Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 194 719
  • 862
  •   1
Отговори
# 360
Арицепт (Aricept),
Донецепт (Donecept),
Аксура (Axura)
За тези три медикамента се изисква специален протокол и диагноза, поставена от определените за целта комисии. Немдатин -  незнам за него.  
Иначе и ние сме с подновен протокол ,от юни/Александровска болница.... тогава нищо не казаха.   Ще проуча в Германия как стои въпросът със  закупуване на такъв тип лекарство   https://www.aliva.de/keywordsearch;jsessionid=14AE124E80AC18ED6F … /searchitem=axura

Лекси,пробвай в катедрата"Алцхаймер" на Александровска болница, Д-р. Махрабиян. Мисля ,че там са  най-добри.
На този линк на мен не ми излиза нищо. А като избера Аксура от списъка пък не ми излиза цена. Ти разбра ли колко струва? Ако наистина е възможно внасянето и се организираме нещо, ще е най-добре. А колко излиза опаковката в Германия? Дали няма да е нужно рецепта да се показва?

Ние днес бяхме в аптеката. Щяхме да можем да си вземем и за юли лекарствата, но няма да ни ги дадат, защото протокола, който ни го издадоха през юни ни го дадоха чак началото на юли, защото нещо пак ги нямаше в Александровска и сега заради това забавяне ще останем само с две опаковки само от този протокол. В аптеките си държат да има поне 28 дена между две закупувания. Както и да е. Явно трябва да се мисли за внос на лекарството.
Hati_86 Хубаво е, че баща ти има подобрение. Дано се заръжите по-дълго време така.
Тези Мемостор и Нивалин са ми непознати като лекарства. Вие тях на свободна продажба ли си ги купувате? Всъщност за Мемостор разбрах, че да.

# 361
   Аз мисля,да си я купуваме от БГ -"Аксурата".Стига да не се спре вноса.В Германия е с рецепта също!

# 362
lovely Дано, благодаря за пожеланието.  Нивалин изписва личната всеки месец на рецептурната книжка и по каса взимаме. Отпуснат също от комисията от Сф, когато се яви преди 2 г. На свободно Нивалин 1 опаковка струва 30 лв.

# 363
lovely Дано, благодаря за пожеланието.  Нивалин изписва личната всеки месец на рецептурната книжка и по каса взимаме. Отпуснат също от комисията от Сф, когато се яви преди 2 г. На свободно Нивалин 1 опаковка струва 30 лв.
Тоест него също с протокол го взимате така ли? Или просто с рецепта и оттам го пише личната в книжката?

# 364
Lovely Преди 2 г. се яви за първи път на комисия, но тогава състоянието му беше по-добре от сега и  му изписаха Нивалин о Донецепт, но само Донецепта имаше протокол, а за Нивалина нямаше. До ден днешен личната или лекуващия невролог пише в рецептурната книжка и никога не са ни искали протокол за Нивалина. Сега имаме протокол само за Немдатин. Но според другия ни невролог (частно ходим) трябва да има протокол за Нивалина, който през 4 месеца невролога да подновява, като изтече, като попитах лекуващия невролог ми каза, че за Нивалин няма нужда от протокол, то се изписва от личния лекар всеки месец.

Последна редакция: ср, 29 юли 2015, 12:47 от Hati_86

# 365
Lovely Преди 2 г. се яви за първи път на комисия, но тогава състоянието му беше по-добре от сега и  му изписаха Нивалин о Донецепт, но само Донецепта имаше протокол, а за Нивалина нямаше. До ден днешен личната или лекуващия невролог пише в рецептурната книжка и никога не са ни искали протокол за Нивалина. Сега имаме протокол само за Немдатин. Но според другия ни невролог (частно ходим) трябва да има протокол за Нивалина, който през 4 месеца невролога да подновява, като изтече, като попитах лекуващия невролог ми каза, че за Нивалин няма нужда от протокол, то се изписва от личния лекар всеки месец.
Ясно, значи си е по рецепта, а не по протокол. Много благодаря за инфото. А вие отказахте ли се от Донецепта или вече и за него не пишат протоколи и го няма в списъка на здравната каса и затова ви написаха протокол за Немдатин?

# 366
lovely Като получи алергия и спряха Донецепта, само Нивалин пиеше. Като се влоши за има няма 3-4 месеца аз настоях да го приемат в болница и да изпишат Аксура (четох че има подобрение и забавяне при повечето пациенти) или да му сменят терапията, нещо да направят. Един вид Донецепта изпи около седмица и спряха. Аз настоявах за Аксура ама те усърдно ме уверяваха за Немдатина, че е едно и също. Не ми казаха, че мислят да го спрат или нещо подобно, но и на мен ми се видя странно защо не искат да изписват Аксура ами Немдатин, та Немдатин. Имал и Мемантин Акорд, пак подобно на Аксурата и Немдатина, но според частния ни неврлогог много по-добре е Немдатина. Частния ни невролог е много известна в нашия край - Нели Петрова, възпитаник на проф. Трайков и за това аз и имам доверие, именно тя ме увери в успеха на Немдатин а.

# 367
lovely Като получи алергия и спряха Донецепта, само Нивалин пиеше. Като се влоши за има няма 3-4 месеца аз настоях да го приемат в болница и да изпишат Аксура...
Яснооо. Акцията е била с всички явно. Е, хубаво е, че при вас този Немдатин добре действа, но има много други, които сме от години на Аксура и мисля засега да търся начини да продължим с тази терапия. Просто баща ми е толкова крехък в момента, че само му липсва смяна на терапията, макар и уж със същото лекарство. Не знам. Само главоболия. Не стигат другите проблеми, ами...
Колко е процента при Немдатин-а? Някъде прочетох 60% поемане от НЗОК?

Просто много се дразня наистина, защото всички са агенти на някоя фирма и им плащат, за да го правят и да дават едно определено лекарство само. Знам, че си повтарям тука като развален грамофон все това от няколко дена, но мисля, че е добре да се кажат тия неща, за да знаят хората с кой си имат работа в крайна сметка, защото ако са стигнали до тази група то рано или късно ще стигнат и до тези лекари. За мен не може да са добри лекари хора, които взимат подобни решения и създават непрекъснати пречки и проблеми за болните и близките им. Непрекъснати нови правила, непрекъснати изненади, смяна на изискуемите документи, смяна на дати. Луди станахме. Все едно е лесно и без това, та да ни вгорчат живота още. Както и да е. Явно, както каза някой, делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се или както е там приказката. За съжаление обаче, това обезсмисля такива групи, защото ако ще се спасяваме по единично...то това всеки си го прави и без това всеки ден и не виждам за какво да пишем тука.  Rolling Eyes

П.П. Баща ми разви някакво подуване на единия крак и личната мисли, че е задържане на лимфна течност, може би лимфен застой. Тя самата все казва да го кажем с арника, но това не помага. Някой знае ли какво може да се направи при това състояние и дали има изобщо лечение? Явно от обездвижване, защото трудно вече ходи, и се е получило това и сега леко накуцва с единия крак. Нещо е на съдова основа работата, но не знам какво да правим освен някакви масажи, но нещата са така вече от 2 месеца и няма подобрение каквото и да правим. Някакви идеи?

# 368
Подуването на крака да не е свързано с вените. При разширени вътрешни вени само с ангиография може да се види. Ох, и аз съм един "специалист"....Но при мъжа ми беше това. Да не споменавам, че се стигна до тромбоемболия. При цялата ви мъка, само това липсва...

# 369
lovely, при майка така се получи оток на единия крак. Направихме изследвания и консултация с хирург,реши,че е съдов проблема и и изписа Детралекс.Отделно,аз и слагах табуретка и и вдигах краката/трудна работа, на всеки 2 мин. тя си ги сваляше долу/.Според мен  обездвижването е основната причина,защото при майка се получи когато от сутрин до вечер само седеше във фотьойла.

