И наесен, пак с песен - Франция 26

• 41 084
  • 747
  •   1
Отговори
# 675
zippar  Благодаря ти за отговора  Simple Smile Разбрах , че КАФ дават еднократна помощ от около 900 евро когато се роди бебето и после всеки месец в зависимост от нашите заплати , но между 200 и 300 евро . А иначе мойте шефове по скоро ще вземат отколкото да дадат . Да стоя на тази работа само за това , че съм на СДИ и заради желанието ни да имаме бебе  Simple Smile Иначе се притеснявам , защото през май месец си купихме апартамент тук и разноските са ни много и само на една заплата макар и голяма няма да успеем .
Искам нещо да Ви питам  Blush Като сте ходили на интервюта за работа как Ви възприемат като сте чужденец ? И всички ли тук говорите перфектно френски ? Аз разбирам , говоря и пиша вече много добре , но допускам още грешки и почнат ли да ми говорят с термини почвам да се притеснявам , че не разбирам и се паникьосвам ... Та се притеснявам точно затова да се лансирам да търся нова работа ... Вие как сте се справили в този случай ?
Забравих да ви кажа нещо хубаво .... В отпуска съм след една седмица и ще се прибирам в България , много съм щастлива . Ще дойдат с мен моя приятел и няколко французи ... Организирала съм и хубава програма , надявам се да им хареса Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 яну 2011, 19:45 от MiqS

# 676
Здравейте момичета кокичета!

Ние се прибрахме снощи, озъбени - в буквалния смисъл - един зъб сутринта напипахме и един в самолета на връщане...защото Леа крещя като луда! Да ви кажа, повече ерФранс ще се опитам да НЕ ползвам повече. На Орли, като минеш контрола няма къде да си смениш памперса на бебето...както и да е!

Аз не мога да се включа по въпроса с майчинството, защото нямам (който не работи хахаха).

Леа беше днес на първата си "ясла" алт-гардери - много добре мина, ще видим натам. Днес само един час беше. В петък 2, и така до 4 часа, трипъти седмично.

Мария, направо ме уби с тъпанчето, как разбра - заради кръвта ли се разбира, че се е спукало?

Ивенце, аз рядко ползвам крем - по принцип DEXERYL ползвам, особено в началото, докато намерим от кои памперси няма да се подсича...а сега заради зъбите май е с маймунско дупе наша маца...

# 677
Здравейте и от мен.  bouquet

Честита ти рожденничка Цвети,дано по-бързо си я прибереш

Ние пък днес пазарим,има намаления тук и тами се възползувам да подменя гардероба на Георги,че нещо му окъсяха дрехите. hahaha

Боби браво за зъбчето,кой знае как я е боляло затова е крещяла малката.Абе защо така всички се оплакват последно време от този Еър Франс.А пък аз мислех да купувам билет от там за щерката за пролетната ваканция,ама явно ще размисля Thinking

Мария и мен ме уби с това тъпанче макар,че съм се сблъсквала с такова чудо.Когато бяхме малки около 10годишни, на моята приятелка се спука но не зарастна,а след 2 мес.братовчед и и го заши.И ,че оттам си спомням че не боли само и глъхнеше ухото.А пък аз имам опит от дъщеря ми и уши не чистя,пръскам един спрей и всичко изтича.Навремето така чистех на дъщеря и като отидох на ушен лекар и вади тапи от ушите.Та от него знам най-добре със спрей.

# 678
Здравейте момичета,
Да се отчета набързо за ваканцията :

Les Vosges са ми съвсем наблизо, така че беше удобно за пътуването (под 2ч),
но тръгнахме под силен сняг и дори успях да се завъртя по един наклон ! За щастие, всичко ми се размина и пристигнахме благополучно  Whistling

Бяхме в Gerardmer - приятно малко градче, с добри писти точно до града.
Les Vosges са сравнително ниски и обикновено проблема е дали ще има сняг, но тази ваканция нямахме такива грижи  Wink
Мисля, че по принцип е по-евтино от Алпите и по-спокойно за семеен туризъм.
Опитните скиори ходят по-често на La Bresse
Аз по принцип съм скарана с спорта  Embarassed  така че се пързаляхме предимно с шейната в двора на шалето...
Децата все пак успяха да се качат по 1 път на ски  Grinning
Лично, не си починах както се надявах, защото мъжът ми се разболя още първият ден и лежа през цялото време !!! 
Но промяната все пак действа много добре, така че равносметката е общо взето положителна  Grinning

# 679
Жулия, благодаря за разказа ти.  Grinning Аз също съм се насочила към тези планини, които са ни разумно най-близки, а и поради критериите , които изброяваш (не сме скиори, но искаме икономично и по-спокойно да се радваме на планинските прелести, а и децата да се "инициират" на ски спорта). Точно за тези две станции бях разглеждала оферти, но моите колежки ме разубедиха  с историята, че там е непоносимо студено, " малкия Сибир",не може човек носа си да покаже навън и че въобще е лоша идея. Бях много разочарована. Твоята версия малко ми вдъхна надежда.

Боби, честити ви зъбчета! С апетит да папка госпожицата Laughing
Вярно е, че ЕърФранс не са най-идеалната компания, но за вътрешни полети, има ли алтернатива?

Донка, какви са тези разпродажби, само във вашия град ли? Laughing официално започват на 12...

Моите деца уж имат всичко, аз съм решила за себе си да пазарувам, ако намеря време, след 17 януари. Преди това имам едно много важно събитие и не трябва да се разсейвам Crazy

А за тъпанчето, ами и аз не вярвах на тези истории да не се използват клечките за уши, ама на... Не съм натискала, съвсем бях и аз изненадана. Просто явно бях нацелила под такъв ъгъл, че клечката влезе дълбоко, директно, заби се "като в масло"... Детето изпищя, развика се, но на момента нямаше нищо друго. На другия ден забелязах съсирена кръв на изхода на ухото и нали имам отоскоп (тази джаджа, дето гледат ушите) и  установих, че ухото е пълно със съсирена кръв...
Също чух за тези спрейове, които , признавам не съм използвала, но ще трябва да изчакам няколко седмици, после преглед да се устаови дали е зараснало напълно, за да наливам каквито и да е било течности. Не се оплкава от нищо, няма заглъхване...

Мия, а ти сигурна ли си, че твоят работодател не компенсира разликата? Служебния лекар, който си видяла не знае ли? От секюто са ти казали какво те ще плащат, но може би има добавка после и от шефовете ти...
Приятна ваканция в Бг!
На въпроса ти, аз не съм се явявала на интервюта последните години, моята работа е по-особена и назначаването става по друга процедура. Но нямам комплекси за френския, макар че далеч не ми е перфектен. Може би човек с времето придобива самочувствие, най-вече защото започва да разбира всичко, което му говорят и просто  в един момент забравяш , че си чужденка и имаш акцент. Той става част от теб. Време, практика и усъвършенстване на френския , за съжаление са разрешението на проблема. Но ти живееш с французин, това става от самосебе си. Казвай си, че има и такива, като мен дето в къщи говорят само на български Grinning важно е да не се паникьосваш

# 680
Здравейте момичета!
Мария,Донка благодаря ви за пожеланията,този месец ще е тук и моето дете.Много се радвам че ще дойде но и ми е малко странно че на есен ще трябва да ходи на училище,все ми се струва че е малка още  Rolling Eyes
Боби честито ви зъбче,да растат само здрави и бели Simple Smile
Мами парижанки да ви питам един въпрос,февруари месец децата имаха ли някаква ваканция или не ? Ако е да кога е и колко време?

# 681
Здравейте, момиченца-кокиченца! За много години казах ли, не ли?  Thinking Hug

tsveteli, да ти е живо и здраво порасналото детенце!  bouquet Да, имат учениците февруарска ваканция, тя е на зони по академии, вие сте зона C, където тази година е от 12 до 27.02.
И ние сме на есен с песен, макар, моята щерка да е почти с една година по-малка от твоята. Малко ми е притеснено, че каката ни е януарско дете, а те винаги са по-зрели при влизането в първи клас, в нашия случай дори знаеше да чете и пише, но дребната си е баш дребна. Но както другите, така и ние, няма мърдане.

Юлия, браво за хубавата почивка, Вогезите са точно подходящи за семействата с малки деца, няма я лудницата (а и често неоправданите цени) на Алпите. Наистина обаче, как бяха температурите? Още си спомням как в Мут имах чувството, че ми се отлепя кожата от студ! Sad

Боби, честито ви зъбче! Браво на мадмазел Леа! А Ер Франс никога не съм ги пробвала даже, но съм чувала все нехубави неща...

Чумби, малко ви завиждам за бг училището, така ми се иска да водя и моите деца в такова, не само заради езика, най-вече зради обичаите и празниците. Тук веднъж се опитах да правя суровачка на детето, но нещо не бе оценена по достойнство.

Дони, как се справи с намаленията? Money

Мария, как е ушенцето на Яна? Наистина ли може да не боли спукано тъпанче? Такова патило сме си патили от уши, че само като чуя тъпанче и ме облива студена пот!

Мия, доста сложна твоята история, не съм спец и не се наемам да те ориентирам в административен план. Но само ще ти кажа, че тук бебе се гледа с много по-малко средства, дори и без да се съпоставят доходите, въпреки, че детските са доста прилични, за който ги получава. В бг отвсякъде сякаш дерат кожата на младите родители, цените на доста неща са двойни в сравнение с тукашните, а и постоянното надцакване там мен лично ме изумява. Да не говорим за здравните разходи, които тук са минимални. За кандидатстването за работа, да не ти пука, ако имаш акцент, прави кратки изречения, отговаряй просто и ясно, без да се увличаш в тиради, така или иначе няма да ти е в плюс. Пък за грешките...не ме разсмивай моля те, виждала ли си как пише редовия французин? Ако работата ти не е свързана с писане, един проблем по-малко.  Къде и как си учила френски, на курсове тук била ли си? Ако грешките ти са свързани с изказ и словоред, ще се изгладят с практикуването на езика, ако са правописни, тренинг му е майката, всяка нова дума която чуеш си я записваш и я изписваш по пет пъти. За граматиката, можеш да си закупиш един учебник, да ти е под ръка. Списания, книги, телевизия, всичко това ще ти помогне да напреднеш. Но щом съжителстваш с французин, не те мисля изобщо, ще задобрееш без дори да се усетиш.

Отпочинахте ли си от празниците? Аз сякаш още не мога, не я обичам тая галимация, тия тълпи...и ми се спи като мармот!
А вчера как съм се смяла, на едно турче му звъни телефона в час, по правилник трябва да му го конфискувам и да си го прибере след цяла седмица ooooh! при директора. Обаче ми се примолва "Моля Ви се, не ми го вземайте, това ми е коледния подарък!" hahaha Имайки предвид, че баща му е редовен посетител на джамията, направо взех, че му повярвах! Outta Joint

# 682
Мария К.  и La Pintade  благодаря Ви за отговорите   bouquet е така като ми говорят се нахъсвам и виждам по реално обстановката -за френския, работата  . Разбирам френски да , макар и не всичко . Учих го с една българска професорка по скайп и съм доволна . Това ,което казвам мога и да го пиша и то правилно , но по природа съм взискателна и си слагам висока летва . Не съм пробвала още така по - мащабно да си търся работа , защото още съм в стрес от всичко .Чак сега малко , по малко изправям глава .Братовчед ми има за това един готин лаф - "Шубето е голям страх " и важи за мен с пълна сила в момента , защото минахме през много перипети последните три години с мон амур и още ме държи влага . Та затова реших да споделя и да видя другите как са се справили с търсенето на работа и с езика . По тоя повод това , което много ме дразни тук е че мрънкат французите че има безработица и че не могат да си намерят работа , но те не влагат и усилия да учат . Идват при нас да работят някакви девойки , които даже нямат средно образование  Shocked шокирана съм ...
Ще питам моя лекар как стои въпроса , но съм сигурна че те не покриват никакви осигуровки , а и крадат от нас - добре че мина инспекцион де травай и ги запроверяваха та ни оправиха малко фишовете , но това е друга история ...
Сега съм се настроила за ваканция  Party ще посетим София , Пловдив , Троян и Етъра . Подготвила съм да ги водя в ресторанти с българска музика и българска национална храна . Мисля да посетим и историческия музей  Simple Smile Ще бъде страхотно  Simple Smile дано да им хареса  на моите приятели французи Peace После ако всичко мине наред ще Ви кажа къде сме си изкарали добре .
Лека и приятна вечер  Peace

# 683
За Vosges : на мен ми хареса и не виждам защо ще е по-студено от другите планини ?!
Както вече писах, проблема който виждам аз е в по-малката надморска височина и оттам вероятност за по-малко сняг... Но за метео-то трудно има гаранции, особено последните години.
А може би съм свикнала на лошото време в Нанси и не намирам особена разлика  Thinking

Според http://fr.wikipedia.org/wiki/Petite_Sib%C3%A9rie La PetiteSibérie e по-скоро в Jura...

Инфо : за тези които не са с малки деца и много багаж  :
има директни TGV-та Paris-Epinal (2ч.15) и после веднага връзка с рейсовете за Gerardmer (40min)
В самото Gerardmer има безплатни navettes (от различни места около центъра) до пистите - много добре организирано !
А в началото на пистите - безплатен влек (corde) за изкачване !!!
Бях много приятно изненадана че не се налага да правим canard за да се покачим не много далеч  Grinning

С две думи  : препоръчвам.  Бях доволна че сме до центъра (за пазаруване пеша) и до езерото (за разходки). Ние бяхме в http://www.abritel.fr/annonces-detail/france_lorraine_88/chalet_ … ardmer_588536.php - добро chalet но доста солено за вкусът ми Confused

Иначе, при нас като frontaliers Солдите започнаха още на 3.1.
За съжеление, на същата дата започнах стажа и още не съм се възползвала  Sad

La Pintade добре ме разсмя с коледният подарък  hahaha Въпреки, че според мен, щом живеят тук е нормално да правят коледни подаръци на децата си ! Но интеграцията е много дълга тема...

MiqS приятна ваканция : най-искрено ти завиждам  Blush Ще чакаме отчета  Wink
Колкото за езика - не се притеснявай - това е сигурен метод за избягване на расисти, с които не ти трябва да работиш !

# 684
...
Сега съм се настроила за ваканция  Party ще посетим София , Пловдив , Троян и Етъра . Подготвила съм да ги водя в ресторанти с българска музика и българска национална храна . Мисля да посетим и историческия музей  Simple Smile Ще бъде страхотно  Simple Smile дано да им хареса  на моите приятели французи Peace После ако всичко мине наред ще Ви кажа къде сме си изкарали добре .
Лека и приятна вечер  Peace

Само да не се стреснеш, че навсякъде се пуши като за последно (аз съм пушачка, но мразя дима - в ресторанти, кафета, къщи и коли...). Иначе ще чакаме разказ.

По повод интервютата и френския - аз съм ходила (4 сериозни), но заради поста, за който кандидатствах, по-голямата част от времето съм говорила на английски. Не че ме взеха де (нямам още фр гражданство и това беше проблем, защото там се работи с военни бази данни), но се надявам скоро да ме огрее. Френския ми е на прилично говоримо и неприлично лошо писмено ниво (особено и като нямам ударения, пиша на патагонски направо, но ...). Не зная как да наваксам, накупила съм де що има учебници, но ми е трудно сама, а в Марсилия има само Алианс Франсез, дето хич не им обичам системата на обучение (поне в София за 3 нива смених 2 типа учебници и нещо не ми допада).
Записала съм се в Пол амплоа (бая грозно така на кирилица хахахаха) и на 14-ти имам взгляда, да видим какво ще ми измъдрят... Впускам се в активно търсене, да видим. Стискайте ми палци, моля  Praynig

