Майчинството счетоводно - 33

• 49 615
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Много ти благодаря, Елфита. Не съм уточнила от кой вид неплатен отпуск ще ползвам. И през ум не ми е минало.  Sad Сега е късно, предполагам, да се направи нещо?

# 661
  • Пловдив
ами късничко е-другия път ще знаеш
другото е,че за третото ти дете,за което взимаш 120 лв,не може да ползваш от неплатения за гледане на дете докато не стане на 2 г
така или иначе за него не си можела да ползваш такъв неплатен преди 10 септември
само ако си имала останал от второто ти дете

# 662
  • София
другото е,че за третото ти дете,за което взимаш 120 лв,не може да ползваш от неплатения за гледане на дете докато не стане на 2 г
така или иначе за него не си можела да ползваш такъв неплатен преди 10 септември
1. Аз досега никога не съм ползвала такъв за нито едното дете. Тези двата са ми първите. А при положение, че се касае за август месец, не е ли възможно да се пусне някаква корегираща декларация?
2. И пак се чудя, при положение, че преди август не съм ползвала цял месец, дори и при нормален неплатен, не би ли трябвало поне едната част от август да ми е с осигуровки и стаж? 

# 663
1. Аз досега никога не съм ползвала такъв за нито едното дете. Тези двата са ми първите. А при положение, че се касае за август месец, не е ли възможно да се пусне някаква корегираща декларация? едва ли счетоводителката би се съгласила да коригира. Много работа ще и отвориш.
2. И пак се чудя, при положение, че преди август не съм ползвала цял месец, дори и при нормален неплатен, не би ли трябвало поне едната част от август да ми е с осигуровки и стаж?  имаш право на 30 работни дни неплатен отпускза една календарна година. Ако в началото на годината си ползвала примерно 10, то за август са ти останали 20 така, че е редно да си получиш пропорционално майчинство.

# 664
  • София
1. Аз досега никога не съм ползвала такъв за нито едното дете. Тези двата са ми първите. А при положение, че се касае за август месец, не е ли възможно да се пусне някаква корегираща декларация? едва ли счетоводителката би се съгласила да коригира. Много работа ще и отвориш.
2. И пак се чудя, при положение, че преди август не съм ползвала цял месец, дори и при нормален неплатен, не би ли трябвало поне едната част от август да ми е с осигуровки и стаж?  имаш право на 30 работни дни неплатен отпускза една календарна година. Ако в началото на годината си ползвала примерно 10, то за август са ти останали 20 така, че е редно да си получиш пропорционално майчинство.
Вече всичко ми се изясни. Много ви благодаря, момичета.  
  bouquet
 Hug

# 665
Знам, че позакъснях с отговора (в допълнение на въпроса  Mr. Green), но става дума за първия болничен за раждане 135 дни и последващия 135-410 дни. Интересува ме, в случай, че работя няколко дни, вторият болничен ще ми се преизчисли ли за 12 месеца назад от самия него, или отново ще се вземе изчислената среднодневна сума за първия болничен?
Благодаря за търпението!  bouquet

обезщетението за бременност и раждане се изчислява само в началото
после колкото и пъти да прекъсваш отпуска, сумата ще е една и съща

# 666
  • София
Здравейте! В майчинство съм с второто си дете, което си го гледам вкъщи. Голямото  започна градина. Замислих се дали ми се полага пълният размер майчинство. Да не стане така, че после да трябва да връщам пари Rolling Eyes

# 667
  • Майничка
Здравейте! В майчинство съм с второто си дете, което си го гледам вкъщи. Голямото  започна градина. Замислих се дали ми се полага пълният размер майчинство. Да не стане така, че после да трябва да връщам пари Rolling Eyes

Майчинството е за второто дете, щом не ходи на ясла, нямате проблем.

# 668
  • Варна
Аз ей това не разбрах, не долавям разликата, защо ще ме ощети един ден от ноември и затова си мислех, че евентуално може да не ми влезе в базата. Лаишки въпроси задавам, но ...

защото вместо на 2000 лв ще те осигурят на 1900 лв през ноември
не е кой знае какво ощетяване,но ...
Аз май съм малоумна, стигам до този извод. Аз искам да работя целия ноември, включително и 30-ти. И от 1-ви съм в болнични. Защо да ме осигуряват на 1900? И нали ако не е пълен месец не се взема предвид при изчисляване на базата? Нещо ми се губи...

Спокойно можеш да си отработиш целия ноември и да се прекрати трудовият договор от 01.12. Гледа се последен ден в осигуряване 30-ти и така към 01.12, когато ще се издаде болничния ще си осигурена само на едното място.
А, точно за това се напъвам и аз, и това искам да направя, точно това се чудех, защо трябва да губя ден? Сега вече разбрах...

И още нещо. Така не става ли много подозрително? Точно пък 6 месеца когато съм бременна и после ... то1ка. Да не направят проблем НОИ?

# 669
  • Varna
Здравейте, мимичета! Искам да попитам нещо относно детските, за да не лутам после след раждането, едва ли ще имам много време. Разрбах какви документи трябват да получаване на детските,но моля да ми уточните следното:
1. От кой момент имаме право на детски 35 лв? от датата на раждането или от датата на подаване на документи в социалните?
2. Бележките за доходите 12 месеца назад, които трябва да представим със съпруга ми , от кой до кой месец да бъдат? да включват месеца, преди подаването на документите или ? примерно детето се ражда ноември, подавам документи в социалните декември?
Благодаря предварително!  bouquet

# 670
  • София-Младост
Здравейте, мимичета! Искам да попитам нещо относно детските, за да не лутам после след раждането, едва ли ще имам много време. Разрбах какви документи трябват да получаване на детските,но моля да ми уточните следното:
1. От кой момент имаме право на детски 35 лв? от датата на раждането или от датата на подаване на документи в социалните?
2. Бележките за доходите 12 месеца назад, които трябва да представим със съпруга ми , от кой до кой месец да бъдат? да включват месеца, преди подаването на документите или ? примерно детето се ражда ноември, подавам документи в социалните декември?
Благодаря предварително!  bouquet
1. От подаване на декларацията
2. Ако подаваш м.12 периодът е до м.11 включително.

# 671
Значи разликата е само че с бележката ще е безплатно, така ли? Ми Еспиноза нави ме отивам....така или иначе съм си навила на пръста че точно днес ми се ходи, пък ще направя и оглед на магазините.  Hug
      moga li da popitam ne6to ako rpez cqlata si bremenos sam v bolni4ni  kakvo mai4instvo 6te vzemam

------------------
Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 13:40 от AnMary

# 672
Спешно ми трябва помощ, понеже трябва днес да го свърша  Praynig
Значи, казаха ми, че освен болничния, трябва да дам на работодателя и декларация за банковата сметка. Ходих до банката да ми издадат декларация, а те ми дадоха едно като табличка, в която пише моите данни, Ай бана и бик-а. Отгоре пише само "данни за клиента". Има и подпис и печат на банката, разбира се. Това ще ми свърши ли работа? Защото аз декларацията си я представям по друг начин. И ако това няма да стане - каква декларация ми трябва?

# 673
  • Пловдив
Спешно ми трябва помощ, понеже трябва днес да го свърша  Praynig
Значи, казаха ми, че освен болничния, трябва да дам на работодателя и декларация за банковата сметка. Ходих до банката да ми издадат декларация, а те ми дадоха едно като табличка, в която пише моите данни, Ай бана и бик-а. Отгоре пише само "данни за клиента". Има и подпис и печат на банката, разбира се. Това ще ми свърши ли работа? Защото аз декларацията си я представям по друг начин. И ако това няма да стане - каква декларация ми трябва?

декларация прил 7 ще ти я даде работодателя да я попълниш-може и сама да я разпечаташ-в първия пост на темата ,щракаш на  Документи за ползване на обезщетение за бременност и раждане,и отпуск за гледане на дете до 2 г,има линк към прил 7 с 45 дневния болничен-разгледай
носиш това от банката+болничния+прил 7

# 674
  • София
Здравейте.  Hug
Имам следния казус. Върнах се на работа след навършването на 1 годинка на най-малкия ми син. Наложи ми се да ползвам на 2 пъти неплатен отпуск. Първия път някъде в началото на годината за около половин месец и после - целия август. За август не получих 120 лв. /половината майчинство/, тъй като не съм била осигурена от фирмата за този месец. Въпросите са ми няколко.
1. Счетоводителката твърди, че след 1 месец неплатен, останалото е без осигуровки. Това вярно ли е? Дори и да е вярно, не би ли трявало за август да получа поне едната част от тези 120 лв, тъй като не бях ползвала цял месец неплатен преди това. Дано ме разбрахте, че малко объркано го обясних.-за обикновения неплатен е така.само за  30 дни в годината неплатен ти се плащат осигуровките
2. Нямаше ли някъде текст, че когато имаш деца до /не помня каква възраст/ и майката, и бащата имат право на по 6 месеца неплатен, и ако имат - до каква възраст е и води ли се той за стаж?-да,има неплатен за гледане на дете до 8 г /полага ти се за всяко дете-виждам,че имаш повечко  Mr. Green/-всеки родител има 6 м .ти от кой неплатен си си пуснала.ползвай си този за гледане на дете-води ти се стаж,плащат ти осигуровки за всичките 6 м и работодателят не може да ти откаже ползването
3. Ако сега реша да напусна, дали предвид неплатената отпуска и неосигурявянето ми през август, няма да имам право да се запиша на трудовата борса?-няма да имаш проблем с борсата
Много ви благодаря предварително за отделеното внимание!   bouquet
Връщам се на моя казус. Говорих със счетоводителката ни сега. Според нея, дори и в рамките на позволените 30 дни неплатен отпуск (и респективно - 6-те за малки деца), само са зачита трудов стаж и се заплащат само здравните осигуровки, без останалите (т.е. така или иначе, дори и да си бях формулирала искането за отпуск като такъв за дете до 8-годишна възраст, пак не бих могла да си ползвам половината майчинство, като неосигурено за периода лице). Това нещо на мен не ми звучи логично. Може ли да ми кажете как стоят нещата законово? Отново благодаря предварително!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт