Дискова херния - 1

• 218 405
  • 730
  •   1
Отговори
# 510
  • Димитровград
Здравейте на всички!Не съм писала отдавна понеже имам проблем с компютъра.В момента съм на балнеолечение в Кюстендил.Вече четвърти месец имам постоянна болка в левия крак и кръста(след злополучната операция в Токуда),там преди нямах никакви оплаквания,болката ми беше само вдясно,вече там ме не боли,след като ми премахнаха хернията.Правих си ЯМР и ЕМГ,но така и не се установява точната причина за болките ми.Исках да вляза в неврология за лечение,но оттам ми казаха,че няма смисъл.Можели да ми кажат какво да си пия и вкъщи.Клиничната пътека била 5 дни,а те за толкова не можели да ме излекуват,и ме насочиха за лечение в санаториум,и ето ме тук.Левия ми крак,е по-слаб със 1,5 см. като имам и изтръпване,преди само от прасеца надолу,а сега и по целия крак.Вчера и днес не усещах боцкането изобщо от едната процедура която ми правят на един апарат "Интелект"нещо с токове.Другите процедури са ми ултразвук,магнит,биоптрон и редуващи се торфена и перлнена вана.Днес ми е 6-ти ден,но на моменти се изпотявам от болката,много остра и режеща,по-силна в кръста,но върви и по целия крак до петата.Ще ви напиша и резултата от ЕМГ и ЯМР,но вече съм крайно отчаяна.

# 511
Здравейте!

Ще си позволя да споделя нещо относно хранителните добавки.
Миналото лято майка ми претърпя тежка онкологична операция. Последва лъчетерепия около 2 месеца. Тъй като организмът й беше много изтощен се поинтересувах дали може да ползва хранителни добавки за подсилване. Отговора както на хирурга, така и на лекуващия онколог беше конегорично НЕ. Защото туморните образования се активират от хранителните добавките, т.е.  вероятността доброкачествени образования да се превърнат в злокачествени е много голяма.
Споделям с вас, защото ви чувствам близки. tishoo нищо лично, просто споделям като препатила.

Няма за какво  Hug , аз не се засягам, обиждам  или нещо подобно. Тук всеки е свободен да си казва мнението, за това е форум.

Здравейте на всички!Не съм писала отдавна понеже имам проблем с компютъра.В момента съм на балнеолечение в Кюстендил.Вече четвърти месец имам постоянна болка в левия крак и кръста(след злополучната операция в Токуда),там преди нямах никакви оплаквания,болката ми беше само вдясно,вече там ме не боли,след като ми премахнаха хернията.Правих си ЯМР и ЕМГ,но така и не се установява точната причина за болките ми.Исках да вляза в неврология за лечение,но оттам ми казаха,че няма смисъл.Можели да ми кажат какво да си пия и вкъщи.Клиничната пътека била 5 дни,а те за толкова не можели да ме излекуват,и ме насочиха за лечение в санаториум,и ето ме тук.Левия ми крак,е по-слаб със 1,5 см. като имам и изтръпване,преди само от прасеца надолу,а сега и по целия крак.Вчера и днес не усещах боцкането изобщо от едната процедура която ми правят на един апарат "Интелект"нещо с токове.Другите процедури са ми ултразвук,магнит,биоптрон и редуващи се торфена и перлнена вана.Днес ми е 6-ти ден,но на моменти се изпотявам от болката,много остра и режеща,по-силна в кръста,но върви и по целия крак до петата.Ще ви напиша и резултата от ЕМГ и ЯМР,но вече съм крайно отчаяна.

Здравей  Hug
Според мен сега се е  получила  и реакция за това те боли толкова много  ooooh! Hug Много силно се надявам като се прибереш,  да си по добре  Peace А за  "докторите" не ми се говори  Sick.
Само недей да се отчайваш  Hug мисли позитивно  и всичко ще се оправи, въпрос на време е  Peace
Желая ти ползотворен престой там и след това да нямаш проблеми   Praynig Hug

Последна редакция: ср, 16 фев 2011, 11:18 от tishoo

# 512
  • Димитровград
Ето го разчитането от ЯМР,а ЕМГ е някъде тук при тях по документацията,като ми го върнат,ще напиша и него.
Персистира умерената по степен стеноза на нива Л4-5 и Л5-ЕС1,вследствие на постоперативна епидурална фиброза и формиране на сублигаментарна,комплексна,предимно мекотъканно-еквивалентна лезия,която облитерира десния латерален рецесус и стенозира съответния интервертебрален форамен и на двете нива.
В условията на дегенеративно стенозиран вертебрален канал,тук е налице и неголям пролапапс на пулпозното ядро,стенозиращ конралатералния рецесус и левия интервертебрален форамен в сегмента Л4-5.
Установява се патологична алтерация на сигнала по долната повърхност на тялото на Л4,представена с хиперинтензитет в Т2 и хипоинтензитет в Т1 измерване-картина на набелязана остеодеструкция;описаната патологична находка е следствие на реактивни промени на костния мозък от дегенеративна дискова болест-резултат на узуриране на краевите пластини,едематозни промени и фибро-васкуларна пролиферация на подлежащата спонгиоза-тип Модик 1-2 и начални белези на спондилодисцит.
В коронарен план се установява патологична алтерация на сигнала под формата на хиперинтензитет в измерването с мастна сатурация по хода на двата м.мултифидус-от долната повърхност на Л3 до горната повърхност на Ес1-превес вдясно,което свързвам с инфламаторни промени(възможна постоперативна компликация).

# 513
Ето го разчитането от ЯМР,а ЕМГ е някъде тук при тях по документацията,като ми го върнат,ще напиша и него.
Персистира умерената по степен стеноза на нива Л4-5 и Л5-ЕС1,вследствие на постоперативна епидурална фиброза и формиране на сублигаментарна,комплексна,предимно мекотъканно-еквивалентна лезия,която облитерира десния латерален рецесус и стенозира съответния интервертебрален форамен и на двете нива.
В условията на дегенеративно стенозиран вертебрален канал,тук е налице и неголям пролапапс на пулпозното ядро,стенозиращ конралатералния рецесус и левия интервертебрален форамен в сегмента Л4-5.
Установява се патологична алтерация на сигнала по долната повърхност на тялото на Л4,представена с хиперинтензитет в Т2 и хипоинтензитет в Т1 измерване-картина на набелязана остеодеструкция;описаната патологична находка е следствие на реактивни промени на костния мозък от дегенеративна дискова болест-резултат на узуриране на краевите пластини,едематозни промени и фибро-васкуларна пролиферация на подлежащата спонгиоза-тип Модик 1-2 и начални белези на спондилодисцит.
В коронарен план се установява патологична алтерация на сигнала под формата на хиперинтензитет в измерването с мастна сатурация по хода на двата м.мултифидус-от долната повърхност на Л3 до горната повърхност на Ес1-превес вдясно,което свързвам с инфламаторни промени(възможна постоперативна компликация).

От всичко разбрах, че имаш неголяма ДХ на Л4-Л5 и сраствания  и на двете нива според мен това е проблема  ooooh!  Има още много неща но трябва да чета за всяко по отделно...
Тея хора защо на 2 нива са те оперирали?

# 514
  • Димитровград
Тишка,благодаря за подкрепата! Hug
На Л4 Л5 само е ревизирано,защото на предоперативния ЯМР тази протрузия им се сторила голяма,така ми обясниха и преди последната операция,че ще ревизират и Л4 Л5.Аз мисля,че болката не е от срастванията,защото и преди операцията в Токуда си имах сраствания които се виждаха на ЯМР двустранно,само,че отляво не ме е боляло.Не мога да си обясня какво са ми сторили в Токуда,че толкова ме боли сега.Неврохирурга от ИСУЛ,каза същото:"Незнам какво са ти оперирали отляво"Иначе и аз го разбирам това дето ти ми обясняваш от резонанса,ама другото хич не ми е ясно. newsm78
Ще бъда благодарна,ако някой от тук четящите може да ми помогне с разчитането.

# 515
misha717 много е хубаво, че при теб операцията е успешна, можеш ли да кажеш какъв точно е бил проблема, в смисъл каква беше хернията и къде.
И да попитам знаещите какво точно значи "изгладена поясна лордоза".

При мен беше дискова херния на L5 S1 с пареза на десния крак.
След операцията изцяло промених някои навици и най-вече тези, които Тишо описа като пазене. Наистина това е най-важното. Не ставам рязко, почти никога не се навеждам - само клякам, не кръстосвам крак при сядане, защото така има по-голяма вероятност за усукване и тн. Колан не нося, но всичките ми блузи вече са дълги, така че при седнало положение да покрива мястото на операцията. Работя седнала, но на максимум половин час ставам да се разходя за няколко минути. Разсейващо е, но върши много работа Grinning

# 516
  • Варна
Здравейте! Казвам се Катерина, на 30 г. от Варна. Много се радвам, че попаднах на тази тема.

Имам дискова протрузия от 5 години. След 3 години спокойствие си мислех, че ми се е разминало, но преди няколко дни ме заболя много кръста и не можех да се изправя...

Бих искала да ви разкажа моята история, надявам се, че няма да ви отегча.

Нещата започнаха с едно съвсем леко изтръпване в левия крак преди 5 години. Ходих при една невроложка, която ми изписа само лекарства, без изследвания, без нищо. По моя инициатива си правих снимка на компютърен томограф в Темелков (лумбални прешлени). Тогава нямах нито болки, само това изтръпване, но неизвестността ме тревожеше и ми минаваха кой знае какви мисли през главата.

Излезе, че имам дискова протрузия на L4-L5 без стеноза; ротационна нестабилност и малък калцификат на L5-S1.

Ходих в Павел баня в старата база по НОИ. Там ми правиха разни процедури (физиотерапия, подводен масаж, лечебна гимнастика, водна гимнастика). Струва ми се, че не ме взеха насериозно, като се има предвид, че нямах болки и т.н., а имаше хора доста по-зле от мен. Изтръпването обаче си остана.

Като се върнах, ходих при д-р Стефан Тодоров. Той ме лекува отново само с хапчета. Прати ме при Кокарешкова на електромиография. Тя ми установи признаци на предкоренчева увреда L5 вляво. Ходих на нагревки с нивалин в Градска болница. В един момент ми писна да се тъпча с лекарства, а и той не ми предложи никаква друга алтернатива.

От тогава не съм правила нищо друго, бях забравила за това изтръпване, а и сякаш реших  да не му обръщам внимание.

Преди шест дни обаче изведнъж ме заболя много кръста, превих се надве и не можех да се изправя, вървях изкривена. Усещам, че това изтръпване, или парене, се разпространява по цялата дължина на левия крак - от външната част на бедрото, по прасеца отстрани и в долната част на ходилото към пръстите... Сякаш усещам и леко изтръпване в лявата ръка.

Положението се усложнява и от факта, че все още кърмя малката ми дъщеря и не мога да вземам кой знае какви лекарства.

В момента наистина не знам към кого да се обърна и как да процедирам от тук нататък...
Като начало, ако е възможно да ме посъветвате поне от къде да започна да чета, защото има доста материали на първа страница.
Добре ли е да си направя отново снимка на КТ или направо ЯМР? Да продължавам ли да търся невролози или направо неврохирург? Или физиотерапевт, кинезитерапевт, някакъв друг специалист, не знам...

# 517
bubolina_80 ,

При теб повечето от оплакванията идват вседствие на постоперативни усложнения - разрастването на съединителна тъкан , която при всеки човек е в различна степен , но когато е в повече може да имитира оплаквания като при дискова херния . Но различното при теб е , че има реакция на костния мозък в областта на операцията , описана като МОдик 1- 2 и по важното е , че има  начални белези на инфекция на междупрешленен диск на ниво Л4 = спондилодисцит . Характеризира се със силна болка на мястото на инфекцията , която може да продължи около три седмици . Не е тревожно , защото при строг постелен режим , без каквито и да било натоварвания и антибиотици , можеш да се стабилизираш . Характерното тук е , че тъй като става въпрос за костна инфекция , трябват по високи дози на антибиотика , за да може да атакува точно възпалените тъкани . Мускули мултифиде са група мускули , които участват в стабилизирането на гр. стълб и при теб има промени в структурата им , предполагам пак от операцията . МИсли за спондилодисцита като за по - важен в момента .
Пожелавам ти бързо оправяне  Hug

# 518
  • Димитровград
bubolina_80 ,

При теб повечето от оплакванията идват вседствие на постоперативни усложнения - разрастването на съединителна тъкан , която при всеки човек е в различна степен , но когато е в повече може да имитира оплаквания като при дискова херния . Но различното при теб е , че има реакция на костния мозък в областта на операцията , описана като МОдик 1- 2 и по важното е , че има  начални белези на инфекция на междупрешленен диск на ниво Л4 = спондилодисцит . Характеризира се със силна болка на мястото на инфекцията , която може да продължи около три седмици . Не е тревожно , защото при строг постелен режим , без каквито и да било натоварвания и антибиотици , можеш да се стабилизираш . Характерното тук е , че тъй като става въпрос за костна инфекция , трябват по високи дози на антибиотика , за да може да атакува точно възпалените тъкани . Мускули мултифиде са група мускули , които участват в стабилизирането на гр. стълб и при теб има промени в структурата им , предполагам пак от операцията . МИсли за спондилодисцита като за по - важен в момента .
Пожелавам ти бързо оправяне  Hug

Благодаря ти за разясненията Наде! Hug
Проблема е,че неврохирурга не е съгласен с тази диагноза на рентгеноложката и каза,че 100% няма дисцит.А още по-малко ми предписа антибиотик.Вече незнам към кого да се обърна,невролозите ме пращат на неврохирург,а той казва,че няма нищо и ме прати на балнеолечение.Никога не съм изпитвала такава остра болка и то от ляво,режеща,като пробождане от нож дълбоко вътре в гръбнака.Ти казваш,че може да се оправи и без антибиотици,но в следващия момент споменаваши за по-силни дози тъйкато имало инфекция в костта,това неможах да разбера.Какво друго може да се направи като диагностика за уточняване на проблема според теб,защото болките са много мъчителни и не преминават даже и в покой?

# 519
Ако е вярно , че спондилодиститът е в начална степен , може и да са преценили , че не трябва антибиотик , но ако прогресира ?! Не съм специалист и не мога да твърдя със сигурност какво е правилно да се направи в този момент . Размерът на хернията е от значение , но също така е важно и до каква степен ангажира околните структури - форамени , рецесуси и т.н Това не е коремна херния , например . При гръбначно мозъчната се засягат нервите , които преминават през малките отвори на гръбначния стълб и в зависимост от степента на пристискането им е и силата на болките . Ще помисля за някакъв антибиотик , а ти не е лошо ребром да поставиш върпоса - нужно ли е или не и ако е , защо не сега ! От притискането на нервите и тяхното грубо казано унищожаване не може да се възстанови напълно чувствителността в определени части на крака или краката , от тяхното притискане и дегенериране се появяват тези мускулни хипотрофии , тоест прави впечатление намаляване обиколката на единия крак спрямо другия или на двата , просто защото нервите " хранят " определени мускули и след като те са увредени , мускулите хипотрофират .

# 520
  • Димитровград
Ако е вярно , че спондилодиститът е в начална степен , може и да са преценили , че не трябва антибиотик , но ако прогресира ?! Не съм специалист и не мога да твърдя със сигурност какво е правилно да се направи в този момент . Размерът на хернията е от значение , но също така е важно и до каква степен ангажира околните структури - форамени , рецесуси и т.н Това не е коремна херния , например . При гръбначно мозъчната се засягат нервите , които преминават през малките отвори на гръбначния стълб и в зависимост от степента на пристискането им е и силата на болките . Ще помисля за някакъв антибиотик , а ти не е лошо ребром да поставиш върпоса - нужно ли е или не и ако е , защо не сега ! От притискането на нервите и тяхното грубо казано унищожаване не може да се възстанови напълно чувствителността в определени части на крака или краката , от тяхното притискане и дегенериране се появяват тези мускулни хипотрофии , тоест прави впечатление намаляване обиколката на единия крак спрямо другия или на двата , просто защото нервите " хранят " определени мускули и след като те са увредени , мускулите хипотрофират .

Наде,лекаря изобщо отхвърли диагнозата спондилодисцит понеже той е диагностициран на Л4,а той каза,че там не е оперирано,а само ревизирано.Освен това болката която имам се появи постепенно след операцията ми в Токуда,където абсолютно не е пипано Л4,а само Л5 ЕС1.Протрузията на ниво Л4-5 си я имам от години  и не съм имала проблем.Като цяло искам да те въведа в положението,че тази болка която я имам сега я свързвам с операцията в Токуда,която беше на Л5 ЕС 1 вляво,а там не установяват дисцит.Знам,че звучи много объркано,но това е е положението общо взето.Неврохирурга ми казва,че нямам дисцит и че нещо е увредено при операцията в Токуда,но и той не е много сигурен.Просто ми каза,че на ЯМР  не се виждало нещо кой знае какво.

# 521
bubolina_80 ,

Дисцит може да се е появил и скоро , защото след операцията са ти давали антибиотици - рутина . Просто времето е промениливо , дори аз усещам няколко дена преди застудяване болки в кръста и не ми трябва прогноза за времето Simple Smile Защо не отидеш при Габровски , например - с по - добри впечатления от него . А антибиотик мога да ти кажа , но дали има смисъл да ти товарим организма без да има причина да се лекуваш ! Объркано , увредено от някой си - за съжаление никой не иска да поеме отговорност , а е най лесно да си измиеш ръцете с другите !

keit , мога да те посъветвам да си вземеш Ibuprofen или Диклофенак ( едно наум , ако имаш проблеми със стомаха ? ) , защото те дават най - ниска концентация в майчината кърма и са относително по - безвредни за детето . Дори се дават и на бременни . Но най - добре е да се консултираш с АГ - специалист или педиатър  , просто защото той ще прецени какво лекарство да ти даде . Но за горните две лекарства съм сигурна ! Не разбрах само , изтръпването ли те притеснява най - много или болката ?

И за изследванията - направо прави ЯМР , защото е по - точен метод за дисковите патологични изменения и структурите на гр.мозък  .  Hug

# 522
bubolina_80, не знам какъв съвет да ти дам. Със сигурност Надя ще те посъветва по-компетентно. Но все пак, не съм съгласен, че няма сериозен проблем и на ЯМР нищо обезпокоително не се вижда. При твоята симптоматика определено има нещо, което е виновно за силните и толкова продължителни вече болки. Може би трябва да се обърнеш към някой друг специалист за разчитане на резонанса. Нека някой от колегите препоръча добър в разчитането специалист, защото това е много важно.
Дано терапията в Кюстендил да ти се отрази добре!

# 523
  • Варна
Благодаря за отговора, ***elpida***!
В момента болката в кръста поотшумя, но целия ми ляв крак е изтръпнал - странично от бедрото до ходилото към пръстите . Изтръпването не е непоносимо, но е неприятно. Повече ме притеснява обаче, че дисковата протрузия може да се е влошила, а и да не е (дано!) - искам да знам какво да правя, за да се предпазя и да огранича влошаването.

Пих Диклофенак по мое усмотрение след проверка в e-lactancia. Посоченият риск е минимален наистина. Мазах и Фастум гел. Иначе личния ми лекар ми изписа Аулин и каза, че трябва да спра да кърмя. Днес бях на невролог (д-р Новаков). Той каза, че не е хубаво да продължавам и с Диклофенака, и с Фастум гела, изписа ми Deep Relief и Bevit Forte. Записа ме за ЯМР (по мое настояване), но каза, че най-рано ще ми дойде реда май месец...

# 524
Здравейте и от мен!имам доказана дискова херния през лятото на 2010 година и нещата се поуспокоиха.от два месеца съм с непрекъснати болки и лекарите нямат идея какво става.невролог ме успокои,че трябва да отминат  друг начин.пих какво ли не,инжекции ''МОВАЛИС'',,мил гама ,лирика.бях на лечение в Павел баня и от там се върнах после.чудя се какво да  или отново физиотерапия?!

Общи условия

Активация на акаунт