Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 194 735
  • 862
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, включвам се спешно във форума, нямам време да прегледам всички мнения, имам нужда от съвет за хигиената. От 6 месеца се грижа за болната си майка. Все повече се влошава нейната хигиена,тя не се сеща как да използва тоалетната и използва всичко което й е под ръка. Опитите ми да й обясня щадящо че трябва да решим заедно този проблем са напълно без резултат, тя се затваря и ме игнорира, гледайки като бито куче. Опитах с памперси, но засега без успех. Моля за съдействие, ако имате решение на проблема. Благодаря ви много предварително.

# 331
veceto,стигнали сте до един от  трудните  етапи на заболяването.Както  и да говориш,каквото и да обясняваш няма да има резултат/ при нас нямаше никакъв ефект/.Въоръжи се с много търпение  и  човек,който да бъде непрекъснато с майка ти.Моята майка   дълго време не търпеше памперса, сваляше го,разкъсваше го.В тоалетната  не винаги ме допущаше да я обслужа, което допълнително я изнервяше и озлобяваше.Случало се е през нощта,когато усетя ,че не спи,да я намирам омазана.Връщайки се назад,тръпки ме побиват от всичко,което се случи на майка и което преживях.Не знам на какъв етап е заболяването на  майка ти, но  ти пожелавам  да намериш решение,което ще бъде щадящо и за теб.

# 332
veceto, съчуствам ти и те разбирам напълно.При мене това е основен проблем.С дугите неща се справях някак си, с помощтта на още една жена. Дълго време само аз успявах да накарам майка да влезе в банята.Помощ не искаше, но все пак се къпеше някак си. В един момент каза не и край.На мойте молби се сърдеше и ми обесняваше, че ще се изкъпе вкъщи или , че се изкъпала.И ето скандал и един тежък ден. От известно време е в дом за възрастни, там хората  успяват. Като отида е чиста и сресана. Със сигурност има и минуси, но мисля, че дома е решение в много отношения
Спокойна вечер

# 333
Благодаря ви от все сърце за съчувствието, благодаря ви. Ние сме съвсем в началото на пътя, който явно ще е дълъг и труден. Все не ми се иска да повярвам, че не е останало нещо разумно в мама, с което да се сработя, Бог да ми е на помощ. Благодаря ви.

# 334
 Не зная дали сте в началото. Липсата не желание за лична хигиена не е съвсем в началото според мене.Но не за това Ви пиша.Ще си позволя са ви дам един съвет - той ще прозвучи като клише, но е самата истина.Със сигрност сте го чула.Щадете се.!!! Зная колко Ви е тежко, да близките ни съвсем не са това, което са били.Но все пак те са поживяли , нали така.Ако разбират какво става едва ли биха се съгласили да се съсипваме, а ние точно това парвиме.Колкото можете се щадете емоционално.Ако има как нека друг се грижи за майка Ви.Това не значи , че не я обичате, това значи , че мислите за себе си и за другите си близки хора.Те страдат с Вас. Аз се промених изцяло, душата ми стана суха и ....постна.Голямата ми дъщеря, която е до мене страда, заради мене, а не трябва да е така.
 Дано не съм била досадна на никого

# 335
Моля пишете за кои домове има място ако знаете и къде въобще приемат с Деменция. и при мене е сложно . и то доста Съпруга ми е със Множествена склероза а баща ми с деменция за момента са изолирани един от друг но знам до кога като баща ми все иска да се види с него че не го познавал и да му се извини че заради него се е влошил. Аз лично не ги събирам защото искам да запазя здравето на съпруга ми. Както беше писано че вече си е изпял песента . баща ми.
Благодаря предварително!

