Дискова херния - 1

• 218 413
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
Покрай рака  реших за ендокринолога и невролога да остана в болницата на свободния университет в Амстердам, но положението с кръста ми се влошава и ми се струва, че с тези стажанти лекари, дето препредават срещите на истинските лекари (които аз не виждам), май няма да стане. Нямам 100 живота, да се учат на някой друг. Та ако ми откажат директен контакт само с истински лекари без стажанти, ще се местя в Утрехт.

И аз се влошавам с всеки изминат ден - едва ходя вече от болки в левия крак, не мога да седя и се чудя какво ще става занапред. #Crazy newsm78 Колко лекари обиколих, нулев резултат. А трябва да се работи, трябва да се яде...

И тук не е лесно. Още повече, че съм чужденка и дори не говоря езика им. Коства ми много усилия, докато ги накарам да обърнат внимание на нещо. Добре, че в Утрехт поне личната ни лекарка е много свястна за сега и не ми отказва направления за специалисти. Но в Амстердам личната ми бе ад. Не можех да изкопча от нея направление за специалист. С присъщата си небрежност и безхаберност подмина и симптомите на лимфома, а е можело да се хване много по-рано. За нея всичко бе от възрастта или от стресовата ми работа и само ме караше да си сменя работата. Хич не вдяваше, че и да сменя фирмата, работата ще е много или малко същата. Бях преуморена, с хипотироид на Хашимото и всички последици от това, но тя се правеше че не вижда нищо. Да не говорим, че тогава съм си била и с депресия, която тя пак е подминала, а сега и с нея се боря ...

Но при мен болката е и в двата крака. Мускулният тонус отзад в тазовите мускули и в бедрата, особено в задната част, е постоянно много висок. Чак мускулите ме болят като от мускулна треска, а не правя почти нищо. Едва се влача, навън рядко излизам и то е с кола. Дори бебетата не мога да си разхождам, една приятелка идва да ги извежда. И се влача, и се клатя като патица, и съм се изгърбила/изкривила, и не зная вече м  Cry Дори не мога да се наведа или клекна или седна на земята, та да си играя с бебетата ....  Cry

Но хайде да видим какво ще стане на 08 ноември и пак ще пиша. Ако нещо не се случи до тогава. Че боя се малко оспамвам темата, като споделям това и онова покрай болежките.

# 121
RamEli, стола по принцип е за всички хора, които работят продължително време в седнало положение. Просто когато седнеш в него, позата ти е оптимално правилна, няма прегърбване съответно дисковете не се натоварват толкова. Колкото до това дали може да се седи цял ден, според мен зависи в какво състояние си - колко те боли, имаш ли криза и т.н. Аз стоя 8 часа на работа - като искам да подчертая, че на всеки половин час си давам поне 5 мин почивка ( ставам разхождам се до прозорецаq ,разтягам се). При всички положения, при нашият проблем това е правилният стол, на относително приемлива цена.

Здравей колега  Laughing
Ти от къде си?

# 122
Аз съм новак, но се включвам веднага в тази тема, защото миналата година по същото време се оперирах, след като десет години се мъчих с моята херния L4-L5 L5-S1, двустранна, медианна  Grinning

Здравейте, пеперуди  Grinning Поздравления за успешното лечение! Пожелавам ти никога повече да не се срещнеш с невролог и неврохирург през живота си! Ако не те затруднява, би ли могла да дадеш повече информация за операцията. Направиха ли ти ядрено-магнитен резонанс в Токуда преди да оперират? На колко нива беше операцията - и на двете, или само на едното? Къде ти бяха основните оплаквания - от кръста, или имаше болка и в крака? Как се отнасят в Токуда към следоперационния период? В смисъл инструктираха ли те за някои пози на тялото и движения, които следва да избягваш за определен период? Вероятно са отчели и сигурно доброто ти физическо състояние, щом си баскетблистка. Имаш ли сега проблеми със седенето - можеш ли да седиш продължително време без болка?

Съжалявам за лавината от въпроси, но ще е полезно за всички страдащи, ако споделиш повече информация. Hug Peace

# 123
Но хайде да видим какво ще стане на 08 ноември и пак ще пиша. Ако нещо не се случи до тогава. Че боя се малко оспамвам темата, като споделям това и онова покрай болежките.

Не се бой! Лошото е, че никой, който не е изпитал тези ужасни болки, не знае за какво става въпрос! Тази тема е е дна от малкото в бг-форумите, в които можем свободно да обменяме опит и информация за лечението на това зло! Стискам палци да се оправяш, и аз минавам през същия ад сега. Praynig Hug

# 124
toxygen, а ти започна ли инджекциите.
Аз на 28ми съм на невролог и нямам идея какво ще ми бъде изписано, но и при мен нещата не са добре. Sad

# 125
toxygen, а ти започна ли инджекциите.
Аз на 28ми съм на невролог и нямам идея какво ще ми бъде изписано, но и при мен нещата не са добре. Sad

Привет! Още не съм, първо пробват "прости" паравертебрални инжекции без да се влиза в гръбнака навътре. Ако нямат ефект, би трябвало да пробваме с епидуралниър инжекции. Ти от какво се опплакваш сега Tired

# 126
Постоянни болки в опашната област, при неподходящ стол, страхотни бодежи в тазовата част. Сутрин не мога да се протегна спокойно, все полека и се услушвам като гърмян заек  Mr. Green
За вървежа е сложно,след 300 -400метра и се схваща десния крак изцяло, та се налага да се прегърбвам за да вървя.
Сложно е! Sad

# 127
Мда, типични Л5-С1 симптоми... #Crazy

# 128
Аз съм новак, но се включвам веднага в тази тема, защото миналата година по същото време се оперирах, след като десет години се мъчих с моята херния L4-L5 L5-S1, двустранна, медианна  Grinning

Здравейте, пеперуди  Grinning Поздравления за успешното лечение! Пожелавам ти никога повече да не се срещнеш с невролог и неврохирург през живота си! Ако не те затруднява, би ли могла да дадеш повече информация за операцията. Направиха ли ти ядрено-магнитен резонанс в Токуда преди да оперират? На колко нива беше операцията - и на двете, или само на едното? Къде ти бяха основните оплаквания - от кръста, или имаше болка и в крака? Как се отнасят в Токуда към следоперационния период? В смисъл инструктираха ли те за някои пози на тялото и движения, които следва да избягваш за определен период? Вероятно са отчели и сигурно доброто ти физическо състояние, щом си баскетблистка. Имаш ли сега проблеми със седенето - можеш ли да седиш продължително време без болка?

Съжалявам за лавината от въпроси, но ще е полезно за всички страдащи, ако споделиш повече информация. Hug Peace

Здравейте и вие, toxygen. Няма проблем за въпросите. И аз мисля, че е важно да се знае колкото се може повече и непрекъснато ми се обаждат разни хора, чули за моя случай, на които им разказвам в подробности.

Моята дискова херния беше и на двете нива - L4-L5 i L5-S1. Спускаше се и към двата крака, а при по-сериозните кризи съм се парализирала и цялата без пръстите на ръцете и врата, тоест понякога ми хващаше и ръцете и нагоре гръбната. Дълги години спускането беше само към левия крак, но накрая започна и към десния.

За Токуда - не очаквай да ти обърнат кой знае какво внимание. Там готиното е, че е новичко, светло и просторно и не се усещаш много като в болница. Сестрите са внимателни и сравнително отзивчиви, но няма да е нищо извън екзистенц минимума. Аз например влязох на 10 септември и видях доктора чак следобяда на 11-ти. След това ми направи превръзка чак на третия ден. Имам чувството, че ме беше забравил. Трябваше аз да извикам сестра, да се навикам и тогава да ми се смени. Също така не ми е махнал добре конците. Това може би са бели кахъри, обаче, защото според мен като цяло операцията е успешна.

Подробно консултиране за пози и цялостен начин на живот след операцията не е имало. Обясни ми накратко какви видове спорт никога не бива да практикувам - а именно, спортове, съдържащи тичане и скачане (баскетбол, волейбол), усукване (тенис), спортове с вертикални движения (освен вече споменатите, езда, крос тренажор, батути, участия в рали и дълго шофиране по пресечен терен). Обясни ми, че за възстановяване, а и след това са най-добри плуването, колоезденето (но не на пресечен терен, тоест в зала и пистово), йогата и други по-пасивни спортове.

Мога да предположа, че не се е впускал в обяснения при мен, защото съм бивша спортистка, от много години съм с това състояние и доста неща са ми ясни. А и то е видно от начина, по който си носех хернията, как ставах от леглото и т.н. Вероятно на човек, който не е спортувал активно, ще му се обяснява повече.

Този доктор е някакъв много зает. Има по доста операции на ден. Труден е за намиране.

Беше ми назначил първия профилактичен преглед за след 6 дни след изписването, за да ми махне конците. Отивам - заминал в командировка. Чаках още няколко дни. После следващият, последен, беше за след 20 дни. Върнах се специално в София за него - него пак го нямаше. Пак виках, карах се - докараха го от някъде, за да ме прегледа.

От тогава не съм ходила, въпреки че понякога ми се ще.

Виж, най-важните неща зависят само от теб. Моля те, помни, че трябва много да се грижи за себе си след това - спортувай. Ако никога не си спортувала, отдели време и пари, вземи си личен фитнес треньор - ако нямаш, пиши ми, ще ти дам моята инструкторка, аз и до днес съм с нея три пъти седмично - и се храни много леко и правилно. Трябва да промениш радикално начина си на живот. Една седмица оставиш ли се без внимание, все едно сега излизаш от болницата.

Операцията е рутинна, не е нищо страшно. Възстановяването е по-тежко, обаче, но ако наистина държиш на себе си, ще се справиш. Не се залежавай в никой случай. Трябва ти удобно легло и възглавница, внимавай като шофираш - ако има много дупки там, откъдето минаваш, носи си корсета, не стой дълго седнала, избягвай необичайни ъгли на стойката си. Известно време недей да чистиш с прахосмукачка, да оправяш леглото. Не носи нищо тежко. Ама НИЩО. Чак след като си ходила половин година на фитнес и инструктора ти ти е вдигал тежестите постепенно, можеш да си позволиш да вдигнеш нещо тежко от земята.

В същото време, не гледай на себе си като на болна, защото не си. Просто си представяй, че си родила скоро и си с цезарово. Както би се щадила тогава, така трябва да се щадиш и след тази операция.

Сигурна съм, че ако следваш тези правила, ще си много добре. Аз се чувствам отлично, но наистина, ако забавя малко темпото - на мързелива почивка, например, прекарване на половин ден в леглото, тежък менструален цикъл някой месец - разликата е осезаема. Мускулите ти сякаш се затягат като пружина. Това е и най-голямата ти цел - да си върнеш гъвкавостта. Освен фитнес, колело, плуване, пробвай с много йога. Можеш да започнеш да я правиш на около шестия месец. Нищо не помага така.

Пожелавам ти успех. Ако имаш нужда от още нещо, аз съм насреща.

# 129
  • София
В същото време, не гледай на себе си като на болна, защото не си. Просто си представяй, че си родила скоро и си с цезарово. Както би се щадила тогава, така трябва да се щадиш и след тази операция.

Ъхъм, такова, малко трудно ще
му е да роди с цезарово сечение
на toxygen. Но, не защото няма
желание, а защото технически
не му е много възможно.
Той е мъж!  Joy

# 130
Здравей колега  Laughing
Ти от къде си?
[/quote]

Колега, от София съм географски Simple Smile Иначе съм от околията на l4-l5 (с две операции там) и прясна,  от около половин година, l5-s1.

# 131
Здравейте и вие, toxygen. Няма проблем за въпросите. И аз мисля, че е важно да се знае колкото се може повече и непрекъснато ми се обаждат разни хора, чули за моя случай, на които им разказвам в подробности.

Благодаря много за отделеното време и за пространния и изчерпателен отговор! Аз съм мъж, но всички съвети за пазене и раздвижване са валидни и в моя случай Simple Smile Аз пък почти никога не съм се занимавал със спорт (голяма грешка) и според мен хернията си получих от липса на движение и прекалено заседяване. От положениието си съм много притеснен, защото работя седяща работа, а седенето е много мъчително - с болки и пробождания в задника и единия крак, което много пречи на концентрацията ми. Да не говорим за качеството на живот, което е отвратително с тези болки. Млад човек съм и не мога да си представя, че това ще ме съпътства постоянно оттук нататък. Четири месеца вече нямам покой и се чудя дали да не хвана бика за рогата и да се опитам да живея нормално. Твоите думи за движението и гъвкавостта са абсолютно верни, проблемът ми сега е че не мога да правя кой знае какво без да ме боли ужасно. Ако след една операция не ме боли, свято ще ходя да плувам поне два пъти седмично и на фитнес
ще ходя за специални упражнения. Лошото е, че никой не дава гаранция че ще се отървеш от болките или няма да си докараш поредица от операции. Тази неизвестност е единственото, което ме спира, но пък и да се влача така няма да издържа дълго.

Моля те да кажеш кой ти беше оператора от Токуда (може и на лични), както и дали имаш сега проблеми със седенето?

Поздрави и успех във всичко!

# 132
Колега, от София съм географски Simple Smile Иначе съм от околията на l4-l5 (с две операции там) и прясна,  от около половин година, l5-s1.

Колега, съжалявам да чуя, че си с две операции и прясна херния. Аз съм с херния на l5-s1, със силни болки от 4 месеца в единия крак. В пълна безизходица. Ако не ти е проблем, можеш ли да споделиш как са протекли нещата при теб - с какви оплаквания, къде си се оперирал, какъв режим спазваш и т.н. Това ще е полезна информация за всички заинтересовани от темата.

Поздрави!

# 133
Toxygen, дай един e-mail, че пробвах да ти пратя ЛС, но ми казва, че ти е препълнена кутията... Simple Smile

# 134

Благодаря много за отделеното време и за пространния и изчерпателен отговор! Аз съм мъж, но всички съвети за пазене и раздвижване са валидни и в моя случай Simple Smile Аз пък почти никога не съм се занимавал със спорт (голяма грешка) и според мен хернията си получих от липса на движение и прекалено заседяване. От положениието си съм много притеснен, защото работя седяща работа, а седенето е много мъчително - с болки и пробождания в задника и единия крак, което много пречи на концентрацията ми. Да не говорим за качеството на живот, което е отвратително с тези болки. Млад човек съм и не мога да си представя, че това ще ме съпътства постоянно оттук нататък. Четири месеца вече нямам покой и се чудя дали да не хвана бика за рогата и да се опитам да живея нормално. Твоите думи за движението и гъвкавостта са абсолютно верни, проблемът ми сега е че не мога да правя кой знае какво без да ме боли ужасно. Ако след една операция не ме боли, свято ще ходя да плувам поне два пъти седмично и на фитнес
ще ходя за специални упражнения. Лошото е, че никой не дава гаранция че ще се отървеш от болките или няма да си докараш поредица от операции. Тази неизвестност е единственото, което ме спира, но пък и да се влача така няма да издържа дълго.

Моля те да кажеш кой ти беше оператора от Токуда (може и на лични), както и дали имаш сега проблеми със седенето?

Поздрави и успех във всичко!

Привет пак. То гаранции за нищо няма. Нали ти казах, ако не се движиш и не се грижиш за себе си после - лошо. Аз също съм със заседнала работа - адвокат съм и то в една от големите кантори и работя по 10-12 часа на ден. Просто ставам в 7.30 и в 8.00 съм във фитнеса три пъти седмично, като в събота вместо един час и трийсет минути, тренирам два часа. Понякога давам да ми направят и масаж. Но това е. Няма спасение, ако няма спорт.

Аз ти казах, че след операцията ти е схванато. То не е тази болка, която те мъчи сега. В никакъв случай. Не е и болка даже. Просто ти е трудно да си подвижен.

Престани да си търсиш оправдания да не се грижиш за себе си, отивай да те оперират и се захващай здраво за спорт и си промени начина на живот тотално. Купи си колело и си вземи куче, за да се разхождаш поне по един час на ден. Ако няма да ги правиш тези неща, не знам какво друго да те посъветвам.

Неврохирургът ми е д-р Кондов: http://www.tokudabolnica.bg/bg/page/315/%D0%95%D0%BA%D0%B8%D0%BF. Нямам проблеми със седенето, но определено гледам да не седя чак толкова много. Непрекъснато внимавай за стойката си. Не бива да се отпускаш и да се прегърбваш.

Сори, че звуча като треньор по вдигане на тежести, но наистина нямаш друга опция. Всичките тези, които са си правили по две, по три операции на едно и също място, все от обездвижване са го докарали.

Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт