Отново за гърнето на годинка

• 6 758
  • 145
  •   1
Отговори
# 15
Май не ме разбраха. Дете дори на по-малка възраст е способно да схване идеята, че първо се махат дрехите, после се върши работата- а не обратното.
Напълно съгласна  Peace
Може би защото успяхме сравнително рано да махнем дневния памперс, но и аз съм убедена, че децата не са чак толкова глупави, че след навършени 2 годинки да разбират какво не трябва да се прави в гащите.

# 16
  • София
Аз от годинката нататък съм ги слагала и двамата ми сина на гърне след сън и след разходка, децата винаги пишкат по това време.
По друго време не съм предлагала гърне. На година и половина просто им махнах памперсите и за седмица се научиха.

Едва ли има алгоритъм, децата са различни, а и родителите.
Но това че детето не осъзнава толкова рано за нуждите си, не е вярно. Ние едно време като сме били на пелени, още на по годинка сме си казвали.

# 17
Всеки сам си решава.
Сестра ми още на 6-7 месеца го слагаше на гърне нейния голям син
Малкия е на годинка почти. Още не е започнала.
Аз моето дете - след втората годинка. Изчаках лятото.
Стана много бързо, озъзнато и без нерви

# 18
Моята дъщеричка започнах да я слагам на гърнето на навършени 7 месеца, когато вече можеше да седи стабилно. Правех го единствено от хигиенни съображения и в следствие на наблюденията ми, че не можеше да се изходи напълно след като първото ако се залепи като кюфтенце на дупето. В седнало положение ми се струва, че й беше по-добре да си се напъне и изака, без да й се маже нещо по дупето. Не е за пренебрегване и това, че пишата ни остава чистичка. Тя се чувстваше щастлива от това да седи като на столче. Не смятам, че съм я притеснявала или "дресирала". Не съм и очаквала да ми каже кога има нужда, в общи линии си я усещах и тъй-като си имахме много точен режим съм я изпускала 2-3 пъти в месеца.

Окончателно махнахме памперсите на годинка и 9 месеца, въпреки че можеше да стане и по-рано, но започнах работа, когато беше на годинка и хармонията ни се наруши.

С риск да събудя спора на ново не съм привърженик на теорията за напълното осъзнаване, тъй-като носенето на памперс и изхождането в него също е навик, както и гърнето. Въпрос на избор!! Не мога да пренебрегна хигиената, тя е основен фактор за израстването на детето и във физически и в психологически аспект, така че печели гърнето!!!

# 19
  • Варна
Сякаш, няма спор просто, защото както каза някой по-горе всички са различни. Децата, родителите, подходите и възприемчивостта към тях. Моя приятелка започна да слага на гърне сина си в 9 месец. Няколко месеца ходи на гърне и после отказа тотално. На 2 и нещо започна да си казва за пишането, но още ака в гащите.

# 20
  • Sofia
На тази възраст на която е твоето детенце, моя син си слагаше гърнето на главата и го ползваше за играчка, за сядане на него и дума не можеше да става, но на около две годинки сам реши че ще го ползва, явно тогава му е узряла главицата за какво се ползва, децата са различни, опитай с носенето на гащички, но не се отказвай след седмица, детето само ще покаже готово ли е или не.

# 21
  • Сф
О, не знам какъв е тоя зор от толкова рано да се отвиква памперса. Детето само си показва. Ние го махнахме към 2 г и малко. Беше съобразено и с лятото за да може и да се напишка и да я оставя така навън да поседи , за да се научи да казва. Иначе  да се учат от годинка без памперс за мен е излишна хамалогия за майката, в крайна сметка не перем пелени и спокойнао може да се изчака. При нас наистина стана отведнъж за около 1 седмица и нито нощем нито денем сме имали проблем.
Иначе съм чувала че в Италия ходели някои деца до 3 г. че и повече с памперс, виж това вече не го разбирам и май си е мързел на майката...
Моя съвет е да изчакаш с окончателното махане до пролетта първо и второ ще трябва често да питаш детето има ли пиш, а също и да клечите честичко за проба.  Simple Smile
.п.п. Моя приятелка ги държеше по половин час пред телевизора докато ги свикваше, сутрин например и за акото, но ти май нямаш този проблем ..

# 22
но не мога да разбера как да схване, че трябва да казва когато има пиш?

Ами няма как да го "схване"-трябва да може да контролира-т.е. задържа до момента на слагане на гърне/тоалетна, а това се случва около 2-рата годинка Peace
Горещо препоръчвам книгите на детския психолог-Ф.Додсън, в които обяснява и защо махането на памперса става именно на/след 2г.

# 23
Моята дъщеря я научих на годинката на гърне.Но започнах доста по-рано убочението.Още от 4-6месец след ставане от сън я издържах на легенче.Свикна,че това се прави така и стискаше поне половин час след сън.Така и с голямата нужда.На 1г и 3м вече бях махнала памперсите.Остана само нощния до навършване на 2г.

# 24
  • София

Ами няма как да го "схване"-трябва да може да контролира-т.е. задържа до момента на слагане на гърне/тоалетна, а това се случва около 2-рата годинка Peace
Горещо препоръчвам книгите на детския психолог-Ф.Додсън, в които обяснява и защо махането на памперса става именно на/след 2г.

Е как го схващат някои деца? Ходи в кърмаческия да видиш колко са без папита. Има деца и на 3 не си казват,ама по мои наблюдения, на майките им е по-лесно така.
На детския психолог Ф.Додсън сигурно не му се е занимавало.  Сигурно е американец. Те не се престарават с съветите, сакън някоя майка да не се понапъне повечко.

# 25
Аз слагах сина си на гърне на 8 месечна възраст,сравнително лесно разбра,че трябва да пишка и ака там,НО го правеше само,ако АЗ го сложа.Тоест ,ако забравя да го сложа, се напикаваше и реших,че това не ме устройва.
Не мога да дебна и през 15 минути да го събувам и обувам,така,че спрях,изчаках да поотрасне и на 1 година и 6 месеца пробвах пак.
За има-няма 2 седмици детето схвана за какво иде реч и махнахме памперса изцяло.
Така,че като майка изпробвала и двата начина,мисля,че най-добре е детето да е поне на 1година и половина,за да те разбира точно какво му обясняваш,а и да може само да ти каже,когато има нужда.

# 26
Аз съм от тези, започнали отрано. Всичките съм ги слагала от момента, когато започнат да седят стабилно. Резултат - големият беше без памперс на годинка и 4 месеца, малките на 1 и 2-3 м. Наистина не могат да си казват с думи, но от около 11 м. сигнализираха с мимика. Е, трябваше да ги видя в този момент, но до 5 минути стискаха и чакаха гърнето. След годинката и при тримата наакани памперси не съм имала, с пишкането отне малко повече.
Може би има разлика от дете до дете, защото смисълът е детето да осъзнае връзката между дискомфорта в гащите и гърнето. Съгласна съм, че не става с всички деца на една възраст.
Съвет, който изпробвах успешно с малките си деца, но изисква пране - бабешка тензухена пеленка в гащите, да усещат мокрото за известно време. На това ме открехна приятелка-французойка, вечно ще съм и благодарна - точно за десет дни и двамата разбраха за какво става дума и тичаха да ме дърпат с "пи".
А че има и такива, които не си казват до късно - има. Синът на моя колежка за малко да тръгне с памперс на училище. Май че му беше по-лесно, защото махнаха памперса след като започна да му се подиграва тригодишната му сестричка.

# 27

Е как го схващат някои деца? Ходи в кърмаческия да видиш колко са без папита. Има деца и на 3 не си казват,ама по мои наблюдения, на майките им е по-лесно така.
На детския психолог Ф.Додсън сигурно не му се е занимавало.  Сигурно е американец. Те не се престарават с съветите, сакън някоя майка да не се понапъне повечко.

Би ли ми обяснила какво е "папита"? На мен защото такава дума не ми е известна newsm78
Относно кърмаческия-аз редовно съм там, но ти явно не Laughing (за справка-виж статистиката Wink)
По въпроса за това, че едни деца по-рано са без памперс-чисто дебнене и дресировка на майката...как беше:.. "Аз от годинката нататък съм ги слагала и двамата ми сина на гърне след сън и след разходка, децата винаги пишкат по това време."
Да, наистина...ама не че си казват Mr. Green
А преди да изобретят памперсите, са ни "учили" точно по същия начин, защото не им се е перяло пелени с допотопни "перални машини", и с настърган сапун, защото и прахове за пране толкова имало..та така по цял ден почти Crazy
Та ако са имали под ръка памперси, мислиш ли че не биха се възползват от тях, и не биха си улеснили живота? newsm78

# 28
Биха. Нали това, което се случва в момента, го доказва.
Само че човек не винаги избира това, което му е най-лесно. Понякога има мотивация, произтичаща не само от мързел, но и от други съображения. И взима различни решения според това.

# 29
  • София
ей, пак тоз мързел...ок вие сте най-грижовните и дейни майки, щото изпишквате 6 месечни деца през 15 мин....
пък етзи дето следват развитието на децата  си - мързели с мързелите безсрамни, що са ги раждали тез деца....

Към авторката - нищо няма да му стане на детето ако опиташ да махнеш памперса, най-много да е постоянно опикано и да го върнеш....

Общи условия

Активация на акаунт