Истанбул 2

• 87 984
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
  • Казанлък of all places
И не само в крайбрежната градина. Фитнес уреди на открито има и в паркчетата - междублокови градинки са това - в жилищните квартали, в които няма показност, не са туристически обекти и т.н. В най-големият квартал на българските изселници - като влизаш в Истанбул едни големи,  големи блокове, и много хем, в дясно на пътя - там във всяка градинка, покрай която съм минавала,  има фитнес уреди до детските катерушки и люлки. Все едно в софийския "Младост" или в "Люлин" да наслагат такива...

# 46
Fitness a la Turka  Mr. Green :

Тези съоръжения са на мода от 2005. Аз много им се кефя; но изпадам в истински ужасТ като видя мааааалки , наистина малkи, дечица на по 2-3 годинки да 'боравят' с някой уред ooooh! Rolling Eyes  или някоя забулена булка дето само си я представям как и се закача шлифера и прави cценка от 9 седми и половина или пада по лице ooooh! Thinking (случвало ми се е да видя как им се закачат шлиферите/абаите за това го споменавам...). Та трЕбе се внимава и да си с подходящо фитнес обекло все пак Wink ...

** "най-големият квартал на българските изселници" , 3a k/o nuшe Ange, e Beylikdüzü Wink

# 47
Като гледам баш са си забрадени по кварталите.
Не е само в провинцията значи.

# 48
Ама другари, да не забравяме, че има 39 квартала в 'СтаМбула Mr. Green  ..има бедни, още по бедни и най бедни махали, има средна класа махали, и богати, по богати и най богати. Има с чаршафи, забулени, полу~, октрити и направо по прашки. Тези  фитнес съоръжения са били въведени през 2005 за да улеснят домакините(stay at home moms,housewives) - леснo и безплатно; хем ти е долу пред/зад/до блока, хем не плащаш нищо. Това е социална политика на сегашното правителство(минимум 3 деца, това е посланието на Р.Т. Ердоаън Whistling Crazy) и на тогавашния и все още кмет на Истанбул(Kadir Topbaş) - много u безплатни програми за стоящите си вкъщи жени - то е курсове , то е чудо(от чужд език и компютри, до ръкоделие, шиене, апликация, декупаж и въобще каквото ви дойде на акъл). Аз съм вече тук 3 години и забелязвам леко засилване на консерватизма по външни белези (или да си го кажа направо : покрити жени има вече навсякъде - Нишанташъ, Мода, Бaъдат дж-си, Флоря, Истинье etc.  ... въобще места , на к/о до преди години е било немислимо; не че има нещо лошо в това да си открит или покрит!!!  .... но не искам да се впускам в поDробности, че ще трябва да намеся религия и политика, к/о за съжаление за момента по някакъв извратен начин вървят ръка за ръка ...).

# 49
  • София
A aз пък щях да попитам - колко се използват тези уреди? На много места ги видях, не само в Истанбул, но само веднъж видях да се използват. Бяха 3-4 млади жени с подходящо за целта облекло  Grinning.

# 50
  • Казанлък of all places
Съпругата на мой съученик, изселници са, ходи два пъти седмично, след като заведе детето на детска градина. Ако това може да послужи за представителна извадка.

# 51
Аз съм вече тук 3 години и забелязвам леко засилване на консерватизма по външни белези

На мен също ми се стори, че забулените жени са повече (особено младите момичета) в сравнение с миналия път (2003). Явно не си въобразявам.

# 52
Моите впечатления са от 2006 и 2007. Аз сея ум и разум тук, но може вече да не са актуални. Сега ще видя.

Някой местен, любознателен и космополитен като съдба и местожителства ( да не споменавам имена  Simple Smile ) ще ми каже ли нещо за синагогите? В Балат ще ме огрее ли в събота преди обяд или няма да ме огрее? Четох, че мъжете влизали през предния официален вход, а жените през страничния и право на балкона - там било мястото за тях - тъй ли е? За там трябват ли забрадки, кърпи, покривала? С обувки или без?

# 53
Някой ходил ли е до крепоста  Йедикуле ?
Ако остане време мисля да идем дотам , но в английските пътеводители пише , че кварталите наоколо не са много безопасни.

Ей това ме привлече:

"“…потискаща на пръв поглед сграда, стара още по времето, когато отоманците превзели Истанбул, известна като Крепостта на седемте кули, използвана и за монетен двор, и за менажерия, и за затвор, най-дълго за затвор. Много хора бяха измрели зад стените й, още повече от затворените там се молеха да измрат.”

Джейсън Гудуин „Дървото на еничаря”
http://zamaci.pochivka.com/n22-8085-%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0% … D1%83%D0%BB%D0%B5

# 54
Hei bz, мерси много, че публикува снимките със фитнес уредите...Наистина се зарадвах да ги видя...Simple Smile Даже си мислех, да търся в интерента, за да ги добавя към снимките си от Истанбул във ФБ:)

Между другото ти ли беше, едното от момичетата, които в една тема ни превеждаше филма "Незабравимата"...? Simple Smile нещо името ми звучи много познато...

# 55
Къде се намира Сюлейман Паша хан ( стария пазар на роби) ?
В пътеводителя пише само  , че е някъде в района на Капалъ Чарши , но в Гугъл не намирам подобно нещо ?

# 56
  • София
jullianna,
Харесаха ми снимките ти в аквариума. Опитах и аз да направя на детето някакви смайващи фотографии, но нещо не се получи. С какъв апарат си, ще споделиш ли?

На моето дете /10 годишна/ и хареса една детска площадка на азиатския бряг, до спирка на корабчетата под единия мост на Босфора. По-различни са  съоръженията. На земята има гумени плочи срещу инциденти, тук не съм попадала на такива. В един епизод на листопада даваха същата площадка.

Благодаря, но и моите снимки не станаха много хубави,
защото там просто осветлението е такова.
Иначе апарата ми е Panasonic Lumix,
но ако имах професионален щяха да са супер Simple Smile

Аз също останах с впечатлението, че повечето момичета
не са забулени. Даже останах приятно изненадана, защото си мислех,
че всички са такива  Rolling Eyes

Такива уреди има в Западния парк, но са само 2 -
една лежанка и един уред на който се разкрачват краката и се събират,
но разбира се, далеч не изглеждат по този начин Sad

# 57
  • гр. София
И аз вместо запис да вметна,че вчера си купих за предстоящото пътуване турски лири по 1.01.лв. Laughing

# 58
  • Варна
Можете ли да ми препоръчате фирма организираща 3-4 дневни екскурзии до Истанбул и да се тръгва от Варна ?
Предварително благодаря  bouquet

# 59
Турал, Бохемия, Караджъ турс - и трите имат тръгване от Варна, с по 2 или 3 нощувки са.

И аз днес купих лири на 1,01 курс.

Общи условия

Активация на акаунт