Отговори
Здравейте бъдещи мами от Плевен!Пускам нова тема,защото обърнах целият форум и не намерих актуална информация за това как стоят нещата като последователност от женските консултации,през болничните,до раждането.Затова и ще споделя моят опит до момента.Моят термин е за 22 ноември 2014г.,очакваме принцеска.Изгониха ме от работа като разбраха,че съм бременна(тъкмо бях започнала и нямах договор).Бях на борсата 4 месеца-до 16.07.2014г. и си намерих познат човек,който ме назначи фиктивно на трудов договор от 17.07.2014г..Първият си болничен взех на 24.07.2014г. за две седмици от личната лекарка (като причина беше писала заплашващ аборт).Болничният изтече на 06.08.2014г. и следващия болничен трябва да го застъпи т.е. от 07.08.2014г.Вторият трябва да се даде или от наблюдаващият бременността акушер-гинеколог заедно с комисия от още един АГ лекар или да се лежи поне 3 дни в болница (Втора клинична база или в моя случай можех да лежа и в Авис Медика тъй като АГ лекар ми е д-р Любомир Янкулов).За Държавната болница доколкото разбрах трябва да се плаща по 5лв. на легло за вечер, а във Авис Медика АГ-то ми каза "има едно доплащане от 60 лв.",но какво друго се плаща не знам.Не се стигна до лежане в болница тъй като нямало места и болничния лист ми го издаде моя лекар заедно с подписа на още една АГ лекарка.Той е за срок 30 дни и е до 05.09.2014г,т.е. следващият болничен трябва да ми е от 06.09.2014г. и тогава ще трябва да преседя в болницата (пак за 30 дни и следващия остава да е тези 45 дни които се дават преди раждането).Имайте предвид че първо трябва да имате картон-в него се нанасят всички болнични които ви се издават-имате право на 180 дни!!!(картона се издава от личната лекарка).И тъй като съм фиктивно назначена си внасям аз осигуровките-значи от 16.07 до 23.07 съм се водила на работа, а от 24.07 до края на юли месец съм била болничен и съм внесла за осигуровки 39лв.Следващите които трябва да внеса за август месец ще са около 22-23лв. тъй като съм била непрекъснат болничен.Парите които ще ми се заплащат все още не знам какви ще са (август месец ще взема борса до 16.07.2014г. и предполагам болничния за юли месец).Следващия месец по това което четох до колкото разбрах трябва да се взима болничен 80 % от заплатата на която те осигуряват-т.е. ако сте на минималната около 250-260лв.(като на мен не ми се плащат първите 3 дни болничен от работодател).
Друго каквото мога да кажа относно стъпките по които минава една бременна е че от личната лекарка се взима направление тип 9 мисля че беше,което е за АГ който да наблюдава бременността и картона който споменах по-горе.Избирате АГ специалист (който да е по здравна каса),той ви вписва дава ви час за женска консултация,на която се правят изследвания(Първата женска консултация се насрочва след 3-я месец,освен ако не сте имали някакви проблеми преди това).Първите изследвания които ми правиха на мен бяха:кръв и урина-пълна кръвна картина,сифилис,уро инфекции;цитонамазка-за гъбички и други влагалищни инфекции;кръвно;тегло;корем-ширина,дължина,обиколка.Друго изследване,което е препоръчително е за синдром на Даун,но то не се поема от здравната каса и в Авис Медика струва 60лв.(аз не съм го правила).На втората женска консултация АГ лекарят ме премери и тъй като не наддавам ми препоръча да си направя фетална морфология-не се поема от здравна каса и в Авис Медика струва 80лв.-прави я само д-р Николай Славов.Там се гледа подробно бебето-мери се,следи се извършва ли мозъчна,сърдечна дейност,гледа се за аномалии.И така до следващата женска консултация.Това е засега от мен.Ако има бъдещи мами,които знаят нещо повече конкретно за град Плевен -нека пишат.Аз се интересувам най-вече колко струва раждането във Втора клинична база без избор на екип-и за двата варианта-естествено и секцио.Чувам противоречиви мнения по въпроса и затова питам.Имам познати които без избор на екип не са заплащали нищо(едната е със секцио и е била с опасност за живота,а другата нормално-без усложнения).

# 1
  • Плевен
Преди 2 години родих естествено без усложнения,без избор на екип.Нищо не съм плащала,никой нищо не ми  е искал.Платихме на гинеколкога ми 200 лева от нас за благодарност.Той ми беше АГ през бременността,и той по случайност се оказа на смяна във Втора база когато раждах.Доволна съм от него,той ми направи ФМ,не съм давала много пари,мисля към 40или 50 лева.Не помня точно.Доволна съм от Втора база,при нормално раждане бебетата са при майките,не са ме увиквали,кърмех си детето още в болницата без проблем,показаха ми как.Даже консултантката ми по кърмене в момента учи за акушерка и се всясва тамот време на време.Това е хубавото понеже на младите майки може да помага със съвети, не можеш да се довериш на съветите на акушерките там за кърмене,защото повечето дават съвети за отбиване.

# 2
Таничка, не съм на 100% сигурна, затова си провери пак, но мисля, че за да се изплаща болничен лист, трябва да си назначен от поне 6 месеца.
В тази тема има подробна информация -
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=791915.0;topicrefid=19

# 3
  • Плевен
Здравей, първо бих те поканила в темата на ноемврийките Simple Smile http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=792911.0;topicrefid=4
Моят термин е на 26 ноември. Преди 2 години лежах за задържане във Втора база, нищо не съм плащала, но не знам как е за болничен. И тогава и сега ще плащам за болничен, защото не ми се лежи за болничен. Раждах нормално и на никой нищо не съм плащала. Моята лекарка тогава ме прегледа последно когато ми издаваше 45-дневния болничен и толкова. Едната акушерка ми намекна тогава за пари, ама пак не съм им дала.

# 4
Таничка, не съм на 100% сигурна, затова си провери пак, но мисля, че за да се изплаща болничен лист, трябва да си назначен от поне 6 месеца.
В тази тема има подробна информация -
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=791915.0;topicrefid=19

Ами доверявам се на счетоводителката,защото е разпитала за прага на осигуряване(тъй като имаше опция да плащам по-високи осигуровки за по-голямо майчинство, но това не е сигурно тъй като съм с прекъсване и стажа назад ми е към 19 месеца общо).Другото,което е важно условие е да нямам изпитателен срок,а да е постоянен трудов договор и жената от борсата по труда ми го каза.Благодаря ти иначе за предупреждението.Наумила съм си да ходя до НОИ да питам по конкретно,но в момента нали съм уж "много зле" и не смея да ида.Водят ме с лъжливо раждане и ще ида другата седмица да разпитам какво майчинство да очаквам.

# 5
  • София
Здравейте  Hug
Повдигам малко стара тема , но ми се струва подходяща за моя въпрос.
Решила съм да раждам в Авис Медика без значение при кого , чувала съм , че всички са добри специалисти.
Иска ми се една актуална информация за цени за нормално раждане и колко се плаща самия престой там. Здравно осигурена съм ако има някакво значение за частните клиники . Peace

Благодаря предварително .

# 6
Моите наблюдения са че Авис Медика като клиника с удобства си е идеалната,но не и на първо място по професионалисти!Лежах във Втора клинична за болничен и докараха момиче,което е щяло да ражда секцио с екип там,но водите й изтичат в 7 месец и лекаря й отказва да я оперира да извади бебока,тъй като нямат ковиози .... Другото което е понеже мен ме наблюдава д-р Янкулов от Авис Медика и ходих там за запис на тоновете-еми почаках около час акушерката да дойде от кафето да ми пусне за 15 мин апарата,тя незнае за какво отивам и чакам пред родилното отдеение и никакво внимание ... докато във Втора база за няма и 15-20 мин ме приеха,взеха кръв,микробиология,гледаха ме на ехограф и ме настаниха.Ти си решаваш,ако всичко е наред и си износиш здраво бебче раждай там,но не дай си Боже да е недоносено или да се наложи намеса на неанатолози-Втора база е мястото!

# 7
На 2.09.2014г. родих в Авис Медика при д-р Богданова и съм изключително доволна от условията и професионализма на докторите там.Няколко пъти преди раждането ми се е налагало да лежа за задържане в болницата,тъй като получавах контракции и винаги съм получавала нужното внимание.Раждането ми не беше леко и благодарение на д-р Богданова и екипа и аз и бебчето  ми сме живи и здрави:)

# 8
Все още не съм родила,но очаквам всеки момент.Термина ми е 22 март.Ще раждам в Авис медика,тъй като след първото ми раждане не искам да чувам за Втора база,не че има някакви гаранции де.От началото на бременността ми ходя в Авис на консултации.Отношението е невероятно.Не чакам излишно за нищо.Всичко се следи и обяснява подробно.Нормалното раждане към днешна дата е 900 лв. Секциото е към 1200,но може и да бъркам за него.

# 9
  • София
Аз родих секцио преди 20 -тина дни  в Авис Медика - 1020 лв е Simple Smile Ако нещо друго те интересува - насреща съм. Wink

# 10
Здравейте, искам да попитам някой има ли наблюдение относно женска консултация при д-р Дачев в гр. Плевен ?

Общи условия

Активация на акаунт