И наесен, пак с песен - Франция 26

• 41 088
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
Честита Нова Година на всички !
За Новата година -
здраве до амина,
шарени торбички, пълни със парички,
и гърненце с мед - да е на късмет!!!

# 661
За много години скъпи приятелки. Wine Glass Drunk
Да сме живи,да сме здрави и малко по-богати през Новата 2011 Joy

Честит Имен Ден ако има именнички

# 662
Момичета искам да ви питам , ако някой е попадал в тази ситуация вече и може да ми помогне със информация  Praynig Ако съм бременна и ми се налага да спра работа , как стои въпроса със заплатата и какви варианти имам ?

# 663
Не ми се е налагало, но по каквито и медицински причини да прекъснеш работа, освен болничните от Securité Social, можеш да имаш доплащане (до пълна заплата) от Mutuella ти или според Convention collective.

# 664
  • пак на Рив Гош
ЧНГ и от мен! Да е здрава, щастлива и успешна за всички!
Направихте ли си резолюциите за новата година?  Wink

# 665
Здравейте, здравейте!
Роца, резолюците се опитвам да си ги наложа, все още се колебая....Надявам се другите да са по-решителни от мен! Laughing
Аз още от първия ден си сложих беля на главата-снощи пукнах на дъщерята тъпанчето при чистене на уши (виж мога да си дам резолюция да съм по-страхлива и притрисашща са за децата, няма да ми е излишно Wink). детето, слава богу, не го боли и нищо не подозира, само дето има кръв изтекла от ухото (пък и аз видях с отоскопа, дето го имам в къщи ooooh!). Чета тук в нета, че зараства само и само не трябва да се вкарва вода в ухото. стискайте палци да не се инфектира!

Мия, не разбирам въпроса ти с прекъсването на работата? По здравословни причини ли или прекъсване от друго естество?Аз лично спрях в 7-ми месец, в болнични бях, предписани от гинеколожката. Получавах 2/3 от заплатата си горе-долу до излизането в майчинство, след 35 седмица, когато обезщетението беше 100 процента.

Жулия, как изкарахте във Возжите? Мислих си за теб като даваха рекордните температури там!

Амии, лека седмица на всички! Свърши ваканцията, каквото успяхме починахме Wink

# 666
Мария К. ами замисляме се за бебе ... Искам да разбера с колко пари ще разполагам ако съм болнични . След 3-я месец доктора ще ме спре , защото работата ми е тежка и гърба ми се натоварва много . Така ми обясни медсан ду травай , която ни прави годишните прегледи . Имах изненада тези дни та затова питам , законите се различават много от нашите . Бях болна и доктора ми даде два дни да си стоя в къщи и се оказа , че не ми плащат нищо ни заплата , ни нищо ...  Shocked Та затова реших да попитам ако някой е запознат как стоят нещата тук . А иначе имам Мютуел и съм на СДИ , но партисиел , което не ми е много ясно какво значи . Във всички случаи ще отида до асюранс малади и ще ги питам , за да мога да видя с какъв бюджет ще разполагам . Та с две думи въпроса ми е след третия месец , ако генеколога ми предпише да спра да ходя на работа какви са ми финансовите възможности ?
Благодаря Ви за отговорите !

# 667
Мия, дано скоро се реализират плановете ви! Simple Smile Аз на времето имах временен статут, нямах СДИ, пък и бях малко нехайна, може би затова не си получавах пълното възнаграждение. Знам, че много жени успяват да получават пълна заплата по време на болничния. (А това с първите два неплатени дни е голяма бизаррия на френската система, ама е факт Wink). Попитай в мютюела и секюто, надявам се да те насочат.
http://www.ameli.fr/assures/droits-et-demarches/par-situation-me … -journalieres.php
В сайта на здравната каса говорят за 50 процента обезщетение, което никак не е много. Може би зависи и от работодателя и тн... Аз например си получавах парите от работата, а те се занимаваха със здравната каса да им ги възвръща...

# 668
И от мен честита Нова Година Simple Smile
Пожелавам на всички много здраве и щастие.  Hug

Мария, на теб по-малко чистене - било то на уши или други неща Simple Smile
Стискаме палци на Яна!

Мия (нали не бъркам името) така май няма как да се каже - много зависи от конвенцията и твоят стаж във фирмата. Под партисиел какво разбираш - че си на непълно работно време, нали? А не може ли да те преместят на друга работа временно?

За резолюциите - за сега да понамаля малко яденето. Дори си мисля дали да не ида на диетолог да ми направи режим  Thinking

Ох, пак ще трябва да водя Моника на лекар -нещо много се е подсякла и не минава вече близо седмица. Явно е нещо по-упорито този път. Някой да има съвет за магическо мазило?

За Вогезите да кажа - от немски е навлязло в българския, затова така. Та как беше там?

# 669
Ивенце, аз ползвам Ве Пантен от както се е родил при по-тежки ситуации и съм много доволна. Смрадликата е много добра в такива ситуации, но незнам имаш ли. Дано бързо да ви минава.

# 670
Здравейте! Честита ни нова визия на форума Wink
Ивенце, аз също използвам Бепантен и е помагал безотказно. Един път педиатърката беше препоръчала следната терапия: два дни "изсушаване " с Еозин (това червеното чудо пенкилер на французите) и след това няколко дни с Aloplastine два пъти на ден. Имаше ефект, изсушава и заздравява кожата.

