Майчинството счетоводно - 33

• 49 831
  • 737
  •   1
Отговори
# 300
Прочетох,че имам право на 135 дни болничен, а за остатъка се подава декларация.. Аз съм в непрекъснат болничен от 20.04.2010 г. като първият (ако има значение) ми е издаден от болницата където лежах 4 дена и общо беше 34 дни с домашното лечение. Последният ми болничен е до 20.09.2010 включително и утре трябва да ходя да го подновявам. Общо болничните дни ми се получават 154 до тази дата.45-ти ден преди раждането ми е 30 октомври и ми казаха че около 2 седмици нямат да ми стигнат и трябва да ме пратят на ТЕЛК. Правилно ли са ми сметнали,не разбирам дали дните в болница се смятат към тези 135 дни и ако не е така да очаквам ли да ми върнат болничният,който е вече подаден защото съм пресрочила дните?
Как да постъпя,време ли е вече да ме пратят на ТЕЛК и от кога?

# 301
  • Пловдив
Здравейте искам да задам един въпрос.Сина ми навършва 2 год. в края на ноември , а е приет в ясла и е записан.Трябва до тръгне от началото на октомври и ме интересува ако подам заявление че няма да ходи  и заплащам само половината такса пак ли трябва да си прекъсна майчинството?Има ли някакъв вариант да си взимам майчинството до навършването му на 2 год.?вярно е че са 2 месеца,но  сме финансово затруднени , а и въобще незнам дали ще ходи редовно и няма да боледува.Благодаря предварително. Hug

говориш с директорката какъв е варианта да му пазиш мястото,но да не се включва в присъствения списък.това последното е много важно.може да се освободи от лекар с мед бележка също

Прочетох,че имам право на 135 дни болничен, а за остатъка се подава декларация.. Аз съм в непрекъснат болничен от 20.04.2010 г. като първият (ако има значение) ми е издаден от болницата където лежах 4 дена и общо беше 34 дни с домашното лечение. Последният ми болничен е до 20.09.2010 включително и утре трябва да ходя да го подновявам. Общо болничните дни ми се получават 154 до тази дата.45-ти ден преди раждането ми е 30 октомври и ми казаха че около 2 седмици нямат да ми стигнат и трябва да ме пратят на ТЕЛК. Правилно ли са ми сметнали,не разбирам дали дните в болница се смятат към тези 135 дни и ако не е така да очаквам ли да ми върнат болничният,който е вече подаден защото съм пресрочила дните?
Как да постъпя,време ли е вече да ме пратят на ТЕЛК и от кога?

да,180 те дни не ти стигат
броиш ги от 20 април до 29 октомври-45 дневния и другите ти болнични след раждането не се включват в полагаемите ти 180 дни

не се занимавай с ТЕЛК-пусни си платен отпуск за тези две седмици

# 302
  • Leeds, UK
Извинявам се, че се намесвам, но и аз бях така - дори още по-зле - 1 ден дупка имах Grinning до 45-дневния болничен и се чудех, даже и питах тука и момичета ме посъветваха така да си пусна платен отпуск. Наистина, не се занимавай с ТЕЛК, ако имаш отпуска - давай!!!

# 303
Здравейте!  Предварително благодаря за компетентните отговори, които и преди съм получавала.

На 26.09 ми приключват 410 дни платено майчинство. Налага се обаче, да изчакам до 28 за да разбера ще започвам ли работа на новото / преди време спечелих конкурс/ място.
Въпросът е следния : Проблем ли ще е да пропусна тези 2 дни за подаване на декларацията за продължаване на майчинството и еветуално ако започна работа - как трябва да постъпя?

# 304
Здравейте, искам да ви питам, кога да очаквам да ми преведат майчинството? Последният ми болничен изтече на 14.08, от 15.08 съм вече в майчинство, но парички в началото на този месец ми преведоха само за дните от болничния  Confused
Благодаря предварително за отговора  Hug

# 305
  • София-Младост
Здравейте!  Предварително благодаря за компетентните отговори, които и преди съм получавала.

На 26.09 ми приключват 410 дни платено майчинство. Налага се обаче, да изчакам до 28 за да разбера ще започвам ли работа на новото / преди време спечелих конкурс/ място.
Въпросът е следния : Проблем ли ще е да пропусна тези 2 дни за подаване на декларацията за продължаване на майчинството и еветуално ако започна работа - как трябва да постъпя?
Ако не пуснеш молба за ползване на отпуск (дори и за тези два дни) ще трябва да си ги отработиш реално. Затова пусни си молба за отпуск и прил.3 за обезщетението. Ако в послездтвие се променят нещата и се върнеш на работа подаваш прил.12 и прил.4.

