Майчинството счетоводно - 33

• 49 533
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Аз отново съм с въпросче  Blush
От 1-ви октомври прекратих майчинството си за отглеждане на дете до 2 години. за м.09 следва да ми се плати 240 лв. обезщетение. Въпросът ми е редовно ли се изплащат или се превеждат с първата заплата?

# 691
Здравейте,
имам следния въпрос:
В момента съм в майчинство до навършването на 1 година на детето ми /до  края на януари 2011 г./. По време на същото бях съкратена от работа поради завръщането на титуляра на заеманата от мен длъжност /това стана август месец/. От февруари 2011 г. мисля да започна работа във фирма и да си пусна молбата за отпуск за гледане на дете до 2 г. възраст. В момента съм бременна и термина ми е определен за юни месец 2011г. Въпросът ми е: какъв ще ми бъде размера на обезщетението за второто дете - дали ще взимам същото обезщетение като за първото или ще ми се изчислява отново /двете деца ще бъдат породени/. Благодаря предварително.

# 692
От 1-ви октомври прекратих майчинството си за отглеждане на дете до 2 години. за м.09 следва да ми се плати 240 лв. обезщетение. Въпросът ми е редовно ли се изплащат или се превеждат с първата заплата?
С първата заплата.

Здравейте,
имам следния въпрос:
В момента съм в майчинство до навършването на 1 година на детето ми /до  края на януари 2011 г./. По време на същото бях съкратена от работа поради завръщането на титуляра на заеманата от мен длъжност /това стана август месец/. От февруари 2011 г. мисля да започна работа във фирма и да си пусна молбата за отпуск за гледане на дете до 2 г. възраст. В момента съм бременна и термина ми е определен за юни месец 2011г. Въпросът ми е: какъв ще ми бъде размера на обезщетението за второто дете - дали ще взимам същото обезщетение като за първото или ще ми се изчислява отново /двете деца ще бъдат породени/. Благодаря предварително.

Ще се изчисли нова база, защото ще си при нов осигурител.

# 693
С първата заплата.

Благодаря   bouquet

# 694
Viva_123 благодаря за бързия отговор.  bouquet
И аз мисля, че ще ми си изчисли наново обезщетението, но в случая когато са породени децата няма ли да получавам за второто дете, това обезщетение, което е по - благоприятно за него?

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 19:30 от didka01

# 695
Здравейте момичета.Имам проблем с майчинството и ако някой може да ми каже за какво става въпрос много ще съм благодарна.Ситуацията е следната:Аз съм в майчинство 2г.Първата година ''изтече'' на 26 август и аз подадох молба за втората година при работодателя.По принцип майчинството ми го превеждат около 1-4 число на месеца за предходния.На 2-ри септември получих парите за август,но бяха само 220лв.(а по принцип под 250 не падат),след това на 30 септември ми преведоха още 40лв.В сайта на НОИ пише,че тези 40лв. са за периода 26-31 август. Проблема е,че вече е 4-ти а аз пари за септември нямам.Имам сметки за плащане и се притеснявам.Дали този месец ще получа пари или ще ми ги преведат в началото на другия?В смисъл въпроса ми е не трябва ли сега да ми дадат парите за септември?Или при преминаването от първата към втората година на майчинството има някакво забавяне?Само да вметна,че осигуровките,както и молбата за 2-рата година са внесени от работодателя на 100%.Вие сте.Моля ви дайте малко светлина по въпроса,че аз нищо не разбирам.

# 696
  • София-Младост
Здравейте момичета.Имам проблем с майчинството и ако някой може да ми каже за какво става въпрос много ще съм благодарна.Ситуацията е следната:Аз съм в майчинство 2г.Първата година ''изтече'' на 26 август и аз подадох молба за втората година при работодателя.По принцип майчинството ми го превеждат около 1-4 число на месеца за предходния.На 2-ри септември получих парите за август,но бяха само 220лв.(а по принцип под 250 не падат),след това на 30 септември ми преведоха още 40лв.В сайта на НОИ пише,че тези 40лв. са за периода 26-31 август. Проблема е,че вече е 4-ти а аз пари за септември нямам.Имам сметки за плащане и се притеснявам.Дали този месец ще получа пари или ще ми ги преведат в началото на другия?В смисъл въпроса ми е не трябва ли сега да ми дадат парите за септември?Или при преминаването от първата към втората година на майчинството има някакво забавяне?Само да вметна,че осигуровките,както и молбата за 2-рата година са внесени от работодателя на 100%.Вие сте.Моля ви дайте малко светлина по въпроса,че аз нищо не разбирам.
Плащане след 15 работни дни от подаване на документите в НОИ.

# 697
  • София
За информация. Говорих с НОИ. Казахе ми, че при неплатен отпуск, не се получава заплата и съответно нямам право на тези 50 % майчинство!
Предполагам, че в НОИ са по-компетентни от нас, но мисля, че тук грешат. Задай си въпроса по ел. поща и да ти отговорят писмено въз основа на кой член от Кодекса нямаш право на 50% майчинство щом си в неплатен отпуск, който се зачита за трудов и осигурителен стаж.
Писах. Ще ви уведомя за отговора им, когато го получа. Отново - благодаря.

# 698
  • Пловдив
И още един въпрос..Какви документи трябва да подаде таткото , за да ползва 15 дневния отпуск, който се полага при раждане на детето?
До работодателя:
1. Заявление за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 7 от КТ.
2. Приложение № 13 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.13.doc
3. Бележка от болницата за датата на изписване.
4. Приложение № 7 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc за банкова сметка, ако до сега не е ползвал болнични

Казаха ми, че е нужен и Акта за раждане на детето, това така ли е ?

# 699
# 700
И още един въпрос..Какви документи трябва да подаде таткото , за да ползва 15 дневния отпуск, който се полага при раждане на детето?
До работодателя:
1. Заявление за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 7 от КТ.
2. Приложение № 13 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.13.doc
3. Бележка от болницата за датата на изписване.
4. Приложение № 7 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc за банкова сметка, ако до сега не е ползвал болнични

Казаха ми, че е нужен и Акта за раждане на детето, това така ли е ?

В приложение 13 са описани документите, които се прилагат. Не е посочен Акт за раждане, но не ти прчи да приложиш едно копие.

# 701
Плащане след 15 работни дни от подаване на документите в НОИ.

На кои документи?Тези за 2-рата година?Те са били подадени около 25 септември и щом на 30 септември получих 4о-те лева,значи документите са обработени.Кога да чакам парите за септември?

# 702
  • Пловдив
.Кога да чакам парите за септември?

обикновенно се получават средата на месеца-зависи от работодателят ти вече
ако подават инфо края на месеца,може да вземеш и чак следващия месец

# 703
Здравейте,
имам следния въпрос:

Ще се изчисли нова база, защото ще си при нов осигурител.

Защо, имаме застъпване на майчинствата - няма значение кой е осигурителят! 

# 704
Момичета, имам един въпрос   bouquet
Каква сума трябва да внасям, ако се осигурявам на 1300 лв.?312-315 лв.? newsm78
И още нещо- парите се превеждат в НАП с платежно, нали? А в сайта на НАП има опция да се превеждат и онлайн, след регистрация?
Извинявам се за пореден път за малоумните си въпроси    Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт