Майчинството счетоводно - 33

• 49 533
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив

Каква сума трябва да внасям, ако се осигурявам на 1300 лв.?312-315 лв.? newsm78

491.27    лева трябва да внасяш-това са осигуровките работодател+служител

за внасянето онлайн не мога да кажа

# 706
 #Crazy Малее, мислех, че са по- малко! Благодаря!   bouquet

# 707
Здравейте съфорумки,
Имам един въпрос, надявам се на вашата помощ за точен отговор !
Безработна съм, и в момента ми се изплаща обезщетение от Бюрото на труда. Още няколко месеца имам право на обезщетение, след това трябва да търся вариант за самоосигуряване. Искаме да си имаме бебче, но ако не получавам майчинство, ще ни бъде много трудно..Моля ви, кажете ми какви да вариантите за самоосигуряване? Какви документи и  къде трябва да подам ? Мисля да давам частни уроци по английски и да помагам на ученици за домашни, т.е да имам някакви доходи, и да се водя лице със свободна професия.
Благодаря предварително !

# 708
Здравейте,
имам следния въпрос:
В момента съм в майчинство до навършването на 1 година на детето ми /до  края на януари 2011 г./. По време на същото бях съкратена от работа поради завръщането на титуляра на заеманата от мен длъжност /това стана август месец/. От февруари 2011 г. мисля да започна работа във фирма и да си пусна молбата за отпуск за гледане на дете до 2 г. възраст. В момента съм бременна и термина ми е определен за юни месец 2011г. Въпросът ми е: какъв ще ми бъде размера на обезщетението за второто дете - дали ще взимам същото обезщетение като за първото или ще ми се изчислява отново /двете деца ще бъдат породени/. Благодаря предварително.

Ще се изчисли нова база, защото ще си при нов осигурител.

Защо, имаме застъпване на майчинствата - няма значение кой е осигурителят! 

Може и да бъркам, но мисля, че ще се изчисли нова база, защото ще има прекратяване на осигуряването. Отработване при друг осигурител и тогава излизане  наново в майчинство.

# 709
Здравейте!
Имам следния въпрос - предстои ми да изляза на борсата. Те ще ми определят няколко месеца право да получавам обещетение. Ако започна работа чак след като изтекат тези месеци и съответно със с изпитателен срок 6м. и ме освободят даречем в рамките на тези 6м.  - тогава ще имам ли право пак да изляза на борсата. Струва ми се нереално това. Не че имам намерение да стоя на борсата, но все пак ми е притеснение.
Благодаря предварително!  Hug

# 710
  • София-Младост
Здравейте!
Имам следния въпрос - предстои ми да изляза на борсата. Те ще ми определят няколко месеца право да получавам обещетение. Ако започна работа чак след като изтекат тези месеци и съответно със с изпитателен срок 6м. и ме освободят даречем в рамките на тези 6м.  - тогава ще имам ли право пак да изляза на борсата. Струва ми се нереално това. Не че имам намерение да стоя на борсата, но все пак ми е притеснение.
Благодаря предварително!  Hug
Може да си на борсата, но няма да имаш право на обезщетение.

# 711
Здравейте, мамчета. Прочетох в началото на темата в "застъпване на майчинства" следното:
"Чл.49 ал.2 от КСО
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
Обърнете внимание на изискванията за ползване на това право – „периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете”
Т.е. майката трябва да е в отпуск за гледане на дете или в отпуск за бременност и раждане.
Ако се е върнала на работа, прехвърлила е майчинството и др., то тя не може да ползва обезщетението от предното дете и за настоящата бременност то ще й се изчисли като ново обезщетение по правилата от 2009г."

При мен ситуацията е следната. Изтекоха ми 410 дни майчинство с първото дете. В момента съм бременна и съм в болничен и затова ми намалиха с 50 % обезщетението за отглеждане на детето. Да разбирам ли, че за да ми бъде майчинството за второто дете същото като за първото трябва да си прекратя болничния преди да изляза в болничен 45 дни преди раждането и да се върна отново в период на отглеждане на дете до 2 години? Или в случай на болничен отговарям на условията на чл. 49, ал 2 КСО /не съм се връщала на работа, нито съм прехвърляла майчинството на друг/?

# 712
  • Пловдив
Или в случай на болничен отговарям на условията на чл. 49, ал 2 КСО /не съм се връщала на работа, нито съм прехвърляла майчинството на друг/?

не,не отговаряш ако си останеш в болничен ще ти се прави нова база
възстанови си майчинството,за да може да отговаряш на условията
също направи официалон запитване до НОИ чрез мейл,да видиш какво ще ти отговорят
защото един път отговарят,че става с възстановяване на майчинството,друг път,че не става

# 713
Здравейте
имам следният въпрос предните 4 години съм осигурявана на минимална работна заплата. от началото на тази година съм осигурявана на 300лв и сега майчинството което получавам е 240 лв, не трябва ли да е 90 % от заплатата или се осреднява с миналите години.
благодаря предварително за отговора  Simple Smile

# 714
  • София-Младост
Здравейте
имам следният въпрос предните 4 години съм осигурявана на минимална работна заплата. от началото на тази година съм осигурявана на 300лв и сега майчинството което получавам е 240 лв, не трябва ли да е 90 % от заплатата или се осреднява с миналите години.
благодаря предварително за отговора  Simple Smile
90% от среднобрутно възнаграждениие, но не повече от среднодневно за периода. Като обезщетението не може да е под МРЗ.

# 715
А да речем, че в базата влизат месеци с болничен, като от НОИ обезщетението примерно е било 500 лв за единия месец болничен, и 550 за другия.(това са хипотетични цифри) Тогава 500лв. и 550лв. ли влизат за изчисляване на майчинските или пак се спада нещо от тази сума?  newsm78
Дали обясних правилно?

# 716
Елфита, благодаря ти за бързия отговор.  Hug Мейл от страницата на НОИ ли мога да намеря  newsm78 И до къде е най-добре да се допитам...до София или няма значение?

# 717
  • Севлиево
Здравейте! Простете невежеството ми, но имам следния въпрос - нали 3 месеца след раждането се получават болнични, а след изтичането им 90% от заплатата? Ако е така, защо от НОИ продължават да ми превеждат пари като за болничен?

# 718
  • Пловдив
Здравейте! Простете невежеството ми, но имам следния въпрос - нали 3 месеца след раждането се получават болнични, а след изтичането им 90% от заплатата? Ако е така, защо от НОИ продължават да ми превеждат пари като за болничен?

ами не е така
месечната сума,която си взимала за болничния ще я взимаш през всичките 410 дни-повече пари от това не чакай

Елфита, благодаря ти за бързия отговор.  Hug Мейл от страницата на НОИ ли мога да намеря  newsm78 И до къде е най-добре да се допитам...до София или няма значение?

има ги в сайта-пиши до софия

# 719
  • Севлиево

ами не е така
месечната сума,която си взимала за болничния ще я взимаш през всичките 410 дни-повече пари от това не чакай

Елфита, благодаря ти за бързия отговор   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт