Кога се слагат туршийте?

• 58 503
  • 260
  •   1
Отговори
# 120
Много вкусна туршия от зелени доматчета знам от баба ми.Тя я правеше в голям бидон и слагаше зелени домати,цели моркови,цели чушки от по-светлите/да не са тъмно зелени/.Може чушките и доматите да се надупчат тук там с дебела игла.От подправките слагаше чесън дори цели глави/аз го беля и слагам на вкус според размера на буркана/,керевиз,листа от вишна или дюля.Залива се със студена вода като на 1 литър се слага пълна супена лъжица сол.Аз съм правила в 3 литрови буркани и става много сполучливо.Харесвам този тип туршии защото няма аспирини,оцети и други отрови.Стои достатъчно стегната и издържа дълго без да се разваля.

# 121
  • София
Решила съм тази година да направя сурова туршия и парена. Сурова до сега не съм правила. Казаха ми - зелени домати, чушки, корнишони, моркови, карфиол и целина. На 10л вода 400гр сол. Претакване около двайсетина дни всеки ден и после по-рядко. Парената е от червени чушки или камби, моркови и карфиол май се слагаше /трябва да си видя рецептата/, целина и чесън. Олио,оцет, сол , захар и аспирин. Ще погледна рецептата и ще напиша точно. Много ми харесва туршийката.

# 122
                       Туршия от зелени домати

4 кг зелени домати,нарязани като за салата
4 връзки копър- нарязан
4 глави чесън-обелен и нарязан на филийки
1 чаена чаша сол
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша оцет
1 чаена чаша олио

Нарязаните като за салата зелени домати се поставят дълбок съд и се поръсват със солта и захарта- да постоят 1 час.
Отделената вода се изхвърля .
Поръсват се копъра и нарязания чесън и се разбъркват с доматите .
Оцетът и олиото се кипват и се оставят малко да изстинат( да не са  врящи).
В бурканчета за лютеница се слагат доматите и във всеки буркан се слагат 4 супени лъжици от маринатата.
Затварят се и се стерилизират 5 минути.

# 123
  • Sofia
За първи път правих сурова туршия преди 2 седмици. Моркови, карфиол, целина и камби.
Рецептата стандартна - вода, сол, захар, аспирин, оцет.
Обаче сега като отворих първия буркан (3л) да пробвам какво е станало и водата направо изригна отвътре, като газирана преля. newsm78
Къде съм сбъркала и сега безвъзвратно ли сгрешена тази туршия? Иначе пробвах, има леко кисел вкус на не-съвсем-станала туршия.

# 124
За първи път правих сурова туршия преди 2 седмици. Моркови, карфиол, целина и камби.
Рецептата стандартна - вода, сол, захар, аспирин, оцет.
Обаче сега като отворих първия буркан (3л) да пробвам какво е станало и водата направо изригна отвътре, като газирана преля. newsm78
Къде съм сбъркала и сега безвъзвратно ли сгрешена тази туршия? Иначе пробвах, има леко кисел вкус на не-съвсем-станала туршия.
Захарта,аспирина и оцета са били излишни!
Не знам какво ще стане честно казано...Изчакай още няколко дена ,но не затваряй плътно капаците(остави да влиза въздух).....

Аз сурова туршия правя само с вода и сол.... Rolling Eyes

# 125
а аз само такава правя, с оцет, сол, захар....... аспирин или натриев бензоат. Цветна Туршия. Снимки - няколко поста по-нагоре. Вчера я направих. Ако е много студено времето, както сега - дори не слагам аспирин или натриев бензоат - обръщам 2-3 дни и в мазето, на студено.
Най-вероятно се е "газирала" ако е стояла на топло. Една година пък ни се развали всичката от оцета, някакво менте е бил, дори киселите краставички имаха странен вкус.  Sick Така че и от вида на оцета може да е.  И капачката много добре затворена, дори с ножа я минавам по тази рецепта. А да, и солта да е едра,  със ситната също не  става.
У нас никой не харесва обикновената и така оставаше. От 3-4 години дори не правя.
Tani-Ass, щом не ти харесва с аспирин, няма да ти хареса и с натриев бензоат - пак ще го  усещаш. Иначе дозата му е 1гр. на 1 кг продукти, но не ми вярвай до утре, да сверя с главния, че този препарат той го мери и знае.
Ако ще правиш такава, изчакай хубаво да захладнее, или прави и прибирай на студено място. Ще издържи до март без химията.

# 126
  • Талант на 2012,2013 г.
Ние на нашата сурова туршия не слагаме аспирин и захар. Оцет, вода, сол... и става перфектна. Вече си хапваме от нея. Peace

# 127
  • Sofia
Най-вероятно се е "газирала" ако е стояла на топло. 

Леле наистина, само този буркан съм го прибрала вътре от доста време.
Дано другите са наред на студено.

# 128
  • на втория етаж
Най-вероятно се е "газирала" ако е стояла на топло. 

Леле наистина, само този буркан съм го прибрала вътре от доста време.
Дано другите са наред на студено.

Туршията ти е още в процес на ферментация!Бурната ферментация!После следва тихата ферментация и чак тогава е готова за ядене,не се притеснявай,изчакай още известно време.

# 129
Здравейте  Simple Smile

Търся си рецепта за рачел. Четох в нета, но все са със вар, а аз няма от къде да намеря. Имам и пресни орехи, които бих искала да сложа, но не знам дали може ... никога не съм правила такова чудо, баба си замина и няма кой да ми подшушне рецептата й  Sad

Тиквата, която имам е не добре узряла, затова ми се ще да я направя на нещо  Rolling Eyes просто няма смисъл да заемам място във фризера  Thinking

# 130
  • Талант на 2012,2013 г.
Здравей. Желето на Мастерчето ми прилича на това което търсиш... Ама пусто сега като не знам как да ти пусна линк... newsm78 ooooh!Рецептата я има в "Любими". Някой ако може да помага моля... Praynig

# 131
 Това ли е ... http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=415187.msg13053820#msg13053820 ...лесно е и интересно, благодаря ти   bouquet  Дано се появи и Мастерчето да каже, дали ще стане с тиква и орехи  Praynig

# 132
Рачел=  Вместо варна вода, ползвай сода за хляб.

# 133
  • Талант на 2012,2013 г.
Shada, това е рецептата. Никак не е трудна. Не зная дали може да се сложат орехи. Ще чакаме появата на Мастерчето... Тя е майсторката... Peace

# 134
Рачел=  Вместо варна вода, ползвай сода за хляб.

Благодаря, точно това търсех    bouquet
Содата 150гр ли да бъде?

Общи условия

Активация на акаунт