Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 194 696
  • 862
  •   1
Отговори
# 390
  Лекси,как е твоята майчица?Справяш ли се? При нас болестта започна да прогресира ужасно бързо... и няма вече връщане и надежда.

# 391
  • София
 ioji, моите съболезнования! Прегръдки!

Roo Roo, благодаря. Справяме се по-добре от очакваното! При нея нещата също много се влошиха последните месеци - от почти два месеца е у нас, но не се ориентира кое къде е, къпа я, помагам й при яденето. По-голямата й част от деня минава в подреждане на монетки, карти, сортиране на ластичета, разходка. Но тя винаги е била много кротък и деликатен човек и сега се старае да не прави проблеми, рядко се заинатява. Имаме си рутинна програма и нещата до колкото може са ок. През уикенда понякога я водя при баща ми, така че можем да предприемем и нещо с децата. Но понякога се страхувам до кога ще продължи това. Дали не е затишие пред буря... Бързо губи способности, вече почти нищо не може и не знае.

# 392
Благодаря. И аз се моля да е на по добро място. Дано се е срещнал с починали си син който е преди мене и при грешка на лекари. Поне така ми казаха родителите ми. Дано ме пази отгоре и да ми е простил.

# 393
Съболезнования и от мен!

# 394
Момичета, майка ми почина преди девет дни. Имам почти две опаковки Немдатин и една Донецепт. Ако са необходими на някого, да ми пише на лични, ако не - ще ги върна на личната лекарка.

# 395
ioji, bvelikova72 Съболезнования за вашите мили родители. Много хора си отидоха в последните месеци. Дано са на по-добро място наистина. Само тази надежда остава. Че мъките им са приключили.
Има ли все още хора в темата, чийто родители са живи? Как се справяте? Ние вече се чудим какво да правим с лекарствата. Явно Аксурата вече не ни действа. От няколко месеца опитваме с Ебикса, но тя е доста по-силна и баща ми е много агресивен и не спи изобщо. Чудим се какво да му даваме вечер, за да поспива поне малко. Някакви предложения?

# 396
Майка ми спеше почти нон-стоп. Съдбата ни спести най-ужасните неща, които съм чувала, тя беше и три месеца напълно неподвижна. И въпреки това ми е ужасно тежко, но съм благодарна че не и се наложи да преживее повече.

# 397
  Спряхме "Аксурата"....,вече няма смисъл... Мама също ,почти само спи.Повече от дума,две не успява да каже . Жестока и безмилостна болест,за 3 години я съсипа...Като кошмар е.. Вече напълно не познава любимите си близки...,коя е ,къде е...АД!!! Милата ми майчица.....До преди 3 години-ерудиран педиатър ,работеща активно,борбена,силна жена.  Поне още мога да я гушна,когато се прибирам в БГ,поне това!!!

# 398
  • София
И при нас нещата бързо прогресират. Майка не прави проблеми, но освен да реди парички, нищо друго не може да прави, а ми е някак съвестно да я оставям по цял ден да прави това. Иначе седи безпомощно по средата на стаята и се оглежда. Минаха 3 месеца, но продължава да не се ориентира къде е стаята й и тоалетната. През уикенда я оставям при баща ми (където живееше до скоро), не бих казала, че я обърква, защото явно не прави разлика с кой и къде живее. Но ни познава още, макар и почти да не говори. Започна да забравя и някои елементарни неща (например с храненето), както и да е... Имам две деца и не искам да ги лишавам от почивки и екскурзии. Баща ми не би могъл да я гледа сам за повече от 2-3 дни. не би я изкъпал например, няма желание да ме чуе как най-лесно и добре за нея да се справя. Опитва се да игнорира темата. Затова съм се замислила за помощ, когато ще ходим на почивка (което е около 4-5 седмици годишно). Дали можете да ми препоръчате надежден човек или фирма, които да се съгласят на такава нерегулярна услуга.

# 399
ioji, bvelikova72 Съболезнования за вашите мили родители. Много хора си отидоха в последните месеци. Дано са на по-добро място наистина. Само тази надежда остава. Че мъките им са приключили.
Има ли все още хора в темата, чийто родители са живи? Как се справяте? Ние вече се чудим какво да правим с лекарствата. Явно Аксурата вече не ни действа. От няколко месеца опитваме с Ебикса, но тя е доста по-силна и баща ми е много агресивен и не спи изобщо. Чудим се какво да му даваме вечер, за да поспива поне малко. Някакви предложения?

# 400

Здравей. Благодаря. Ние му давахме за сън Геродорм всяка вечер мисля че ми остана една кутийка ако искаш пиши ми може да е дам. Ето ми фейсбука Йовка Николова тире Янкова.

# 401
Лекси И ние продължаваме да търсим такъв човек. Даже понякога и за хоспис се замислям вече, но душа не ми дава. Не знам и дали има надеждни места. Засега ми се иска да идва някой за по няколко часа на ден да помага. Ако все пак някой знае за фирма, която предлага такива грижа нека пише. Защото то има много фирми, но като чуят за болни от деменция и малко се плашат, поне аз съм останала с такова впечатление.

# 402
Здравейте милички, моите съболезнования за всички, изгубили близките си. Дано вече са на по-добро място.Баща ми се влоши драстично за месец - два, все иска да ходи вкъщи, ама къде е тази къща не знаем. Твърди, че го държим като заложник Sad Крие всичко - дрехи, обувки, бутилки, храна... Ако пък недай си боже не може да си намери бутилката с водата, сякаш полудява, очите му светват, почва да се поти и се тревожи, къде ли му е водата. Все някой му краде нещо, според него. Имам дете на 3 г., хич не я иска, тя дете нали играе, вика, пее, тичка и хич не се разбират. Вече и се изпуска по малка и голяма нужда. Изобщо вече няма ориентир, къде е тоалетната, кухнята, откъде може да налее вода, а преди се справяше. Вече не се включва в разговорите ни, съвсем се отдалечава от нас. Усещам, че и агресия почва да проявява, но слава богу мама някак си успява да го успокои в такива ситуации, засега поне. Буди се по среднощ и обикаля ли обикаля из стаята, реди монети, обича да играе с балони.
Баща ми пие нивалин, немдатин (подобно на аксура), мемостор и изписаха хедоин при нужда, когато се появи агресия или не може да спи, но честно казано избягвам все още да давам хедоин а, че ми се струва много силно лекарство.  Преди 2 дена бяхме на консулт и невролога ни изписа ЛЕЦИТИН сироп, някой от вашите близки да го е пил? Скъпа е - 64 лв. и е било само с поръчка, но в момента 2 от пациентите му пиел и на единия пациент действал много добре, на другия не чак толкова добре. Скъп, не скъп ще поръчвам и стискам палци и при нас да има ефект. Много е страшно, от година са при мен и на мъжа ми му писна и усещам как се изнервя, но не мога да ги оставя, мама сама не може да справи в никакъв случай. Чувствам се в безизходица,  не знам какво да правя, как да му помогна, единствено се моля да не стане агресивен, че тогава мъжо няма да го иска изобщо...

# 403
Здравейте милички, моите съболезнования за всички, изгубили близките си. Дано вече са на по-добро място.Баща ми се влоши драстично за месец - два, все иска да ходи вкъщи, ама къде е тази къща не знаем. Твърди, че го държим като заложник Sad ...
Здравей,  Hati_86. Все едно за баща ми пишеш. Едно към едно ги преживяхме всичките тия неща. Едно към едно. С краденето на вещите, обикалянето, отвличането. Ужасяващо е как се повтарят всички тия кошмари при болните.
Много добре си решила да не я оставяш сама майка ти, че иначе и за нея не е ясно колко ще оцелее. Тая болест е като торнадо, след себе си само разруха оставя. Как ще се справяме и аз не знам, но явно ден за ден ще се живее, пък после ще видим. Това, дето мъжа ти се изнервя хич да ти кажа не е изненада. То си трябват яки нерви това чудо да се издържи и така тестваш дали хората около теб наистина държат на теб. При мен много хора се изпариха яко дим. Да не кажа повечето.
Това Лецитин сироп какво е? Не съм го чувала, за какво ви го дават? И от къде може да се поръча. Ако е нещо като лекарство за самия Алцхаймер бих купила и аз да опитам, че ние съвсем се оплетохме с тия лекарства. Ту сме на Аксура, ту сме на Ебикса и все е зле положението и не може вече явно да му понесе организма тия лекарства и аз съм се хванала за главата.

# 404
Какво мислите за тази публикация .http://duma.bg/node/108367

Общи условия

Активация на акаунт