Майчинството счетоводно - 33

• 49 762
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Предполагам, че този въпрос е задаван много пъти, но поне досега не съм успяла да си отговоря - като се осигурявате допълнително през времето на бременността, има ли възможност да се осигурява човек самостоятелно или това става чрез фирма? Ако става чрез фирма, но не може да стане във фирмата, която съм, а по договор нямам право да работя на друго място без тяхно съгласие, мога ли да сключа фиктивен такъв (например граждански) при друг работодател, който само да ми внася осигуровките (пък аз ще си ги плащам)?
При този случай, с двама работодатели, какво става при издаване на 45-дневния болничен или изобщо при издаване на болничен (ако се наложи) по време на бременността - ще трябват ли 2 копия за двата работодателя? Може ли договорът при "фиктивния" работодател да се прекрати преди издаване на 45-дневния болничен без това по някакъв начин да му навреди - т.е. примерно по взаимно съгласие?

# 391
  • София-Младост
Предполагам, че този въпрос е задаван много пъти, но поне досега не съм успяла да си отговоря - като се осигурявате допълнително през времето на бременността, има ли възможност да се осигурява човек самостоятелно или това става чрез фирма? Ако става чрез фирма, но не може да стане във фирмата, която съм, а по договор нямам право да работя на друго място без тяхно съгласие, мога ли да сключа фиктивен такъв (например граждански) при друг работодател, който само да ми внася осигуровките (пък аз ще си ги плащам)?
При този случай, с двама работодатели, какво става при издаване на 45-дневния болничен или изобщо при издаване на болничен (ако се наложи) по време на бременността - ще трябват ли 2 копия за двата работодателя? Може ли договорът при "фиктивния" работодател да се прекрати преди издаване на 45-дневния болничен без това по някакъв начин да му навреди - т.е. примерно по взаимно съгласие?
Граждански договор не ти върши работа. Иначе можеш на втори трудов договор да се осигуряваш...но при забраната не знам как ще стане. Иначе когато ти издават болничен трябва да е в два екземпляра, по един за всеки работодател.

# 392
В НОИ ще направят справка от Регистъра какъв стаж имаш към момента и ще ти го запишат. Можеш да си носиш и трудовата книжка.

Благодаря ти, че ми отговаряше и ме търпеше  Hug Днес ходих до социалните и ми казаха, че работодателят трябва да ми попълни това удостоверение и да ми изчисли стажа и датата, когато ще имам 12 м. Ходих при счетоводителката и ми оправи нещата  Peace От социалните също така ми извадиха указания за попълване на удостоверението. И сега ще го препиша с надеждата да съм полезна на някой друг  Peace

Удостоверението (Приложение номер 3 към чл. 10а, ал. 2, т. 2 и чл. 25, ал. 2, т.2) се попълва и издава, както следва:

1. От осигурителите - за наетите от тях лица, осигурени за всички осигурени социални рискове; от едноличните търговци, които имат банкова сметка, и наети на работа лица - за тях и за наетите от тях лица; от търговските дружества - за собствениците и съдружниците в тях;

2. От ТП на НОИ - за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършват от ТП на НОИ ( за лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/ или занаятчийска дейност, за земеделските производители и тютюнопроизводителите и за едноличните търговци, които нямат банкова сметка, и за наети на работа лица);

3. От осигурителните каси - за членовете на осигурителните каси.

В удостоверението се вписва придобитият осигурителен стаж към датата на настъпване на риска "бременност" за обезщетението по чл. 48а КСО, а за обезщетението по чл. 52а КСО - към датата, от която се иска изплащане на обезщетение за отглеждане на дете.

# 393
И аз имам въпрос: бременна съм в 24-та седмица. От два дни съм в болничен. През последните 4 месега се осигурявам върху 800 лв. и сама съм си работодател. Преди тези месеци обаче съм била безработна и знам, че за оформяне на майчинството месеците без работа ще ги хванат на база минимална работна заплата. Ка ще ми повлияе на майчинството сега обаче този болничен?  Към момента на излизане в болничен аз нямам 6 месеца назад с еднакъв осигурителен доход. Ще намали ли това драстично сумата за майчинство, която ще получавам? Иначе ми казаха, че спокойно мога да излизам в болнични до края на бременността, но е необходимо да го прекратя няколко дни преди излизането в 45 дневния болничен за раждане, за да не повлияят болничните на оформянето на сумата за майчинство? Врно ли е това? Знам, че много объркано го обяснявам, но не знам как по-ясно да го формулирам. Благодаря на всички, които ще отговорят!!! Grinning

# 394
  • Пловдив
И аз имам въпрос: бременна съм в 24-та седмица. От два дни съм в болничен. През последните 4 месега се осигурявам върху 800 лв. и сама съм си работодател. Преди тези месеци обаче съм била безработна и знам, че за оформяне на майчинството месеците без работа ще ги хванат на база минимална работна заплата. Ка ще ми повлияе на майчинството сега обаче този болничен?-ще ти намали обезщетението,не драстично,но ше го намали   Към момента на излизане в болничен аз нямам 6 месеца назад с еднакъв осигурителен доход. Ще намали ли това драстично сумата за майчинство, която ще получавам? Иначе ми казаха, че спокойно мога да излизам в болнични до края на бременността, но е необходимо да го прекратя няколко дни преди излизането в 45 дневния болничен за раждане, за да не повлияят болничните на оформянето на сумата за майчинство? Врно ли е това?-не,не е вярно-все едно е дали ще отработиш няколко дни преди 45 дневния или не  Знам, че много объркано го обяснявам, но не знам как по-ясно да го формулирам. Благодаря на всички, които ще отговорят!!! Grinning

