Пак за началните училища в Пловдив

• 381 272
  • 3 230
  •   1
Отговори
# 1 845
  • Пловдив
Аз пак да кажа, че паралелка с език се заявява, но се формира на база получени заявления. Например "Данов" казват ,че ще имат три паралелки от първи клас - една с английски, една с немски и една с испански. Но идва 15-ти септември и се оказва, че има само една с английски, другите не са формирани. Защото няма достатъчно молби. Ние две три години се мъчихме да направим паралелка с немски, но не успяхме поради тези причини.
Т. е, ако искам детето да учи немски, и го запиша в конкретно у-ще заради това, има вероятност ако не съберат група, да не учи изобщо newsm78? Оххх..много ме отчая, тъкмо си мислех, че сме си избрали у-ще.. Rolling Eyes. Добре де, на какъв принцип се заявява предварително, някакво проуване на желанията за език, ли се прави? То иначе всички у-ща могат да заявят по 2-3 езика, пък после който събере бройка Rolling Eyes..

# 1 846
  • Пловдив
При подаване на молба за училището ти дават и заявления за СИП, полудневно обучение и на база на молбите се преценя дали ще има достатъчно деца да образуват група - минимум 14 деца за СИП. И като се има предвид, че до септември е дошъл друг акъл я на родителите, я на детето, списъкът на заявилите може да падне и тогава и винаги се мисли и за презастраховане.

# 1 847
Новите тенденции са чужд език от първи клас, но не е ли малко трудничко на детето, особено пък ако е немски. Немският е много мъчителен.  newsm78

# 1 848
  • Пловдив
Да разбирам, че в първи клас мооооооже и да имат(евентуално), но може за втори клас вече да няма желаещи, съответно група Rolling Eyes?
Под презастраховане какво имаш предвид? Аз например съм се насочила към едно квартално у-ще заради немския език, ако го няма не искам да е там, предпочитам друго кватрално у-ще. Но септември е вече късно за смяна Rolling Eyes.

# 1 849
Ами то така си е с всички СИП-ове. Нали е свободно избираемо. За да е гарантирано, езикът трябва да е заложен като ЗИП - задължително избираема. Пример: в Лиляната правят паралелки със засилено изучаване на математика и БЕ и предвиждат допълнителни часове от ЗИП и СИП - няма искам, няма не искам (и така трябва да бъде, де, иначе как ще стане засилено изучаване).
В някои училища притискат родителите. Скоро някой беше споменал за СИП в 7 клас народни танци, докато родителите искали български и математика, за да се готвят за матурите.

# 1 850
  • Пловдив
Новите тенденции са чужд език от първи клас, но не е ли малко трудничко на детето, особено пък ако е немски. Немският е много мъчителен.  newsm78

Е те все пак, ги учат под формата на игра, не е толкова мъчително Wink. Поне програмите по английски с които съм се запознавала Peace, за тази възраст.

# 1 851
  • Пловдив
Да разбирам, че в първи клас мооооооже и да имат(евентуално), но може за втори клас вече да няма желаещи, съответно група Rolling Eyes?
Под презастраховане какво имаш предвид? Аз например съм се насочила към едно квартално у-ще заради немския език, ако го няма не искам да е там, предпочитам друго кватрално у-ще. Но септември е вече късно за смяна Rolling Eyes.

По държавните образователни изисквания за група СИП, както казах по-горе се иска минимум 14 човека. Ако не се съберат толкова - няма. Който и клас да е. Учителят няма право да кара насила децата или родителите. Дори и да каже, че е задължително, един родител да отиде да се  оплаче и ще му струва много.
Вярно, че ако е ЗИП няма мърдане, но в начален курс учителките предпочитат ЗИП по предмет, който ще им помага на основните - български, математика, човек и общество. С него се прави и норматива. Никой няма да е съгласен да даде ЗИП-а на външен лектор, вместо да си вземе допълнителен час за надграждане по тези предмети.
Друг проблем е и намирането на учители. Един лекторски час е около 5 лева. Ако учител от училището има специалност немски (или друг език) проблеми няма да има. Но ако трябва да идва човек от вън - помислете си вие дали бихте пътували до някъде 3 пъти седмично за по 5 лева Simple Smile Но този проблем си е за училището, не засяга родителите и щом директорът обявява езика би трябвало да има уговорка с учител.
Под презастраховане имам предвид, че рядко ще се открие група с 14 молби, защото след седмица или две като на двама човека им се види трудно и се откажат групата остава 12 деца и при една проверка учителят подлежи на наказание.

# 1 852
Лекторският час е 5 лв,но на практика остават 3.90лв след удръжките  Laughing

# 1 853
  • Пловдив
И 2 лева за автобус ... и се черпиш едно кафе без безалкохолно, щото няма да стигнат парите  Laughing

# 1 854
Това е подигравка.

# 1 855
  • Sunshine state
Аз съм завършила начална педагогика с немски език.Така и не намерихме у-ще,в което да си проведем практиката. Голяма слабост ми е и е жалко,че не се учи така свободно навсякъде. Едно време и ние бягахме от немския и сформираха групи насила-разделяха ни и зависи къде попаднеш. Аз попаднах е немска група,но нашите ме "спасиха". После драпах за английски в гимназията,но ме приеха немски и хич не съжалявам. Grinning Започнах с голямо нежелание и ми беше адски трудно,но като разбереш правилата и системата на езика,а и като си учиш прилежно думите,започваш да го заобичваш и се чудиш как така не си го харесвал.  Heart Eyes

# 1 856
Дъщеря ми също избра немски и много го обича. Освен това беше осъзнат избор. Но езикът е много труден и да се учи още в първи клас, преди да си се научил на български, ми се вижда и тежко. Не мисля така за английския, който е подходящ за малки ученици. Но това е мое усещане за нещата. Иначе немският става популярен чак при избора на езикова гимназия след 7 клас.

# 1 857
  • Sunshine state
Да,и аз смятам,че не е подходящ за първи клас с всички тези определителни членове. Просто се отнесох в мили спомени ...  Crazy

# 1 858
Да,и аз смятам,че не е подходящ за първи клас с всички тези определителни членове. Просто се отнесох в мили спомени ...  Crazy

newsm53

# 1 859
  • Пловдив
Аз разсъждавам по друг начин за езиците. Струва ми се, че английският е най-лесен от масово учещите се езици в бг (немски,  френски, испански ...). И на какъвто и етап в детството да го започнеш, ще ти отнеме много по-кратко време да го научиш.
Затова е по-добре в 1ви клас да се започне с някой по-сложен. Децата няма да го научат, но ще свикнат с мелодията на езика и с думички. И като започнат да го изучават в по-осъзнатите си години, ще им е много по-лесно. Нали има изследвания, че е добре възможно най-рано да се започне с изучаване на език.

Аз бих предпочела в 1ви клас да изучават руски език. Той е близък по азбука и звучене на нашия и по-лесно ще им бъде да свикнат с него. Но в Пловдив няма. Поне аз не намерих. Даже се учудвам, че някъде има немски. Всички искат само английски.

Общи условия

Активация на акаунт