# 336
Моля пишете за кои домове има място ако знаете и къде въобще приемат с Деменция. и при мене е сложно . и то доста Съпруга ми е със Множествена склероза а баща ми с деменция за момента са изолирани един от друг но знам до кога като баща ми все иска да се види с него че не го познавал и да му се извини че заради него се е влошил. Аз лично не ги събирам защото искам да запазя здравето на съпруга ми. Както беше писано че вече си е изпял песента . баща ми.
Благодаря предварително!
Само ще ви помоля да не пишете подобни неща като "изпял си е песента" в тази тема. Ние тук сме хора полагащи нечовешки усилия да се грижим за близките си, били те бащи, майки или други по 24 часа в денонощие. Хората тук знаят, че сме говорили многократно за това, че не трябва да се дехуманизира човека, който е болен, бил той с деменция или не. Те са хора, разбират повече, отколкото ние си мислим и отношението трябва да е такова. Съветвам ви да се отнесете и с вашия баща по този начин и с това наум. Не мислете, че песента му е изпята, това само Господ знае. Може ние да изпеем нашата преди тях. До тогава правим всичко по силите си, за да не се присъединим към онази група хора, които просто искат да се отърват от болните и да ги настанят някъде далеч от тях с цел бягство от отговорност. От друга страна тук се включват и хора, за които страшния път след диагнозата тепърва започва и не бих искала те да си мислят, че няма смисъл да се борят. Има смисъл и той е в това, че ще изживеят най-смислените, истински и емоционални моменти с хората, които обичат. Предварително се извинявам за лекцията, която ви теглих, не искам да се заяждам с вас по какъвто и да е начин или да ви обиждам. Знам, че на всеки му е тежко, а на вас сигурно двойно повече заради това, че и мъжа ви е болен. Искам да ви кажа какви хора се събираме тук и че за нас подобно мнение за изпята песен е неуместно. Смея да говоря от името и на другите, ако те нямат нищо против, защото вече може да се каже, че малко или много се познаваме.
Отностно домовете, надявам се че други ще споделят мнение, ако са доволни от някакви места, които ползват в момента, защото ние засега, а се надявам и за в бъдеще, не ползваме такъв. Също така има мнения за домове малко по-назад в страниците на темата.

# 337
Liq_, благодаря Ви. От половин година майка ми се влошава прогресивно, но явно нещата са започнали доста по-рано, просто от възрастта, а тя е на 82 не сме обърнали достатъчно внимание. Все пак миналия май тя се занимаваше с "бизнес" - разнасяше продуктите  на Орифлейм по цял ден и не объркваше нито поръчки, нито пари.
Сега обаче е жалка история. Все още я оставям сама, тя живее сама от 2009 година когато почина баща ми и все още не се е изгубила, макар че вече не иска да излиза сама, аз затова и не я заключвам, идват приятелки, съседи, тя отваря вратата, кого познала, кого не, слиза до входната врата, понякога дори ги изпраща, надявам се че те я връщат обратно, защото не сме имали инцидент. Аз я посещавам сутрин и вечер, за да я почистя и нахраня. Положението не е едно и също всеки ден, нно като цяло целия боклук е около нея, яде, плюе, бърше си носа и други работи, защото намирам всякакви неща около нея искрити  под масата. Вкусът й се променя, яде почти само сладкиши и супи, месо почти не вкусва освен смляно и скрито в супата. Но следкишите са в невероятни количества, колкото оставя толкова. Явно мозъкът го изисква. Винаги ме познава като човека, който се грижи за нея, но коя съм не всеки път й е ясно - най-често съм приятелка, "Чудно, ние не сме роднини пък се разбираме толково добре?" Понякога ми става смешно, но най-често ми се плаче. Първо за нея, но и за мене също. Всеки ден контакт с объркан мозък обърква и твоя, не случайно лекарите психиатри психясват, да ме прощават, ама това е мнението, което битува в пространството, спомнете си "Доктор Гълъбов пак полудя".
Е, аз исках съвет за памперсите, пък започнах да бърборя. реди няколко дни мама пожела да пробва отново, сложихме памперса, но след няколко часа ми заяви че от това няма нужда и започна пак както си знае. Т.е където намери - купа, тенджера, леген ака, как го прави незнам, но така го намирам. Или мръсни гащи под масата. Понеже чистя по два пъти на ден, все още не мирише, даже е доста свежо от препаратите, ама се притеснявам да не я тровя с толкова много сапуни. Изобщо робията е жестока. Опитах няколко пъти да взема някой да ми помага, но мама отказа на три жени - все нещо не и харесваха. Затова сега се справям някакси сама, докога - докатоспре да ме познава, после ще търся дом. Имам информация за дом Четири сезона в Брестник - казваха ми, че е добър за това състояние и не е много скъп, имат сайт вижте го. Това е засега, Бог да ни е на помощ на всички нас!

# 338
veceto, Ако ви се налага да я следите за сега дистанционно майка ви и няма как да сте при нея непрекъснато, може да си вземете бебефон, има такива с камера, където можете да виждате какво прави, докато не сте при нея. Но не знам, трябва да се види какъв му е обхвата на бебефона, до какво разстояние може да я следите с него. Това като цяло е идея за хора, които живеят в близост до родителя си, но не са при него фактически и няма как да бъдат. А иначе, закачете й поне една бележка за адреса някъде на дрехата, най-добре го зашийте, не разчитайте, че няма да се загуби. Ако излезе сама е напълно вероятно.

# 339
   Здравейте,има ли скоро подновили протоколите в Александровска болница? Нали няма промяни в изискванията и нови "изненади" за Аксурата? Водите ли близките си или само носите изследванията?

# 340
Аз ходих на 15.05. Няма нови неща и не е нужно да се води болния. НО...Оказа се, че документи се приемат  само на определени дати (петък). Мисля, че днес (22) се приемат, но за 29 не помня. Така че на 8 май ходих напразно. Как ще бъде през юни - не зная. Нашият протокол ще бъде готов на 5 юни. Значи тогава ще работят.

# 341
Здравейте, ще вдигна темата малко с един въпрос, че не сме писали тука от месеци. Някой знае ли дали в момента действа програмата за даване на безплатна опаковка на Аксура в Александровска както беше преди. Питам, защото последно бяха я прекратили, заради намалението в цената, но тъй като в момента цената пак се върна на предишните стойности и е доста по-скъпа Аксурата може би е редно да ни компенсират някак си. Все пак намалиха процента на това, което се заплаща от касата. Някой знае ли нещо по въпроса?

# 342
  Последно,получихме такава безплатна опаковка-мостра, декември.Живот и здраве,в края на годината ще поискаме пак.Не мисля,че ще ни откажат...При мама,голямо влошаване...Много,много напредва болестта!

# 343
 Последно,получихме такава безплатна опаковка-мостра, декември.Живот и здраве,в края на годината ще поискаме пак.Не мисля,че ще ни откажат...При мама,голямо влошаване...Много,много напредва болестта!
На нас преди няколко месеца ни отказаха опаковка, защото имало твърде голямо намаление, за да ни дават и опаковка. Е, сега се надявам да я върнат програмата с даване на безплатна опаковка, защото с тези безумни цени, които са върнали сега е страшно скъпо да вземеш две опаковки на месец.

И при нас нещата прогресират. Речта е вече почти неразбираема, говори си баща ми на негов си език вече.  Опитваме се да го разберем, но не се получава лесно. И той се мъчи милия да обясни какво иска и ние се мъчим да разберем, за да му помогнем. Започнаха да му се подуват единия крак и ръката от същата страна. Не можем да разберем на какво се дължи. Може би на факта, че все по-трудно се движи, но пък ако е така щеше да е и от двете страни оттока, а то само от едната. Някакви идеи да имате от какво може да е това?

# 344
Ох, получи се някакво повторение в това, което писах. Да не се чудите защо излиза два пъти.

Общи условия

Активация на акаунт