Не мога да се отърва от колита

• 400 430
  • 1 018
  •   2
Отговори
# 870
Когато остана сам вечер трудно заспивам,перфвкционист съм,срамувам се от хората,да ги гледам в очите да общувам,вече не ме е страх от смъртта,просто това напрежение трябва да разбера как да го оправям и ти си прав когато спра да мисля затова се оправям етто мамка му сега и стягането изчезна.
[/quoteотивай на истински психостър който няма да те лекува само с деанксит. Кажи му го това на него. Не ходи толкова на психотерапии от тях смисъл няма!

# 871
Ти как се справяш с напрежението?Явно още покрай родителите типам и нямам така истински живот не ме е подхванал за да си мисля глупости.разлигавен и лесно избухлив.

# 872
nomorefightme, провери функцията на щитовидната жлеза.
Хиперфункцията (тиреотоксикоза) успешно се маскира и минава за нервни заболявания, ПА и ПР и рядко се сещат да проверят щитовидната жлеза, особено при мъже. По-лесно е да кажат нерви, стрес, разстройство, отколкото да се задълбочи и търси причина.
Имайки някои от следните симптоми, може да прочетеш и за други и да прецениш дали да се консултираш с ендокринолог.
- стрес, напрежение, нервност, тревожност, безпокойство, натрапливи мисли, емоционална лабилност и плачливост, ускорен пулс, безсъние, екстрасистоли, кашави изпражнения, чести позиви за уриниране, понякога стягания в гушата или присядане, като бучка в гърлото, ускорена мисловна дейност и говор, потене обилно, усещане за топлина, температура, най-често малко над 37 градуса, по-често сутрин 8-10 часа и следобед 15-18 часа се повишава, отслабване, без загуба на апетит, треперене на ръцете (тремор), слабост в мускулите, отпадналост. Кожата е мека и влажна, особено дланите на ръцете.
За тези се сещам сега.
Стомашните проблеми съпътстват тези заболявания, а и не само тези.

# 873
Благодаря но я изследвах всичко в норма,смятам тоест вече съм на мнение че е от самовнушение и напрежението,когато не мисля затова всичко е различно!

# 874
  • Торонто/Сливен
Боже, Мерелинда, ми аз ги имам всичките симптоми, до един! Sad Даже сърцебиенето и екстрасистолите толкова ме уплашиха, че се озовах в спешното преди 2-3 седмици. Нищо не откриха, ТСХ плазма ми била 0,85, демек нормална, но аз знам, че и антитела се изследват, а те не го направиха. Личния лекар също пусна кръвни изследвания за щитовидната жлеза, а също и за хормони, че от спешното предположиха, че може да съм в пред-менопауза. Още чакам резултати - в Канада тези неща отнемат поне една седмица. И за капак, нямаме частно здравеопазване - и да искам, не мога да си платя.

nomorefightme, чувставам се едно към едно както теб. Толкова ми е отчаяно напоследък, че никой не може да разбере причината, че само черни мисли ми минават през главата.... Cry

Иначе, за протокола, с колит съм, че и с наскоро открит гастрит - да не стане като спам. Wink

# 875
Аз имах симптоми около 1,5 г, преди да се отключи заболяването. Хормони в норма, но антителата бяха повишени и ехографски имаше изменения в структурата на жлезата. Започнах на 6 месеца някъде да се следя и така на една контрола, вече с подута жлеза се беше отключило и заболяването.
При жените има и изменения в цикъла. Липса на овулация, оскъден цикъл, недостатъчност на жълто тяло и т.н. Съмнения за ранна менопауза също може да са заблуда, в следствие неправилна функция на жлезата.
Дано с жлезата всичко е наред.
Просто описание на симптоми на nomorefightme наклониха везните към хиперфункция. Не знам какво е изследвал, но в БГ повечето пускат едно ТСХ и това е. На негова база дават заключения. А за щитовидната се изследват 3 хормона, 2 антитела + ехография и тогава се дава заключение.
Има случаи на нормална функция на щитовидната, с нормални стойности на хормони и антитела, но наличие на възел в жлезата, който може да е причина за някои симптоми. Има случаи на леки изменения в щитовидната жлеза, на фона на нормални хормони, но завишени антитела, които показват, че е запознал автоимунен процес. И има случаи на разбутани хормони, а ехографски всичко да е ок. Затова се гледа всичко комплексно.
Тези заболявания имат връзка и със стомашните. Моят ендокринолог ми е казвал неведнъж, че разбутан ли ми е стомаха или червата, да не изследвам хормоните на щитовидната, защото няма да са показателни стойностите. Също и ако се приемат лекарства на протонна помпа, да се изчакат поне две седмици след спирането им и тогава да се изследвам.
При мен, след 20 години затишие, след като като дете лекувах гастрит и нямах проблеми толкова много години, от един банален цистит, който лекувах с няколко АБ, последва разбутване на стомаха и червата и лечение и на тях (гастродуоденит и колит), последваха всички останали симптоми за щитовидното заболяване, а в последствие и неговото отключване.

