Отговори
# 225
  • София
Да се отчета от първата ни консултация, наддали сме 310 гр. за 11 дни, което си е ОК.

Имаме някакво подобие на колики... напъва се и пръзка и мрънка повечко. До рев не сме стигали още... ама май има време.

Tommelise, аз съхранявам в Авентските контейнери (по 180мл) и имам от аптеката контейнерчета по 100 мл. Тези по 100 мл. са ми по-удобни, защото не цедя много, а само когато ми е напрегнато, пък напоследък доста ненапрегнато се чувствам Simple Smile Явно регулирахме кърмата.

# 226
  • София
cvaki, честито ти бебче! Нека малкия голям Боби расте здраво, щастливо и усмихнато дете!   bouquet  bouquet  bouquet
vany666, скоро коментирахме, че това белене на кожата е нормално за новородените и не е проблем. Всяко олио е достатъчно омазняващо за целта. Ще видиш, че бързо ще отмине.  Simple Smile Никола вече се изчисти, а толкова зле беше. За да не се повтарям ето тук отговорих на Яничка по въпроса - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=524301.msg16323784#msg16323784
Стеримара наистина много силно пръска. Д-р Масларска от Токуда ни препоръча Диснемар спрей, който е специално за бебета и кърмачета. Накрайникът му е по-дълъг и с много удобна форма, като може да пръска и в легнало положение, а струята му не е толкова силна. Peace
LITA, може само да му е запушено нослето, примерно ако въздухът у вас е сух. В такъв случай е необходимо да го овлажнявате. И в тази връзка да попитам някой има ли овлажнител за въздух? Педиатърът ни препоръча да си вземем такъв и сега проучвам какъв точно да си купя.
Фъстъчка, браво на Вероника, наддава като по учебник!  Heart Eyes И нашите "колики" са като вашите. Дано такива и да си останат!  Praynig  И въпреки че не ме притесняват особено, мисля все пак да взема един чай против колики. Аз ще го пия с идеята Никола да приема чрез кърмата полезните му съставки. А как викате на галено на малката сладурка?  Свекърва ми е тук от 2 дни и само се чуди как по-глезено да нарече малкия - сега му вика Николчо.  Shocked Аз нарочно съм измислила по-кратки имена на децата, че да им викам на цяло име, а тя....
Tommelise, аз този път още не съм се цедила, но за всеки случай отново съм си взела контейнерите на Авент. На мен много добра работа ми вършат - освен за съхраняване на кърма, после в тях си разнасях каши и пюренца по разходките, сега ядки.
Люляк, мерси за линка!   bouquet Педиатърът ни е против помпите за нос, защото могат да наранят нежната лигавица на нослетата на новородените. Също каза да не бъркаме с клечки за уши, а само с памучно фитилче, пак по същата причина. Коментарът му беше, че този нос ще му трябва още дълги години, да не го амортизираме още от сега.

# 227
vany666, аз следвах съвета на Мирка и други мами и продължих да мажа моята девойка с бебешкото и мляко и тя се оправи. Това белене си е напълно нормално се оказа. Аз единствено мажех проблемните зони повечко, при всяка смяна на Памперса и нещата се оправиха.

Tommelise, аз използжам пликчетата на Лансинох и съм много доволна.

И ние днес бяхме на консултация. Обаче ни измериха малко по-малко отколкото моята везна показва и сега трябва да се цедя и да и давам от шише, за да съм сигурна колко изяжда.  ooooh! Не знам дали има връзка, но ме е страх, че когато бебетата ядат от шише повече страдат от колики отколкото когато сучат.  newsm78

# 228
Да вис е оплача...след първата консултация се оказа, че аз кърма имам, ама бебето не наддава достатъчно. Само 300 грама е наддал за 20 дена Sad. И трябва да даваме добавка.... Е как става така? хем имам кърма, хем той връща почти след всяко ядене, спи по 3 часа минимум... и не наддава.. Супер кофти ми стана, чак ми се реве. И сега 15минути кърмене и после 60мл. добавка. И след 7 дена пак на преглед. Дано е наддал тогава колкото трябва, че милото, гладно седяло..

оплаках се и аз.  Hug

# 229
  • София
Jani4ka, ако имаш везна вкъщи не започвай с шишето. Колко се оказа че е наддала при педиатъра? Следи си просто дневното или седмичното наддаване. Напълно възможно е да има разминаване между кантара на педиатъра и този от родилното. Последната седмица вкъщи колко е наддала? Дори да има някакъв проблем, първо се прави реорганизация на кърменето и едва тогава се прибягва до шишето Колко хранения имате за денонощие и едната или и двете гърди рпедлагаш. С изцеждане много по-трудно се поддържа лактацията, а при дохранване има риск в даден момент бебчо да започне да отказва гърдата. Средното дневно наддаване е 25-30 грама. Започни да кърмиш всеки път и от двете гърди и да имате поне 8, по-добре 10 хранения за денонощие и виж какво ще е наддаването следващите няколко дни.
  Първите три дни бебетата спадат, после може да задържат теглото до към петият ден и едва след това да започнат да наддават. Трябва да възстановят рожденното си дегло докъм 10-ти ден. Моите близначки бяха наддали  200 и 300 грама за първите две седмици, а следващите още 700 грама. Тоест кърмените бебета си наддават скокообразно. Ако все пак е наддала, наистина нищо не налага спешното включване на шишето.

# 230
появих се и аз. Имам питане към мамите които съхраняват кърма- в какво я прибирате в камерата newsm78

аз открих шишенцата от сокчета на ганчев - вземам на каката, по 1,20 са, 180мл, стъклени.

# 231
  • София
Да вис е оплача...след първата консултация се оказа, че аз кърма имам, ама бебето не наддава достатъчно. Само 300 грама е наддал за 20 дена Sad. И трябва да даваме добавка.... Е как става така? хем имам кърма, хем той връща почти след всяко ядене, спи по 3 часа минимум... и не наддава.. Супер кофти ми стана, чак ми се реве. И сега 15минути кърмене и после 60мл. добавка. И след 7 дена пак на преглед. Дано е наддал тогава колкото трябва, че милото, гладно седяло..

оплаках се и аз.  Hug
 Ако спи по минимум три часа, това прави по-малко от осем кърмения на ден, което много често за съжаление не е достатъчно и се отразява на наддаването. Колко кърмения си имала за денонощие? Едната или и двете гърди си предлагала? Важното е че дори и с по-малко хранение бебчо е наддал.  Peace
  Ако наистина искаш да кърмиш би ли искала  да опиташ следното за 3-4 дни и отново да отидете на мерене? Не включвай шишето, а започни да го кърмиш на всеки 2 часа през деня и на три нощем, като на всяко кърмене предлагаш и двете гърди. Важно е да ти се събират поне 10 кърмения за денонощие. Важното е че бебчо е наддал и сега е момента да се опиташ да реорганизираш кърменето и да не . Наистина често това е напълно достатъчно, по-често кърмене и предлагане на двете гърди на всяко хранене.

# 232

оплаках се и аз.  Hug

в такъв случай направи пробно кърмене да видиш по колко хапва беба
или дай малко кърма да видят дали е хранителна
или минавай направо на АМ няма какво да мъчиш детето  въпреки,че кърмата си е най-хубаво

# 233
  • София
LITA_ пробно кърмене веднъж в денонощието в стресираща за мъниците среда в кабинета не е отговор на въпроса. Може да се направи някакъв извод ако се мери вкъщи, като се кърми всеки път от двете гърди и се сумурат повече кърмения поне половината.
Няма нехранителна кърма.
Наскоро една от майките които съм консултирала отби бебката си малко след годинката. Първият месец бебчо беше хранен на три часа с една нощна пауза и от едната гърда и беше качил 400 грама, което наистина и ниско. Педиатъра и обаче я остави да опита да подобри ситуацията и след седмица я извика отново на контрола. Единствено с малко по-често кърмене и предлагане всеки път на двете гърди нещата се наредиха.
Вариант е ако искаш да изцеждаш след кърмене и да даваш добавка от изцедена кърма, но лично за мен това е по-трудното, особено ако бебето просто е имало по-малко хранения от препоръчаните за новородено.
Ако се притеснявате, че нямате достатъчно кърма ...

Последна редакция: чт, 23 сеп 2010, 21:06 от Aila

# 234
  • в мечтите си
gala. как даваш Colic Tablets? Видях се в чудо днес и купихме и от тях,но нещо не мога да се ориентирам за дозировката.

# 235
Мерси много за бързите мнения. Ще продължа да го кърмя, но ще си давам добавката. Той поне каквото му сложиш в устата, все го яде, и няма да се откаже от гърдата Simple Smile. На мен ми стана гадно, защото бях убедена, че му стига кърмата...и че щом спи, значи всичко е наред. На два часа - то аз не мога да го събудя да го нахраня Simple Smile. Ще караме засега на 3 часа кърмене и малко мляко после и ще видим след седмица как е. Все пак нали ще си получава от кърмата нужните вещества. Само ще пробвам да давам от двете гърди и не по 15мин а по 30мин. ще си го кърмя за да се стимулира производството, защото искам да си яде кърма колкото може повече.

Мерси пак на всички, най вече на Aila.  Hug

Да добавя - пробно кърмене правихме: беше ял преди час и половина, но там за 15мин. изсука 50 мл. Казаха, че било малко, ама той не беше гладен, едвам го накарах да яде, ама.... та Aila  е права, че това не може да бъде мярка, ама нямам кантарче вкъщи и не мога всяко хранене да го меря колко е. Simple Smile

# 236
  • София
  Това също е добър план, предлагай всеки път и двете гърди и се опитай да имете поне осем хранения за денонощие. 
  Именно затова когато обясняваме за кърмене на поискване, задължително добавяме, че трябва да са минимум 8 за денонощие, и ако бебето не се буди първият месец и още не е било на преглед за да се види наддаването е нужно да се събужда и да има достатъчно кърмени. Често бебенцата в началото не се събуждат не защото не са гладни, а защото са по-сънливи от жълтеницата напремер.
   Бих ти препоръчала обаче ако даваш всеки път и двете гърди и храниш на три часа да не даваш чак 60 мл, а да опиташ с 30 мл. Бебчо има нужда общо от около 750 мл кърма, с 30 мл дори добавка, това са цели 240 мл мляко допълнително за денонощие,  с 60 мл заместваш изведнъж повече от половината нужно му количество мляко. Предвид, че сте наддали няма нужда от голяма добавка. НАпълно възможно е и ако бебчо досега е сукал от едната гърда само, с двете да получава вече достатъчно мляко и сам да отказва шишето. Не настоявай да изпива цялото количестов което сте направили. Същото така по-лесно е и нощем ако искаш на едно от храненията да останете само от гърда, за да не се налага и тогава да ставаш и да бъркаш и даваш шишета.
   Права си че новородените не правят голяма разлика между гърда и шише, но за съжаление често при дохранване около трети месец, бебетата започват да предпочитат лесното и да отказват гърда и да си чакат шишето. Затова се опитай да гледаш на добавката само като временне вариант и при първа възможност да я намалиш и премахнеш. Аз също съм дохранвала с близначките и когато се налага и при правилно организирано хранене тя може по-късно да се махне.
    Основното е да дохранваш с колкото се може по-малко, кокто писах наистина 60 мл на всяко хранене са прекалено много, предвид наддаването, което все пак имате. Другото е че не е нужно на всяко хранене да се предлага едно и също количество, може през ноща и рано сутрин да е достатъчна кърмата от гърдите, а вечер да се наложи известна добавка. Всеки път давай колкото се може по-малко, след като хубаво е изсукало и двете гърди. Ако след къремне дадеш колкото се може повече то наистина няма да може да се събуди бебчо след три часа, а целта е да имате и по-чести кърмения и стумулация на гърдите.
    Ето още две статии които ще са ти от полза, ако след седмица се види едно повече от добро наддаване в което съм сигурна.
    Запазване на уменията за кърмене при хранене с шише
    Премахване на добавката от АМ

# 237
Привет и от мен след доста дълго отсъствие.
Влизам само за секунда, колкото да се похваля, че на 18.09. се роди синът ни Илия, 3150гр. и 49см.
Раждането мина сравнително бързо, но противно на очакванията ми беше по-болезнено от първия път. Засега нямам много време за писане и това е първото ми сядане на компютъра откакто са ни изписали, но се надявам скоро да наваксам с четенето и да видя при останалите как се развиват нещата  Wink
Честито на всички междувременно родили мами, да са им живи и здрави бебчетата, а те бързо да се възстановяват!
На чакащите - леко раждане и прекрасни слънчица желая Heart Eyes

# 238
Благодаря на всички за съпричастността. Вече малко ме поотпуснаха нервите, но майка ми ще се сърди още много дълго време. Че аз търпя, търпя, и после като излея един поток от силни думи.....не мога да върна времето назад, за съжаление.... Виждам, че не само на мен ми се е случило така. А тук като се съберяха роднините последните дни - лудница! И то по време на къпане - ох, ще разболеете детето, по-бързо, бързо сега пъпчето, сега кремчето, хавлийката, косичката..... Караха ми се, че отказвам да дам вода със захар, че ще разболея детето; карат ме да я къпя всеки ден с шампоан и сапун, въпреки че аз не съм съгласна....да си мия гърдите с вода и сапун...Изобщо, яко ми се месят! Да са живи и здрави, ама от разстояние  Wink

Вие как си решихте проблема с Вигантола? На мен педи ми препоръчва да го почна по-отрано, защото бебка е едричка и се развива бързо, а аз се чудя с какво да го заместя сега  newsm78

Искате ли да ви пусна как родих? Моето раждане беше много хубаво, само може да успокои още необебилите се  Laughing

# 239

Искате ли да ви пусна как родих? Моето раждане беше много хубаво, само може да успокои още необебилите се  Laughing

Искаме,искаме на мен винаги са ми интересни тези разкази,нищо ,че вече съм се обебила. Heart Eyes

При нас нищо ново,същите са ми тревогите като вашите Mr. Greenболи ни коремчето вече,поплакваме си доволно,мен ме тресе яко нервата(ядосвам се на всички и всичко),не мога да влезна в релси(имам помагачи с лопати да ги ринеш),а е време сама да се оправям,че само ми разбъркват подредбите.Бабите яко глезят каката и в резултат на това е станала нетърпима,тръшка се,гъне се,не си яде яденето и иска забранени неща(орео,орео)тези бисквитки я научиха да казва "р" ooooh!

ЧЕСТИТО НА НОВООБЕБИЛИТЕ СЕ,растете здрави ,а на мамите бързо възстановяване.  bouquet

На всички 2в1,пожелавам скорошна среща с рожбите им.Кураж момичета,много мина малко остана.

За вигантола, аз на Мая не съм и давала,май само 1 месец,и сега имам една неотваряна опаковка още от нея.Ще я ползвам защото на Влади фонтанелата е по-голяма и педката каза,че и шева нещо му бил не както трябва+,че бил голям и трябвало след 20 ден по 2 капки да давам.Е аз ще давам по една,но няма да и казвам Peace

Отивам да се мъча да заспя,че след малко ще има будни хора,кой за цица,кой за кисело мляко ooooh!,но пък е толкова хубаво с две деца,че вече си представям какво е с три Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Лека нощ и да се наспите всички Hug

Общи условия

Активация на акаунт