Майчинството счетоводно - 33

• 49 622
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
« Вторник, 05 Октомври 2010, 09:10 »      

--------------------------------------------------------------------------------

Здравейте съфорумки,
Имам един въпрос, надявам се на вашата помощ за точен отговор !
Безработна съм, и в момента ми се изплаща обезщетение от Бюрото на труда. Още няколко месеца имам право на обезщетение, след това трябва да търся вариант за самоосигуряване. Искаме да си имаме бебче, но ако не получавам майчинство, ще ни бъде много трудно..Моля ви, кажете ми какви да вариантите за самоосигуряване? Какви документи и  къде трябва да подам ? Мисля да давам частни уроци по английски и да помагам на ученици за домашни, т.е да имам някакви доходи, и да се водя лице със свободна професия.
Благодаря предварително !

# 721
Здравейте - имам един въпрос - не е спешен. За първи път днес подробно разгледах справката на НОИ - Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ. Гледам, че освен нормалните преводи, имам и за всички месеци едни преводи, на които пише доплащане - между 1 и 10лв на месец и са ми сумирани и изплатени през май. спомням си, че ми преведоха по картата един 160 лв май месец  , но не обърнах внимание - нали получавам парички  Simple Smile
Иначе нормалните преводи са ми били винаги както трябва - навреме и точни като сума.
Затова много се чудя какво е това доплащане  newsm78

Освен това забелязох, че среднодневното обезщетение след май месец е с 0.62лв повече от предните месеци.
Да не би да са ми доплатили тези пари за всички изминали работни дни откакто съм в майчинство. Ужким сумата трябва да е еднаква през първите 410 дни, ама при мен нещо сигурно се е объркало. Или разликата идва от работата ми, където взех едни бонуси,пък те да са ги декларирали със задна дата  newsm78

# 722
   Здравейте. След много четене не можах да намеря отговор на въпроса ми, предварително се извинявам, ако аз съм пропуснала нещо. Бременна съм в 14 седм, имам дете на 2г и 3 мес., т.е. при изчисляването на новото майчинство ще влязат няколко месеца от първото майчинство. Въпроса ми е, по време на отпуска за гледане на дете и получаване на мин. работна заплата, на каква сума съм осигурявана- на 240 лв или на заплатата ми от преди майчинството? Питам, защото прочетох, че майчинството се изчислява на база осигурителния доход за 12 месеца назад  newsm78   
  Благодаря!

# 723
  • Пловдив
Mishe333,прави се преизчисление всяка година май-юни и явно на теб са ти доплатили тази сума

Mama Ivy ,месеците в майчинство ще ти се вземат на 240 лв,а не на заплатата от преди майчинството

# 724
Здравейте!
Имам спешно питане - ситуациата е следната. Детето тръгва на ясла на 1 и 11 месеца. Майката ще се върне на работа след един месец, точно като стане на 2 г детето(докогато е и платеното майчинство). Нали децата ходят в началото само по няколко часа, и грубо отнема около месец за да тръгне по цял ден.
Въпроса ми е:Ако майката е дала детето на ясла и не се е върнала на работа, има ли право на половин майчински от 120лв за този период?
Моля ви кажето също така къде черно на бяло може да се прочете това, защото от фирмата казват, че ако не се върне на работа, няма да могат да подадат тази декларация за 120лв майчинство.
ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.  Hug Hug Hug

# 725
  • Пловдив
Ако майката е дала детето на ясла и не се е върнала на работа, има ли право на половин майчински от 120лв за този период?

няма право нито на 120 лв,нито на 240 лв щом няма да се върне на работа
не може детето да е на ясла,а тя вкъщи,ако остави нещата така подлежи на санкция

за адаптационния период да си пусне платен отпуск

# 726
Мерси много.   bouquet
Въпросът ми е защо не съм го получила (трябваше да получа до 20.09.2010 половината майчинство за август) и по-точно към кого да се обърна. Дали към счетоводителката (ако е трябвало да ми внесе не само здравните осигуровки) или към НОИ, ако се полага този отпуск само с платени здравни осигуровки. Дано да се изразих правилно.
За информация. Говорих с НОИ. Казахе ми, че при неплатен отпуск, не се получава заплата и съответно нямам право на тези 50 % майчинство!

Ирина, това дете кое по ред ти е - трето или четвърто?
Учудвам се, че си пускала толкова много неплатен отпуск ако си имала право на обезщетение.

ПП Сега видях, че е трето по ред.
Интересно ми е какво ще ти отговорят от НОИ.
Вероятно се водиш неосигурена, но това дали значи, че нямаш право и на 50% обезщетение?
С тези неплатени сте объркали нещата.

Последна редакция: вт, 05 окт 2010, 21:17 от Стики

# 727
  Elfita , много благодаря за бързия отговор   bouquet

# 728
Здравейте, имам следния въпрос ще се радвам ако някой може да ми отговори. През април 2011 ще пътувам до САЩ. Ще стоя там поне година. По това време тук няма да ми е изтекло майчинството. Какво ще се случи, ще ми го прекъснат ли защото не съм в страна? Мога ли да подам декларация за този период да не ми начисляват здравни осигуровки?

# 729
  • Пловдив
Ади,ще ти превеждат обезщетението по сметката,нищо че си в чужбина.Няма как да не ти се плащат здравни -може ако прекратиш трудовия си договор,но оставаш без майчинство тогава.Ако няма да те има при изтичането на 410 те дни,може от сега да подготвиш документие и да ги дадеш на счети-има ги в първия пост на темата ни

# 730
Здравейте, Имам въпрос към майките с породени деца:
Колко Ви е майчинството за второто дете?
Доколкото имам инфо ако родиш второ дете, когато още се водиш в майчинство за първото, взимаш отново една година високо майчинство.
Интересува ме дали това важи ако си и в третата неплатена година/или само до навършване на две години на първото дете/ от майчинството и дали ще има промяна ако пуснеш първото дете на градина???
Някой ми беше казал че ако отиде първото на градина, ти намаляват майчинството за второто детенце???

Извинете ако повтарям въпроса си с нечий друг!

# 731
Здравейте, Имам въпрос към майките с породени деца:
Колко Ви е майчинството за второто дете?
Доколкото имам инфо ако родиш второ дете, когато още се водиш в майчинство за първото, взимаш отново една година високо майчинство. да, ако е по-високо
Интересува ме дали това важи ако си и в третата неплатена година/или само до навършване на две години на първото дете/  до навършване на 2 год. на първотоот майчинството и дали ще има промяна ако пуснеш първото дете на градина??? ако пуснеш детето на ясла ти трябва да се върнеш на работа или да си в отпуск, тогава се получава нова база, т.е. няма да получаваш размера като за първото
Някой ми беше казал че ако отиде първото на градина, ти намаляват майчинството за второто детенце???

Извинете ако повтарям въпроса си с нечий друг!

# 732
Благодаря за отговора.
По-точно ме интересува дали ако децата са с повече от 2 години разлика и не съм се връщала на работа/т.е. съм в третата година на неплатеното майчинство/ ще получа високото майчинство.
И ако това се случи, трябва ли да седя и да си гледам двете деца или мога да пусна по-голямото на ясла или градина. През цялото това време не се връщам на работа/ т.е сливат се майчинствата/

# 733
Благодаря за отговора.
По-точно ме интересува дали ако децата са с повече от 2 години разлика и не съм се връщала на работа/т.е. съм в третата година на неплатеното майчинство/ ще получа високото майчинство. не
И ако това се случи, трябва ли да седя и да си гледам двете деца или мога да пусна по-голямото на ясла или градина. През цялото това време не се връщам на работа/ т.е сливат се майчинствата/ако болничния за 45 дни за второто дете започне преди първото да е навършило 2год. може да взимаш по-високото обезщетение + 50% майчинство за първото. Първото може да ходи на ясла .

# 734
Здравейте,
въпросът ми е следния: при работа на две места - едно на нормален 8ч работен ден, и на второ - на 4часа колко е обезщетението за втората година. 240лв?
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт