Кога се слагат туршийте?

• 58 495
  • 260
  •   1
Отговори
# 105
Днес правих люти чушки(рибки).

В 300мл. буркан
 1 ч.л. захар
 1ч.л.  сол
  копър
2-3 скилидки чесън
винен оцет
Пукаш, пълниш, обръщаш!
Ще  гоним зимата вирусите и комшиите. Laughing

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 23:37 от ябълка

# 106
Леле, колко сте изписали Rolling Eyes Сега само запис и ще се връщам да чета.

# 107
Ние много обичаме суровата туршия. В малко бидонче слагаме зеленчуци- зелени доматчета(надупчени), краставички, моркови, карфиол, 1-2 зелки (нарязани на по 4 парчета). Пълним вода в бидончето, за да видим колко ще поеме. После изсипваме водата в голяма кофа, за да я премерим. Правим саламура- на 10 литра вода слагаме 500 грама морска сол. Ако сме сложили само зеле в бидончето (за кисело зеле), тогава саламурата е - на 10 литра вода- 400 грама морска сол. Връщаме саламурата в бидончето, притискаме с решетка и речен камък и готово. После около 2 седмици правим преточване на саламурата през ден. Когато трушията ферментира добре, прибавяме стабилизатор за туршия (ползваме от Метро- чешки, май съдържа калиев сорбат). Рецептата за туршията я бях взела от готварската книга на майка ми, когато бях млада домакиня. Доста години вече ползваме тази рецепта и сме доволни не само ние, но и нашите приятели. Пиша в множествено число, защото рецептата не е сложна и всеки от моето семейство може да я изпълни. Дано съм била полезна на някого.

# 108
  • София /Абсурдистан
Днес правих люти чушки(рибки).

В 300мл. буркан
 1 ч.л. захар
 1ч.л.  сол
  копър
2-3 скилидки чесън
винен оцет
Пукаш, пълниш, обръщаш!
За да гоним зимата вирусите и комшиите. Laughing

Какво е количеството на оцета? А ако се сложи в буркан от 800мл каква ще е пропорцията? Предполагам 2 и половина пъти да се увеличат солта, захарта и оцета?

Целогодишно правя китайска туршия, съвсем същата като от китайските ресторанти. След многократно изпробване и хванах цаката и се спрях на следните пропорции:
Съставки:
зеле - 3кг
моркови - 2 моркова нарязани на лентички
чесън - 6 ч.л.скилидки /нарязани/
сол  – 60 грама или на вкус
захар - 170 грама
оцет - 170 грама
червен пипер лют - 2  1/2 ч.л
3 броя зелени люти чушки нарязани на тънки кръгчета
Приготвяне:
Нарязват се зеленчуците, овкусяват се с всички подправки, разбърква се без да се мачка и се оставя да предстои 12 часа. Туршията е готова за консумация. Държи се в хладилник, т.к. в нея няма консервант и на топло ще се развали.

Дозата може да се увеличава или намалява като се спазват пропорциите. Номерът на китайците бил захарта и оцета да са в равни количества, ама кой да се сети по-рано Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 11:05 от Unknown_lady

# 109
Малко тъпичко въпросче, но моля, помагайте !

Вчера направих доза и половина от страхотната лютеница на Ива "по студен начин" и я сипах в буркани, както следва да се направи.
 Стана невероятна, Ива Peace мерси много !  
Не я изварих, но е на студено и довечера ще се кипнат бурканите в казан. Но с какво да допълня казана ?
Имам зарзавати разни. У нас сме доста народ и всичко се изяжда.
Дайте идеи за изварено нещо в буркани, че само сурови неща срещам и харесвам.
На работа съм и нямам време да насочвам въображение натам-насам, дайте идеи за нещо, от което сте доволни, и се изваряват бурканите, че казанджията отказава да вари ако не съм запълнила казана.

Мерси за идеята за китайската туршия, че отдавна търся, че ми писна по три и нещо за двеста грама да давам на китаеца, който я си мил ръцете, я не.

# 110
ИЛИЯНА,харесва ми твоя вариант без варене и без аспирин,но това,че не се залива с гореща марината дали ще стерилизира трайно туршията?Нали се запечатва горещо,за да се избегне стерилизацията,а в твоя случай само с охладена марината.

# 111
ИЛИЯНА,харесва ми твоя вариант без варене и без аспирин,но това,че не се залива с гореща марината дали ще стерилизира трайно туршията?Нали се запечатва горещо,за да се избегне стерилизацията,а в твоя случай само с охладена марината.
Миналата година за първи път правих такава, налях я топла маринатата и обръщах бурканите по 1-2 пъти на ден в продължение на 2 седмици.  Като започнахме да отваряме буркани да ядем се бяха запечатали, бяха хлътнали капачките. Само един буркан от цялата партида беше станал мътен, но не беше развален и пак си го изядохме   Mr. Green Не знам от кое са се запечетали, но нямахме никакъв проблем  Peace Надявам се и тази година да станат  Praynig

# 112
  • out of space
Имам въпрос.

Искам да консервирам домашен пастет. Колко време се стерилизира?!?! А има ли вариант да не стерилизирам, а просто да налея горещо масло за запечатване. Ако има такъв вариант, то колко време ще изкара без да се развали?

# 113

Ориентирах се от миналата тема и сега се заемам с неща, които искат стерилизация. Мерси на всички.

Ласт Хетеро,
Месото, а особено суб-продуктите (дроб и пр.),  са рисков
 (за консервиране в дом. условия, където нямаш автоклави и пр.) продукт
 и ако искаш да нямаш неприятни изненади - поне 2 часа.

Чувала съм за заливане с гореща мас и пр., но не ме влече и нямам опит.

# 114
Ласт Хетеро,
Месото, а особено суб-продуктите (дроб и пр.),  са рисков (за консервиране в дом. условия, където нямаш автоклави и пр.) продукт и ако искаш да нямаш неприятни изненади - поне 2 часа.

Peace 2 ч., не си и помисляй, да не стерилизираш пастета.  Иначе  с вряла мазнина става, но е за прясна консумация - до 5-6 дни. Ще се запечата отгоре с гореща мазнина и няма да се окислява, но надолу месото  ще се вмирише.

# 115
Запис,че съвсем ви отървах края....    Grinning   

# 116
  • Русе
  Имам цяла кофа зелени доматчета. Как ги консервирате.

# 117
  • Талант на 2012,2013 г.
Ние правим сурова туршия, но в комбинация с други зеленчуци. Само доматчета не съм правила. Peace

# 118
# 119
Пеп-4о,тъй като не ми харесва вкуса на туршиите с аспирин,да попитам колко натриев бензоат салгаш на един буркан?

Общи условия

Активация на акаунт