Майчинството счетоводно - 33

• 50 008
  • 737
  •   1
Отговори
# 150
И аз тук с въпрос.
 Връщам се на работа след изтичане на първата година от майчинството. Излизам в платен отпуск, който имам да чистя от предходни години. Освен молбата за отпуск, която съм подала във фирмата какви документи е нужно да попълня? Имам предвид получаването на 50% от майчинските за втората година. Аз ли лично трябва да ги предам в НОИ или е работа на счетоводния отдел? Детето ми няма да посещава ясла.
Според нашето счетоводство нищо не е нужно, но аз съм на друго мнение...
Благодаря Ви предварително!   bouquet

# 151
Има ли право работодателят да ми откаже неплатен отпуск за съответната година?

# 152
  • Майничка
И аз тук с въпрос.
 Връщам се на работа след изтичане на първата година от майчинството. Излизам в платен отпуск, който имам да чистя от предходни години. Освен молбата за отпуск, която съм подала във фирмата какви документи е нужно да попълня? Имам предвид получаването на 50% от майчинските за втората година. Аз ли лично трябва да ги предам в НОИ или е работа на счетоводния отдел? Детето ми няма да посещава ясла.
Според нашето счетоводство нищо не е нужно, но аз съм на друго мнение...
Благодаря Ви предварително!   bouquet

Ако са изтекли 410-те дни, подавате към работодателя само заявление обр.4 за получаване на обезщетение по чл.54 (120лв.), независимо дали детето ходи на ясла или не. Той ще си го подаде в НОИ за съотв.месец.

Да, освен ако не е отпуск за отглеждане на дете до 8г.

# 153
Здравейте и аз имам въпрос..
Детето ми е на 1 г. и 2 м. Ще започвам нова работа и прекратих ТД с основния работодател. Въпросът ми е- веднага ли трябва да бъда назначена на ТД за да получава 50 % от 240 лв.?
аз мисля, че е така, ако не бях си пуснала молбата за напускане можеше и на граждански договоор да бъда поне в началото, но сега трябва да съм на трудов.. Нали не бъркам? И какви документи искат НОИ от новия работодател?

# 154
Здравейте,
имам едно въпросче към вас. Преди време се чу, че ще има таван за майчинството, поне аз така го разбрах, т.е. независимо на колко се осигуряваш максималната сума която ще взимаш ще бъде фиксирана. Имате ли представа дали вече има такъв проектозакон и ще се приема ли този абсурд?
А майчинството, по сегашния закон, след като се изчислява 12 месеца назад, то тези 12 месеца от датата на термина ли са, от датата на раждане на бебчето или от датата на болничния, който се издава 45 дни преди раждане?
Изправена съм пред следната дилема. В момента ме осигуряват на 500 лв, но след разговор с ръководството ми казаха да си избера сума, на която да подпиша нов договор и аз да си доплащам осигуровките. Термина ми за сега е 11.04.2011. Според вас коя сума е най-удачна, спрямо осигуровките за нея и получаваното майчниство след това? Аз си мисля за 1500 лв, така след разни мои сметки ще получавам евентуално към 800 лв.

Много ще съм благодарна, ако дадете мнение по въпроса

# 155
  • Майничка
Здравейте и аз имам въпрос..
Детето ми е на 1 г. и 2 м. Ще започвам нова работа и прекратих ТД с основния работодател. Въпросът ми е- веднага ли трябва да бъда назначена на ТД за да получава 50 % от 240 лв.?
аз мисля, че е така, ако не бях си пуснала молбата за напускане можеше и на граждански договоор да бъда поне в началото, но сега трябва да съм на трудов.. Нали не бъркам? И какви документи искат НОИ от новия работодател?

Веднага, да.
През стария работодател - декларация за промяна на обстоятелствата.
През новия - заявление обр.4 за половината обезщетение.

Кuester, таванът на майчинството сега е вързан с максималния осигурителен праг, който е 2000лв. Т.е. и милион да получаваш, плащаш осигуровки до тази сума (не и данъци, обаче Mr. Green) и, следователно, ползваш майчинство в макс.размер 1800лв.
12-те месеца се смятат от месеца, предхождащ този, от който започва 45-дневния болничен преди термин, т.е., във вашия случай това ще са 02.2010 - 01.2011г.

# 156
  • София

Здравейте мили мами,

Моля за помощ с въпрос с "почти" застъпващо се майчинство..

- На 15.01.2011 изтича отпускът ми за отглеждане на дете до 2 год.
- 2 седмици по-късно (29.01.2011) би трябвало да започне болничният ми 45 дни преди раждане за сегашната ми бременност.

