Майчинството счетоводно - 33

• 50 110
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
здравейте искам да питам след като първата година от майчинството ми свърши на 11 юни и сам взела пари само за юни кога ще взема за юли

# 61
Имам намерение да се върна на работа след навършване на 6 месеца на детето. Ще трябва ли да връщам някакви пари взети предходните месеци. Знам че ще загубя майчинството а и бяхме доплатили 2000 лв.
Няма да връщаш, но губиш обезщетението до 410-тия ден.
ПОНЕЖЕ  ИМАМ  ПОДОБНИ  ПЛАНОВЕ КАКВО  ЩЕ  СЕ  СЛУЧИ  АКО СЛЕД ВРЪЩАНЕТО  СЕ  ОКАЖЕ  ЧЕ  МИ  Е ТРУДНО МОЖЕ ЛИ ПАК ДА ПОЛЗВАМ ДНИТЕ ДО 410 ДЕН т.е. пак да излезна в отпуск за раждане

Последна редакция: нд, 05 сеп 2010, 19:57 от delphi_5

# 62
  • София-Младост
здравейте искам да питам след като първата година от майчинството ми свърши на 11 юни и сам взела пари само за юни кога ще взема за юли
Зависи кога са подадени документите от работодателя.

# 63
Имам намерение да се върна на работа след навършване на 6 месеца на детето. Ще трябва ли да връщам някакви пари взети предходните месеци. Знам че ще загубя майчинството а и бяхме доплатили 2000 лв.
ПОНЕЖЕ  ИМАМ  ПОДОБНИ  ПЛАНОВЕ КАКВО  ЩЕ  СЕ  СЛУЧИ  АКО СЛЕД ВРЪЩАНЕТО  СЕ  ОКАЖЕ  ЧЕ  МИ  Е ТРУДНО МОЖЕ ЛИ ПАК ДА ПОЛЗВАМ ДНИТЕ ДО 410 ДЕН т.е. пак да излезна в отпуск за раждане[color]

Може пак да ползваш до 410 дни.

# 64
Здравейте
Може ли да ми кажете къде да прочета, че след връщането на работа и даване на детето на ясла от 1 год ми се изплаща 50% от обезщетението, защото сега една приятелка твърдеше че ако са ми плащали тези пари, а детето ми е било на ясла ще трябва да ги връщам на НОИ Tired

# 65

Здравейте Laughing На борсата съм от 2 м и пропуснах подпис на 2. 09. 2010г. ако отида утре има  ли вероятност да са ме отписали за 12м.
Детенце ми беше с температура и покрай него неволно съм забравила Thinking

Не се притеснявай, не са те отписали.

Спокойно и аз съм закъснявала пък всичко е било наред! Peace

# 66
Здравейте,

След навършване на 2г. на детето се върнах на работа. Работното ми време от 01 септември е променено и ще работя само втора смяна (след 15 часа).  Имам възможност да започна работа като учител. Основният ми работодател няма нищо против. Притеснява ме следното: мога ли да сключа два трудови договора с по 8ч. раб. ден?
Само да уточня, че не искам да минавам при основния си работодател на 4ч., защото там се осигурявам на 2000лв.

# 67
Здравейте,
Работя в едно предприятие от март 2005 година. През август 2008 година излязох по майчинство. От март 05г. до август 08г. имам 49 дена не ползван платен годишен отпуск и 40 дена за времето когато бях по майчинство. В началото на 2010 година в Управителния съвет станало промяна, т.е. нали разбирате шефа и членовете се сменили. И сега новият управител, който отговаря за нас (служителите) решил, че отпуските до 2010 година са НЕ РЕАЛНИ. От изминалите години признава само 10%. Попитах поне 40 дена за по време на майчинството не ми ли ги признават, както тези 40 дена ги признават във всички други работни места, отговора който получих беше: "Не, само 20 дена за 2010г. и 7 дена за миналите години"
Искам да подчертая, че предприятието където работя е Политическа партия.
- Кодекса на Труда не е ли еднакъв за всички работни места в България?
- Има ли такъв Закон, където работодателят да реши на своя глава, че отпуските на служителите му НЕ са реални?
Та въпросът ми е - Посочете ми телефон или адрес, на който мога да задам същия си въпрос?
Ако е по Ваша компетентност, моля да ми отговорите.
Благодаря Ви предварително!

