Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер

• 195 517
  • 862
  •   1
Отговори
# 750
Аз най-много се дразня на това, че мъжът ми се влачи с решенията. Това е неговия баща! Аз му намирам по сто варианта, обикалям, търся, звъня. И той накрая  newsm09 седи, чуди се и нищо не се решава. Много се дразня, ей!
Снощи дядото пак се е загубил и намерил.
На доктор не иска да го заведе.
Нищо не прави. Close

Не знам за лекар, колко има смисъл. Писах, че ние(аз и ММ) закарахме майка на прегледи. Минахме през всички. Аз тука съм ходела при познати лекари, описвам и искам рецепта за най-доброто в момента за оросяване на мозъка. На прегледите:"Да. Правилно сте й давали Луцетам, ще добавим и Вицетин. А, и аспирин протектът си остава "(тя го взима и аз също вече няколко години за кръвта и сърцето - по-точно против тромби, защото имаме разширени вътрешни вени). Отказаха ми направление за преглед за Алцхаймер. А много добре я познават всички и знаят, че синът й е починал преди близо година, а аз описвам, какво аз съм забелязала нередно с нея след смъртта му. Казаха "склероза", невъзвратимо", "няма лек и лекарства" или т.нар. "спасявайте се". Mr. Green
Сега старческият дом е понапълнен с алцхаймеристи, атмосферата става все по-кофти, а тя го осъзнава и се оплаква. Ама как да й кажа, че може и тя да стигне дотам. Сърцето ми се къса, гълтам мислено сълзите и я успокоявам. Ама сега текнаха...
  Свободен агент, отиди ти, опиши на лекаря, какво знаеш и му искай да предпише лекарства. Иначе да чакаш от съпруга ти...разбирам, че още ще се отлага. Лекарят, ако е свестен, може да го поразпиташ, какво може да се направи в България за такива болни и начини за справяне на близките.
Ако мога да те успокоя: ние се справяме, ама ММ редовно вече ми чете лекция, като тръгнем от Дома, защо това съм й казала, защо така съм реагирала ooooh!, като че ли и той не прави грешни реплики към нея, ама му прощавам, защото съм му много благодарна за всичко, което направи за тях - брат ми, майка ми и вуйчо ми. Peace Избрах си съпруг като баща ми. Hug

# 751
  • София
Той дядото мина на 4км, имаме диагноза и всичко. И оттам - както казвате - никой нищо не предлага. Даваме Ноотропил и Кавинтон. Мислех за някаквъв антидепресант да питам.

# 752
Казаха "склероза", невъзвратимо", "няма лек и лекарства" или т.нар. "спасявайте се". Mr. Green

ooooh!
Тия лекари да си хвърлят дипломите, които ги дрънкат тия небивалици (нали, не искам да обидя никого, но това е просто...без коментар). Таквоз животно като склероза няма. Е, има...примерно множествена, което разбира се няма нищо общо. Обаче старческата си е деменцията. Това са някакви народни приказки от едно време, когато не е било ясно защо някои хора забравят повече от други след една възраст. Както и възрастта не е никаква гаранция, че ще си с деменция. Ей, Бога ми, изпратила съм две баби и един дядо и как пък никой нищо не забравяше, а бяха на по 85 години всичките.

Не мога да разбера кое не е ясно на лекарите. Има не повече от две, три лекарства, които и до ден днешен са единствените одобрени за Алцхаймер. И се дават те. За жалост други още не са измислили. Това са лекарства с мемантин или други като Арисепт, ако човека не е с болно сърце. Толкоз. Ако има и агресия се дават и за агресия. Нищо не разбирам какво не им е ясно.  #Crazy

# 753
Казаха "склероза", невъзвратимо", "няма лек и лекарства" или т.нар. "спасявайте се". Mr. Green

ooooh!
Тия лекари да си хвърлят дипломите, които ги дрънкат тия небивалици (нали, не искам да обидя никого, но това е просто...без коментар). Таквоз животно като склероза няма. Е, има...примерно множествена, което разбира се няма нищо общо. Обаче старческата си е деменцията. Това са някакви народни приказки от едно време, когато не е било ясно защо някои хора забравят повече от други след една възраст. Както и възрастта не е никаква гаранция, че ще си с деменция. Ей, Бога ми, изпратила съм две баби и един дядо и как пък никой нищо не забравяше, а бяха на по 85 години всичките.

