Отговори
# 720
Аз пък да вметна,че съмс поликистоза и идеални стойности на тестостерона,дхеа и т.нДори отношението LH:FSH ми е 1:1,5 в ползва на ФСХ-то,но гинеколожката и ендкриноложката заявиха,че яйчниците са ми поликистозни и оттам проблемите.Така,че дори не е задължително да имаш хормонални проблеми ,за да имаш поликистоза.
яйчниците са поликистозни, но нямаш Синдрома ПКЯ

# 721
Е сега се изказа ,ако искаш ще те свържа с гинеколожката и ендокриноложката ми да поспорите професионално  Grinning

# 722
Е сега се изказа ,ако искаш ще те свържа с гинеколожката и ендокриноложката ми да поспорите професионално  Grinning
Май ти се изказа неподготвена  Mr. Green

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА СИНДРОМА /КОМПЛЕКСА ОТ ДРУГИТЕ СИМПТОМИ/ ?

Около 20-30 % от жените имат поликистозни яйчници при ехографското изследване, без да имат другите характерни симптоми на синдрома /окосмяване, акне, менструални нарушения, стерилитет обезитет и др./. Ехографската поликистозна структура трябва да се счита само като един често срещан симптом, който в никакъв случай не е достатъчен за поставяне на диагнозата СПЯ.
МОЖЕ ЛИ ДА ИМА СПЯ, БЕЗ ДА ИМА ЯЙЧНИКОВИ КИСТИЧКИ ?

Въпреки, че поликистозната структура на яйчниците е основен критерий за поставяне на диагнозата, възможно е да има СПЯ и без поликистоза. В този случай опорни точки за диагнозата са данните от килиниката и хормоналните резултати. Понякога /особено при трансабдоминално ехографско изследване/, не могат да се установят дискретните ехографски характеристики на синдрома /особено при леките форми и в началото на заболяването/.

Така че, липсата на поликистозна структура на яйчниците не отхвърля диагнозата, както и наличието на яйчникови кистички не я поставя със сигурност. Необходими са и други изследвания.

Източник

Ходи спори с автора на статията д-р  Н. Генов

# 723
Явно ,че може  Grinning,след като имам и инсулинова резистентност.Оня ден точно коментирах с гинеколожката,че случая при мен е такъв.

# 724
Явно ,че може  Grinning,след като имам и инсулинова резистентност.Оня ден точно коментирах с гинеколожката,че случая при мен е такъв.
Хубаво, нека си  я имаш, но чак сега споменаваш, че имаш и ИР, в предния пост това си го пропуснала.  Mr. Green

# 725
Имам стойности 13-14  за инсулина на 120 минута (не ис спомням какви единици) ,при граница 27 ,но ендокринолжката заяви ,че трябвало да бъдат 4-5 и ето ме на метформин
Иначе за имането ,вече 3 месеца съм на оправяне ,за голяма изненада на лекуващите ме лекари ,но това е друг въпорс.

# 726
Малинке, а какви са ти стойностите на гладно и на 60 минути? Как ти диагностицираха инсулиновата резистентност?
Аз имам такава, но моите стойности в сравнение с твоите са космичеки!  Laughing

# 727
Ето извадка от стойностите ми за инсулина:
0-минута 11.71 микроИУ/мл  поне синмола мю го считам за микро,но може да не съм права.
120 минута 14.18 .
Референтни граници -2,6-24,9
На 60 минута нямам изследване.
За глюкозата
0- 5.4
120-4.8
При мен се разрази диалог с ендокриноложката как може да имам проблем като всичко е в граница,но тя твърди,че трябвало да бъде около 4-5 .Нямаха обяснение на моята поликистозност и като удавник за сламка си пих метформина .

# 728
Малинке, аз бих те посъветвала да посетиш и друг лекар.  Peace  За мен тези стойности са повече от перфектни  Wink . Аз ако имах такива, ехе... Laughing Питах те за 60-минутния резултат, защото ако той се равнява на минимум пет пъти по стойността на този на гладно, тогава има ир...Естествено има и други показатели, но на теб нито инсулина, нито захарта дават отклонения.
А кистите ти колко са? На двата яйчника ли са и колко са големи?

# 729
Кистите представляваха  верижка от фоликули,като всеки месец не се спукваше доминантния  фоликул и той стигаше  размер 10 см -ЛУФ синдром в следствие от ПКЯ,така ми беше обяснено.След бремеността отново се появиха синдромите  Grinning.В един момент спряха да се появяват и сега съм на метформин когато се сетя,т.е на 3-4 дни 500 мг ,леко несериозно отношение
По принцип смятам да спирам метформина,но първо ще се обременя глюкозно

# 730
А тези кистички от метформина ли изчезнаха? Извинявай за разпита, но ми е интересно дали метформина ти е помогнал в случая!  Hug
А ако направиш 3 или 6 месеца на ок, няма ли да се отървеш от кистите по принцип? Thinking

# 731
Не,пила съм и преди 5 месеца метформин,ефект никакъв.Може би бременността донякъде,но започнах  да загрявам малкия таз и получих подобрение.Моя проблем  не бяха малките кисти ,а доминантния 10 см фоликул.

# 732
Здравейте, дами! реших и аз да се включа по темата за инсулина, защото малко се озадачих Simple Smile и на мен ми е правено изследване на 0,60 и 120 мин, и до сега си живеех с мисълта, че е ок, защото и Тюфекчиева така смяташе, но сега вече не съм толкова сигурна  Laughing
Та при мен стойностите са:
0 - 6.51 uIU/ml (ref. 2.6 - 24.9)
60 - 39.7 uIU/ml
120 - 11.27 uIU/ml  (ref. 2.6 - 24.9)

Какво мислите? че нещо предвкусвам поредната изненада  hahaha

# 733
Брида, трябват ни стойности на захар...Ако искаш, ела в темата за ир, за да не спамим тук повече!  Hug
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=553393.0;all

# 734
 Здравейте момичета,
искам да помоля по-компетентните тук за по едно мнение по отношение на следните резултати.
 5 ден от цикъла: Prolactin, FSH, LH, Testosteron, Estradiol, DHEA-S - всичко в норма, като LH ми е по към долната граница ( 2,36 при реф. стойности 1,9-12,5).
 16 ден от цикъла:
LH 7,40 ( 8,7-76,3)
FSH 6,49 ( 3,4- 33,4)
Estradiol 185,24 ( 536-1930) доста под нормата
 23 ден от цикъла:
Прогестерон 4,69 (10,62-81, 28) нисък
 Според доктора ми няма място за притеснение, всичко си е ок и аз нямам проблем да забременея. Въпросът е, че някои от хормоните са ми доста под долната граница или около нея, което хич не ме радва. За протокола имам 5-7 менструации годишно, ехографски установени ПКЯ, не съм окосмена, нямам акне, наднормено тегло и т.н.
 Най-вече ме тревожи преогестерона, но пак казвам, че според доктора ми няма място за притеснение. Дайте някакъв коментар( виждам, че повечето тук са посещавали и ендокринолози), защото се чудя дали да оставя нещата така и изобщо какво да правя.

Общи условия

Активация на акаунт