# 395
  • Ееей тук!
Аз имам само един кратък въпрос, извинете ако не му е тук мястото, интересува ме приеха ли закона за изплащане на  90% от брутното възнаграждение от бюрото по труда. Питам понеже ме интересува дали след изтичане на майчинството ще успея да ползвам тази "схема" защото нямам намерение да се връщам на предишното си раб.място а и малката няма да е на ясли... Но това няма нищо общо с въпроса ... Предварително благодаря   bouquet

# 396
  • Пловдив
Аз имам само един кратък въпрос, извинете ако не му е тук мястото, интересува ме приеха ли закона за изплащане на  90% от брутното възнаграждение от бюрото по труда. Питам понеже ме интересува дали след изтичане на майчинството ще успея да ползвам тази "схема" защото нямам намерение да се връщам на предишното си раб.място а и малката няма да е на ясли... Но това няма нищо общо с въпроса ... Предварително благодаря   bouquet

от 1 юли влезе в сила 60 процента от брутните доходи,а не 90 процента
за да се възползваш обаче,трябва да те съкратят,което пък става само с разрешение на ИТ
по взаимно съгласие ще взимаш 4 м по 120 лв

# 397
  • Ееей тук!
Хм  newsm78 че защо ИТ, нали след изтичане на отпуска по майчинство и ползваните 2мес. платен годишен отпуск може да се водя 1 мес. на работа и после поради съкращаване на щата всеки да си е по пътя... аз май не се обуслових правилно  Rolling Eyes

# 398
  • Пловдив
Хм  newsm78 че защо ИТ, нали след изтичане на отпуска по майчинство и ползваните 2мес. платен годишен отпуск може да се водя 1 мес. на работа и после поради съкращаване на щата всеки да си е по пътя... аз май не се обуслових правилно  Rolling Eyes

много добре те разбрах,но съкращаването на майка с дете под 3 г става с разр на ИТ

# 399
  • Ееей тук!
ааааа това не го знаеех.... ето че отново сте ми свръхполезни. Какъв вариант би бил полезен за мен в такъв случай....?  ooooh!

# 400
  • Пловдив
ааааа това не го знаеех.... ето че отново сте ми свръхполезни. Какъв вариант би бил полезен за мен в такъв случай....?  ooooh!

ами да те съкратят е най-добре
ако не по взаимно съгласие
не се ядосвай,ако не стане съкращението,защото обезщетенето ще се изчислява въз основа на 9 те месеца назад,а повечето ще са на 240 лв

# 401
Здравейте! Имам няколко въпроса и ще съм благодарна, ако някой ми отговори:

1. След като детето навърши 2 г. майката има право на 1 г. неплатено майчинство. Обаче някъде четох, че неплатеното майчинство е намалено от 1 г. на 6 м. Можете ли да ми кажете колко месеца всъщност е неплатеното майчинство?
2. По време на неплатеното майчинство майката получава ли здравни и социални осигуровки?
3. Какво се случва, ако майката забременее по време на неплатеното майчинство? Ще получава ли някакви пари за второто си дете или не?

Благодаря ви предварително за отговорите!  bouquet

# 402
  • Пловдив
Здравейте! Имам няколко въпроса и ще съм благодарна, ако някой ми отговори:

1. След като детето навърши 2 г. майката има право на 1 г. неплатено майчинство. Обаче някъде четох, че неплатеното майчинство е намалено от 1 г. на 6 м. Можете ли да ми кажете колко месеца всъщност е неплатеното майчинство?
2. По време на неплатеното майчинство майката получава ли здравни и социални осигуровки?
3. Какво се случва, ако майката забременее по време на неплатеното майчинство? Ще получава ли някакви пари за второто си дете или не?

Благодаря ви предварително за отговорите!  bouquet

1 ако имате брак,имаш 6 м неплатен
2 плащат ти здравните и ти се зачита за стаж
3 ако 45 дневния ти започне по време на неплатения ти отпуск имаш право на 2 г платено майчинство

# 403

1 ако имате брак,имаш 6 м неплатен
2 плащат ти здравните и ти се зачита за стаж
3 ако 45 дневния ти започне по време на неплатения ти отпуск имаш право на 2 г платено майчинство
[/quote]

А ако нямаме брак, отпада ли правото на неплатено...

# 404
  • Пловдив

А ако нямаме брак, отпада ли правото на неплатено...
7

неее,тогава имаш шанс за 12 м неплатено
условието за 12 м неплатено е да нямате брак и да не живеет в едно домакинството
за второто може да примижите  Wink

Общи условия

Активация на акаунт