Не мога да разбера кое не е ясно на лекарите. Има не повече от две, три лекарства, които и до ден днешен са единствените одобрени за Алцхаймер. И се дават те. За жалост други още не са измислили. Това са лекарства с мемантин или други като Арисепт, ако човека не е с болно сърце. Толкоз. Ако има и агресия се дават и за агресия. Нищо не разбирам какво не им е ясно.  #Crazy

За съжаление, това чух от прегледите. Mr. Green Но пък съм убедена, че въпросните лекари няма да се разболеят. Peace Айляк и рефренът от началото на стажа им дори, а са за пенсия. ooooh!

Цитат
публикувана от: Free Agent

Той дядото мина на 4км, имаме диагноза и всичко. И оттам - както казвате - никой нищо не предлага. Даваме Ноотропил и Кавинтон. Мислех за някаквъв антидепресант да питам.

Питай. То все трябва да питаме, да настояваме за отговори и...после решението(лекарят) е в нас. Ние взимаме решение. Hug

Ще ви цитирам бразилския нобелов лауреат Дразилиу Варела, който е световен спец по раковите заболявания, казано наскоро от него: " В света сега влагаме 5 пъти повече средства за лекарства за мъжката потенция и за силикон за женските гърди, отколкото за лечение от болестта  Алцхаймер. След време ще имаме старици с големи гърди и старци с твърди членове, но никой от тях няма да си спомня, за какво им е нужно."  Сериозно, но казано с ирония.

# 754
Хора, дайте идеи. Баща ми пак го почнаха агресивните пристъпи. Чудим се с какво да го успокоим. Крещи като луд. Дадоха ни Рисполукс, но нещо няма ефект. Даваме по четвъртинка, както е в указанието, но той даже е още по-зле и не спи през нощта като го взима. Преди са ни изписвали Теваквел (той е за шизофреници), но не посмях да го давам, че пише да не се дава на хора с инсулт. На вас какво са ви давали за агресия? Моля ви, дайте идеи, че не се издържа.

# 755
  • София
Съжалявам, не мога да помогна.
Нашия дядо поне не е агресивен.
Но миналата седмица мъжът ми се измъчи - два пъти излиза и се губи, беше на..ал у тях.
Та реши да го заключи вече.
Аз отидох до доктора, но той му изписа пак същите лекарства.

# 756
  lovely, и аз не знам за агресия, какво се дава. Потърси назад в постове на други потребителки. Чудя се, как лекарството няма да му дава да спи? Логично е, че ще е още по-изнервен и агресивен.
И никъде няма център, където да оказват психологическа помощ на близките, да споделят опита на други, споделили, минали по този път? Tired

# 757
  • София
Много сме зле в БГ. То за рака няма такава помощ, пък камо ли за Алц.
Правим си теми тука и това е.

# 758

За съжаление това е грозната истина. Но разбрах, че има и по-зле.
Приятелка за три месеца я отвориха за ново раково образувание на същото място. Cry
Добре че майка ми говори добре последните дни. Но като е добре, ми иска да си ги връщам в дома й. Аз не съм виждала нейното подобрение и тя ще може да се справя сама. ooooh! Два разговора на ден, кратки, но ме правят на парцал Страх за приятелката, майка искам да е добре, но тази съвест все ме гризе, че не мога аз да се грижа за тях, за родителя си. Бог ми изпрати голямо изпитание. Може би изкупвам нечии грехове. Колко и праведно да си живял, ще намери време да те постави в грях за изпитание.

# 759
Хора, дайте идеи. Баща ми пак го почнаха агресивните пристъпи. Чудим се с какво да го успокоим. Крещи като луд. Дадоха ни Рисполукс, но нещо няма ефект. Даваме по четвъртинка, както е в указанието, но той даже е още по-зле и не спи през нощта като го взима. Преди са ни изписвали Теваквел (той е за шизофреници), но не посмях да го давам, че пише да не се дава на хора с инсулт. На вас какво са ви давали за агресия? Моля ви, дайте идеи, че не се издържа.
На майка в дома в началото психиатъра и изписа ХАЛОПЕРИДОЛ ,за един месец доста се успокои, но заедно с едно друго лекарство

# 760

За съжаление това е грозната истина. Но разбрах, че има и по-зле.
Приятелка за три месеца я отвориха за ново раково образувание на същото място. Cry
Добре че майка ми говори добре последните дни. Но като е добре, ми иска да си ги връщам в дома й. Аз не съм виждала нейното подобрение и тя ще може да се справя сама. ooooh! Два разговора на ден, кратки, но ме правят на парцал Страх за приятелката, майка искам да е добре, но тази съвест все ме гризе, че не мога аз да се грижа за тях, за родителя си. Бог ми изпрати голямо изпитание. Може би изкупвам нечии грехове. Колко и праведно да си живял, ще намери време да те постави в грях за изпитание.
Не го приемай като грях или изкупление, може би е изпитание. И ние в един момент решихме да приберем майка, и жена за гледане взехме - 24 ч., т.е. живееше с нея, но... това продължи около месец. Жената се отказа, независимо, че и предлагах повече пари, а майка само от време на време имаше някакви проблясъци.... И, най-лошото е, че никой не знае колко време може да продължи тази агония - за близките, не за болните, те мисля, че не осъзнават. След този период, майка получи пак някакъв инсулт, беше за около месец в болница /с връзки/, успяха да я "върнат" към живота, но след това изкара още около година и половина в частен хоспис в състояние между миналото й и много рядко в настоящето. Започне ли този процес /заболяване/, връщане назад няма, за съжаление.

# 761
На баща ми беше изписан антидепресант Сеталофт.					

# 762
Lovely, опитайте с хлорпротексен - не е толкова агресивен като препарат от другите и ги успокоява - попитай в каква доза да е за баща ти - има ефект. Понякога  по - слабите лекарства действат по добре. Има по - силни, но и също толкова агресивни. Имайте предвид,че някой лекарства предвид заболяването предизвикват агресия - спомням си, на майка й даваха неотропил - уж за стимулиране на мозъка, но тя стана много агресивна и раздразнителна от него. Като сменихме лекаря, ми каза - защо й го давате, това се дава когато има здрави мозъчни клетки - при нея няма такива. Това предизвиква  агресия, тъй като се стимулира нещо което го няма. И има логика като се замисли човек. Имайте предвид, че това заболяване има агресивна и апатична разновидност - ако мога да се изразя така. При някой протича с агресия, при други със силна апатия и депресия. Вижте лекарствата които давате дали не се прекалено силни на този етап от заболяването.

# 763
Благодаря ви за предложенията на всички. amanadali, ХАЛОПЕРИДОЛ ми препоръчваше човека от аптеката, но пък невролога каза да се дава Рисполукса. По-добре било. Аз обаче от това Рисполукс не съм доволна. Не само, че не стана по-спокоен, а се кокореше и по цяла нощ. Без него поне спи. Засега.Та може да пробвам и с това. А не става ли летаргична от това лекарство? Страх ме е, че ние или сме в летаргия или в агресия. Няма средно положение вече.  
veli36, Сеталофт не съм го чувала. Но пък антидепресантите нали уж не са препоръчителни за нашите болни. На мен ми развиваха и лекарите и една аптекарка теорията, че нашите болни се влияели точно по обратния на нормалния начин на успокоителните като Лексотан и на андитепресантите. Проблема ми е най-вече, че няма кой да ми изпише това лекарство.
andriana1975, благодаря и за твоето предложение. Това лекарство не съм го чувала. Може би ще направим опит с него, ако ми го дадат на свободна продажба изобщо, защото е много трудно с рецептите. Той баща ми не може да бъде воден вече по лекари, защото не е в състояние. Той вече и от миналото лято не ходи. Изобщо ужаса е пълен. Аз сега съм намислила наистина и Аксурата да му я спрем или за постоянно или поне почивка да дадем, защото може би само вече му вреди.

# 764
Да стана малко летаргична ,но за кратко и го спряха, но поне агресията спря

Общи условия

Активация на акаунт