И си казах Аааа не! Точка! Бях в същата компания, слушах същата музика, приятелите се чудеха как така не пия дори бира. Аз обаче бях осъзнала, че не ми е нужно и не ми харесва. Но го осъзнах не заради конското на майка и приятелските й съвети преди това , а защото сама си бях разбила главата в стената. Майка винаги ми е повтаряла,че не трябва да се влияя от чуждото мнение. Но... В един момент харесването от приятелите и от противоположния пол е по-важно от мнението на мама, колкото и да я обичам и уважавам. Нещата са комплексни и не са толкова прости. Защо иначе деца , които са обичани и уважавани в един момент тръгват по нанадолното? Истината е че всеки сам трябва да открие че там има стена, блъскайки се в нея. Така сме устроени.

И лекарите побъркаха, ей..... 
И ти точно това си направила - когато си решила сама да се потдадеш за "изкушението" да направиш впечатление на другите - изключително бързо си се отказала. Не ми се разказва за моето детство, но аз примерно колкото и пъти да съм
то не се отказах да пия, като бях студентка. И да - също бях металистка
(но пък на 20 и кусур години опитах лула и нергиле и много ми харесаха:)). А майка ми пуши (за пример да кажа) и само й се цупех като малка и не одобрявах. Абе аз май съм си със собствено мнение от малка
(но пък баща ми също й правеше все забележки, та може и аз като във филмчето - да съм го повтаряла).
На което майка ми казва всеки път: "Ето така никога не си правела...". А да ви кажа, че съм голяма лакомия и си хапвам доста и всичко (т.е. по никакъв начин не съм злояда). Разбира се аз всеки път не пропускам да й уточня за разликата в подхода...
Имам предвид разсъжденията ти за Кари и това, че си питала самата нея дали иска на 6 години на училище - няма по-добър вариант от този, супер майка си според моите критерии 
Ами за мен възпитанието е 50% и характерът, с който си си роден - 50%. Средата е по-трудно да влияе - малко или много човек си я избира - да, дори и 3-годишните си избират приятелчета в градината, които им пасват по някакъв начин
Моят племенник например е по-скоро от агресивните, макар че не е виждал агресия, в прекрасно семейство расте, даже не живее в БГ, така че в много по-добра среда е отглеждан (от гледна точка на прояви на агресия), гледа детски филмчета, старателно подбрани, за да не го стресират, плашат или да му насаждат агресия, и двамата му родители много се занимават с него, прекрасно, добро и обичливо дете е, обаче по площадките, в градината си е просто от тези, които бият другите, а не от тези, които ги бият (под "бият" имам предвид основно бутане и щипане, съвсем по детски е агресивен) - честно казано, като гледам, не виждам какво повече може да направи семейството му, такъв си му е характерът, те само вкарват всичко това в приемливи граници. И, разбира се, по-свитите деца обикновено се стряскат от него и някак си няма как да е приятел с тях, така че сам си избира по-агресивна среда в градината...
(е, разбира се всичко е омазано после и се валят някакви разлигавени парчета наоколо...)
.... Както и да е...... Още като ги видях облеклата им, състоящи се от дънки и блузки, ми се стори, че нещо ще куца в този клас и при тези деца... Не може на един такъв тържествен ден да се изтъпаниш с дънки, блузка и яке.... И да седиш с якето и с ръце в джобовете пред цялото училище, а майка ти да те снима, за да увековечи собствената си ... да не казвам простотия......... И разбира се тук децата не са виновни а и не смятам, че нещата опират да пари, защото да не ви казвам майките как бяха облечени, да не говорим за бащите
, какви костюми и вратовръзки бяха, какви обувки и парфюми
А детето с дънки от пазара...... Мина 15-и септември, дойде 16. Дани отиде облечен с хубави и скъпи дрехи, раница и всичко останало. Не парадирам, не се и хваля, самоизтъквам и т.н., не съм от богатите, смятам материалното си състояние за средно, последните две седмици обикалях из София по Молове и оутлети /нещо което мразя/, купувах от разпродажби, търсих неща качествени и на прилични цени. Доволна съм, че успях да направя един добър гардероб на сина си. Не за да се фукам, а защото знам, че дрехата дава самочувствие. Искам да уточня, че за себе си си купувам само шампоан, сапун и превръзки. Нищо друго. Нося си старите дрехи, майка ми ми подарява парфюм и червило винаги по празници, подстригвам се веднъж на няколко месеца и изобщо всичко давам за децата си. Не се оплаквам, не страдам от това, напротив.... И вчера като го взимам от училище, той ми казва, че едно дете му е казало дебелак. Жегна ме право в сърцето, защото знам колко му е било мъчно, защото очите му бяха пълни със сълзи... Преглътнах си своите сълзи и започнах да ръся един куп глупости, как може да е било шега, как външността няма значение, как не знам си какво... Неща, в който и аз не вярвах..... Днес ми звъни към 16.00 часа с треперещо гласче ми казва да дойда да го взема, ако съм наблизо с Мишо до училището, защото едно дете го обижда..... разтреперих се цялата, стана ми толкова мъчно... Моето чувствително Дани, което ми казва да дойда, ако съм близо да училището... Да не ме притеснява, да не притеснява и Мишо... Обадих се на мъжа ми, той му се обадил и Дани му казал, че детето му викало торба със сланина и пицоядец, защото през междучасието си купил пица, а пък бил дебел. Ако в този момент детето беше пред мен, щях да го пребия, сигурна съм в това.... За уточнение искам да кажа, че Дани наистина е едро дете, пълничък е но не е нещо огромно, ужасно и т.н., просто е малко по едър от връстниците си.... Но и аз и мъжа ми и целия ни род сме такива, няма как да очакваме детето да е клечка... Облякохме се набързо с Мишо и тръгнахме.... Нахлух в училищния двор бясна, готова да разкъсам онова дете..... А Дани ме помоли да не се разправям, защото не било прилично, така жално ми се молеше горкото. Видях въпросното дете. С опърпана блузка, сигурно от времето на баща му, с цигански дънки, дете на което не е обръщано никакво внимание...... личеше си...... Събрах всичките си сили и най учтиво го помолих да не обижда повече Дани, защото така не е хубаво.... Ах, ако не беше там Дани, лошо му се пишеше, не ме интересуваше нито полиция, нито ред и законност, нито нищо, само детето ми, моето Дани, което е отделило парички за да купи на Явор малко шоколадче от училищната лавка и ми се обади да ме пита може ли Мишо да яде суха паста, за да му купи....... Моето си Дани...... А дали трябваше така да го възпитавам........ Не трябваше ли да го уча да бъде по суров....... Цяла вечер и аз и мъжа ми почти не се проговорихме, беше ни и на двамата мъчно, май някъде сбъркахме....... И сега ще започне целия клас да му подвиква разни глупости, той ще се подтисне, депресира, ще стане една..... Мъжа ми мълча, мълча и накрая го изведе на терасата........ След малко Явор дойде да ми каже, че "тати учи Дани как да фрасне един на тоя, дето го обижда"..... Аз си замълчах, не се намесих.... Май това е по доброто, щом като света ни е такъв.......
За съжаление децата понякога са много жестоки. Така са възпитавани, това гледат - ако някой е добър, с възпитание и мозък в главата си веднага се стремят да го стъпчат, защото за съжаление в БГ все още важи приказката "Не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле" 
Аз и възрастните не смятам, че "трябва" да се обличат официално, та какво остава за децата, на които най-важното е да им е удобно и практично облеклото. Мразя разни отживелици като вратовръзки, костюми и т.н., откъде-накъде обществото (ти в случая) ще ме натиска как да се обличам или как да обличам детето си 
)... 
Ние минахме по същия път в първи клас. Още първата седмица, покрай друго дете (родителите изглеждат свестни, бащата е известен актьор), баткото първо си развали държанието, после езикът. А когато ние не подкрепихме тази му промяна (според мен никой родител не би подкрепил), момчето ми стана агресивно и агресията изби във всекидневни сбивания в двора на училището с другото дете, делене на класа на групи, защото моят синковец също обича да организира и командва и почти военно положение в час...
. 

В 7-ми се прибрах с издран нос в къщи и майка ми се усети най-накрая и ме премести в друго училище. 127-мо - по сендовската система. И там попаднах в съвсем друг свят. Не че нямаше типичните по-нахакани и по-свити деца, но всички без изключение бяха нормални, а аз бях като диваче от джунглата. Имам предвид, че много неща са от значение - понякога просто квартала и от там училището или конкретния клас дори само може просто да са неподходящи. (сендовската система е по-различен тип обучение и родителите, които записваха там децата си имаха по-специално отношение към тях предполагам и това си личеше по самите дечица...)
а брат му както се разбира в последтсвие също става сериен убиец, но убива невинни хора. Извинявам се за зловещия пример, но някак си ми е много ярък