Относно информацията за БР

• 4 408
  • 32
  •   1
Отговори
Виждам, че емоциите в различна посока превзеха темата за промяна на чл.105 от СК и темата леко се поизкриви.Но ми прави впечатление, че много хора не са  наясно и с нагласите на осиновителите за  откровеност.А дали ние сме наясно и дали извън форума отношението към информацията относно БР / вече отдавна не  говорим за "тайна на осиновяване", нали?/ е идентична с тук представената?Не случайно въпросът ми е кога.

За да добием представа реших да пусна анкета.
за първи път пускам и се извинявам, ако го правя нескопосано.
А ако не се получи добре, моля който успее да коригира

Последна редакция: ср, 15 сеп 2010, 07:12 от Светкавица

# 1
Светкавичка, моят отговор го няма  Confused

А той е: когато преценя, че детето е узряло за това.
Това може да стане и преди навършване на 18 годишна възраст, но може да е и доста след това. Зависи най-вече от степента на психична зрялост на детето и от устойчивостта на психиката му.

# 2
  • София
Светкавичка, моят отговор го няма  Confused

А той е: когато преценя, че детето е узряло за това.
Това може да стане и преди навършване на 18 годишна възраст, но може да е и доста след това. Зависи най-вече от степента на психична зрялост на детето и от устойчивостта на психиката му.

И аз така Peace

# 3
Избрах  'веднага', но с уговорката, че преценявам кога и колко е нужно и още с това, че при нас няма особено притеснителни неща, а и няма много подробности, честно казано.
Знаете, че се говореше за търсене у нас, затихнаха нещата засега, та не съм се наредила с папка с адреси и пр.
Мисля, че не е добре да се крие това, което децата поискат да знаят, но то не е формално инфо от сорта на ЕГН. Имената са много важни според мене, възрастта и местожителството също, неща, които правят образите конкретни и оставят по-малко място за фантазии.

# 4
Веднага, но и аз се съобразявам според възрастта и емоциите. От опит споделям, че те питат многократно, сами узряват за въпросите си. Първо питат за БМ, по късно за ББ, как се казват, къде са, какви са.

# 5
  • Вън от пространство и време
И аз съм за "веднага", но и аз с уговорката за съобразяване с възрастта и най-вече с изясняването какво точно иска да знае за момента.

Засега голямото знае името (първото) на БМ и ББ и бащино и фамилно име отпреди осиновяването и тази информация като че ли го задоволява в този момент.

За евентуална бъдеща среща и на нас ни светват очичките като заговорим, но сме си поставили едно условие, за което сме стигнали (пак засега Grinning) до консенсус - да дочакаме да ни пораснат мустаци за да има с какво да се похвалим дето не сме го имали последния път като го е видяла.

Среща преди поне навършване на 18-години хич не ми се иска да има, но.... времето ще покаже как ще се развият нещата.

# 6
  • Вън от пространство и време
Искам да направя едно съществено уточнение, за което, разбира се, разчитам на одобрението на авторката, ако правилно съм разбрала идеята й.

За да са прецизни данните от анкетата, хубаво е да отговарят единствено хора, които вече са станали родители чрез осиновяване на дете. Други мнения ("ако бях осиновител....", "когато стана осиновител...") биха разводнили и изкривили резултатите от анкетата.

Считам, че връзката между родител и небиологично негово дете е уникална и трябва да се почувства, за да се разбере за какво говорим

Hug за всички.

Последна редакция: вт, 14 сеп 2010, 23:54 от Gankata

# 7
Ганката, точно това ми е идеята, да споделят реалните осиновители.Но още не съм си изпила кафето и не успях да си редактирам заглавието

П.С.И Честито ти първолаче!

# 8
  • София
Засега голямото знае името (първото) на БМ и ББ и бащино и фамилно име отпреди осиновяването и тази информация като че ли го задоволява в този момент.
Моят за сега знае трите си имена преди осиновяването - попита и му казах, от тогава не е питал нищо друго. За мен връзката на детето с миналото му е много важна. Посещението в дома беше първата крачка, сега ще видим втората. Казала съм му, че може да търси БМ когато има лична карта  newsm78

# 9
  • Някъде в България
Явно аз не бях много настоятелна, но на нас не ни дадоха почти никаква информация за биологичните родители на дъщеря ми, макар че попитах два пъти. Социалната ме отряза, че информацията е поверителна. Това, което знам ще и кажа, когато сметна, че е готова за тази информация. Дано не ми се сърди детето, че не бях нахална, но освен за произхода и причините за изоставяне нищо друго не ни казаха.

# 10
Гласувах след 18 години ... но това е принципно. Ако преди тази възраст "се наложи", представям си различни стуации, разбира се ще го направим и преди тогава.

Елито, във въпросната книга има цяла глава за правото на достъп до информация до данните на БР. Както на осиновителите, така и на осиновените. Има описан и начинът как да стане това, ти и сега можеш да разбириш всичко, ще прочета и довечера ще пиша

# 11
Явно аз не бях много настоятелна, но на нас не ни дадоха почти никаква информация за биологичните родители на дъщеря ми, макар че попитах два пъти. Социалната ме отряза, че информацията е поверителна. Това, което знам ще и кажа, когато сметна, че е готова за тази информация. Дано не ми се сърди детето, че не бях нахална, но освен за произхода и причините за изоставяне нищо друго не ни казаха.
Ами те социалните нищо не казват, но ти като страна по делото можеше да видиш всички документи в съда и да си направиш копия. Не знам как стои въпроса, когато делото е архивирано, но май пак като страна по делото можеш да видиш документите. В книгата на Фуси можеш да видиш.

# 12
  • София
И да е архивирано, пак можеш  Peace

# 13
 Embarassed въобще не съм скромна ама ми е неудобно. Благодаря за милите думи на всички Embarassed

Ето, да не се мъчи Бръм  Wink

Достъп до досието на детето
Това е една от често обсъжданите теми сред кандидат осиновителските двойки. Имаме ли право ние сами, от първа ръка, да прочетем всичко записано за детето, което предстои да осиновим? Въпросът е напълно логичен и адекватен. Благодарение на пълното нормативно мълчание по темата, социалните работници, имащи право да работят с тази информация, основателно се страхуват да предоставят лично досиетата на осиновяващите, дори когато те са подписали декларация за съгласие за осиновяване на конкретно дете.
Достъп до досието на детето, преди то да е осиновено, имат родителите или настойниците му, както и всички социални служители, които работят в съответните институции и имат компетентност да работят с тази информация. Към момента на първата информационна среща, въпреки, че на конкретни осиновители е предложено конкретно дете за осиновяване, между тях не е създадена и не съществува никаква правна връзка, която да обоснове правото на достъп на осиновяващите до досието на детето. Това е и основната причината социалните работници, директорът на дома, в който се отглежда детето, и лекарят на дома да не ви позволяват сами да четете събраните за детето данни. Втората допълнително причина е, че в досието на детето вероятно се съдържат и данни за трети лица – например биологичното семейство на детето, данни за по-далечни роднини, при които е било отглеждано и пр. Данните на тези трети лица също следва да бъдат защитени от неправомерен достъп.
До момента, в който делото за осиновяване не влезе в съда, няма правно основание, на което да ви бъде предоставен пряк достъп до досието на детето, което ще осиновите.
В момента, в който бъдете конституирани като страна по делото за допускане на осиновяване в съответния окръжен съд и бъдете призовани, имате право в качеството ви на страна по делото, да поискате да прегледате лично цялата преписка по него.
В деня преди датата на насроченото заседание, отидете в служба „Съдебно деловодство“ на съответния окръжен съд, където ще бъде допуснато осиновяването, и задължително си носете личната карта. Съобщете на служителите номера на делото и състава, който ще го разглежда. Поискайте:
„На основание чл.87, ал.4 от Правилника  за работата администрацията в съдилищата1“, и в качеството ви на страна по делото, да ви бъде предоставена за преглед пълната  съдебна преписка „
Седнете спокойно, прегледайте внимателно и подробно информацията за детето. Не разчитайте да запомните подробностите, защото моментът е емоционален, а дори да сте с желязната психика на Александър Матросов, времето заличава подробностите от паметта ни. Затова запишете всички важни подробности от историята на вашето дете.
Добре е да прегледате внимателно още веднъж и вашата молба до съда, просто за всеки случай. Сверете имената, адресите, ЕГН-та и номерата на документите за самоличност. Ако случайно откриете неточност, в предстоящото съдебно заседание поискайте поправянето им.

Ако делото е архивирано - имате същата възможност. Просто трябва да намерите архивния номер на делото, което става като отидете в деловодството на съответното отделение, посочите номера на вашето си дело и датата на която се е гледало и оттам ще ви обяснят

# 14
  • Някъде в България
Благодаря, Фуси, Hug на този етап не ни е до това. Тъй и тъй делото вече е архивирано, когато малката поиска/ако поиска/ ще отидем до съответния окръжен съд и ще действаме по гореописания ред. Това,че може преди делото да се гледа да разгледам документите не го знаех.  Thinking Пък и тогава бях толкова изнервена, че не мислех реално, а още по-малко да се интересувам от БР на дъщеря ми.

Общи условия

Активация на акаунт