# 876
Кратък коментар: има логика в тези думи, но избягвайте да търсите под вола теле. Обикновено хората грешат когато го правят.

# 877
Аз съм на съвсем различно мнение. Обикновено хората, които не се чувстват добре, търсят причина за това, а не се уповават на думите: "нищо ти няма, от нерви и стрес е", защото непрестанно чувах това и дори и за кратко човек да спира да търси, то симптомите постоянно подсещат за това.
С най-прости думи обяснявах, че не мога да дишам, че ме стяга гушата, че имам подут лимфен възел, ускорен пулс, че не мога да спя, емоционална съм, и през ум не ми мина през главата тогава, че може да е щитовидната жлеза. На УНГ ме пращаха, на стоматолог ме пращаха, че възела можело да е от зъб, на хематолог сама се насочих, а приятелка ми сподели да пусна хормони на щитовидната жлеза (пуснах ги и излязоха в норма). След като видях че са в норма, отидох на хематолог, за да чуя и неговото мнение, дали възела не е причина за задуха и болките. Човекът само докато пипна жлезата и въпреки хормоналните изследвания, които бяха в норма, ми каза че вероятно имам наченки на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.
Ендокринолог след ехография потвърди това. Не ми предписа лекарства, защото бях "в норма", а каза да се следя и че е започнал автоимунен процес. Изследвах антитела, които потвърдиха това. Година след това се отключи заболяването.
В повечето случаи, тези заболявания се отключват плавно, а в някои проценти бързо и рязко, след силен стрес, загуба на близък, катастрофа, операция, при жените раждане, аборт, бременност.

Затова съм на мнение, че когато човек не се чувства добре е редно да търси причина за състоянието си, стига разбира се да желае, а не само да стои и да се самосъжалява или да се успокоява, че двама, трима доктори, са му казали, че нищо му няма. Далеч съм от мисълта да ставаме хипохондрици, да четем в интернет за всякакви болести и да си откриваме симптоми. Тях всички ги имаме. Но малко или много, този форум е бил в помощ на много хора, с насоки да се изследват и да си открият сами заболяванията, та поне за себе си, аз действам така. Имам ли болежки търся причина и предприемам лечение. Като тук не говорим за: боли ме крака, боли ме гърба, главата и т.н.( разбира се и там има по-сериозни случаи). За тях повечето просто взимаме едно хапче. Говорим за много комплексни симптоми, които нарушават ежедневието ни и нормалното ни съществуване, особено при млади, здрави и работоспособни хора и нерядко се оказват не просто нерви и стрес...

И последно, но не на последно място, а и по темата за колита, нелекуваните стомашни и чревни заболявания, водят до неусвояване на минерали, витамини и нарушават храносмилането, което неминуемо води до други заболявания.
Любопитните четящи групи за Болест на Крон и улцерозен колит, могат да попаднат на мнения на болни, за съпътстващи колита им автоимунни заболявания.

Бъдете здрави  bouquet

# 878
някой пил ли е салофалк/месалазин за хроничен колит (лекарството е за друг вид колит по принцип) ?

# 879
Някъде бях чел че за три месеца по 6 гр на ден чесън на хапчета ако се взима се излекуваш от колита,някой опитвал ли е.

# 880
а така ако може някой да сподели и за чесъна и за салофалка Grinning Да знаем с какво да опитваме.

# 881
Аз пробвах с чесън на таблетки (обезмирисен), но не ми помогна; бях си взела 2 опаковки по 100 таблетки, т.е. пила съм ги около 3 месеца. Всичко е пари на вятъра.

# 882
аз сега опитвам Салофалк 500 тъй като знам че на някои хора им помага (не само на тия с ХУХК и Болест на КРОН), но май ми става по-зле от него... Ще го пия поне 5 дни да видя как ще е

# 883
Всяка година си я изследвам жлезата. Обикновено TSH-то ми е около 1.25, а антителата са доста под горната граница, но са я и прехвърляли и след това концентрацията им се е нормализирала, заедно с TSH-то при стрес. При стрес TSH-то е слизало към долната граница 2 пъти, но след това се е нормализирало след седмици като се успокоя. При TSH 0.66 естествено , че се ускорява метаболизма. На два пъти си мислех, че имам начална форма на Хашимото, но не стана така.

Да попитам един страничен въпрос. Каква марка минерална/изворна вода пиете ? Аз предпочитам изворна вода Княжево.

# 884
Всяка година си я изследвам жлезата. Обикновено TSH-то ми е около 1.25, а антителата са доста под горната граница, но са я и прехвърляли и след това концентрацията им се е нормализирала, заедно с TSH-то при стрес. При стрес TSH-то е слизало към долната граница 2 пъти, но след това се е нормализирало след седмици като се успокоя. При TSH 0.66 естествено , че се ускорява метаболизма. На два пъти си мислех, че имам начална форма на Хашимото, но не стана така.

Да попитам един страничен въпрос. Каква марка минерална/изворна вода пиете ? Аз предпочитам изворна вода Княжево.
минерална вода Горна Баня съм аз.

Общи условия

Активация на акаунт