# 685
Julia B. благодаря ти и за твоя отговор  Simple Smile вече почнах да гледам от хубавата страна - много ми хареса това изказване за расистите  Peace напълно си права .
Боби. да знаеш , че без курс няма да стане . Аз провеждах курс може би година и половина . А колкото до Пол емплоа те могат да ти осигурят курс само ако имаш карта ду сежур или документ да докажеш , че чакаш гражданство . За първия вариант  съм сигурна , но за втория не . Жената на братовчед на приятеля ми също е чужденка .Беше отишла да си запише час , тук всичко става със запитване -и е казала , че ето има всички документи , но не може да си намери работа , защото не говори добре френски . Те и бяха организирали курс безплатно и даже и плащаха 300 евро май , не съм сигурна в сумата . Но навсякъде е различно забелязах ,  утре ще разбереш какво ще ти кажат там . Това е което знам по този повод , надявам се да съм ти била полезна  Simple Smile

# 686
ооо, Мия,  благодаря ти за инфото  Hug те от Пол емплоа ме пращаха вече, но се оказа, че съм твърде напреднала за най-високото им ниво там...може да си представите нивото в Марсилия. Така че ми остава ... сама или с учител, но ми е скъпо (а и двамата сега сме без работа). Иначе карт дю сежур си имам от 2008, като щях да започвам на 300 м от нас в Шатийон в един хотел на рецепция ... и се преместихме в Марсилия.

# 687
Мия,
не се притеснявай толкова за френския си. Аз цялото си висше образовяние бях учила на френски, но като дойдох тук нищо не разбирах какво си говореха французите помежду си. Да не говорим като трябваше някаде да ходя да се разправям за нещо и само ревях в къщи. Но всичко се оправя. На мен много ми помагаше приятеля ми като повтаряше една фраза по 100 пъти докато я разбера. За сметка на това той е мноооого зле със правописа и сега само ме пита кое как се пише. Аз много напреднах със френския като си писах дипломната работа на френски и после доктората, при което приятеля ми прекара доста време да ги поправя, но това ми помогна наистина много.
 За интервютата това може да предимство, да кажеш че неразбираш на някои въпрос на който не искаш да отговаряш. Важнотот е да покажеш какво можеш.

# 688
Здравейте, как сте в този гаден дъждовен ден Mr. GreenАз съм паркирана днес в къщи,чакам служител на EDF да направи реглаж на електромера и газомера.

Мария,Мария пак ме застреля с намаленията-аз мислех че почват от 7.01 до 7.02.поне така беше през 2009.Това беше в единия от големите центрове намиращ се тук в нашия край в едно село.Нали ви е ясно защо щерка ми ще си ходи чак на 10.Надява се на намаленията.Утре ще отида все пак дотам.
А намаления в момента има на La Halle,но зависи от това колко бройки купуваш-при 5 и повече неща намалението е 50 процента.Аз харесвам дрехите им и накупих доста неща за малкия.Но гледам снощи,че в нашето центърче и Дженифър имат 50 прцента за 2 бройки.Не знам дано намерим магазини с намаления,че иначе бая ще се разорим искаме чизми и гумени ботуши и дрешки и какво ли не Joy Joy JoyКато всяко младо момиче така и ние.И горката изтърва класното си по Английски заради намаления,така че дано утре пуснат в този ,в който аз съм виждала преди 2год.

Цвети другата седмица може да ми дойдеш на гости например да поклюкарсваме малко.Имат ваканция през февруари учениците, довечера ще ти проверя и точните дати.Ти малката я запиши на училище сега да тръгва веднага да учи френски.Аз мисля,че ще я запишат,така съм чувала,веднага ги записват.

# 689
Честит Имен Ден на празнуващите днес! Наздраве!

Ние още сме си в БГ . Студ и сняг е тук  Simple Smile , но пък в къщи е топличко и уютно, мама готви, татко гледа малкия и си е истинска зимна ваканция  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт