Майчинството счетоводно - 33

• 49 615
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Здравейте, момичета!
Имам един бърз въпрос: миналата година помня, че за служителките по майчинство работодателят плащаше 12.48 лева здравни. Сега пак толкова ли са или са повече (колежка твърди, че са около 20 лева) и на каква база се изчисляваха?
Благодаря предварително!  bouquet

# 586
  • София-Младост
Здравейте, момичета!
Имам един бърз въпрос: миналата година помня, че за служителките по майчинство работодателят плащаше 12.48 лева здравни. Сега пак толкова ли са или са повече (колежка твърди, че са около 20 лева) и на каква база се изчисляваха?
Благодаря предварително!  bouquet
Сега са малко повече Simple Smile 420лв х 4,8%  или 20,16 лв. на месец.
420- минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се
4,8% - процента здравна вноска за сметка на работодателя

# 587
  • София
Ала-Бала, благодаря!
А на мен се оказва, че цяла година са ми превеждали по 12,48 лева. Не е излязло никъде като грешка, но сега сигурно трябва да се довнасят. Как се коригират нещата в такъв случай?

# 588
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря!
А на мен се оказва, че цяла година са ми превеждали по 12,48 лева. Не е излязло никъде като грешка, но сега сигурно трябва да се довнасят. Как се коригират нещата в такъв случай?
Ами довнасят се, само да проверят месец за месец или може с едно платежно и отбелязан целия период. И корекция на декл. обр.6 ще трябва.

# 589
http://news.expert.bg/n317499/
това звучи много неприятно..

# 590
  • София
Едва днес в сайта на НОИ ми се показаха осигуровките за август и тук възниква озадачението ми-от 2ри август съм била в болничен до края на август,1ви август ми е неработен,от фирмата ми платиха 70% за първите 3 дни от първия болничен и сега в сайта пише само тази сума като осигурителен доход,но за работни дни са посочени 22 дни,така ли трябва да бъде?А за болничните още нямам инфо в сайта...дали са подадени,дали се обработват...
Ох,получих информация от фирмата,че още не са ми занесли болничните,незнайно по какви причини,щели да ги занесат днес,кой знае...Незнам какво да направя в случая Sad

# 591
  • София-Младост
Едва днес в сайта на НОИ ми се показаха осигуровките за август и тук възниква озадачението ми-от 2ри август съм била в болничен до края на август,1ви август ми е неработен,от фирмата ми платиха 70% за първите 3 дни от първия болничен и сега в сайта пише само тази сума като осигурителен доход,но за работни дни са посочени 22 дни,така ли трябва да бъде?А за болничните още нямам инфо в сайта...дали са подадени,дали се обработват...
Ох,получих информация от фирмата,че още не са ми занесли болничните,незнайно по какви причини,щели да ги занесат днес,кой знае...Незнам какво да направя в случая Sad
Причините са, че или не са изплатени все още заплатите за м.08 или са платени вчера. По-скоро второто, зщом са подали декл. 1. Нищо не можеш да направиш, седиш и чакаш.

# 592
Здравейте,
в болнични за бременност и раждане съм от 10 май т.г. Самоосигурявам се като собственик на ЕООД и за периодите на болнични съм внасяла само вноски за ЗО 4.8% от мин. осиг. доход 420 лева. Нещо сгрешихме ли, четох, че СОЛ дължат пенсионни и ЗО върху обезщетението за собствена сметка?!  

чела си го! Къде?
В едно писмо на НОИ от 2003 година. Simple Smile ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПРИ БРЕМЕННОСТ, РАЖДАНЕ И ОТГЛЕЖДАНЕ НА МАЛКО ДЕТЕ НА МАЙКИ/ОСИНОВИТЕЛКИ/, ОСИГУРЕНИ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 4, АЛ. 3, Т. 1, 2 И 4 ОТ КЗОО

това е относно Закона за бюджета на ДОО за 2003г. всяка година ЗБДОО се променя (както и другите нормативи - вече няма КЗСО а КСО)
сега сме 2010г.   Wink
Стики, благодаря ти, писмото беше публикувано мин. год там, където го четох и изобщо не обърнах внимание от кога е. Embarassed Чак после се усетих, мерси още веднъж за отделеното време и извинете, че пускам такива неактуални информации.

# 593
  • София
Причините са, че или не са изплатени все още заплатите за м.08 или са платени вчера. По-скоро второто, зщом са подали декл. 1. Нищо не можеш да направиш, седиш и чакаш.
Платили са всички заплати на 15то число,никога не закъсняват със заплатите,там са много стриктни и затова не очаквах че може да се случи така с болничните SadВъпросът е колко да чакам,колко време могат да бавят занасянето,все пак няма да ги чакам безкрайно,мога ли да ги пртисна с нещо?

# 594
  • sofia
Все още не ми изплатено майчинството за 09. Има ли и други такива случаи или проблеми е при мен?
И още един въпрос -  забравих си ПИКа, не мога и да си намеря бележката от НОИ. Трябва ли да пускам нова молба или какво мога да направя въобще.
Благодаря предварително.

# 595
  • Варна
Здравейте, добри майчета Simple Smile
Имам нужда от малко помощ, за да се ориентирам. Случаят ми  е следния:
Дъщеря ми е на 1г. и 6м. Върнах се се на работа при навършване на годинката. Сега ме съкращават, в крайна сметка по взаимно съгласие, срещу обезщетение.  Плановете ми са веднага да забременея, евентуално мислим за собствен бизнес. Има и фирма, в която могат да ме назначат.
Опитвам се да разбера кой е по-добрият вариант за мен - да открия фирма и да се самоосигурявам или да ме назначат? Искам да се осигурявам на сравнително висок доход, около 1500-1700 лв., за да взема и добро майчинство след това. Въпросът е кое ще ми е по-изгодно. Ако регистрирам собствена фирма, тя първоначално няма да има кой знае какви приходи, мога ли да избегна поне данък, да плащам само осигуровки? И сумата същата ли е, както когато друг ме осигурява? Уточнявам, че ще плащам от парите от това обезщетение, на което първо трябва да му платя веднъж ДОД, после пак ДОД и осигуровки - моите и на работодателя и сумата стана страшна. Трябва и да живеем някак до евентуалното ново майчинство и докато подкараме нещо. Ако е през фирмата по-лек вариант ли ще е? Можете ли да ме посъветвате? Или пък има трети вариант?
Благодаря предварително на всеки отзовал се   bouquet

Последна редакция: пт, 01 окт 2010, 15:55 от Бyxта

# 596
здравейте мили мами мн бих се радвала ако има някои които разбира и ми отговори на въпроса колко майчинство ще получавам при следната ситуация:значи термина ми е 13май2011.през 2010 март и април съм се осигурявала на 360лв.след това почнах на 500лв..и така мисля да съм до края....и имали жариант попринцип тъй като трябжа да ми пуснат болничния за 45 дни преди раждане на 29 март да се измести примерно за 1 април за на хвана база с повече месеци осигоровки на 500лв...оххх май мн объркано го написах но се надявам да има някои които да ме разбере..и последно ако ме изгонят евентуално от работа кое е по добре да помоля да съм ж болничен до края на бременността или да се назнача формално ж някоя фирма и да си плашам сама осигуровките...благодаря предварително..  bouquet

# 597
Гггъбка,извинявам се за тъпия въпрос ,но как разбра чешефовете са ти платили сумата  от болничния? Embarassed
Защото това се опитвам и аз да разбера.Тъпо ми е да ги попитам.Но не знам има ли начин да разбера сама. newsm78Благодаря ти предварително.

# 598
  • София
Гггъбка,извинявам се за тъпия въпрос ,но как разбра чешефовете са ти платили сумата  от болничния? Embarassed
Защото това се опитвам и аз да разбера.Тъпо ми е да ги попитам.Но не знам има ли начин да разбера сама. newsm78Благодаря ти предварително.
Проверявам в сайта на НОИ- www.noi.bg , с ПИК,който се взима също от НОИ срещу една молба,която ти дават там и лична карта,става за 2 минути.

# 599
  • Пловдив
Все още не ми изплатено майчинството за 09. Има ли и други такива случаи или проблеми е при мен?
И още един въпрос -  забравих си ПИКа, не мога и да си намеря бележката от НОИ. Трябва ли да пускам нова молба или какво мога да направя въобще.
Благодаря предварително.

е рано е още за септември-ще ти го преведат до 5 октомври.тъй като 5 е вторник-тогава ще е

трябва да ти генерират нов пик с нова молба

.и имали жариант попринцип тъй като трябжа да ми пуснат болничния за 45 дни преди раждане на 29 март

да,добре е да се измести,но трябва да го обсъдиш с АГ то

Общи условия

Активация на акаунт