Пак за началните училища в Пловдив

• 381 375
  • 3 230
  •   1
Отговори
# 1 875
Извини ме за невежеството, но какво има на 26 февруари?

Първи ден от подаване на документите Simple Smile

Това за конкретното училище ли важи или въобще за всички?

# 1 876
  • Пловдив
Извини ме за невежеството, но какво има на 26 февруари?

Първи ден от подаване на документите Simple Smile

Това за конкретното училище ли важи или въобще за всички?

Честно казано не знам дали е за всички. Знам само, че в Патриарха тогава започва записването.

# 1 877
  • Пловдив
Не, не е за всички. Някои училища събират заявления целогодишно, други в рамките на 1 месец, както това е в "П. Евтимий" и "Д. Хаджидеков".
И определено няма нужда да се спи пред училището, ще приемат всички заявления.

_Пепи_, това не е записване, а един вид кандидатстване. Записването става с удостоверението за завършена подготвителна група/клас, т.е. след края на м. май.

# 1 878
  • Пловдив

_Пепи_, това не е записване, а един вид кандидатстване. Записването става с удостоверението за завършена подготвителна група/клас, т.е. след края на м. май.

Сори за грешката. В първия пост съм го написала правилно, че тогава е първият ден от подаването на документите. Одеве малкия ме разконцентрираше.

# 1 879
  • Пловдив
Миналата седмица бях на една работна среща в РИО и г-жа Пакова каза ,че ще направят всичко възможно от догодина да уеднаквят началото на приема на документи. То наистина това е нещо недоумяващо. Някои вече говорят за 15-16-та учебна година, други още не са почнали приема за 14-15-та.

# 1 880
Eто една днешна новина:

"Проблемно е записването на първокласниците в пловдивските училища, твърдят родители на малчугани, които тази година за пръв път ще пристъпят училищния праг.

"Действително, положението е подобно като с детските градини преди две години. Някои училища започват да записват първокласници още през октомври, други през март. Критериите са много различни. Освен това почти всички родители искат децата им да са в 2-3 "елитни" школа, предимно в центъра на града, а половината училища изпитват липса на ученици", коментира ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов".

# 1 881
  • Пловдив
Проблемът в детските градини идваше от липсата на места. С училищата не е така. Има такива, които са с големи сгради и възможности да открият повече паралелки, но пък няма желаещи.
При другите обратно - наплив от деца, а възможностите откъм база са ограничени.
В крайна сметка на 15 / 09 ще се намери училище за всяко дете.

# 1 882
В известна степен не е така. Примерно като има място в Столипиново, там ли да си пратя детето? Или ако съм от "Централен", а има място в "Кючюк Париж"...

Според мен трябва да има естествен подбор на училищата - тези, които се търсят, да ги има, а тези, които не се търсят, да се закриват и да се дават сградите на търсените, да отварят филиали и с името си и качеството на обучение (или с каквото там привличат ученици, едва ли е само с местоположение) да ги разработват.

# 1 883
  • Пловдив
Всеизвестно е, че напливът е за няколко определени училища. При записването там са с предимство децата, живеещи в района на училището. Никога не съм чула тези деца да са повече от определените бройки. А съвсем близо до същите тези училища има други, в които имат капацитет да поемат повече деца.
Та, ако живееш в "Централен", но не приемат детето ти в "Д. Хаджидеков" например, ще го запишеш в "П.  Хилендарски" и така ...

# 1 884
Та, ако живееш в "Централен", но не приемат детето ти в "Д. Хаджидеков" например, ще го запишеш в "П.  Хилендарски" и така ...

Точно това имах предвид! Едно и също ли е? За мен не са една категория, второто въобще не го харесвам дори. Лично мнение, но нали родителите по лично мнение взимат решения..

# 1 885
  • Пловдив
Уф, това е писано стотици пъти сигурно.
Като искаш друга категория училище, правиш така, че да попаднеш в него. Като например смяната на адресната регистрация. Като не искаш да се напрягаш, си записваш детето в училището по район и ти е мирна главата. В края на краищата хората са различни. И "П. Хилендарски" пак си прави приличен прием в първи клас, та даже имат капацитет и за още, без значение от коя категория е. "Почти всички родители" от изказването на зам. кмета е мноооого пресилено. Съдя по съседските деца - ами само 2-3 деца са в по-далечно училище, а не в най-близкото.

В крайна сметка проблем със записването на дете в първи клас няма. Не съм чула някое дете да е останало извън системата на образованието поради липса на места в целия град.

# 1 886
  • Майничка

Точно това имах предвид! Едно и също ли е? За мен не са една категория, второто въобще не го харесвам дори. Лично мнение, но нали родителите по лично мнение взимат решения..

Именно, едни, по лично мнение, ще направят всичко възможно от района на Паисий да отидат в Душото, други - обратното и ще се получи баланс някакъв.

# 1 887
Дунди, ти започна, аз ти отговорих. Писано е, да.
Иначе чинно си постнах официална информация от зам.-кмета. Прав или не, той решава все пак.

# 1 888
  • Пловдив
Решава ... говори глупости. Или журналистите си правят свободни съчинения, за да си запълнят каретата. И хората да се шашкат, че едва ли не децата ще останат без училище.

# 1 889
Сега, малко по спокойно по въпроса:
Понеже пишем от дъжд на вятър в тази тема и явно на моменти се губи нишката на разговора. Говорихме за въвеждането на електронно записване в първи клас по модела на детските градини - идея на общината. След това стана дума, че явно започват да подготвят обществеността. Зла Вещица разказа за съвещанието, аз видях изказване на заместник-кмета, който отговаря за образованието, което е в стил: има необходимост от електронно записване, защото системата в момента е хаос.

Аз лично нямам първокласник, както ви става ясно. В темата съм, защото ме интересува системата като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт