Майчинството счетоводно - 33

• 49 612
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
  • София-Младост
Как се изчислява размерът на обезщетението  135-410?
Знам, че е в/у БТВ 12 месеца назад, но ме интересува в този период ще влязат ли 135-те дни болничен за раждане?
Не се преизчислява, обезщетението е еднакво от първия болничен за 45 дни до 410-тия ден.

# 541
  • Майничка
Здравейте мами. А ще питам един въпрос тук за моя бременна приятелка, която е наясно със сегашното положение с осигуряването и обезщетенията за болнични и майчинство. Но днес е попаднала на новини, че се готвят промени и малко се е  шокирала  Shocked

Някой знае ли за какво става въпрос?

Ето това ми прати:
http://dnes.dir.bg/news/hristina-mitreva-sotzialno-osiguryavane- … itut-7173135?nt=9

Е, то е ясно, че в един момент кранчето ще секне. Не на последно място и поради публичността на подобни теми, в които всяка трета открито си декларира, че възнамерява или направо се осигурява фиктивно, пък и ние акъл й даваме. Laughing
Логично е да подгонят и работодателите, защото де факто съдействат за източване на пари от НОИ и, ако не са си вързали гащите, все ще хванат някой, дето момата Х уж му работила за 2000 лв. месечно, пък ни на ведомост се е разписвала, ни превод за тази сума по нейна сметка има.

# 542
Как се изчислява размерът на обезщетението  135-410?
Знам, че е в/у БТВ 12 месеца назад, но ме интересува в този период ще влязат ли 135-те дни болничен за раждане?
Не се преизчислява, обезщетението е еднакво от първия болничен за 45 дни до 410-тия ден.
Благодаря!   bouquet

А какво би се случило, ако реша да се върна на работа за ден или два между двата болнични?

# 543

А какво би се случило, ако реша да се върна на работа за ден или два между двата болнични?

кои два болнични?

# 544
Здравейте,
в болнични за бременност и раждане съм от 10 май т.г. Самоосигурявам се като собственик на ЕООД и за периодите на болнични съм внасяла само вноски за ЗО 4.8% от мин. осиг. доход 420 лева. Нещо сгрешихме ли, четох, че СОЛ дължат пенсионни и ЗО върху обезщетението за собствена сметка?!  

чела си го! Къде?

# 545
  • София
Здравейте, малката я приеха в ясла и сега ми предстои тежък разговор с работодателя...на мое място има назначени двама мъже и следователно те няма да взимат болничен и да бременеят, така че нещата при мен отиват на зле. Моля за съвет как да постъпя най добре. Да си взема веднага натрупаната платена отпуска и после? Доколкото знам нямат право да ме съкратят. Ще ми предложат невъзможно ниска заплата за да се откажа сама. Има ли начин как да ги накарам да ме съкратят за да отида на борсата? Ако ме накарат да подпиша договор за по-ниска заплата и аз откажа, то това не е ли възможност за тях да ме съкратят? Така ще ми платят и обещетение. Много ми е объркано и моля за съвет   bouquet

# 546
Здравейте, не намерих никъде Декларация по чл. 49, ал. 4 НРВПО и ще съм много благодарна ако ми помогнете  bouquet

# 547
Здравейте, искам да попитам дали 240 - те лева , които се плащат през втората година на детето се считат за осигурителен доход, защото в момента съм бременна за втори път. Първоот ми дете навърши 2 г. на 15. 09. Терминът ми  е март, от септември до февруари съм си взела платения отпуск, и си смятах бъдещото майчинство така 7 месеца по 240 (колкото плащат прз втората година) и 5 месеца по 500, докато съм отппуска. Но май сметките са ми криви. Ще падна просто , ако в тая няма да доуточнявам каква държава, освен за стаж, тези смотани 240 лв не се смятат като доход при изчисляване на второ майчинство. И колко ще вземам тогава ? пак 240 , ако това е минимума, а може и 100 да са, ако има някакво социално майчинство. Язък ми за образованието и 10те години работа....

# 548
Здравейте,
в болнични за бременност и раждане съм от 10 май т.г. Самоосигурявам се като собственик на ЕООД и за периодите на болнични съм внасяла само вноски за ЗО 4.8% от мин. осиг. доход 420 лева. Нещо сгрешихме ли, четох, че СОЛ дължат пенсионни и ЗО върху обезщетението за собствена сметка?!  

