Истанбул 2

• 88 001
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
  • Казанлък of all places
Това , дето го пием е едно, а сокът за готвене е друго. Сега ако се сетя и как се казваше на турски , ще ти потърся картинка - пинизът го знам от Дризе, тя ме светна за качествата на сиропа ( или пък меласата, щото то е такова) от нар.

# 406
  • Варна
Агенцията е Темма, две нощувки със закуски в доста приличен хотел, пътуване без нощен преход. Цена 145 лева.

Юзкудар.

Бейлербей

Входният билет е само 10 лири. Умалено копие е на Долма Бахче. Видяхме леглото, което е купил султан Ахмедазис за Йожени, съпругата на Бонапарт ІІІ. Много е европейско.   Wink

Сокът е точно като меласа. Леко киселичък и доста гъст. Тамам!

# 407
  • Varna
Тамам бе Wink
Твоят наров сок си е точно подправка. А оня другия дето ги цедят, си е точно за утоляване на жаждата. И аз го лЮскам във Станбул Wink
Май другата седмица шЪ сИ биЙм къмшика за Станбул- 5 дена поне newsm44 и аз ще си перна един такъФФ сок за подправФка Wink

# 408
  • Истанбул
Nar ekşisi= нар екшиси=кисел от нар (с ударение на е) Mr. Green
Става за подправка на салати (вместо лимон или оцет), манджи и супи(?) Crazy
Сокът от нар е против високо кръвно и ако имате ниско, може да не ви дойде добре Shocked аз не мога да го пия, че после се влача по земята ooooh!

Последна редакция: ср, 27 окт 2010, 15:59 от mistik

# 409
# 410
Istanbul : City of a Hundred Names  Wink :

http://www.magnumphotos.com/archive/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage& … Album&XXAPXX=
http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP3=ViewBox&VBID= … W=1007&RH=519

...Истанбул е необятен. Като си помисля какви контрасти видяхме в два съседни квартала Юзкудар и Бейлербей. Юзкудар преливаше от женички с 4ешрафи и мъже с мустаци. Вярно е че там сега кипи строителство и нещата сигурно ще се променят. В Бейлербей къщите са прекрасни, много млади хора, облечени добре и говорещи английски. ....

Това е чаршаф ***(тoBa e името на тази дреха). Има си цял под-квартал Carsamba=Чаршамба(Сряда) в квартала Fatih=Фатих, където едно 99% са със стриктен dress code; вЕрно че вече навсякъде могат да се видят жени в чаршафи, включително и в Istinye, Maslak, Nisantasi, Bagdat Caddesi , Levent , Ulus etc. ; но това , к/о е на снимките ти oT Uskudar, не е 'чаршаф', а Турски вариант на Islam-ски тъп дрехи - eşarp=ешарп, tesettür =тесеттюр; забрадките се наричат başörtü=баш'ортy -->  bash=баш=глава,örtmek=ортмек=nokpuBaM . Peace

***това не е обидна/пренебрежителнa, подценяващa/уронващa, унизителнa/нарушаващa права дума!!!!!!!!, както обиждат ,че жените в бyрка са с чувал, това просто си е офицалното име на този вид облекло в TR  - çarşaf

Последна редакция: чт, 28 окт 2010, 20:41 от bz

# 411
# 412
  • Казанлък of all places
И тук да се разпиша с една глава от книгата на турския историк Илбер Ортайлъ, дъвканата и предъвквана от мен "Преоткриване на Османската Империя". На тези, с които се познаваме по-отдавна сигурно вече съм досадила с любовта си към Илбер бей Simple Smile , книжката му за мен е едно от най-приятните и познавателни четива не само по история , но и изобщо.
За нуждите на тази тема прилагам Simple Smile скенирана главата за СУЛТАНАХМЕТ Надявам се,че се виждат добре страниците и ще ви е интересно. Повече - друг път!

# 413
Много интересно, благодаря  Simple Smile
Имам питане - Ески сарай къде точно се е намирал, някъде около Беязит ли?

# 414
  • Варна

Благодаря, не бях чувала повечето неща.

# 415
Ние минахме през този квартал Чаршамба, той е точно над Балат. Впечатляващо е.

# 416
  • София
И тук да се разпиша с една глава от книгата на турския историк Илбер Ортайлъ, дъвканата и предъвквана от мен "Преоткриване на Османската Империя". На тези, с които се познаваме по-отдавна сигурно вече съм досадила с любовта си към Илбер бей Simple Smile , книжката му за мен е едно от най-приятните и познавателни четива не само по история , но и изобщо.
За нуждите на тази тема прилагам Simple Smile скенирана главата за СУЛТАНАХМЕТ Надявам се,че се виждат добре страниците и ще ви е интересно. Повече - друг път!

Благодаря, много интересно   bouquet

# 417
Камикадзе се самовзриви в центъра на Истанбул днес. При нападението са били ранени 6 цивилни и 9 полицаи, тоест общо 15 души.
Експлозията стана по-рано днес на площад Таксим
 Rolling Eyes
http://dnes.dir.bg/news/istanbul-kamikadze-atentator-7359279?nt=4

Отговорност разбира се са поели кюрдските сепаратисти
Ужасно нещо . Тия  терористи  трябва като ги хванат живи да ги режат !
Помня , като гледахме с колеги турци преди години транспортирането на Апо с военен самолет от Африка , колко се радваха всички.
Явно е имало защо.

# 418
# 419
  • София
Отдавна не сте писали в темата  Rolling Eyes
Аз обаче съм безумно щастлива  Hug
Почти сигурно е, че на 08.07.2011 ще
бъдем в Истанбул агейн  Hug
Bon Jovi ще забият в любимия град
и няма начин да не сме там.
Най-вероятно ще го съчетаем с 3-4 дневна екскурзия  Hug
Толкова ми е хубаво ...