# 671

Сурва, весела година, девойки!  Да е здрава и плодоносна и ви донесе всичко, което сте си пожелали! А може и някоя и друга приятна изненада
По липса на жифове на суровачки, суровакам ви с тези  които децата направиха в училището в Екс - снимката е малко кофти, но с повече въображение...

Ние вчера се прибрахме от планината. Уцелихме страхотно време и се опитахме да оползотворим максимално  слънце, сняг и ски!  Такова спортуване отдавна не бяхме му дръпвали. Мирянка я бяхме записали да кара и сутрин и следобед, но по липса на гардери, трябваше да я вземам на обяд, да я храня и пак да я връщам (всичко това с два чифта ски на рамо с качване и слизане  по една планинска пъртина, по три пъти на ден) Отделно като си представите всяка сутрин екипирането на всички скиори, и особено на малките - каски, очила, ръкавици, досар, карти... Ставахме по тъмно в 7 ч и в 9, когато всички вече се класирахме по пистите, вече издишах от всякъде. Добре че карането на ски, хубавото време и красотата на пейзажа повдигат адреналина, та се чувствам по-скоро подновена.

Завидях ви за парижката среща, но тук все пак си имаме Боби, поне за сега

Ивенце, май чак такива проблеми не съм имала, но знам, че най-вече миене до дупка му е майката - и оставяне на въздух да се проветри. Младата кожичка бързо се регенерира и сама

# 672
Мили момичета благодаря Ви за отговорите   bouquet
Ивенце партисиел е при мен , защото лятото правя много часове над 180 , а зимата ми се събират едвам 100 часа , но като ги сметна средно аритметично излиза един смик като заплата . Няма да ме преместят на друга работа , те даже не са точни и в плащанията и мисля да отида до инспекцион ду травай и да ги питам - какво не е наред , но трябва да стисна зъбки ако искаме да имаме бебе иначе ще ме уволнят или ще ме принудят аз сама да си тръгна вече видях два такива случаи . Но във всички случаи като реша да си тръгна от там ще ги съдя , ако не са прави разбира се .
Ходих до секюто и те ми казаха , че ако излезна по- рано в болничен т.е. след третия месец ще ми плащат 50 процента от заплатата до 8 месец . 6 седмици преди раждането и 10 или 8 беше седмици след раждането е на 100 процента заплата . Нещо виждам , че в България са много по добри условията да имаш бебе .Аз все хвърча и се сърдя на моя приятел , а той все ми вика , че не е така лесно колкото си го мисля и в течение на времето все се оказва прав . За бебето ми каза , че трябва да съберем малко пари и после бебе , ама аз викам  Naughty не франция е социална държава  Laughing нати сега социална държава ... Разочарована съм нещо , но е сега се въоражавам със оптимизъм и нема да се дам , то една котка не пада по - гръб я  Laughing

# 673
чумби, браво за спортния ентусиазъм! Simple Smile И ние трябва да се мобилизираме да водим децата на ски зимата, ама пусто много сложна тази екипировка, а и планините далеч.... Като не сме ние скиори и всичко ми изглежда много сложно, но е много полезно за децата вместо да изкарват зимната ваканция в къщи.
Ние пък съвсем нямахме суровачки и използвахме за тази цел клонки от елха! Laughing

Мия, дано намерите правилния път! Не се отчайвай от френската система, опитай да разбереш какви са всичките ти права. В КАФ например?

tsveteli , честита ти рожденичка днес! да ти е много здрава , усмихната, и скоро да сте заедно!

# 674
Здравейте мами,
И аз се включвам във дискусията за да ви честитя новата  година и да ви пожелая много здраве и щастие на вас и семеиствата ви и най-вече на малките съкровища Laughing

Мия вярно е, че при теб не е най-лесно положението защото ти ще спреш работа доста рано, но почакай да се роди бебето в зависимост от доходите ви (ако не са много високи) доста помощи ще дойдат како почнеш от prime de naissance + alloc familiales.
Не знам какво работиш но явно във фирмата в която работиш няма т. нар. convention collective и съответно не ти допълват заплатата като си във болнични. В доста от фирмитем например аз където работя имат такива конвенции и ти покриват първите 3 дни които не се покриват от SS i съответно ти допълват и заплатата другите дни от болничния.
Предимства има във Франция, но ако искаш да се възползваш от тях трябва добре да се информираш и да си "изплетеш кошничката" преди това. Тук това да живееш на помощи и да използваш до дупка системата някои хора са си го превърнали в професия.

Сравнението с бг е достя относително, защото много зависи къде живееш във франция и каква ти е ситуацията, но за мен мястно за сравнение няма. Единственият плюс e ,че отпуската по майчинство е доста по-дълга, но честно казано аз дори едва изтърпях четирите месеца преди да се върна на работа, но си мисля, че имам голям късмет да имам супер интересна работа.

И още нещо работодателя ти по принцип няма право да те уволни ако си бременна. Но това е естествено само на теория.
 Според мен след раждането на детето вземи родителски отпуск 6 месеца (колкото ти плащат от CAF) и опитай да си намериш нова работа.

Общи условия

Активация на акаунт