Припознаване от бащата, който не е съпругът

• 8 833
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте!

Със съпруга ми се в развод от доста време. С настоящия ми приятел сме заедно от почти две години и чакаме дете. Доколкото разбрах, по българското право бащата е съпругът, т.е. при раждането на детето, то автоматично се вписва като дете на съпруга, дори той да не е бащата. Има някаква процедура, която се преминава, за да се припознае детето от истинския му баща.

Някой минавал ли е през това и знае ли каква е процедурата?

Благодаря!

# 1
Наскоро имаше такава тема.
Не, няма такъв вариант.

# 2
  • В сърцето на моите съкровища...:)
tulips_and_sand,
доколкото разбирам, питаш за т.нар. декларация за припознаване на детето, която се попълва в родилното...  Thinking
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134673409 ето и закона за повече яснота!  Peace
Чл. 49. При припознаване, извършено преди съставяне на акта за раждане, в същия акт се вписват данните на бащата, както и документът, удостоверяващ припознаването при наличие на съгласие на майката. Името на детето се съставя по реда на членове 12-14. Когато припознаването се извършва след съставяне на акта за раждане, данните за припознаващия и основанието се вписват в графа "Бележки" на акта за раждане в съответствие със Семейния кодекс.

Успех!

Последна редакция: чт, 16 сеп 2010, 20:51 от MISHANA13

# 3
Тоест, тук въпросът за това дали бащата е съпруг или не изобщо не стои, така ли? Един вид, аз като майка решавам кой да бъде вписан и разликата е само, че ако е съпругът не е нужен нотариус, а ако не е съпруг, е нужен?

# 4
Имаше нещо от сорта,че от развода трябва да са изминали 365 дни,за да не се води детето на бившия ти вече съпруг Thinking

# 5
  • В сърцето на моите съкровища...:)
Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

(2) Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се смята съпругът на майката от новия брак.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135637484

# 6
Много пъти е коментирана темата ве4е! Ама това са сериозни въпроси недейте да ги решавата с консултации във форумите. Ясно е, 4е без адвокат няма да минете! Отидете и се консултирайте!

А отделно от горното:
1. Ражда се детето.
2. Записват го на съпруга ви, дори и ве4е бивш!.
3. Завеждате дело за установяване на произхода от бащата!

ТОВА Е!
И преди да попитате да ви отговоря - без дело няма да минете!

# 7
Минавала съм през това.
И аз ще кажа и повторя - вариант да нямаш развод и да го припознае друг баща - няма.

Вариант 1 го е описала kristin1976

Вариант 2 - форсирате развода и веднага след излизането на решението за развод, преди да се е родило детето, подписвате с бащата на бъдещото ти дете.

При мен вторият вариант стана доста бързо, в рамките на около два месеца - два месеца и половина.
Разводът обаче при нас бе формалност (бяхме се разделили отдавна, нямаше какво да делим, разводът бе по взаимно съгласие).
Поради бременността ми съдът насрочи второто заседание за месец по-късно (иначе има задължителен т.нар. помирителен срок 3 месеца).
10 дни след излизането на решението за развод подписахме с втория ми съпруг.

# 8
  • Пловдив
Чл. 61. (1) Съпругът на майката се смята за баща на детето, родено по време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

(2) Ако детето е родено преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се смята съпругът на майката от новия брак.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135637484
Точно така е. Не подлежи на коментар кой е бащата, щом си омъжена. Съпругът се счита за бащата даже и 300 дни след развода и автоматично се записва той в акта за раждане.
Mamma много точно го е обяснила.

Пак от Семейния кодекс: Оспорване на бащинство

Чл. 62. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до една година от раждането.
(3) В случая по чл. 61, ал. 2, ако оспорването на бащинството на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се смята първият съпруг. Първият съпруг и майката могат да предявят иск за оспорване на бащинството до една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.
(4) Детето може да оспори бащинството до една година от навършването на пълнолетие.
(5) Не се допуска оспорване на бащинството, когато детето е родено при условията на асистирана репродукция, ако съпругът на майката е дал информиран писмено съгласие за извършването й.

Иск за установяване на произход от бащата

Чл. 69. Произходът от бащата може да се установи с иск, предявен от майката - в тригодишен срок от раждането на детето или от детето до три години от навършване на пълнолетието. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.

Пречка за установяване на произход

Чл. 71. Иск за установяване на произход не може да се предяви и припознаване не може да се извърши, докато не бъде оборен по исков ред наличният произход, установен с акта за раждане, с предположението по чл. 61 или с припознаване. Двата иска могат да бъдат съединени.

Това са 2-та иска, които трябва да се предявят, но наистина ще ти трябва адвокат.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2010, 09:12 от Commelina

# 9
Благодаря на всички! Аз действително и разбира се, че ще наема адвокат, но предвид качеството на услугите, които получавам по развода си, реших да попитам и жени, които реално са минали през ситуацията.

Отново, благодаря!

# 10
Добре де.Нa нaс ни искaхa ЛК и aкт зa брaк!!!!Кaк ще впишaт детето нa съпругa и при положение,4е той не е съглaсен,не предостaвят нужните документи и не се подпишaт??????? ooooh!

# 11
Добре де.Нa нaс ни искaхa ЛК и aкт зa брaк!!!!Кaк ще впишaт детето нa съпругa и при положение,4е той не е съглaсен,не предостaвят нужните документи и не се подпишaт??????? ooooh!

Много лесно - няма да ги изпишат!
Как ще изпишат дете, без име?!

# 12
  • Видин
И кво  Thinking Ще седят месец-два-три в болницата ли? Едва ли.

# 13
  • Пловдив

Никой няма да го пита съпруга съгласен ли е. Длъжностното лице по гражданското състояние има достъп до всички регистри на населението, може и само да си направи справка, че са в брак и да намери данните му по лична карта. Искат лични карти и акт за брак, защото така им е по-лесно. Няма да остане детето без акт за раждане, само защото съпругът не го иска. Аналогичен е случаят, ако към момента на раждането бащата-съпруг, който иска бебето и не оспорва бащинството, е някъде в чужбина, например на другия край на света. Какво да направят в такъв случай?

За справка за издаване на акт за раждане чл. 42 и следващите от Закона за гражданската регистрация. Да не пействам, че е доста обемно, ето линк:
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2134673409

tulips and sand, редактирам се да добавя за адвокатите. Знам какви некадърници има. Мисля, че може да се оправиш и без такъв, ако имаш поне някой познат юрист, който да ти обясни процедурите и да ти напише исковата молба. Все пак в случая няма да има кой знае какъв спор, ако правилно съм разбрала, сегашният ти съпруг не иска да се води баща на детето и би следвало да ти съдейства.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2010, 11:39 от Commelina

# 14
И кво  Thinking Ще седят месец-два-три в болницата ли? Едва ли.

Естествено, че не.
Ако не представят нужните документи и не се подпишат в указаното време, Commelina вече е обяснила какво следва.

Общи условия

Активация на акаунт