Дискова херния - 1

• 218 323
  • 730
  •   2
Отговори
# 90
toxygen , много хубаво си ги опбмислил и написал въпросите. Не знам обаче дали изобщо ще се намери неврохирург, който ще има търпението да отговори и на половината от тях. Те лекарите са свикнали да не обясняват и най-важните неща, та камо ли толкова подробно. Прав си, че трябва постепенно да ги дисциплинираме и поне можем да опитаме да изкопчим колкото може повече информация. За тях това е рутина и ежедневно занимание, но за пациента от операцията звиси цялата му съдба занпред.
Друг е въпроса, че лъжат. За да демонстрират увереност, често пъти обещават нереални резултати. Страшно е да се признае, но всички знаем, че има и такива "лекари", които в името на печалбата биха направили всичко, независимо от резултата. Разбира се, има и съвестни и дай Боже да попаднем на такъв във важния момент!

# 91
Прави сте за въпросите. Аз питах за някой, за други не. Но все пак отговорите бяха " Не се притеснявай за нищо".
Наистина тези операции не са вече нещо ново и то от години.
Въпросът беше за възстановяването. Беше категоричен 2 месеца. Това не стана. Може би и те си имат благородни лъжи,  иначе ако ти кажат истината ще се разколебаеш. Иначе не съм наивен човек.
Не че е тайна името и болницата, но етичност ще спестя тези подробности. Не е от София, но мисля и знам че е еднин от най-добрите неврохирурзи в България.
Искам, ако все пак има някой с импланти на кръста да каже при него как е след операцията. За колко време се е възстановил и изобщо как се чувства.
В тази болница където се оперирах, операциите от дискова херния не ги броят за нищо, ако може така да се каже образно. Не ги имат за сложни, като рутинни, все едно от апандисит те оперират. Траят по 1 час и хайде. Оперират те ина 3 тия ден си тръгваш. хора на по 60, че и на 80 години даже. Това го видях с очите си. Тези операции с имплантите са по сериозни разбира се. Траят по около 3 часа.

# 92
Моята операция продължи 3 часа и половина.Въобще не е вярно,че операцията на дх се приема за рутина.Операцията на дх се води СЛОЖНА  средно тежка.От опит знам какви са резултатите след"рутината" операция.Има значително по сложни и тежки операции,но извода ми от преживянато е,че положението и възтановяването е доста сериозно и бавно от това което казват докторите.
Определено те е послъгал с 2то месеца.Оперирана съм от 2г...
Сподели все пак в кой град си оперирана,ние няма да кажем на никой Wink.Едва ли ще му направиш реклама Simple Smile

# 93
И аз бих искала да споделя, че моята операция само на едно ниво Л5-С1, отне пет часа, а за това време трябваше да оперират две нива.
А зададох част от въпросите, които toxygen е поставил по-долу и отговорът на повечето беше, че за всеки организъм е строго индивидуално...
На мен също ми казаха, че до 2-3 месеца ще съм добре, но уви вчера станаха 3, а аз съм с болки в кръста и крака, освен това се чувствам такова дърво в кръста, все едно имам прът на гърба Rolling Eyes.
След операцията неврохирургът ми каза, че ми дава 80 % гаранция /как я опредили не знам newsm78/.
Сега пак искат ямр и консулт, та ще видим  Rolling Eyes...
Освен това знам, че след подобна хирургична интервенция се полагат по 6 месеца болничен /с ЛКК и ако не стига с ТЕЛК/, а започнаха да ми правят въртели, предният път казаха, че ще ми дадат всичко, което ми се полага и два месеца след болничният от клиниката ми даваха по 30 дена, а днес 20  #Crazy  newsm78 . Питам се защо ли? Да ходя като гламава при ОПЛ за талон за ЛКК /2.40/, да чакам часове пред кабинета, за да си оставя документите за болничен и после /след няколко дена/ пак - за да си го получа /нови 2.40/, освен това болки в гърба, кръста и крака от висенето права с часове... #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 94
  • София
Привет! Напълно съм съгласна с Ели и с Ахая аз също съм оперирана вече ще станат 11 месеца и имам болки постоянни в кръстта и чат пат в крака. Знаете, че моята операция беше 8 часа и пак не е стигнала за това, което е трябвало да оперират. Наистина възстановяване за 2 месеця е супер оптимистично, дори нереално.
Ели, на мен мидаваха до 6-я месец болничен с ЛКК, а после 3 пъти на ТЕЛК ходих. Държат се повече от унизително, всеки път излизах толкова разочарована от отношението им, но просто им казвах истината - че имам все още болки и не бих си представила как ще ходя на работа. Моята работа също е само седяща по 10 часа и просто изпитвах ужас, че ще се върна назад във възстановяването. Та аз още не мога в къщи да се върна към стария си режим, доста са ограничени движенията ми.  Дадоха ми максималното, сега съм отпуска и здраве и живот на 1-ви ноември съм на работа. Ходя по 1-2 пъти на плуване и от това се чувствам по-добре, но болки имам постоянни, но търпими. Нали ви казах, че отивам на Павел баня от 17-ти. Има ли някой от вас там в този период????????????????

# 95
  • София
Привет! Напълно съм съгласна с Ели и с Ахая аз също съм оперирана вече ще станат 11 месеца и имам болки постоянни в кръстта и чат пат в крака. Знаете, че моята операция беше 8 часа и пак не е стигнала за това, което е трябвало да оперират. Наистина възстановяване за 2 месеця е супер оптимистично, дори нереално.
Ели, на мен мидаваха до 6-я месец болничен с ЛКК, а после 3 пъти на ТЕЛК ходих. Държат се повече от унизително, всеки път излизах толкова разочарована от отношението им, но просто им казвах истината - че имам все още болки и не бих си представила как ще ходя на работа. Моята работа също е само седяща по 10 часа и просто изпитвах ужас, че ще се върна назад във възстановяването. Та аз още не мога в къщи да се върна към стария си режим, доста са ограничени движенията ми.  Дадоха ми максималното, сега съм отпуска и здраве и живот на 1-ви ноември съм на работа. Ходя по 1-2 пъти на плуване и от това се чувствам по-добре, но болки имам постоянни, но търпими. Нали ви казах, че отивам на Павел баня от 17-ти. Има ли някой от вас там в този период????????????????

аз нагоре писах, за дисковата херния на баща ми....с риск да се повторя:
първата му операция (ДХ на 2 прешлена) наистина се възстанови за 2 месеца, но от щастие, че се е преборил с 20 годишна болка след 10-тина месеца се сецна с нещо тежко пак и получи ДХ на друг прешлен...на път за операционната вече не можеше да си движи краката...и двете операции бяха около 7 часа, но след втората му трябваха около 2 години....
ЗА ТЕЛК-а нямам думи...от тогава не ходя в държавни болници и не разчитам на никакви пари, макар че си плащам здравните вноски: първо му дадоха в един ТЕЛК 60% и той обжалва, защото работата и професията са му такива, че не може да седи на стол и да не се изморява...след което му дадоха 37% нетрудоспособност и му казаха: "Щом можеш да ходиш, какво искаш от нас..."

# 96
Наистина времетраенето на операцията зависи от много фактори и едва ли това е най-важното. По-важен е резултатът. Просто при мен така се случи, че за престоя ми от 7 дни видях, че тези с операции на ДХ траят около 2 часа, а имаше случаи и на 1 час. Хората бяха предимно възрастни над 50-60 г. и за 3-4 дни ги изписват. На това бях свидетел. Какво става с тях след това незнам, а и те по-рядко ще пишат тук евентуално, за да разберем. На моята лична лекарка баща и на 74 г. с листеза и ДХ е опериран преди 1 год. и сега търчи и работи като на младини. Но при други сигурно не е така...

# 97
nemila , не знам какво да ти кажа  newsm78. Прави ли си ямр, след операцията, за да видят как се възстановявяваш? На мен ми искаха ямр още на втория месец, но аз нямах възможност и сега ще го направя директно там, където ме оперираха. Друг е въпросът какво ще излезе от цялата работа newsm78.
Според мен направи ямр и виж какво ти е състоянието и тогава се притеснявай...в момента Касата отпуска, защото още имат направления...така, че възползвай се, отиди при някой надежден невролог newsm10

# 98
Записах се на един курс под вещото ръководство на медицински екип. Два пъти седмично ще ходя на нещо като гимнастика (да речем), която се провежда от кинезитерапевт, а тя е съвсем наясно къде да щади и къде да наблегне при натоварването.
Бижу, това звучи страхотно, браво!
Аз два пъти вече ходя на балнеолечение, и двата пъти с кинезитерапия, и двата пъти след това се чувствах много по-раздвижена и нищо не си повредих. Кинезитерапевтите знаят и показват специални щадящи упражнения.
А в кой град е този курс?  EmbarassedИ аз искам такъв...
В София, в НСА. Днес - четвърто ходене на гимнастика. Супер съм. Някои нещица са ми трудни, но момичето персонално ми обяснява как точно да ги правя така, че да не натоварвам кръста. Направо, да не дърпам дявола за опашката пу-пу, но е чудесно! Иначе 45 минути си е постоянно натоварване и много комплексни упражнения, който са така направени, че раздвижват максимално цялото тяло!

# 99
здравейте и от мен.
Вече 10 години живея с болката. Диагноза - дископатия и/или радикулит, 3 от лумбалните прешлени са разместени. Няколко пъти правих физиотерапия и това е. В 2005 и 2006 по съвет на неврохирург от Исул ми направиха общо 4 курса с Dynastat, всеки по 5 инжекции. Това бе все по време на идванита ми в България. Болката се повлияваше, но страничните ефекти не ме подминаха. Същият неврохирург ме убеждаваше да направя операция, но тогавашната ми работа бе свързана с много пътуване и не се реших. От 2004 живея в Холандия и тукашните лекари до сега не са ме съветвали за оперция изтъквайки, че шансът да бъде успешна е има-няма 50%.  Моя позната англичанка с дискова херния бе направила 3 операции и чак последната е била успешна.

Миналата година ме диагностицираха с лимфома на Ходжкин и направих химиотерапия и лъчетерапия. Страничните ефекти бяха много силни, особено невропатичните. И уж поотминаха, но вече втори месец болката в кръста е непоносима, а има и постоянна болка по таза и задната част на бедрата. През деня са често моментите, когато болката е толкова силна и режеща, че не мога да помръдна. Миналата седмица ми направиха рентген и днес личната лекарка ми съобщи, че 3 и 4 лумбален прешлен имат артроза и трябва нещо да се предприеме. Даде ми направление за ортопед-хирург. Аз и казах, че ще изчакам до началото на ноември, когато имам час при невролог за обсъждане на резултатите от ЕМГ и ядрено-магнитен резонас. Ще покажа на невролога и рентгеновото заключение.

Бихте ли ме посъветвали за и/или против операция? Ако не, то какво да правя по-нататък? Имам и 8 месечни близнаци, а и още 20кг несвалени след раждането дето едва ли някога ще сваля.

# 100
Днес личната ми даде направление за невролог от раз  Flutter
Следващата седмица ще го посетя, та да видим, колко са здрави връзките ми Mr. Green , не тия за обувки, разбира се Simple Smile

# 101
здравейте и от мен.
Вече 10 години живея с болката. Диагноза - дископатия и/или радикулит, 3 от лумбалните прешлени са разместени. Няколко пъти правих физиотерапия и това е. В 2005 и 2006 по съвет на неврохирург от Исул ми направиха общо 4 курса с Dynastat, всеки по 5 инжекции. Това бе все по време на идванита ми в България. Болката се повлияваше, но страничните ефекти не ме подминаха. Същият неврохирург ме убеждаваше да направя операция, но тогавашната ми работа бе свързана с много пътуване и не се реших. От 2004 живея в Холандия и тукашните лекари до сега не са ме съветвали за оперция изтъквайки, че шансът да бъде успешна е има-няма 50%.  Моя позната англичанка с дискова херния бе направила 3 операции и чак последната е била успешна.

Миналата година ме диагностицираха с лимфома на Ходжкин и направих химиотерапия и лъчетерапия. Страничните ефекти бяха много силни, особено невропатичните. И уж поотминаха, но вече втори месец болката в кръста е непоносима, а има и постоянна болка по таза и задната част на бедрата. През деня са често моментите, когато болката е толкова силна и режеща, че не мога да помръдна. Миналата седмица ми направиха рентген и днес личната лекарка ми съобщи, че 3 и 4 лумбален прешлен имат артроза и трябва нещо да се предприеме. Даде ми направление за ортопед-хирург. Аз и казах, че ще изчакам до началото на ноември, когато имам час при невролог за обсъждане на резултатите от ЕМГ и ядрено-магнитен резонас. Ще покажа на невролога и рентгеновото заключение.

Бихте ли ме посъветвали за и/или против операция? Ако не, то какво да правя по-нататък? Имам и 8 месечни близнаци, а и още 20кг несвалени след раждането дето едва ли някога ще сваля.

4

Здравей!
Операция твърдо НЕ!
Проучи инжекциите Discus compositum N, при вас би трябвало да ги има по аптеките, и си направи един курс.

# 102
здравейте и от мен.
Вече 10 години живея с болката. Диагноза - дископатия и/или радикулит, 3 от лумбалните прешлени са разместени.

Здравей. Дископатия не е диагноза, а събирателно понятие на болестни промени в областта на гръбначнитее прешлени и еждупрешленни дискове. Радикулит е по-конкретно и се отнася до проблем с нервни коренчетакоито могат да се възпалят и/или да бъдат подложени на механично въздействие например от дискова херния или от стесняване на отворите, през които минават. Казваш че лумбалните прешлени са разместени - имаш ли поставена диагноза спондилолистеза? Това ли са искали да оперират?

Направи ли вече ЯМР и ЕМГ?

# 103
Здравейте,
И аз да се присъединя към вашата групичка при скенер се установи, преписвам дословно:

Дискретна хиперлордоза. На ниво L4-5 медианна към парамедианна в ляво дискова херния, частично ангажирана неврофорамена и компресираща коренчетата на дуралният сак. Нискостепенна лигаментарна (flavum) хипертрофия. Начална хипертрофия на артикулиращите израстъци.

Направих и ЕМГ, сега ми подготвят мисълта в посока операция. Тази година има чести кризи, болката е в крака вече. Ужасна болка.

Ходя на физиотерапия, лазер, правя упражнения, смятам да отида в Павел Баня ... Съгласна съм на всичко да си сменя начина на живот, но от операция много ме е страх. Планирахме втора бременост, но сега заради състоянието ми отложихме и се чудя какво да предприемем.
Моля ви, да ме посъветвате и вие  bouquet

# 104
  • София
Здравей, RamEli!
Колко чести са тези кризи, за които
споменаваш? И в какво точно се
изразяват - можеш ли да ходиш на
работа по време на такава криза,
колко издържаш да стоиш права,
седнала, да вървиш? След колко
време отшумяват тези симптоми?
Имаш ли облекчение от медикаменти,