Кръщене и цикъл ?

• 17 602
  • 133
  •   1
Отговори
# 90
Джулс, тебе душо и така те каня на гости, но ето Елфита каза как става църквата преди гражданското.

# 91
Джулс, тебе душо и така те каня на гости, но ето Елфита каза как става църквата преди гражданското.

Е, Убава работа - на Елфита повярва от раз, а мен обвини в мошеничество.  ooooh!
Ни тъ е срам, хулиганка такава!  Crossing Arms

П.С. Ще дойда, ще дойда аз, когато най- малко ме очакваш.
Mr. Green

# 92
  • Пловдив

Е, Убава работа - на Елфита повярва от раз, а мен обвини в мошеничество.  ooooh!
:

Mr. Green

с тези честни сини очи всички ми вярват

# 93
  • София
Момичета, от работа и търсене на ресторант съвсем забравих за темата, добре че получих Л/С Simple Smile
Попрочетох ви донякъде, най ми допадна, че според някои свещеници не е проблем, но вероятно ще попитам.

Така или иначе има го това за жената в цикъл да не влиза в храм, да не целува икона и не е само от дума на дума( пише го и в православни статии, сайтове) просто това се казва от ухо на ухо. Аз го чух преди няколко години....
Лично аз , ще помоля прошка...вярвам и в това, че сърцето в по-важно от цикъла....

За мен основни са добротата и вярата във Висша Сила и Закрила. Стараеме се да възпитаваме добродетелите чрез собственото си поведение. кръстницата е също много добър човек, затова я и избрахме.

иначе акои на някой му се чете повече християнси възгледи
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:v25vaafdFFs … ct=clnk&gl=bg

Ще покръстя детето си защото така мисля , че е защитена с добро, защото ще се чувствам добре като влизаме да палиме свещ, да благодариме и да се помолиме от сърце, след като вече е покръстена.

Благодаря на всички за мненията,
 сега продължавам с търсенето на ресторант с градина и дано на 3ти( с кумата сме бели Wink и времето бъде топло и слънчево Simple Smile   bouquet

Последна редакция: чт, 23 сеп 2010, 00:43 от KITTI

# 94

През месец Септември, на лето Господне 2007, на пъпОТ на Софията, у Храмот "Света Неделя", се извърши първо църковният ритуал, а после отклинкахме пеша малко по- нагоре, на "Витошка", за да се извърши и същинското бракосъчетание, в "гражданското".

за да се случи това,младоженците представят бележка от гражданското,че ще подпишат в еди колко си часа днес
това е реда,за да бъде венчавката преди гражданския ритуал

И още един глас по този въпрос. Венчахме се юли 2008 г. Църковен брак Св.Неделя, първо се венчахме, а след това беше гражданския брак. При запазване на часа в църквата показахме бележката за запазения час в ритуалната зала.

# 95
Здравейте Дами
Изчетох внимателно мненията Ви и направо се хванах за главата от някой от тях .
Значи да речем че имам нещо общо с православната църква , затова ще  опитам да коригирам вашите грешки.

1. Жена по време на МЦ може да влиза в църква , няма правило което го забранява . Единствено не целува ръка на свещенника , Светия кръст и св. икони!

2 . Kitti - Ако по времето на твоето кръщене или след него получиш МЦ ,важното е да е изречена над теб сакралната формула - Кръщава се божията рабиня .... така че ако си чула тези думи ти си кръстена !  Дами , вие  знаете вашите приблизителни дати за МЦ , така че се съобразете -редно е ! Всеки отива доброволно в църквата , никой  не ви кара със сила вътре! А и църквата не е сградата - а това е общество от хора Почитащи Св. Троица , Господ Иисус Христос  и НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО  Пресвета Богородица !

3. Църквата не е създадена от някой си  поп от село Долно Нанагорнище и той да е измислил правилата в нея!
Това е институция учредена от самия Иисус Христос със нейните закони и правила ! Има цели 7 вселенски събора + един Пето-шести и със тях се уреждат всякакви отношения вътре в църквата .
Отделно има Апостолски правила , Правила на автономните поместни църкви!
Мисля че някой от вас които мрънкат ама " ама какво е църквата ?" били мрънкащи старчета и пишещи правила попове ! Не така Дами , като влезете в банката се съобразявате с нейните правила нали? Не пресичате на червено защото не само ще ви блъснат но и ще ви глобят?
Редно е след като не сте наясно и не сте в църквата да не плюете по нея защото това е меко казано невъзпитано!
Държа да подчертая - говоря за Православна традиция в Християнството.
Надявам се че Ви отговорих  и ако някой се почуства засегнат или обиден - моля за неговото извинение!
Хубав ден от мен!

# 96
  • София
Момичета, благодаря ви  Hug. Смях се със сълзи особено на извикването 3-пъти, разпитването и всичко друго което измислихте.

Жалко е единствено че религията все повече се превръща в 2,3 ритуала, които никой не знае защо се правят, а и не го интересува.

# 97
  • София
В България църковен брак се сключва само при сключен преди това граждански. Защото църковният няма сила на брак пред закона.
Точно в Света Неделя да се е случило това НЕ ВЯРВАМ.
Но ще проверя, бъди сигурна.

http://www.pravoslavieto.com/docs/Tainstva/brak/uslovija.htm

повярвай, точно там моя приятелка се венча, след което отскочиха в ритуалната на "Витошка" да се поспишат  Peace

# 98
Момичета, благодаря ви  Hug. Смях се със сълзи особено на извикването 3-пъти, разпитването и всичко друго което измислихте.

Ехххх, де да бяхме си го измислили...  ooooh!

# 99
  • Варна/Лондон
3. Църквата не е създадена от някой си  поп от село Долно Нанагорнище и той да е измислил правилата в нея!
Това е институция учредена от самия Иисус Христос със нейните закони и правила ! Има цели 7 вселенски събора + един Пето-шести и със тях се уреждат всякакви отношения вътре в църквата .
Прости мене не информираната, но би ли ми помогнала поне с линк към тези твърдения, да се информирам , че Иисус е създател на вярването, че трябва да има богати, изрисувани и уредени храмове, за които ние миряните трябва да плащаме във вид на дарение за да се докоснем до Него? И да си контролираме цикъла, преди да пристъпим прага на тая Света обител?

# 100
Джеронимо , никой не ви кара да си контролирате МЦ по простата причина че вие знаете кога ще е събитието и колко ще продължи! Иисус е основател на земната църква  която е за хората ! А небесната съществува още преди сътворяването на "небе и земя" Това че ние хората търсим да изразим нещата във видимата част е поради факта че това са нашите сетива и чрез изкуството на архитектурата , музиката и др изразяваме нашите усещания и емоции е напълно нормално. Предполагам знаете че 99,99% от църквите са дарения  и никой никога не ви насилва да давате! Заплащането за различни треби е като услуга извършвана от свещенника защото това на практика им осигурява някакви средства за съществуване. А за да се докоснете до Него ? Дори и най-големите светци не са помисляли за това , защото  са смятали че са грешни и недостойни .  Чрез вашата молитва вие винаги се докосвате до Него , ако вие не практикувате молитвата , не ползвате тайнствата на църквата учредени от него  т.е.  не се изповядвате и причестявате  което на практика означава да водите църковен живот чрез който Го търсите  то нямакак да Го усетите . Това не е като да се обадиш на приятелка за да излезете на кафе - което е много лесно  нали ?И накрая като завършек на отговорът ми към вас - Винаги ви е приятно когато влезете в уреден и чист храм - нали ?

P.S. Не е забранено да престъпяте прага на храма а да се целуват св.икони , св кръст и ръката на свещенника! За това дали жена може да се причестява когато има МЦ  трябва да направя справка ако ви интересува!

Последна редакция: пт, 24 сеп 2010, 10:20 от bluba_lu

# 101
bluba_lu - не исках да влизам в спор, но точно в предишния си пост написах - аз незнам кога точно ще е събитието и колко ще продължи - незнам, какъв ми е този мой късмет, но каквито й да е празници да имам, каквото й да е пътуване - задължително МЦ ще ми се промени, така че да е по време на събитието - това е много досадно - да не се впускам в подробности сега! Така беше на венчавката ни, така беше и на кръщането на дещеря ми - аз бях чувала това правило от една позната състудентка, но да си призная - бях забравила за него! Реално бях в МЦ по време на кръщавката - незнам - според теб - какво трябваше да направя - предишния ден да се обадя са свещенника и да отменя ритуала ли!? - и да върна всички гости ли!? newsm78 Дали наистина това е чак такъв грях - не е ли по важно, че са били чисти намеренията ми и желанието ми да кръстя детето си, от колкото факта, че съм влязла така в църква! Икони не съм целувала, това не го знаех - сега вече ще го знам и ще се постарая да го спазвам - не мисля, обаче че дори човек да направи грешка - неволно или не чак дотам - всичкото това е нещо толкова страшно, фатално и непростимо! Важни са подбудите му и разкаянието! Да питам и друго - присъствала съм на ритуали, на които свещенника сам подава кръста и ръката си да бъдат целунати - какво трябва да направи жена в цикъл - да се отдръпне ли!? newsm78

# 102
  • Сф
Абе хора, шашкате ме. То ясно, че има различия , ама чак пък толкова....
Сега , първо смятам , че който иска да се води по канони е хубаво да вярва в тези неща и да не го прави от еснафщина. Ето мъжа ми има брак в църква, предишен и при нас не е идело дума за църковен брак, но някои хора, сега всичко е възможно, със сигурно минават по два, три пъти през църква, като си платят или излъжат или не знам как. Но това си е техен избор!
Аз не съм особено религиозна или да знам ритуали, както си спазват много хора със семейни традиции, освен това в различните краища се различават нещата, НО:
Когато бебето ми направи 40 дни го въведох в църква и тогава си спомням много добре, че попа ме попита дали съм чиста! Ако не бях не знам, сигурно щях отвън ли да чакам , не знам, но това си е някакъв канон и се спазва. А на самата погача, каних само жени, не в цикъл, защото така ми каза моя позната, която е по в час-  НО : това също вече варира доколкото разбрах- т.е-. мъжете пият в другата стая Laughing, и ядат кюфтета и кебапчета.
Дотук са знанията ми за цикъла  Grinning, но при кръщаването на  малката на 4мес. в същата църква, не помня някой да ни е питъл кой в цикъл и кой не.  Grinning
Иначе лично затова, че тебе са те кръстили в цикъл- не знам защо попа не е питал, но според мен и сега може нещо да се направи, просто попитай свестен поп- че верно има всякакви. Но да не съдим поповете... Wink

# 103
  • София
Това, както много други подобни "препоръчителни" и "желателни" суеверии и препоръки имат място само в далечното минало. За мен. Peace

# 104
Да питам и друго - присъствала съм на ритуали, на които свещенника сам подава кръста и ръката си да бъдат целунати - какво трябва да направи жена в цикъл - да се отдръпне ли!? newsm78

Абе всичките тея дивотии граничат с абсурд, става ми и леко мъчно за тези, които се ръководят от такива канони, свободната воля и избор са за мен едно от най-важните условия за качествен живот.
А и Блубата като е мъж може би не знае, че цикълът не идва като по календар в точно определен ден. За това са виновни компоненти от различно естество ( като например физиологични и хормонални промени, стрес, климат, контрацепция и т.н. ), няма смисъл да се почва спор по това.

Общи условия

Активация на акаунт