Има ли някакъв начин (с пускане на платен/ неплатен отпуск, или друг вид болничен преди 45-дневния ) чрез който тези 2 седмици биха могли да не се тълкуват като връщане на работа и по този начин за второто детенце да получа обезщетение като за първото, а не минималното. Подозирам че не, но все пак може и да ви е известна някаква законна пътечка..

Благодаря предварително!

# 157
gargamela, благодаря за бързия отговор.
А това значи ли, че ако терминът ми е 15.04 вместо 11.04 (понеже в момента има съмнения за това), следователно и болничния е от 01.03.2011, то периода, за който ще се изчислява майчинството ще е 03.2010 - 02.2011?

# 158
  • София
Моят случай е застъпване на майчинства. От последните няколко страници разбрах, че с 45дневния болничен се подават и прил.4 и прил.12, не разбрах в прил.12 дефакто от коя дата да попълня искане на обезщетение (от която е болничния може би) и съответно прилагам акта за раждане на 1вото дете ?
И понеже болничния ми е от 6.09, а ми е издаден на 9.09, но днес докторката ми го даде и ще мога да го предам на работодателя чак в понеделник, какви са последиците като не съм спазила 3дни срок или този срок е за работодателя ?

# 159

Здравейте мили мами,

Моля за помощ с въпрос с "почти" застъпващо се майчинство..

- На 15.01.2011 изтича отпускът ми за отглеждане на дете до 2 год.
- 2 седмици по-късно (29.01.2011) би трябвало да започне болничният ми 45 дни преди раждане за сегашната ми бременност.

Има ли някакъв начин (с пускане на платен/ неплатен отпуск, или друг вид болничен преди 45-дневния ) чрез който тези 2 седмици биха могли да не се тълкуват като връщане на работа и по този начин за второто детенце да получа обезщетение като за първото, а не минималното. Подозирам че не, но все пак може и да ви е известна някаква законна пътечка..

Благодаря предварително!

Няма начин. Варианта е доктора да изтегли по-напред датата на термина, но два ли би се съгласил.

gargamela, благодаря за бързия отговор.
А това значи ли, че ако терминът ми е 15.04 вместо 11.04 (понеже в момента има съмнения за това), следователно и болничния е от 01.03.2011, то периода, за който ще се изчислява майчинството ще е 03.2010 - 02.2011?

Да това е периода.

Моят случай е застъпване на майчинства. От последните няколко страници разбрах, че с 45дневния болничен се подават и прил.4 и прил.12, не разбрах в прил.12 дефакто от коя дата да попълня искане на обезщетение (от която е болничния може би) и съответно прилагам акта за раждане на 1вото дете ?
И понеже болничния ми е от 6.09, а ми е издаден на 9.09, но днес докторката ми го даде и ще мога да го предам на работодателя чак в понеделник, какви са последиците като не съм спазила 3дни срок или този срок е за работодателя ?

В прил. 12 се посочва началната дата на болничния за 45 дни. и с това се прекратява изплащането на 240лв. За получаване на 50% майчинство е приложение 4. Санкция ще има в случай, че ти се изплати пълно майчинство за септември. Три дни е срока ти да го представиш на работодателя и той в следващите три дни на НОИ.

# 160
Здравейте.Предстои ми да излеза по майчинство и искам да попитам дали през месеците,които не съм била на работа се взима база 240лв.Може ли някой да ми каже какво майчинство ще вземам ако 8 месеца са по 240лв. и 4 са по 600лв.Благодаря предварително.
Може ли някой да ми отговори.Благодаря предварително.

# 161
  • Майничка
Здравейте.Предстои ми да излеза по майчинство и искам да попитам дали през месеците,които не съм била на работа се взима база 240лв.Може ли някой да ми каже какво майчинство ще вземам ако 8 месеца са по 240лв. и 4 са по 600лв.Благодаря предварително.

Според мен - към 318лв.

# 162

Според мен - към 318лв.
Gargamela,благодаря ти за отговора. Искам да попитам дали през месеците,които не съм била на работа се взима база 240лв.Имам повече от 12 месеца трудов стаж.

# 163
  • Майничка

Според мен - към 318лв.
Gargamela,благодаря ти за отговора. Искам да попитам дали през месеците,които не съм била на работа се взима база 240лв.Имам повече от 12 месеца трудов стаж.
Да.

# 164

Да, освен ако не е отпуск за отглеждане на дете до 8г.

Благодаря ти! А неплатеният за отглеждане на дете до 8г. по образец ли се пуска...

Общи условия

Активация на акаунт