чела си го! Къде?
В едно писмо на НОИ от 2003 година. Simple Smile ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПРИ БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА МАЛКО ДЕТЕ НА МАЙКИ/ОСИНОВИТЕЛКИ/, ОСИГУРЕНИ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 4, АЛ. 3, Т. 1, 2 И 4 ОТ КЗОО

# 549
Натъкнах се на новина за шокиращи промени в КСО:

"Готвят се и промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с периода на осигуряване, върху който се изчислява майчинството. Промените в изчисляването на майчинските целят да се намалят злоупотребите, свързани с осигуряване на по-висок доход от момента, в който се разбере за бременността.
Това стана ясно днес от думите на управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева. Тя обаче отказа да коментира какви ще бъдат точно промените.
Следят се стриктно промените на осигурителните доходи на майките, които при бременност се осигуряват на високи суми, а след връщане на работа ги намаляват. В такъв случай нарушението е на работодателите, стана ясно още от думите на шефа на НОИ.
В момента обезщетенията за майчинство се изчисляват на база осигурителния доход една година преди раждането, припомня Mediapool.bg."

Аз отскоро съм майка и вече получавам майчински.. Според Вас ако все пак приемат тази нова приумица майчинските да се изчисляват на база по-голям период, ще се наложи ли и за такива като мене, на които майчинските вече са изчислени, да има преизчисление на сумите на база новия период?

# 550
  • Майничка
Здравейте, искам да попитам дали 240 - те лева , които се плащат през втората година на детето се считат за осигурителен доход, защото в момента съм бременна за втори път. Първоот ми дете навърши 2 г. на 15. 09. Терминът ми  е март, от септември до февруари съм си взела платения отпуск, и си смятах бъдещото майчинство така 7 месеца по 240 (колкото плащат прз втората година) и 5 месеца по 500, докато съм отппуска. Но май сметките са ми криви. Ще падна просто , ако в тая няма да доуточнявам каква държава, освен за стаж, тези смотани 240 лв не се смятат като доход при изчисляване на второ майчинство. И колко ще вземам тогава ? пак 240 , ако това е минимума, а може и 100 да са, ако има някакво социално майчинство. Язък ми за образованието и 10те години работа....

Прави са Ви сметките, спокойно.

...Според Вас ако все пак приемат тази нова приумица майчинските да се изчисляват на база по-голям период, ще се наложи ли и за такива като мене, на които майчинските вече са изчислени, да има преизчисление на сумите на база новия период?

Когато се приеме и излезе указание за прилагането, ще се разбере. Дотогава - само гледаме на боб.

# 551
Нещо не разбрах аз сега. Последно като самоосигуряващо се лице дължа ли пенсионни осигуровки за времето на болничните или не? Питам, защото от 10 дни съм в болничен и в понеделник ще го удължавам с комисия, а пък идва време за внасяне на осигуровки  и искам да знам какво да внасям всъщност.
Благодаря предварително!

# 552
Здравейте отново...аз пак с въпрос, но съм си смотана и нищо не разбирам.....
Въпросът ми е :
Ако пратя детето на ясла, а съм в отпуск за гледане на дете до 2 г., ще ми спрат само изплащането на майчинските от НОИ или и отпуската ?

# 553
  • София-Младост
Въпросът ми е :
Ако пратя детето на ясла, а съм в отпуск за гледане на дете до 2 г., ще ми спрат само изплащането на майчинските от НОИ или и отпуската ?

Никой нищо няма да ти спре...ти си тази, която трябва да си прекъснеш отпуската и да се върнеш на работа. Подаваш прил.12 и прил.4

# 554
Въпросът ми е :

Никой нищо няма да ти спре...ти си тази, която трябва да си прекъснеш отпуската и да се върнеш на работа. Подаваш прил.12 и прил.4

Идеята е, че аз искам да пусна детето на ясла без да се връщам на работа т.е да ползвам отпуската без да ми изплащат майчинството, защото ми се налага да поработя на граждански договор извън основното ми работно място.
Не знам правилно ли се изразих......

Общи условия

Активация на акаунт