# 68
  • София
Здравейте, момичета! Искам да ви попитам нещо - имам близнаци, които са родени на 14.08 тази година, изплащат ли се все още тези помощи за отглеждане на дете до навършване на 1 година - 2х1200 лв.? Питам, защото някъде прочетох мнение на майка, която споменаваше, че е премахната точно тази помощ (постът й беше от края на август тази година)

# 69
Малко по-нагоре писах, че искам да прехвърля майчинството за втората година на майка ми, но тя е пенсионер. Отговорът беше, че не може ако не е работеща. Новият ми въпрос е дали мога да и пусна трудов договор да речем от 01.10.2010 и на 09.10.2010 да си подаде документи, че иска да излиза майчинство. Т.е. майка ми гледа това дете и искам да и осигуря законен начин да си получава паричките. не може по програми - били приключили. Сега остава с прехвърляне на майчинство, но не знам дали има минимум дни за последните еди колко си месеца, че да имаш право на това... Тя през последните 4  г е пенсионерка и не е работила никъде.

# 70

А в подобни случаи, когато явно детето не е на ясла и се отглежда вкъщи от друг човек, майката не трябва ли да получава 50% от полагаемото й се обезщетение плюс заплатата?

# 71
  • Майничка

А в подобни случаи, когато явно детето не е на ясла и се отглежда вкъщи от друг човек, майката не трябва ли да получава 50% от полагаемото й се обезщетение плюс заплатата?
Да, но след 410-ия ден.

Малко по-нагоре писах, че искам да прехвърля майчинството за втората година на майка ми, но тя е пенсионер. Отговорът беше, че не може ако не е работеща. Новият ми въпрос е дали мога да и пусна трудов договор да речем от 01.10.2010 и на 09.10.2010 да си подаде документи, че иска да излиза майчинство. Т.е. майка ми гледа това дете и искам да и осигуря законен начин да си получава паричките. не може по програми - били приключили. Сега остава с прехвърляне на майчинство, но не знам дали има минимум дни за последните еди колко си месеца, че да имаш право на това... Тя през последните 4  г е пенсионерка и не е работила никъде.
Може, да, няма изискване за минимум. Но моят съвет е, по-добре пуснете договора от края на септември, а от октомври да излезе в майчинство.

# 72
Здравейте, моят казус е следния. Не съм ползвала отпуск за бременност и раждане до 410 дни понеже не бях в България. Сега детенцето ми е на 1 год и 1 месец. Имам стаж около 5 години назад във времето. Възможно ли е да започна работа и да си подам документи за ползвне на  отпуск за отглеждане на дете до 2г и в какъв срок след назначаване могат да се подадат? Благодаря предварително за отговора!

# 73
Здравейте, скоро изтича едната година от майчинството ми и се интересувам какво трябва да направя - какви документи и къде да подам ако искам да прехвърля майчинството си на майка ми, и какви ако реша да го гледам и втората година? Колко време преди датата на която трябвада се върна на работа да си подам документите? Как стоят нещата с обещетението ако си наема гледачка или ако го дам на ясла? Ако някой знае какви права имам в тези случаи и как се процедира ще съм много благодарна да сподели???  Simple Smile

# 74
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, моят казус е следния. Не съм ползвала отпуск за бременност и раждане до 410 дни понеже не бях в България. Сега детенцето ми е на 1 год и 1 месец. Имам стаж около 5 години назад във времето. Възможно ли е да започна работа и да си подам документи за ползвне на  отпуск за отглеждане на дете до 2г и в какъв срок след назначаване могат да се подадат? Благодаря предварително за отговора!

Да, можеш. Нужно е да сключиш трудов договор и да имаш поне един отработен ден.

Общи условия

Активация на акаунт