Кога се слагат туршийте?

• 58 500
  • 260
  •   1
Отговори
# 150
  • София
"Навъдили са се" зеленчуци по пазара, които не стават за нищо. Аз тази година свестни моркови почти не съм купувала. Като ги погледна отвън са Ок, като ги разрежа в сърцевината меки на пюре. В петък купих корнишони за сурова туршия вчера като ги измих целите бяха лигави, направо ужас!

# 151
  • от точка К до точка С и обратно
Днес и аз се отчитам с мариновано цвекло. Направих 3 буркана с различни подправки .

# 152
И... Ся да се включа аз... За царската на Мастерчето. Hug Вече я хапваме. Е, няма друга такава да знаете! newsm20Тоз поклон за майсторката, защото мъжът ми страшно много я хареса./Туршийката де... - не че майсторката е за пренебрегване, ама нали пишем за туршии/. А за мен неговото мнение означава много.Май ще правя втора доза... Laughing
Blush Blush Blush Blush Blush Blush Blush
Изчервих сЪ!И сЪ заврях под масата!  Laughing Laughing Laughing Laughing

Много се радвам,че ви е харесала туршийката! Hug Hug Hug Hug

Хайде и аз да попитам,че се насметох...
Преди 5 дена си сложих моркови( само в буркани за руска салата).Обръщах ги по няколко пъти на ден и днес като ги видях.... Sick маринатата/соления разтвор е станала мътна.Утре ще ги извадя,че сега няма за кога и ще ги измия.Ами после?После какво да ги правя тея моркови?Рецептата е на Пеполина.Миналата година пробвах рецепта само с вода и сол,но станаха гъвкави,навсякъде се огъваха,но пък беше бистра маринатата...
Та ако може да ми кажете какво да правя  или да кажете къде греша ще съм ви много благодарна!  bouquetНе стига,че ми стана син-зелен чесъна в туршийте,сега и морковите... Cry
Най-вероятно  са ужасно нитратни,затова е станало така....Не знам какво ти е рацептата,но изчакай още няколко дена и наблюдавай какво ще стане....Така и така ако ги извадиш те не стават за нищо вече.....Ако трябва наново да ги слагаш няма да излезе нищо(това имах предвид де)....

Аз така преди 3 години сложих кисело зеле и саламурата стана бяла все едно ,че айрян има,а не вода......Ама после след известно време се оправи...Та затова викам да почизчакаш малко.... Rolling Eyes

# 153
  • Mediterraneo
Ха, точно навреме да споделя, че за сефте тази година направих и аз туршия  bowuu Царска, разбира се, по рецептата на Мастерчето  Laughing Спазвах стриктно всички инструкции, че нали ми е за първи път  Blush
И един въпрос по тази тема- кога става за хапване туршийката? Че моят мъж само точи лиги покрай бурканите  Joy

# 154
Моля Мастер, Пепчо или който от спецовете мине насам и разбира да даде съвет:

Мастерчето под "компотен буркан" за царската туршия визира тип "Омния" ли и за нея е дала съотношение на ингредиентите (сол, аспирин и пр.)?

Оказа се, че в сутерена са ми само буркани от по "1680 гр. нето" (така пише на тях)  и дали да удвоя дозите или да смятам процентно съотношение?
А малките от лютеница 75% ли са от Омнията ?Не е проблем да измеря обема с вода, но за сол, аспирин и пр.питам.
Тъй! Специално гледах за тез буркани....дето ти ги имаш......Значи! В един такъв голям буркан се събират 2 и малко компотени...Така,че аспирините трябва да са 5 броя....Натам просто смяташ за 2 буркана и половина дозата на захарта,оцета.....
 Hug

Тарталета....Туршийката е готова след  15-тина дена... Hug (горкия ти мАж! hahaha)

# 155
  • Талант на 2012,2013 г.
Помоооооооооощ!!! Патладжаните дето ги слагах със червените чушки... на половината капачките са се надули... ooooh! ooooh! ooooh!

# 156
  • гр Габрово
Помоооооооооощ!!! Патладжаните дето ги слагах със червените чушки... на половината капачките са се надули... ooooh! ooooh! ooooh!
Миналата година и аз имах подобен провал.Отворих бурканите с надутите капачки,в найлонови пликове и бум във фризера.Ако искаш и ти направи така,вместо да хвърляш всичко.

# 157
  • Талант на 2012,2013 г.
Деси, след като са се надули капачките съдържанието ще става ли за ядене? Аз лесно ще го замразя... ама ако нищо не става от него? newsm78 #Crazy

# 158
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
Днес и аз се отчитам с мариновано цвекло. Направих 3 буркана с различни подправки .

Може ли рецептата за това мариновано цвекло?
Изглежда много апетитно. Crazy

# 159
Аз всяка година приготвям царска туршия:

Последна редакция: пн, 11 окт 2010, 19:08 от Smiley*

# 160
  • Canada
Мастер ще изчакам да ги видя какво ще станат тея моркови,а рецептата е тази

В два 3-литрови буркана си нареждаш морковите, като между тях си слагаш и листа кервиз. Когато се напълнят бурканите в тенджера си слагаш за заврат 3 литра вода с 6 с.л. едра сол. Щом заври, слагаш 1 ч.ч. оцет и веднага снемаш от котлона и както е вряло си заливаш туршията. Затваряш си бурканите и 2 - 3 дни ги обръщаш нагоре - надолу.

Капачките са ужасно издути,не ми се мисли как ще ги отварям.Вчера на един буркан краставици капачката им хвръкна и тези ще са така.В четвъртък има пазар и ще си купя моркови от фермерите(дано са малко по-естествени!) и пак ще сложа в буркан.Дайте ми рецепта за моркови!И мен ми се яде руска салата зимата hahaha
И само да вметна,че някъде четох рецепта за саламура,която първо ставала мътна и после се избистряла...сега остана и точно тази да съм уцелила.
А кога и как слагате кисело зеле в буркани за готвене?И ако може подробно Heart Eyes

# 161
е на мен в буркани не ми се избистря саламурата,ако вече е станала мътна, но в момента в който видя, че помътнява и хладилника, да се изяжда (нося на работа, там не и прощават)
Но правя малко, а фирАта се случва, ако забравя буркан на топлото или случа на калпав оцет или нитратни зеленчуци.

Panadila , на всички буркани ли са ти издути капаците?

Зелето в буркани за готвене - свеки го прави като го "вкисва" нарязано в тенджера - като за готвене през лятото - вода, сол и разбърква, когато е готово - пълни буркани, стерилизира и прибира.
А мама (и ние) го правим от киселото зеле в "кацата" (бидона) - през февруари обираме листата отделно, другото нарязваме и пак в буркани, пак се варят (за капачка)

# 162
  • София /Абсурдистан
Търся рецепта за люти моркови, някой ги беше правил, дали може да постне рецептата Thinking

# 163
  • София
Търся рецепта за люти моркови, някой ги беше правил, дали може да постне рецептата Thinking
Избери си рецепта за туршия и сложи люти чушки.

# 164
  • София /Абсурдистан
Избери си рецепта за туршия и сложи люти чушки.
Ама само за моркови имаше някаква специална и съм загубила рецептата  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт