Размисли и страсти: майка на първолак

• 2 354
  • 16
  •   1
Отговори
Поразрових се в форума четох насам натам и понеже на нас ми беше много труден избора на училище си позволявам да пусна тази тема за бъдещите ученици и мислите и проблемите през които минахме.
 От една година ходя разпитвам питам както всяка майка исках най- доброто училище за детето ми, лутах се на къде ли не 32-ро, 18-то, 43-то 45-то, докато не се заговорих с една пенсионирана начална учителка, та тя ми отвори очите да не търся най-известното училище, а там където детето ми ще се чувста като удома си. "Намери си добра , мила, но строга учителка" и това ме накара да се замисля още повече. Почнах да разпитвам за учителки, но в тези училища към които се бях насочила добрите учителки вече бяха заети от връзкарите и пак се връщах в изходна позиция. На детската площадка се заговорих с майка на второкласник и питам веднага къде са , при кой и доволни ли са. Та тя ни отвори очите в нашия квартал на две преки от вкъщи е "100 0У" и ми заобяснява колко добре хубаво и спокойно било там, направо ми се изсмя като чу за 43-то, били се преместили от там, избро и ми следните причини които аз споделям с вас пък дано помогна на някой:
Много е важно за едно дете което за първи път престъпва училищният праг да е в спокойна и позната обстановка /при нас така се получи че децата от площадката с които е израстнал тръгват заедно/ нещо което щях да изгубя избирайки по далечно училище.
Колкото по- малко деца са в един клас, то толкова повече може да им се обърне внимание
Колкото по малко паралелки тръгват, то по-коридорите ще е по спокойно, нама да пуснат 120 деца наведнъж до лавката а само 40
Колкото по-близо до вкъщи толкова по добре и за детето и за родителя спестявам си всеки ден по 15 мин зимата подгряване на кола.
 И така ние се записахме в 100-но училище, още не сме тръгнали , но спокойно мога да заява че направих правилния избор, аз се чувствам спокойна и сина ми също.Намираме се в безплатно частно бутиково училище, имахме 2 родителски срещи видяхме всичко и ни обясниха всичко, аколкото си по запознат , то толкова си по спокоен. Спечели ли са сумата награди и първенства, а голяма част от семокласниците са приети на първо желание без родителите да са похарчили един лев за частни уроци. Дават им безплатна закуска,имат си стол и занималняета е до 17 часа за всички деца.
 Това е моят избор, беше доста труден, но сега съм спокойна и вие родители на бъдещи първокласници мислете, намерете най-доброто за децата си, пожелавам ви успех!

# 1
  • София
Е 100 ОУ не е ли държавно у-ще? И какво точно означава "бутиково"?

# 2
Аз пък цял ден се 4удя как у4или6тето е 4астно и в съ6тото време безплатно, а ^ бутиково ^ изоб6то не мога да си го обясня, но ме досрамя да искам разяснения, синът ми отдавна не е в първи клас.

# 3
  • София
Аз пък цял ден се 4удя как у4или6тето е 4астно и в съ6тото време безплатно, а ^ бутиково ^ изоб6то не мога да си го обясня, но ме досрамя да искам разяснения, синът ми отдавна не е в първи клас.

Извинявай много, ама ми се струва, че ти трябва да се върнеш в първи клас. Да си припомниш как се пишат буквичките ч и щ  Rolling Eyes
Харесва ли ти изоб6то  Shocked

# 4

Извинявай много, ама ми се струва, че ти трябва да се върнеш в първи клас. Да си припомниш как се пишат буквичките ч и щ  Rolling Eyes
Харесва ли ти изоб6то  Shocked

Не ме връ6тай в първи клас моля, ами помисли дали слу4айно нямам при4ина да пи6а на маймуница. Ясно ми е колко е неприятно за 4етя6тите, но в момента за съжаление нямам друга алтернатива. Слу4айно съм на 4000 км. от БГ. и на клавиатурата ми липсват някой букви. Много са ми готини ей такива злобни4ки забележки. Когато се оправи проблема 6те се постарая да променя вси4ки тези цифри заместители на букви, които съм използвала за да не вадят о4ите на потребителите. 

Последна редакция: пт, 03 сеп 2010, 23:14 от I.Hr

# 5
  • София
Извинявай, не го написах със злоба. Нито да демонстрирам "ученост". Приемам, че при теб  е технически проблем. Но не мога да приема модата много дечица да пишат по същия начин в текстове с кирилица. В скайпа върви, но май масово стана така да пишат и в тетрадките си  Shocked
Та си помислих, щом родител пише така, как ли пише детето му  Mr. Green
Моля за извинение, че се отплеснах от темата 

# 6
Извинявай, не го написах със злоба. Нито да демонстрирам "ученост". Приемам, че при теб  е технически проблем. Но не мога да приема модата много дечица да пишат по същия начин в текстове с кирилица. В скайпа върви, но май масово стана така да пишат и в тетрадките си  Shocked
Та си помислих, щом родител пише така, как ли пише детето му  Mr. Green
Моля за извинение, че се отплеснах от темата 
Хайде да не преувеличаваме. Никой не пише така в тетрадката си, най-малкото е по-трудно при ръкописното писане да вмъкваш и числа в думите Peace
Иначе и на мен ми е интересно какво е "бутиково училище"

# 7
Коригирам си написаното за6тото се поддадох на емоцията. Преди време една неволна правописна гре6ка от моя страна бе6е накрала една съфорумка да рови и копира зна4ението на дума в правописен ре4ник за да ми доказва как правилно се пи6ело. Много тъпо от нейна страна. Едно единствено изре4ение 6те6е да свър6и много по добра работа. Както и да е.
Имам син на 12. Пи6е с латински букви и цифри по някакъв техенен си на4ин. Влудява6то е. А сега като не у4и на български съвсем 6те я закъса с правописа. На другия комп. имахме кирилица, но бе6е тотално невъзможно да го принудя да я използва. Дразни ме много това 4е ми е скапана клавиатурата, но друга няма от къде да взема ( поне в близките няколко месеца )
Няма да разводнявам пове4е темата, извинявам се за острия тон.
Остава си оба4е въпроса с бутиковото безплатно 4астно у4или6те. Дано авторката го разясни, 4е явно не само аз не го разбирам.

# 8
   Подкрепям мнението за тихо и спокойно училище, където ще обръщат повече внимание на малкото  брой ученици. И аз като misheto17 се запитвах къде да запиша първолачето си - колебаех се между 2 СОУ и 5 ОУ в квартал Павлово. Елитното и по-предпочетеното е 2-ро. Но тогава се замислих какво ли означава "елитно". Елитно ли ще бъде едно училище, ако по коридора и стълбите хукнат 500 или 700 деца от една смяна само? Елитно ли ще бъде училището, ако не се чува гласът на учителката от детския глъч или ако тя няма време за всички деца в клас, защото пак поради тази елитност паралелките са препълнени?
      5 - то училище може да приеме всичките си деца от начален и среден курс на целодневно обучение. В междучасията е толкова спокойно, че не се разбира дали децата са  в почивка. Учителките познават всички деца от цялото училище и обсановката е наистина "домашно спокойна".  На всичко отгоре това неелитно 5-то училище предлага изучаване на 2 чужди езика /ако родителите желаят/ още от първи клас - английски и немски, изучаване на хореография, рисуване, журналистика, екология - и всичко това безплатно. Е при всички тези екстри вие кое училище бихте избрали? И не знам как така се определя неелитността и елитността на някои училища. Но важното е не кое училище си учил, а какво си научил.

# 9
Мнението на Ashura много точно описва това което аз не можах да обясня, че получаваш всички екстри на частно училище само че без пари,защото си е държавно, а под бутиково аз разбирам че максимума деца в клас са 20, така наречените бутикови класове, умишлено намалени за да може да се обръща повече внимание на децата.
 Днес от майка разбрах за едно столично училище което в момента прегражда коридори и усвоява мазета, защото първите им класове са от А до Й с по 32 деца в клас, как според вас ще се чувства това дете къде ли ще си мисли че е попаднало, и тази цялата масова истерия, че това училище е елтно, а за клипа във V-box за петокласник който топи главата на първокласник в тоалетна, как да си пуснеш детето там....................
 Затова пуснах темата, за да помислим малко и да изберем най-доброто за децата си, да не стават жертва на нашите болни амбиции.
   Но важното е не кое училище си учил, а какво си научил.

# 10
  • Варна
Бутиково училище.... ужас.
Зачудих се кои ли деца са бутикови, тези дето са по едно в семейството или там критерия е друг.
Ако в училището си чула този израз ... леле.
Честит ти първокласник. Simple Smile

# 11
  • София
И ние имахме същата дилема. Далечно - "елитно" и близко - занемарено. В това, което ни е едва ли не в двора, мухлясали стени, ронещи се тавани, пропадащ под на физкултурния салон, ужасни тоалетни   Shocked Е, как да избера за детето си тези условия  Mr. Green
Това не значи, разбира се, че учебният процес ще е на същото ниво.

И в това училище ще са даже под 20 дечица в клас - но това не го прави бутиково  Laughing

Затова казвам, че бяхме пред дилема. И не избрахме далечното по критерий "елитно".  Ще бием път през виелиците,  но към истински добри условия, където детето ще прекарва 9 часа.

Абе, трудно се намира златната среда  Mr. Green

# 12
Преди 3 години и мен ме тресеше същата треска. Аз сгреших и избрах "елитно" на няколко спирки от нас. Една година загубих, за да разбера, че не името прави училището, а особено за първокласник учителката прави училището. Преместих си второкласниците от елитното в гореспоменатото от Ashura 5 у-ще в Павлово - порутено, но с нови тоалетни, с писуари, с нова дограма, боядисано и чистичко.  Но в това малко квартално училище се учи само на една смяна, предлагат какви ли не безплатни извънучилищни занимания и най-вече учат два чужди езика. Всичко това действително е безплатно. Дядото на децата ми, моят свекър е в Германия и когато, му гостуваме всички се дивят на завидния немски, който децата ползват там. А аз с гордост казвам, че и английският им е на по-високо ниво даже. Тези успехи децата ми постигнаха в малкото кватално училище с 200 ученика в четириетажна голяма сграда. Този лукс действително може да се нарече бутик, защото го има само в скъпоплатените частни училища в Европа.

# 13
За мен най важен бе6е на първо място у4ителя, след това средата и обстановката. В едно елитно  Whistling у4или6те не ни приеха за6тото сме закъсняли със записването, ни6то 4е бе6е на 3 мин. път от в къ6ти. За мен не бе6е най добрия избор, 4увала бях много ло6и отзиви въпреки 4е се воде6е елитно, но много държах детето ми да не преси4а оживена улица независимо дали е 1 или 3 клас. Адресната ми регистрация оба4е няма6е тежеста на мерцедесите от околните села спира6ти отпред. Като се замисля сега директорът ми направи услуга отказвайки ми  прием. Попаднахме на страхотен педагог, добър и справедлив 4овек. С 4иста съвест мога да кажа 4е свър6и работата си перфектно. Бе6е се постарала да направи от класната стая тип детска стая, с пердеца, цветенца, рисунки. Бе6е цветла цветна и приветлива. Имаха компиутри. За 4 години така си нагажда6е не6тата 4е никога да не попадат в смяната на горен курс. Естествено това им дава6е възможност да поспиват пове4ко сутрин, а ве4ер да се прибират по рано. У4или6тето бе6е в доста добро състояние като цяло. Е, имало е проблеми, но класната винаги бе6е до родителите и зад гърбовете на възпитаниците си. От резултатите които синът ми дава в момента занам 4е съм направила правилния избор.

Последна редакция: сб, 04 сеп 2010, 21:43 от I.Hr

# 14
Как така, на едно място 20, на друго 32. Няма ли някакви изисквания на МОН за максимална бройка в клас   Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт