Дискова херния - 1

• 218 401
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,
моля ако някой е бил в моята ситуация, да даде съвет.
Бременна съм, вече в началото на 9ти месец и имам 2 дискови хернии, нива л5-с1 и л4-л5, с радикулопатия. Имам ЯМР отпреди година и 2 месеца, към тази дата дегенеративните изменения бяха в сравнително лека степен и лекувах с противовъзпалителни, после физиотерапия и гимнастика. След около 5 месеца болките ми почти изчезнаха, но естествено се завърнаха с напредване на бременността.
Допреди 3 дни имах консенсус между невролог и следящия ме АГ,  че е желателно оперативно раждане. Но АГ специалистът към който ме насочиха за раждане е на мнение че мога, и е по-добре, да опитам естествено раждане. Съответно и двете противоположни мнения си имат аргументи. Аз нямам мед. образование и няма как да преценя кое е по-малкото зло за мен и бебето.
Моля да споделите опит, или да препоръчате специалист, който да се произнесе по моя казус. Допълнително усложнение е това, че не мога да правя скенер или ЯМР в момента.

# 136
Моля някой ако знае да каже каква е разликата между спондилолистеза и антеролистеза. И какво значи антеролистеза I степен? Най-зле или има още на къде? Какво значи и мегасак? Много питам, ама все пак....да знам. това ми пише в ЯМР преди операцията. След 4 м. чак днес си взех разпечатката.... иначе снимката ми я дадоха още тогава, но аз какво разбирам от нея....

# 137
Моля някой ако знае да каже каква е разликата между спондилолистеза и антеролистеза. И какво значи антеролистеза I степен? Най-зле или има още на къде? Какво значи и мегасак? Много питам, ама все пак....да знам. това ми пише в ЯМР преди операцията. След 4 м. чак днес си взех разпечатката.... иначе снимката ми я дадоха още тогава, но аз какво разбирам от нея....
Влез  в пулс бг попитах какво е спондилолистеза и антеролистеза имам отговор но незнам как да кача тук.

# 138
# 139
Здравейте,
моля ако някой е бил в моята ситуация, да даде съвет.
Бременна съм, вече в началото на 9ти месец и имам 2 дискови хернии, нива л5-с1 и л4-л5, с радикулопатия. Имам ЯМР отпреди година и 2 месеца, към тази дата дегенеративните изменения бяха в сравнително лека степен и лекувах с противовъзпалителни, после физиотерапия и гимнастика. След около 5 месеца болките ми почти изчезнаха, но естествено се завърнаха с напредване на бременността.
Допреди 3 дни имах консенсус между невролог и следящия ме АГ,  че е желателно оперативно раждане. Но АГ специалистът към който ме насочиха за раждане е на мнение че мога, и е по-добре, да опитам естествено раждане. Съответно и двете противоположни мнения си имат аргументи. Аз нямам мед. образование и няма как да преценя кое е по-малкото зло за мен и бебето.
Моля да споделите опит, или да препоръчате специалист, който да се произнесе по моя казус. Допълнително усложнение е това, че не мога да правя скенер или ЯМР в момента.

Здравейте Ина,

Не зная дали съм била точно във Вашата ситуатция, защото все още не зная точната си диагноза към този момент.
Болки в кръста, включително и спускащи се по краката имам поне от няколко години.
На доста години съм и като забременях с близнаците трябваш постоянно да лежа. Да не оспамвам тук темата и да не разказвам подробности защо. Около 8 седмица бях диагностицирана с гистационен диабет. Само седмица по-късно и лимфома на Ходжкин. Закочнах химиотерапията в 16.5 седмици. Болките се увеличаваха, на не бяха само в кръста. Започнаха и болките от страничните ефекти на химията, та не зная кое болеше  повече. Лъчетерапията бе 1 месец след като родих. Малко след това болките би бяха абсолютно повсеместни. Разбира се много допринесе и дългото залежаване.

За раждането - това ми бе четвърто раждане и в Холандия ми казаха "щом си родила 3 нормално, независимо от годините и че са близнаци, пак ще родиш нормално". Знаеха за проблемът ми с кръста, но тук правят цезарово само при наистина тежки индикации. Пак да повторя - не зная точната си диагноза от ЯМР сега, т.е. не твърдя че съм била във Вашата ситуация, но в момента съм много зле и както двепеперуди пише, основната причина и обездвижването. От опит и от интернет зная, че за съжаление в ``България правят цезарово за съжаление в повечето случаи за удобство на доктори и акушерки, за съжаление там не мислят нито за родилката, нито за бебетата толкова. Съжалявам, че трябва да го кажа, но е така. Категорично, ако няма утежнаващи индикации за бебето, за него няма по-добро от естественото раждане. За родилката също, защото тогава тя се възстановява най-бързо. От интернет научих, че Арника монтана помага за възстановяването веднага след раждането. На мен също много ми помогна.  Нищо че сте вече в 9 месец, ако се решите, можете да потърсите информация и да го приложите.

Желая Ви леко раждане и бързо въстановяване.

# 140

Първа степен е най леката  Peace

Иначе и двата термина са свързани с разместване на гръбначните прешлени, най-често в лумбалния дял на гръбначния стълб. По-подробно може да ти разясни лекар.

Ето една рентгенова снимка на спондилолистеза - виж как се е изместил прешлена:

# 141
Здравейте и от мен -Честита нова тема !Виждам нови колеги тук, а от старите сигурно сте ме позабравили Simple Smile
Моята одисея беше - ДХ на С4-5-6 с имплантиране и стабилизация както и 2-ва *чисто* нови диска. Вече сьм на няколко рехабилитации ,на нивалинова терапия  и фитнес. 10 месеца след операцията сьм ОК ,ако може така да се каже в нашето сьстояние.
На всички новодошли мога да кажа-не се плашете от операцията-само си намерети кадьрен лекар, който да я извьрши , защото е много тежко да ходиш с болежките си .
Успех на всички !

# 142
Колеги, включвам се, за да ви съобщя една извънредно неприятна новина. Става въпрос за ендна от редовните учстнички в темата- eli ivanova.
Преди няколко дни Ели беше на контролен преглед при Романски след направена операция от дискова херния. При ЯМР се видяло, че положението не е розово. Образувани са сраствания, има и рацидив. Освен това, остава проблемът на горно ниво. Препоръчана е нова операция.

Но това, за съжаление, не е най-лошото. На следващият ден, вероятно повлияна от резултатите, от напрежението и пътуването, Ели внезапно получава тежък хеморагичен мозъчен инсулт. От началото е стабилизирана в болницата в Разград, но след това се влошава тежко. В момента е в състояние на изкуствена кома. Предполага се, че причина е вродената аневризма, която Ели е имала. В Разград нямат необходимата апаратура и въобще, неврохирургия. Близките и са говорили по телефона с професор Романски и той е казал, че единствената възможност за лечение и мозъчна операция и той се наема веднага да я направи, щом откарат Ели в София. Друга възможност е проф. Кючуков от Варна. Състоянието на Ели в момента обаче не позволява транспортиране и това може да стане след няколко дни.
До тогава нека всички се помолим за нашата колежка и приятелка.

Аз, заедно с още десетина участници в темата, познавам Ели наживо. Дисковата херния е това, което ни свърза. Уверявам ви, че Ели е страхотен човек. Има две деца, които заслужават майка им да се върне отново при тях.

Поводът да пиша тук е не само да ви информирам за неприятния инцидент с Ели. Както казах, познаваме се лично с няколко човека от форума. Взехме решение да открием банкова сметка на името на съпруга на Ели, тъй като лечението и транспортирането ще изискват немалко средства. Когато банковата сметка бъде открита, може би още утре, ще я публикуваме тук и който желае и има възможност, нека помогне. За съжаление, това е единственото, което можем да направим на този етап.

Благодаря ви за разбирането.

Искам да се извиня на модераторите, че може би не е тук мястото за подобни постове. Ще бъде открита тема за дарения за Ели и там, където трябва. Тук обаче се надяваме на съпричастност и доверие, защото eli ivanova е една от нас!

# 143
  • София
Бих искала да се присъединя към
призива на Текс.
Аз също лично познавам Ели,
познанство, превърнало се в
приятелство, въпреки географското
разстояние, което ни дели. За съжаление,
всичко написано е вярно. Ние, нейните
приятели, сме изключително притеснени
за Ели. Днес й предстои излизане от
изкуствената кома и минаване отново на
скенер. Всички ние се молим тя да има силите
да премине през този кошмарен период.
Тя е само на 38г., майка на две чудесни дъщери...

Освен моралната ни подкрепа, бихме искали
да помогнем за това, Ели да получи най-доброто
медицинско обслужване. Сами разбирате, че това
е свързано със средства, немалки и необходими
както в сегашния, така и в периода на възстановяване
след операцията. Затова, се обръщаме най-искрено
към всички, които сметнат, че биха могли да помогнат
по какъвто и да е начин. Този форум е доказвал
нееднократно, че е пълен с хора с големи сърца.
Вслушайте се в сърцето си и то ще ви каже
как да постъпите!

Благодаря ви предварително за вашата съпричастност!
Нека Бог да бъде с Ели!

# 144
Включвам се, заради Ели. За това, да помоля който може да помогне. Текс и Sophia L. са казали всичко.

# 145
  • София
Ще се помоля за нея днес....Финанси нямам, но имам вяра в Христос.....Бог да даде живот и сили в нейното тяло и вяра, и надежда на всичките й близки.

# 146
Да помогнем на Ели!Кой с каквото може!Аз съм с вас!

# 147
Бог да бъде с Ели, близките й и лекарите! Praynig

# 148
Боже, бъди с Ели и нейните близки и лекари! Praynig

# 149
Нека всички се помолим за Ели! Ели, липсваш ни! Господ на бди над теб!

Общи условия

Активация на акаунт