Кръщене и цикъл ?

• 17 587
  • 133
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Момичета, благодаря ви  Hug. Смях се със сълзи особено на извикването 3-пъти, разпитването и всичко друго което измислихте.

Ехххх, де да бяхме си го измислили...  ooooh!

Джуличка, аз понеже малко еретично не спазвам такива поверия. Свеки се опита да се намеси в погачата на голямата щерка и да ме тропоса с един червен конец на вратата да препитвам на коя кога какво й дошло и после тези "червените" да прескачат конеца, ама не я огря. Та ми звучеше малко като виц  Mr. Green
Но темата успешно може да е начало на "Що е това МЦ и има ли почва у нас"

# 106
  • Сф
Това, както много други подобни "препоръчителни" и "желателни" суеверии и препоръки имат място само в далечното минало. За мен. Peace
Религията не  е суеверия и минало, в темата става въпрос за църковни ритуали! Peace

# 107
Момичета, благодаря ви  Hug. Смях се със сълзи особено на извикването 3-пъти, разпитването и всичко друго което измислихте.

Ехххх, де да бяхме си го измислили...  ooooh!

Джуличка, аз понеже малко еретично не спазвам такива поверия.

Ясно, ясно.  Peace
Мисълта ми беше, че за съжаление не се шегуваме, а такива неща се случват в 21 век.
  ooooh!

# 108
 Добър вечер Дами !
  ssiillvvyy - "Важни са подбудите му и разкаянието! "Да това е едно от най-важните неща във вярата ! И същото това разкаяние да е в нас по време на изповед! А когато имате МЦ , и ви поднесат кръста , просто само се покланяте  нищо повече , защото свещеника ако е свестен не би настоявал и ще ви разбере без думи . Поне това виждам в църквата където иподяконствам! ssiillvvyy , отново казвам , когато имате МЦ , много по лесно е да се посъветвате със свещенника за да  е всичко по канона .

Mystic , напълно ми е ясно че при стрес , напрежение и всички останали фактори които даваш като пример  е възможен МЦ! Но за да съществуват тези Правила- Канони те не са случайни ! Мога да дам много примери които могат да ви се сторят абсурдни , но църквата ги е приела поради някаква основателна причина и не просто ей така .

tulips_and_sand , Приравняваш отново всички в църквата като че всички хора да са едакви !
Да църквата има нужда от реформи в социално отношение . До 1944 г. тя е била най-мощната социална организация , която бива разбита с идването на червените , закриват отдела по социалната дейност и функциите на Църквата се прехвърлят на БЧК. Сега отново църквата , макар и вие да не виждате , се опитва да да работи в тази насока . Лично аз познавам достатъчно такива свещеници! Но в момента и липсва развита социална политика и много хора искат този отдел да започне да функционира.

Съжалявам че не мога да кажа нищо за питата , просто не съм наясно . Имам някъкъв далечен спомен от детството но само толкова .

От мен,лека вечер !

Последна редакция: сб, 25 сеп 2010, 00:05 от bluba_lu

# 109
Здравейте, ако става въпрос за питата, което се прави за новородено, аз говорих с отчето,което ни освети апартамента /за да влизаме в излишни въпроси мога да проверя от коя църква е, че вече не помня/,а иначе по въпроса. Отчето ни каза, че питката не е христянски обичай в смисъл не е религиозен. Религиозните неща са:1.Около месец преди раждането се ходи на църква и се прочита молитва за лесно раждане;2 В Деня когато бебето се роди или на следващия бабата на бебето ходи на църква и се чете молитва и попа дава осветена вода /т.е. бабина вода/молитва/, от която светена вода може да се капва в коритото на бебето на пример; 3.На 40 ден се прочита Чиста молитва. А за самата питка ми каза, че българската традиция е да се направи преди 40 ден, обикновено се е правила на 9 ден и идеята е опитните майки и баби да дадат съвети на родилката как да се грижи за бебето, как да го кърми и тн.
Но предполагам, че обичая с питката може да е различен за различните райони в България. Аз незнаех кога какво се прави и се доверих на отчето за тези неща.

# 110
Добре, много стриктно сте си спазили религиозните ритуали. PoLy_PoLy, отчето какво ви каза за секса преди брак? И изобщо много ми е чудно, как се притеснявате за МЦ и куп други измишльотини, а не се спазват десетте Божи заповеди, които всъщност са основата на християнството  Rolling Eyes

# 111
Ninia, въпросът не е в заяждането на дребно.
Секс преди брака? Няма лошо, има религии и течения в някои религии /включително християнството/, който строго държат на това.
Все пак сме част от съвременното общество и като цяло се приема, че сме модерни, но това не означава, да губим вярата си.
Тя /вярата/ няма нужда да бъде конкретно в Църквата или в Цикъла. Важното е, да я има.

# 112
Не исках да се заяждам, а да накарам да се позамислят някои хора в какво всъщност вярват. Християни ли са или са суеверни? Ако вярват в суеверия да не ходят в църква и да не целуват икони ако са в МЦ, да влизат в храма с десния крак, да излизат с левия и т.н. Щом авторката е суеверна по-добре да не прави кръщенето ако е в МЦ.

# 113
Суеверието и чистата религия при българите отдавна са се смесили безвъзвратно.
Задушницата, или по-точно носенето на храна на гроба на мъртвия е славянски обичай.
Както и да е, след 45 години на затваряне на църквата за вярващите, не може да се очаква друго.

# 114
  • Сф
Май трябва да въведат веруучението, като гледам доста хора са в заблуда,а на един такъв прост въпрос, я виж ти колко мнения ..... а и май няма смисъл от спор като говорим за канони на Православната Църква. Друг е въпроса кой е вярващ, суеверен или долетял от Марс- личен избор!
Чао от мен Peace

# 115
Честно казано, и аз мисля, че трябва да има вероучение. Все пак, нашите родители са расли в комунизма и техните понятия за религията им също са доста вели. Представете си тогава ние какво ще предадем на нашите деца и после те на техните...

# 116
Да църквата има нужда от реформи в социално отношение . До 1944 г. тя е била най-мощната социална организация , която бива разбита с идването на червените , закриват отдела по социалната дейност и функциите на Църквата се прехвърлят на БЧК. Сега отново църквата , макар и вие да не виждате , се опитва да да работи в тази насока . Лично аз познавам достатъчно такива свещеници! Но в момента и липсва развита социална политика и много хора искат този отдел да започне да функционира.

Чудесно е, че сте иподякон, но не е лошо да се поразчетете малко в историята на социалната политика на България, също и на официалното становище на БПЦ по въпроса. Дори от свещеници, занимаващи се със социални дела, съм чувала изрично, че държавата се грижи за тялото, а Църквата - за душата. Това разделение си е традиционно тук и датира още от византийско време. Недейте да хвърляте цялата вина върху комунистическата власт (те че поразии са направили, това е ясно, но че вече 20 години БПЦ не мръдва наникъде и единственото, което прави с усърдие, е да се занимава с имотите си, също е вярно).

На въпроса - да, в Требника (стр.16) действително има текст, който постановява, че жена до 40 дни след раждането и такава, която е "нечиста", не може да взима свето причастие. ОБАЧЕ - това НЕ е свята книга, а правило, което се изготвя от събор. Основава се та разбиране за чист и нечист от Стария Завет, докато в Новия това разграничение отпада.

Между другото, ето тук някой си е направил труда да покаже отговор точно на тези въпроси на Св. Аврелий Августин, който се признава и от Православната църква http://www.dveri.bg/content/view/11105/39/

Да се спазва това нещо канонично, а не по икономия, е, меко казано, нелепо.

# 117
блуба лу,а как стои въпроса в католическата църква? моя мъж е католик и държи да кръстим детето до 6-тия му месец.дефакто скоро трябва да е.аз не,че съм супер вярваща,но не съм и тотална атеистка,а по принцип обичам да се съобразявам с правилата,та....и да сгреша с нещо няма да се самоубия,но не би било зле да съм в както се изисква,та и там ли важат подобни правила,каквито изчетох тук?

темата ми беше много забавна,а към края и сама се усетих,че аз съм също в "отбора" на незнаещите какво става в църквата,а съм омъжена за католик hahaha

п.с. между другото ние имаме църковен брак също в католическа църква и не изискаха от мен да се покръстя.останах си православна.учуди ме това.мислех,че неможе така.

# 118
Ако правите като мен ще посещавате,погачи ,кръщанета,сватби,погребения и литургии.Просто е,от 2,4месеца нямам МЦ,бременост,кърмене,пак бременост и сега кърмя и дано скоро не ми идва hahaha

УжасТ,не е истина колко сме суеверни Hugи за какви тъпотии се тревожим Peace

# 119
п.с. между другото ние имаме църковен брак също в католическа църква и не изискаха от мен да се покръстя.останах си православна.учуди ме това.мислех,че неможе така.

Да, явно наистина не си наясно. Няма как да те "покръстят" в католицизъм, тъй като още от времето на цар Борис, ако трябва да дам български ориентир, се счита, че има само едно кръщение и то се признава от всички деноминации, дори от протестантите, т.е. няма как да се извърши уникалното тайнство два пъти. Ако много си искала, можело е да се конвертираш, което изобщо не е кръщение. Няма никаква канонична причина да преминаваш от католицизъм към православие или обратно при сключването на брак с човек от другата деноминация.
Странното е, че на хората не им пука какво правят и често не знаят какво всъщност правят (нямам предвид само теб, това е масово разпространено.)

Общи условия

Активация на акаунт