# 370
Maq Rangelova, ами на него вените не са му подути. Просто самия крак е подут, долу в областта на ходилото и кокалчето най-вече. Точно като оток бих го определила.
IKAFETO, аз също искам да викна съдов хирург да го види, но трябва да стане работата в къщи и просто нямам идея къде да го търся този лекар, който ще се навие да дойде. Ако някой знае някаква информация моля да пише. И ние се опитваме да му вдигаме крака, но той все си го сваля. И е безуспешно това действие при нас. Явно си е цялата работа от обездвижване. Това е положението. Той все по-трудно ходи и малкото стълби, които трябва да преодолее до навън почнаха да стават препятствие. Не знам как ще я караме за напред.

Последна редакция: чт, 30 юли 2015, 18:04 от lovely

# 371
Здравейте. Не съм писала от доста време. Майка ми също страда от Алцхаймер - диагнозата поставиха през 2009г., но признаците са от 2007г. В момента мисля,че се намира в терминален стадий на заболяването - не говори от доста време, на памперси е от 3 години, храненето е почти с наша помощ, къпане, извеждане на вън - всичко правя аз.  Напоследък имам усещането, че има проблеми със зрението, а на всичко отгоре и получи изкривяване на тялото - от ляво. Казаха ми,че всичко това - и зрението и изкривяването на тялото е следствие от заболяването. Не зная какво да очаквам вече - уплашена съм. На няколко пъти направи и брадикардични кризи. Спряхме всички лекарства - пие само за сърцето. Теглото й значително намаля, а се храни добре. Имам и други притеснения - миенето на зъбите - това е голям проблем - не разбира въобще какво да прави - кажете вие как се справяте с това?

# 372
lovely,andriana1975 ,все повече от нещата ,които са правили близките ви  и които вие сте правили отпадат.Например мието на зъби, докато майка имаше желание си ги миеше,после аз и ги миех,а последствие спрях,защото по никакъв начин не искаше да си отвори устата.При нас много голям проблем беше къпането.Няколко пъти ме е докарвала до такова сърцебиене и нерви,че не можех да се оправя по няколко часа.Но при нея заболяването беше съпроводено с отключване на агресия и психични отклонения.Искрено ви желая, ако можете ,разумно да помислите за себе си и семействата си/ако гледате близките си при вас/.Кураж!

# 373
Вътрешни вени не се виждат и върху крака има точно оток. Това не са външни вени, видими при разширение. Но наистина най-добре е съдов хирург. Има срещу заплащане. Потърси в нета. Ако има пари за това, де, пусти да опустеят!

# 374
Много страници има изписани на тема гледане на болен от Алцхаймер и явно при всеки е различно. Търсене на подкрепа със съвет и информация не променя ситуацията, но е все пак някакво облекчаване. Има само две ефективни решения - едното е да дадете болния в добро заведение от 1200лв нагоре ( без някакви гаранции), другото е да се въоръжите с търпение и приемане на съдбата си. А съдбата на гледащ болен от Алцхаймер не е за завиждане, но това е - различни са съдбите на хората, не знаем защо и след като не сме в състояние да разберем, значи трябва да приемем, че да имаме тази съдба, има и смисъл. Съветите, които прочетох не са валидни за всички случаи и ако човек не прави нещото, което едни казват, че е важно, да не изпада във виновност пред себе си. Болногледач и грижещ се за болен близък от Алцхаймер не е едно и също и не бива да се счита за едно и също. Няма защо здравият човек да загуби радостта от живота и своето човешко развитие заради болния човек до себе си. Кой може да каже какво е нужно на човек, който е в друг свят, само предположения, но може да се каже какво е нужно на човек в нашия нещастен свят . Затова аз,  след като минах всички етапи на преживяване  от  загубата на умен, интелигентен, нежен и грижовен съпруг - от неприемане, гняв, бунт, дълбока скръб, до спокойно обгрижване, без никаква надежда,  или илюзии, мога да кажа, че освен да се молите за душата на болния, да не страда за немощта на тялото, друго полезно не можете да направите.

Общи условия

Активация на акаунт