Здравейте, искам да ви питам, кога да очаквам да ми преведат майчинството? Последният ми болничен изтече на 14.08, от 15.08 съм вече в майчинство, но парички в началото на този месец ми преведоха само за дните от болничния  Confused
Благодаря предварително за отговора  Hug
Зависи кога са подадени декларациите за м.08 от работодателя. Вадиш си персонален код и всеки ден си проверяваш в сайта на НОИ Simple Smile

# 306
Ала-Бала  Hug
Подадени са в края на месец август, поне според счетоводителката  Rolling Eyes,  код за сайта на НОИ имам и проверявам за преведени парички, но..., а някъде в сайта им мога ли да проверя кога са подадени декларациите? Peace

Последна редакция: пн, 20 сеп 2010, 10:07 от desex

# 307
Здравейте!  Предварително благодаря за компетентните отговори, които и преди съм получавала.

Ако не пуснеш молба за ползване на отпуск (дори и за тези два дни) ще трябва да си ги отработиш реално. Затова пусни си молба за отпуск и прил.3 за обезщетението. Ако в послездтвие се променят нещата и се върнеш на работа подаваш прил.12 и прил.4.

Благодаря ти за експресния отговор.... Това, което не ми става ясно е :

Молба за платен отпуск ли да пусна и приложение за изплащане на 50% от майчинството за работеща майка???? И ако евентуално НЕ започна работа след изтичането на платения отпуск си минавам майчинство?

# 308
  • София-Младост
shammi
Молбата ще е за отпуск за отглеждане на малко дете и прил. за пълно обезщетение №3. За тези двата дни, които са ти под въпрос. Ако на 28 решиш , че започваш работа се подава прил.12 за промяна в обстоятелствата по изплащане на обезщетение и прил. 4, което е за 50% обезщетение. Ако евентуално не започнеш работа ти вече имаш подадени прил.3 и молбата Simple Smile
Не виждам защо ти е платен отпуск, но ако предпочиташ може и молба за платен да пуснеш за тези два дни.

# 309
  • София
Детето ми е прието на ясла - първа яслена група,родени 2009 г., класирано април месец тази година,съответно тогава ходих и му занесох документи за записване -заявление,служебни бележки, дати за постъпване не получих, уж щеше да има родителска среща летните месеци, но тя така и не се състоя.
Днес се обаждах,трябвало да го заведа още в началота на септември, а днес коя дата сме  ooooh! говорих със секретарката, тя ме посъветва да заведа детето следващия понеделник, с всичките му там документи,които са за постъпване - за чревни паразите,кръв и урина и бележка,че не ев контакт със заразно болен. Излишно е сигурно да казвам,че не сме плащали накаква такса, понеже въобще не съм го водила.
Та сега въпроса - откога трябва да си подам декларацията,за спиране на майчинството, дали трябва да е с дата от началото на септември, откогато приемат в яслата или откогато фактически му занеса докумените и платя таксата и когато почне да присъства. или е въъпрос на договорка с директорката.
Пак повтарям,че той не е ходил до сега,няма един ден присъствие.
Дано да съм го обяснила както трябва.

# 310
Ала-Бала покорно благодаря. Hug Hug Hug

Чудесно е когато има кой да ти обясни нещата.....

# 311
  • София-Младост
Детето ми е прието на ясла - първа яслена група,родени 2009 г., класирано април месец тази година,съответно тогава ходих и му занесох документи за записване -заявление,служебни бележки, дати за постъпване не получих, уж щеше да има родителска среща летните месеци, но тя така и не се състоя.
Днес се обаждах,трябвало да го заведа още в началота на септември, а днес коя дата сме  ooooh! говорих със секретарката, тя ме посъветва да заведа детето следващия понеделник, с всичките му там документи,които са за постъпване - за чревни паразите,кръв и урина и бележка,че не ев контакт със заразно болен. Излишно е сигурно да казвам,че не сме плащали накаква такса, понеже въобще не съм го водила.
Та сега въпроса - откога трябва да си подам декларацията,за спиране на майчинството, дали трябва да е с дата от началото на септември, откогато приемат в яслата или откогато фактически му занеса докумените и платя таксата и когато почне да присъства. или е въъпрос на договорка с директорката.
Пак повтарям,че той не е ходил до сега,няма един ден присъствие.
Дано да съм го обяснила както трябва.
От датата , на която то действително тръгне на градина ти вече нямаш прамво на отпуск и следва подаването на декларации.

# 312
  • София
Значи да считам,че когато платя таксата и го заведа с изследванията.
Ала Бала не знам за кой път newsm51

# 313
  • София-Младост
Значи да считам,че когато платя таксата и го заведа с изследванията.
Ала Бала не знам за кой път newsm51
За такса е рано, чак следващия месец се плащат на база присъствените дни... Деня в който го оставиш там е деня на постъпване Simple Smile Успех.

# 314
  • София
Благодаря ти за пожеланието. Ами аз не знам,винаги съм си мислела,че се плаща предварително, на каква логика съм се основавала Laughing
Добе,че разясни и това. Hug
А информацията,  за присъствения състав на децата, към НОИ се подава вече след като изтече месеца нали така?

Общи условия

Активация на акаунт