Кога да кажа,че искам болничен на работодателя си?

• 3 177
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте!Бременна съм в 13 седмица с близнаци.Работя в хранителен магазин 14 4аса.На 17.11.2010г.правя 1г.и искам да я направя(ако мога)и да си излезна след това в болнични,термина ми е на 22.03.Имали определен срок преди да излязя в болнични да кажа на работодате ля си или нося болничния и това е ?Оф ужас дано ми разбрахте въпроса...

# 1
Ами най-добре им подметни,че ще излизаш в болнични до месец,например.Да са подготвени психически PeaceОбоснови се с близнашката си бременност.Аз така направих.Работих до края на 4-ия месец в една банка.Още като разбраха,че съм бременна с близнаци и ме преместиха в по-спокоен офис.Седмица-две преди да изляза в болнични звъннах на шефката в централата и й казах,че мисля да излизам вече в болнични.И нямаше проблем,тъй като го очакваха и си бяха направили рокадите Grinning Дори ме похвалиха,че много съм издържала,тъй като една колежка още като разбра че е бременна(с 1 при това)пусна болничния!А жена или мъж ти е шеф?

# 2
Зависи от работодателя ти. Така или иначе скоро ще "видят", че си бременна, коремчето при близнаци нараства доста по-рано.
На твое място не бих говорила за болнични отрано, те така или иначе разберат, че си бременна и може и да са потготвени за евентуално излизане в болничен. Ти най-добре знаеш какви хора са работодателите ти.
Не се чувствай задължена да ги уведомяваш, в повечето случаи никой не се чувства задължен като реши да не продължи договор за работа поради бременност (говоря от личен опит) Peace

# 3
mena805 мъж ми е шефа.Аз му казах вече,че съм бременна,но несъм му казала,че съм с близнаци.Каза ха ми,че трябва да имам 1 г.за да взема майчинство,ако нямам по 100лв на месец.А и как се смята майчинството? Confused

# 4
Извинявай, но не издържах Simple Smile)) Как така мъжа ти е шефа- И не си му казала, че ще имате близнаци? Направо ме уби Simple Smile
Относно болничния, най-добре отиди при счетоводителката ви и се посъветвай лично как да постъпиш.

# 5
Извинявай, но не издържах Simple Smile)) Как така мъжа ти е шефа- И не си му казала, че ще имате близнаци? Направо ме уби Simple Smile
Относно болничния, най-добре отиди при счетоводителката ви и се посъветвай лично как да постъпиш.

Не си я разбрала и аз се подведох на първо четене. Има в предвид, че шефът й е мъж - от мъжки пол  Mr. Green  Таткото сигурно е осведомен  Simple Smile

Ама то лесно ли е да четеш като те дърпат от две страни  Crazy

# 6
 Grinning Таткото разбира се,че знае.fata ®  е права имах предвид за шефа,че е от мъжки пол. А да ми кажете нещо повече за майчинството?

# 7
 Embarassed
45 дни преди термина имаш право на болничен (които е част от майчинството)
разбира се, можеш да си взимаш и болнични преди това, според преценката на лекаря.  Мисля че най-много можеш да взимаш 180 дни (календарни) за една година.
Като дойде момента да ти смятат майчинтвото, се гледа дохода ти 1 година преди това.  Колкото повече болничен си ползвала, толкова по-малко ще ти е майчинството.
Но ако не си притисната финансово, по-добре си почивай, преди раждането Simple Smile после няма почивка

А иначе кога да съобщиш...зависи от хората с които работиш. Ако са разбрани може от по-рано. Но ако са гадове, мисли първо за себе си , и им кажи в последния момент, че се налага да си почиваш. А колко се налага,  е относително понятие.

# 8
# 9
на какъв трудов доровор си? Ако е безсрочен, първои представи бележка, удостоверяваща, че си бременна. Така не могат да те уволнят или съкратят.
А болничният е болничен, зщото се представя при заболяване- т.е. внезапно. Другото е отпуск. Изчисли дали имаш сметка да си в болнчни или нужда от това. Да стоиш вкъщи, само, защото си бременна, е страшна глупост.

# 10
  • Sofia
По спомен от четенето на Кодекса на труда при бременност си длъжна да уведомиш работодателя си, още когато разбереш за това, независимо дали ще ползваш болничен или не. Презумпцията е, че той пък освен, че не може да те уволни е длъжен да ти осигури облекчени условия на труд, да те пази от вредности, да те пуска на прегледи, ако се налага и т.н. Друг е въпросът кой колко го спазва това. На мен лично не ми се е налагало да уведомявам. Целият офис знаеше, че правим ин витро и се вълнуваше с мене.  Mr. Green

# 11
Съни,може и аз да не съм се изразила правилно Simple Smile.Работих в банката до края на 4-ия месец от бременността си,иначе преди това си имах вече една година стаж,т.е. бях на постоянен договор.А до колкото си спомням болничния беше 80 процента от нетната ми заплата,или 90 май... newsm78. Забравила съм вече Embarassed

# 12
Болничният не намалява майчинството.Според мен си излизай в болнични , все пак бременността с близнаци е по-тежка , а ти не работиш при много леки условия доколкото разбрах.

# 13
Момичета аз вече излезнах в болнични.Приеха ме по спешност в болница с кървене(и то от работа).Слава богу децата са добре ooooh!.Близките години нямам намерие да стъпя на работата.А как се изчислява майчинството сега?До септември имам почти пълни 10 месеца работни.Термина ми е живи и здрави 22 март.От сега съм в болнични и какво става с майчинството? newsm78

# 14
Съни , съжалявам, че така се е получило  Hug Отсега нататък се пази много и не се претоварвай. Радвай се на бременността си Heart Eyes
За майчинството не мога да ти помогна, дано се включат по-осведомени от мен...

Общи условия

Активация на акаунт