нея. Wink
Сбъркани са ни представите, това е. Нито държавата ни държава, нито шоубизнеса ни е шоубизнес. Единственото изключение са фолк певачките.

# 97
  • гр. Шумен
Въпроса, Сесили, е в това, че отдавна не сме в соца. Само дето някои хора не са го забелязали.
По целият свят никой от шоубизнеса не се вълнува от това какво ще му даде държавата. И не чакат на нея. Wink
Сбъркани са ни представите, това е. Нито държавата ни държава, нито шоубизнеса ни е шоубизнес. Единственото изключение са фолк певачките.
Точно защото не сме в соца, нека се изчистят соц.недоразуменията и то не само за певците, а и за много други изгоряли поради остарели нормативни уредби (все пак това е несвършена от държавата работа). И още, точно защото не сме в соца е нелепо да искаме един певец да има доходи колкото един работник. Както не можем да искаме един лекар да е с еднакво възнаграждение с продавачката от супермаркета.
Ако светът на шоубизнеса тук беше такъв какъвто по целия свят тогава, сигурно и тук певците щеше да им е през оная работа какво ще им даде държавата, защото щяха да са внесли в нея точно толкова колкото трябва, а не почти всичко от приходите си.
А иначе, ако наистина така разсъждаваме, значи наистина си заслужаваме само фолк-курветините.

# 98
Те фолк певачките не пеят сами в заведенията. Имат публика и изкарват добри пари.
Каквото се случваше преди години с естрадните изпълнители. По тях плюеха пък предното поколение и така. Колелото се върти, и не е в това проблема.
Нека има ясно разграничение наистина, и да успеят по някакъв начин да изяснат колко са внасяли през годините и да дадат на всеки дължимото. Т.е. колкото им се полага. Peace

# 99
Майтапа настрана, ще дойде време когато по горната схема и фолкпевиците ще питат за пенсия с аргумента "Пяхме ви, нали". Та отсега си мислете дали заслужават пенсии Азис, Кондьо, Милко Калайджиев, Преслава и т.н.

# 100
До колкото ми е известно, те се осигуряват доста стриктно, за разлика от споменатия Васко Кеца, който е укрил бая данък нещо в последните 5 години, а защо не и преди това Whistling

# 101
Майтапа настрана, ще дойде време когато по горната схема и фолкпевиците ще питат за пенсия с аргумента "Пяхме ви, нали". Та отсега си мислете дали заслужават пенсии Азис, Кондьо, Милко Калайджиев, Преслава и т.н.

труда е песен Аргун .. не знаеш ли  Thinking

# 102
  • в страната на чудесата
Сесили, осигуровки се плащат и след 89 г. това са повече от 20 години. съвсем достатъчно за да е формиран добър пенсионен приход. защо не се съсредоточим върху това? хубаво - преди взимала държавата. след 90-та кой им ги вземаше?

# 103
  • София
Сесили, никой не оспорва правото на тия хора да си получават пенсията за възраст и прослужено време. Архивите не били изгорели, хонорарите се водели по място, където са пяли, така че най-малкото ще съберат от регионалните поделения на Концертна дейност или както там се казва.
Въпросът е друг. Те настояват за "достойна пенсия", което според мен е некоректното. Защото както тези естрадни изпълнители, така и останалите 2 млн. пенсионери, са си внасяли ДОО-то и съответно сега получават пенсийки. С въвеждането на тая "достойна" пенсия се въвежда и автоматично двойният аршин. Как този естраден певец ще е по-достоен от друга професия, например? И кой ще определя кои са "достойните", а останалите по презумпция недостойни ли да ги пишем?
В онзи период моя баща като участъков лекар получаваше нещо от сорта на 180 лв. Убедена съм, че тези хора не са били с такива доходи. Най-малкото от тази разлика в дохода са имали възможности за спестявания и т.н., тъй като те не бяха третирани като простолюдието да чакат по 20 години за панелка в Люлин 16-та част.
Със сигурност не им гледам и в канчето, но реално парите за ордените и другите "достойни" корекции ще излезнат от моите вноски. И някой пенсионер на ръба на мизерията няма да си получи 10-те лв. увеличение, 'щото трябва да компенсираме хората, живели бохемски по Татово време.

# 104
  • София
Аз пък не мога да разбера, защо  никой не иска да разбере, че хората на изкуството и културата не са обикновенни хора, най-малкото заради талантите , които имат.Ав някои страни още си стоят званията н.а и з.а. и хората не плюят по тях, напротив почитат ги, но ние не сме дорасли до там . Sad

Общи условия

Активация на акаунт