Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как варира цикълът при поликистоза?
Какво представлява оскъдният цикъл и какви са потенциалните причини за него?
Какво може да означава ниският прогестерон и какви са потенциалните последици?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как варира цикълът при поликистоза?
Цикълът при поликистоза може да бъде нередовен, вариращ от 30 до 40 дни или дори пропускане на месец. Някои жени изпитват точни цикли, докато други имат оскъдни цикли, което може да се дължи на нисък прогестерон или хормонален дисбаланс. Поликистозата може също да причини болезнени или обилни менструации.
-
Какво представлява оскъдният цикъл и какви са потенциалните причини за него?
Оскъдният цикъл се отнася до леко кървене за около 2 дни, последвано от слабо течение. Това може да се дължи на ниски нива на прогестерон, които възпрепятстват растежа на лигавицата на матката. Освен това високите нива на естроген могат да доведат до прекомерно израстване на лигавицата на матката, което води до обилни кръвоизливи по време на менструация.
-
Какво може да означава ниският прогестерон и какви са потенциалните последици?
Ниските нива на прогестерон могат да показват липса на овулация или нисък прогестеронов резултат от късна овулация. Това може да доведе до трудности при зачеване. Понижените нива на прогестерон могат да доведат до различни проблеми, като оскъден цикъл, болезнени менструации и други хормонални дисбаланси.
-
Какви са възможните причини за късното овулиране и какви лечения са на разположение за справяне с това?
-
Какви са възможните причини за кървене след спиране на противозачатъчните хапчета?
. Ходя при една аг-ендокриноложка, която само с женски стерилитет и хормони се занимава. Тя сама ме изследва и назначава изследвания, не ходя на две места.
За това до следващото идване трябва да й се доверя за изследванията поне... Та тя твърди, че имам ир и спкя. Сложила ме е на диета и спорт и се надява, че като сваля инсулина, андрогените ще влезат в норма. Аз й вярвам, че е възможно, защото и в книгите така пише, че се прави в първи етап. Ако това не помогне, ще ми изпише метформин. Беше ми дала ок, за да спра кръвоизлива, от който тръгна цялата одисея. Каза, че би било добре да продължа да го пия, но аз не го понасях добре и се разбрахме да не го пия, защото м ми е горе-долу редовен. В София ходих при двама - К. и Т. К. ми каза само по изследвания - спкя и ир, без ултразвук. Само да вмъкна, че на ултразвук имам по 5-6 фоликула в яйчниците, които са малки и гинка каза, че не е пробем това, защото може да има по няколко. Освен това те не са като огърлица, а са разхвърляни по яйчника. Леле, как го обясних само... Та според нея нямам спкя, защото ми били леки отклоненията.
! Т. пък каза - "какъв спкя бе? Най-много да имаш някаква микрополикистоза. Имаш силно изразена ир и метаболитет синдром...Никакви противозачатъчни, на теб са ти вредни! Ще пиеш цял живот Метфогама и ще спреш всички въглехидрати и след един месец андрогените ще са в норма. На тебе ти липсва прогестерон. Ако получиш пак кръвоизлив, ще пиеш Утрогестан."

А след това лечение трябваше ли да се пазиш от забременяване, докато се изчистиш от хормоните или не?
След това не съм се пазила от забременяване.
Аз сега гледам да вечерям до 20 ч. и после като си легна ме тресе и не мога да спя...А какво е агаве?
дано, дано, дано